Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Vanaf 15 mei quarantaineplicht voor reizigers

Geplaatst opdonderdag 15 april 2021 - 7:05

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 15 april:

20:50 uur - De Jonge: Noord-Limburg kan kwetsbaren met restjes blijven prikken
De GGD in Noord-Limburg kan doorgaan met het vaccineren van kwetsbare mensen als er restjes vaccin overblijven aan het einde van de dag. Dat zei minister Hugo de Jonge donderdag in de Tweede Kamer.

De Volkskrant berichtte eerder op de dag dat de zuidelijke GGD-afdeling was opgedragen te stoppen met de werkwijze. De gezondheidsdienst had eerder van huisartsen lijsten met kwetsbare patiënten gekregen, die volgens de vaccinatiestrategie van de overheid in principe nog niet aan de beurt zijn. Tientallen mensen van die lijst werden de afgelopen tijd opgeroepen, om met een restant vaccin te worden geprikt. Lees hier meer.

19:58 uur - Sneltestaanbieder slaat 'oneerlijke' aanbesteding over
Coronasneltestaanbieder HealthCheckCenter doet niet mee aan de aanbesteding door de Stichting Open Nederland. Die zou niet transparant, eerlijk en toegankelijk genoeg zijn volgens het bedrijf met 45 testlocaties. De Stichting Open Nederland organiseert de vele testevenementen die de komende tijd worden gehouden.

De aanbesteding gaat over welke bedrijven de tests gaan uitvoeren voor de deelnemers aan die zogeheten Fieldlabs. Die worden door Stichting Open Nederland, dat daarvoor geld krijgt van de overheid, betaald. Donderdag stonden verschillende aanbieders van coronasneltests al tegenover de Staat en Stichting Open Nederland in de rechtszaal. Toen eisten ze dat de lopende aanbesteding wordt gestaakt, juist omdat die oneerlijk zou zijn.

19:06 uur - Teststraat verhuist van Weert naar Nederweert
De corona-teststraat van de GGD Limburg-Noord verhuist van Weert naar Nederweert. De eigenaar van het pand waarin de teststraat nu gevestigd is, heeft het huurcontract opgezegd.

Omdat er in Weert geen leegstaand pand gevonden werd dat aan de eisen van de GGD voldoet, is besloten om de teststraat te verhuizen naar buurgemeente Nederweert. De nieuwe teststraat werkt wel volgens een ander systeem. Lees meer daarover.

18:41 uur - De Jonge bereid te kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik
Coronaminister Hugo de Jonge is bereid te kijken of mensen die niet in aanmerking komen voor het vaccin van AstraZeneca daar tóch voor kunnen kiezen, als de 60-plussers eenmaal zijn ingeënt. Maar heel enthousiast toonde hij zich donderdag in de Tweede Kamer niet over het idee.

Volgens De Jonge is het vaccin tot eind mei nodig om mensen van 60 tot en met 64 jaar te prikken. D66 en GL willen mensen onder de 60 daarna de keuze geven.

De Jonge is "zeker bereid" naar die mogelijkheid te kijken, maar benadrukt dat het "een enorme puzzel in de uitvoering" zou zijn. Daarnaast zijn andere vaccins een beter alternatief voor mensen jonger dan 60, onder meer omdat er minder tijd tussen de eerste en tweede prik zit.

16:55 uur - 'Overheid verspilt gemeenschapsgeld met opzet toegangstesten'
De Nederlandse overheid verkwist veel gemeenschapsgeld met de huidige opzet van toegangstesten. Dat betoogde de advocaat van tientallen commerciële coronatestbedrijven die de Staat en de Stichting Open Nederland voor de rechter hebben gesleept. Volgens hem maken veel commerciële testbedrijven feitelijk geen kans om toegangstests te kunnen uitvoeren. Daardoor dreigt veel geld op te gaan aan het opbouwen van een nieuwe testinfrastructuur, terwijl er al honderden commerciële locaties voor coronatests beschikbaar zijn.

16:49 uur - Gemeentes en provincies willen ook na corona digitaal vergaderen
Het digitaal vergaderen, wat veel gemeenteraden, provincies en waterschappen sinds de coronacrisis doen, bevalt zo goed dat de mogelijkheid ertoe vastgelegd moet worden in de wet. De openbaar besturen willen dat en demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) ook.

Voor corona was er al de wens om soms digitaal te vergaderen. Toen werd er voornamelijk nog mee geëxperimenteerd, maar het afgelopen jaar is er in het hele land brede ervaring mee opgedaan, aldus de minister. Overigens is het soms nog steeds nodig om fysiek vergaderen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. In sommige gevallen is er "behoefte elkaar in de ogen te kunnen kijken en lichaamstaal te kunnen duiden".

16:38 uur - Oppositiepartijen: geld van teststichting kan beter naar de zorg
Verschillende partijen in de Tweede Kamer begrijpen niet dat er veel geld wordt vrijgemaakt voor sneltesten maar er mogelijk wel beknibbeld moet worden op bonussen voor medewerkers in de zorg. Tijdens het coronadebat zijn vragen gesteld over de uitzonderlijke constructie die is opgetuigd om voor 1,1 miljard euro aan tests af te nemen. Zeker nu minister voor Medische Zorg Tamara van Ark de Kamer gevraagd heeft om een besluit te nemen over 720 miljoen euro aan zorgbonusgeld.

De teststraten om coronapatiënten op te sporen worden gerund door de GGD'en, maar die zijn niet bedoeld om een testbewijs te halen waarmee je bijvoorbeeld naar een evenement kan. Die moeten beschikbaar komen via het programma Testen voor toegang, van een aparte stichting. Het project kost meer dan een miljard, zei minister De Jonge van Volksgezondheid eerder. De Kamer heeft vragen over de hoogte van dat bedrag, het toezicht op de besteding van het geld en de noodzaak van zo'n kostbaar programma.

16:21 uur - Euregio's willen vergoeding van testkosten voor grenswerkers
De Nederlandse en de Duitse overheid moeten samen de kosten van de verplichte coronatesten voor grenspendelaars met Duitsland vergoeden. Daarvoor pleiten de vijf Euregio-samenwerkingsverbanden aan de Nederlands-Duitse grens. De grensgemeenten in de Gelderse Achterhoek hebben dit vorige week al met hun Duitse buren geregeld. Volgens de Euregio's kunnen de kosten van de sinds kort in Duitsland verplichte test oplopen tot 1200 euro per persoon per maand.

Lees ook: Testmaatwerk met Duitsland: 'In grensregio is geen grens'

Dagelijks steken duizenden de grens over om in Nederland of in Duitsland te gaan werken. Daarnaast zijn er veel scholieren die net over de grens in Duitsland wonen, maar in Nederland op school zitten. Iedereen moet een negatieve coronatest bij zich hebben om Duitsland in te mogen. Zo'n test blijft 72 uur geldig, dus de meeste mensen moeten zich tweemaal per week laten testen. Aangezien de GGD dat niet doet moeten de grenspendelaars naar commerciële bureaus, die tussen de 60 euro en 150 euro per test vragen.

16:01 uur - D66 en Groenlinks: geef mensen vrijheid AstraZeneca te kiezen
Als later dit jaar alle 60-plussers die dat willen zijn ingeënt tegen het coronavirus, dan zouden mensen jonger dan 60 zelf de keuze moeten hebben om zich te laten prikken met het AstraZeneca-vaccin. Dat vinden D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer.

Het vaccin van AstraZeneca heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose, in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen, en dan voornamelijk vrouwen. Daarom is besloten het vaccin in Nederland alleen nog in te zetten voor mensen tussen 60 en 65 jaar.

Voorlopig zijn de AstraZeneca-doses nog nodig om de groep van 60-plussers in te enten. Maar wat gebeurt er met de vaccins als die groep eenmaal is beschermd, vragen D66 en GroenLinks zich af. Zij willen dan ook "mensen de keuzevrijheid geven" zodra vaccins "niet meer binnen de vaccinatiestrategie worden toegepast, maar wel beschikbaar zijn".

15:48 uur - Ziekenhuisbaas Kuipers: aantal opgenomen patiënten stabiliseert
Het aantal coronapatiënten op intensive cares en verpleegafdelingen stabiliseert, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Er is momenteel voldoende ic-capaciteit beschikbaar voor landelijke spreiding", zegt hij in een toelichting op cijfers over opgenomen patiënten.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte donderdag bekend dat het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen voor de derde dag op rij is gedaald. In totaal zijn nu 2.477 patiënten met Covid-19 opgenomen, 22 minder dan woensdag.

15:21 uur - Dag na storing schiet aantal coronagevallen omhoog
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen, maar dat komt deels door een technische storing eerder in de week. Toen konden de GGD'en een onbekend aantal positieve tests niet melden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De storing is verholpen en tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 8797 vastgestelde besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari.

15:16 uur - Kabinet mikt op quarantaineplicht voor reizigers vanaf 15 mei
Het kabinet mikt erop de eerder aangekondigde quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een verhoogd risico op een coronabesmetting op 15 mei te laten ingaan. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS.

Het kabinet komt vrijdag met een wetsvoorstel, waar de Tweede én Eerste Kamer nog wel mee moeten instemmen. De definitieve ingangsdatum hangt af van die parlementaire goedkeuring. Eerder mikte het kabinet op invoering van een quarantaineplicht in de eerste helft van mei.

14:46 uur - Weer minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de derde dag op rij gedaald. In totaal zijn nu 2477 patiënten met Covid-19 opgenomen, 22 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten wel toe, met vijf tot 789. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 27 tot 1688.

13:40 uur - 'Merkel vrijdag ingeënt met vaccin AstraZeneca'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zeggen bronnen tegen de Duitse krant Die Welt. Merkel is 66 jaar oud en behoort daarmee tot de groep die nog mag worden gevaccineerd met het middel.

Duitsland en Nederland geven het coronavaccin momenteel alleen aan 60-plussers vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het gaat om een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Denemarken besloot deze week als eerste EU-land om helemaal te stoppen met het gebruik van het middel.

14:29 uur - Mensen uit 1952 vervroegd uitgenodigd voor coronaprik
Mensen die geboren zijn in 1952 kunnen zich eerder dan gepland laten inenten tegen corona. De leeftijdsgroep ontvangt vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie van het RIVM. Ook kunnen deze mensen nu alvast zonder uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zou deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM.

Een andere reden voor het verschuiven van het prikschema kan volgens haar zijn dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Daardoor blijven er afspraakmomenten openstaan.

Sommige mensen uit het jaar 1952 vallen mogelijk ook in een andere vaccinatiegroep, zoals die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor zijn dat zij ook een uitnodiging voor een prik krijgen via de huisarts. Wie mobiel is mag volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

14:04 uur - Raad van State: pas wetgeving aan voor nieuwe crisis
Het kabinet moet de bestaande wetten en regels aanpassen om beter voorbereid te zijn als een nieuwe crisis uitbreekt, bijvoorbeeld door een nieuw virus of een ramp van 'digitale of klimatologische aard'. Dat schrijft de Raad van State in de beschouwing van zijn jaarverslag. Op dit moment ontbreekt het de overheid aan 'adequate wetgeving' om goed in te grijpen in tijden van crises. Zo zijn vrijwel alle coronamaatregelen vastgelegd in de tijdelijke Covid-wet die hiervoor speciaal is opgetuigd.

13:40 uur - 'Merkel vrijdag ingeënt met vaccin AstraZeneca'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zeggen bronnen tegen de Duitse krant Die Welt. Merkel is 66 jaar oud en behoort daarmee tot de groep die nog mag worden gevaccineerd met het middel.

Duitsland en Nederland geven het coronavaccin momenteel alleen aan 60-plussers vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het gaat om een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Denemarken besloot deze week als eerste EU-land om helemaal te stoppen met het gebruik van het middel.

13:33 uur - Reguliere zorg verder teruggeschroefd wegens coronadrukte
De reguliere zorg is afgelopen week nog verder afgeschaald. Dat komt doordat er steeds meer coronapatiënten in ziekenhuizen liggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de zogeheten kritiek planbare zorg minder vaak beschikbaar. Dit zijn ingrepen die binnen zes weken moeten gebeuren. Vorige week kon 79 procent van de ziekenhuizen zulke behandelingen op tijd leveren, nu is dat 69 procent.

Bovendien zijn er minder operatiekamers in gebruik. Van alle operatiekamers is nog 68 procent in gebruik. Vorige week was dit 73 procent. In enkele ziekenhuizen is minder dan 40 procent van de ok's beschikbaar.

De NZa wil daarom niet dat de coronamaatregelen worden versoepeld. De toezichthouder heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) gevraagd om de komende weken vast te houden aan de huidige maatregelen.

De druk op de intensive cares wordt steeds groter, vooral in het midden van het land. Daar komt de kwaliteit van de zorg in gevaar, waarschuwt de NZa.

12:58 uur - 'Jongeren die zich laten vaccineren, doen dat ook voor anderen'
Jongeren onder de dertig jaar lopen nauwelijks het risico om te overlijden aan Covid-19. Toch is het verstandig dat ook zij zich laten vaccineren wanneer ze aan de beurt komen, benadrukt voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad.

"Er zijn meer redenen dan jezelf om je te laten vaccineren. Het lijkt mij heel redelijk om niet alleen het nut voor jezelf mee te nemen, maar ook het nut voor anderen en de maatschappij", antwoordde Kullberg tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer op vragen van de SGP.

12:00 uur - Kuipers heeft begrip voor uitstel Janssen-vaccinatie
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), heeft begrip voor het uitstellen van het inenten met het coronavaccin van Janssen, nu het bedrijf zelf zegt dat het vaccin beter nog niet gebruikt kan worden. Dinsdag zei Kuipers dat ziekenhuizen de vaccinatie van zorgpersoneel met Janssen het liefst wilden doorzetten, ondanks meldingen van bijwerkingen uit Amerika.

Zorgminister Hugo de Jonge besloot woensdag om het Janssen-vaccin voorlopig nog niet toe te dienen, na het advies van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson. "Er is even niets aan te doen", zegt Kuipers daar donderdag over. "Het is een kwestie van overmacht als de fabrikant zelf zegt dat het vaccin niet gebruikt moet worden."

11:07 uur - Digitale advertentiemarkt gegroeid ondanks coronacrisis
De digitale advertentiemarkt is in 2020 ondanks de coronacrisis verder gegroeid. Dat ging ten koste van het budget voor andere typen media zoals voor kranten en televisie. Dat concludeert accountantskantoor Deloitte in een onderzoek in opdracht van branchevereniging VIA, voorheen IAB Nederland.

Vorig jaar verwachtte Deloitte nog dat er door de coronacrisis een einde zou komen aan tien jaar groei van de digitale advertentiemarkt. In de eerste helft van het jaar werden vele reclamecampagnes, met name in de reis-, entertainment en auto-industrie, opgeschort of geannuleerd. De bestedingen herstelden in de tweede helft van het jaar, wat uiteindelijk nog voor groei zorgde.

10:21 uur - 'Slechts kwart van thuiswerkplekken ergonomisch geschikt'
Slechts een kwart van de thuiswerkplekken is ergonomisch geschikt. Onderzoekers van Telecompaper concluderen dat veel thuiswerkers geen beschikking hebben over een geschikte kantoorruimte. Daarnaast ontbreekt het vaak aan de juiste apparatuur en kantoorbenodigdheden.

In januari dit jaar werkte 45 procent van de Nederlandse beroepsbevolking vanuit huis, tegenover 40 procent in oktober. Nu het werken vanuit huis steeds meer gemeengoed wordt, verwacht een groeiend aantal Nederlanders dat thuiswerken een blijvertje is. Ook als de maatregelen voor het indammen van de corona-uitbraak zijn opgeheven. De verwachting is dat gemiddeld twee dagen per week vanuit huis zal worden gewerkt.

8:50 uur - RIVM: geen vrije keuze voor vaccins zolang er schaarste is
Voorlopig kan niemand zijn of haar eigen coronavaccin kiezen. Zolang er sprake is van schaarste in het aanbod, leidt een vrije keuze tot vertraging in de toediening. De schaarste zal zeker tot juni of juli duren, verwacht Jaap van Delden van het RIVM. De programmadirecteur voor vaccinaties gaf donderdag in de Tweede Kamer een toelichting op de vaccinatiestrategie.

Van Delden benadrukte dat alle vaccins die nu geleverd worden, echt nodig zijn. De overheid bepaalt op basis van adviezen van de Gezondheidsraad wie er als eersten aan de beurt komen voor een inenting tegen het coronavirus. Als iedereen een eigen vaccin zou mogen kiezen, wordt de strategie volgens Van Delden nog ingewikkelder, zodat het nog langer duurt voordat mensen zijn ingeënt.

8:01 uur - 'Een derde minder kilometers gereisd in 2020 door coronacrisis'
Nederlanders hebben vorig jaar door de coronacrisis een derde minder gereisd dan normaal. Volgens marktonderzoeker Multiscope werd in 2020 gemiddeld 9129 kilometer gereisd door Nederlanders. Normaal ligt dit gemiddelde op 13.650 kilometer per jaar.

Gemiddeld werd door Nederlanders een kleine 176 kilometer per week gereisd. In 2020 hebben Nederlanders voor zakelijke reizen meestal de auto gebruikt (61 procent). Bijna een op de zes gebruikte voornamelijk de fiets (15 procent). Ongeveer een op de tien werknemers en ondernemers verplaatste zich met het openbaar vervoer (11 procent).

Ook na corona blijft de auto het populairste vervoermiddel. Wel ziet Multiscope dat het openbaar vervoer reizigers terug gaat winnen. Dit aandeel zal naar verwachting stijgen met 3 procentpunt. Voor privéreizen ziet de marktonderzoeker nagenoeg dezelfde cijfers.

Multiscope meldt verder dat over heel 2020 Nederlanders gemiddeld 1865 euro uitgaven aan reiskosten, zowel zakelijk als privé. Hieronder vallen uitgaven om vervoermiddelen te kunnen gebruiken (brandstof, verzekering, onderhoud) maar ook uitgaven aan abonnementen of vervoersdiensten.

7:28 uur - Ombudsman onderzoekt knelpunten steunmaatregelen zzp'ers
De nationale ombudsman Reinier van Zutphen begint een onderzoek naar de knelpunten die ondernemers ervaren met de coronasteunmaatregelen. Hij doet dat naar aanleiding van ruim 500 klachten die daarover bij hem binnenkwamen, onder andere op een speciaal meldpunt.

Ondernemers klagen over onjuiste of onduidelijke informatieverstrekking, gebrek aan maatwerk, verkeerde timing en een gebrek aan coulance bij het terugvorderen van eerder uitgekeerde voorschotten. Sommige ondernemers komen niet in aanmerking voor steun door bijvoorbeeld een onjuiste registratiecode bij de Kamer van Koophandel, anderen moeten onverwacht extra belasting betalen vanwege het ontvangen van de TOZO-uitkering. Zij komen daardoor in de problemen, ziet de ombudsman.

7:05 uur - Opschalen ic-capaciteit tot 1550 bedden lukt niet
Het opschalen van de landelijke intensivecare-capaciteit naar 1550 bedden gaat waarschijnlijk niet lukken. Meerdere regio's zeggen hun aandeel niet te kunnen leveren, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs alle tien zorgregio's in Nederland. Het verder opschalen lukt niet omdat er een gebrek is aan personeel, dat ziek thuis zit door een coronabesmetting of oververmoeid is.

De ROAZ-regio's (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) West en Euregio gaat het niet lukken om het gevraagde aantal bedden te leveren. In het noorden en in Brabant gaat het opschalen om landelijk tot 1550 ic-bedden te komen "waarschijnlijk niet volledig" lukken.

In de regio's Zwolle, Noord (Groningen, Friesland en Drenthe) en Noord-West/AMC (Noord-Holland, en Flevoland) worden bedden gebruikt die eigenlijk bedoeld zijn voor calamiteiten zoals een groot verkeersongeval of een hevige brand. Die zogeheten BOSS-bedden (Beds Open for Safety and Support) moeten in principe altijd vrij zijn.

6:43 uur - Britse variant ook op Sint Maarten aangetroffen
De overheid van Sint Maarten heeft woensdag de bevolking met klem opgeroepen zich te registreren voor een coronavaccinatie. De oproep komt nadat bij 24 coronapatiënten de Britse variant is aangetroffen. Tot nu toe was die variant nog niet op Sint Maarten vastgesteld, alleen op het Franse gedeelte van het eiland.

6:23 uur - FNV en VNO-NCW roepen op tot een nationaal herstelplan
De leiders van vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW roepen in een gezamenlijke open brief aan het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer op tot een nationaal herstelplan. Dat plan moet in nauwe samenwerking met hen voor 1 juni dit jaar zijn opgesteld en voor de komende 2,5 jaar gelden.

"Alleen zo leggen we in afwachting van een nieuw kabinet, en gegeven de onzekere situatie, de basis voor echt herstel en doen we recht aan het breed gedeelde gevoel om met spoed te doen wat nu nodig is voor het land", staat in de brief.

In het herstelplan moet volgens FNV-voorzitter Tuur Elzinga en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen in ieder geval staan dat de huidige coronasteunmaatregelen tot eind dit jaar doorlopen. Nu lopen die per 1 juli af en dat leidt in hun optiek tot veel onzekerheid bij werknemers en werkgevers.

6:00 uur - Boze coronasneltesters voeren kort geding tegen Staat
De rechter in Amsterdam buigt zich donderdag over het kort geding van tientallen commerciële sneltestbedrijven tegen Stichting Open Nederland en de Staat. Die stichting zou Lead Healthcare onterecht hebben voorgetrokken om op kosten van de Nederlandse overheid honderdduizenden toegangstesten op het coronavirus uit te voeren voor testevenementen.

De coronasneltesters eisen onder meer dat de huidige aanbesteding wordt gestaakt en willen ook de kans krijgen de opdracht uit te voeren. Topman Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl, een van de boze ondernemingen, snapt niet waarom er is gekozen om maar één bedrijf de opdracht te geven de coronatests te laten uitvoeren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen