Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Vakantie Spaanse eilanden weer mogelijk

Geplaatst opvrijdag 14 mei 2021 - 8:20

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 14 mei:

21:00 uur - Vakantiegangers weer welkom op Spaanse eilanden
Vakantiegangers zijn vanaf zaterdag weer welkom op Spaanse eilanden, nu de reisadviezen worden versoepeld. De Nederlandse ambassadeur in Spanje, Jan Versteeg, zegt op Twitter verheugd te zijn dat vakantiegangers weer welkom zijn op de Balearen en de Canarische Eilanden. Reizigers die van die eilanden terugkeren naar huis hoeven ook niet langer een negatieve PCR-test te laten zien of in quarantaine te gaan.

De verwachting is dat een reeks landen aan de lijst wordt toegevoegd. Op de website van de Rijksoverheid valt al te lezen dat voor een aantal landen de quarantaineplicht en de testverplichting bij terugkeer komen te vervallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Portugese eiland Madeira.

18:55 uur - Duitsland bestempelt Verenigde Koninkrijk als risicogebied
Duitsland heeft het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied bestempeld vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft dat bekendgemaakt.

De Britse premier Boris Johnson sprak donderdag zijn zorgen uit over de mutatie die B.1.617.2 wordt genoemd. Hij zei niet uit te sluiten dat maatregelen moeten worden genomen om de forse stijging van het aantal besmettingen met deze variant terug te dringen. Een dag later maakte hij bekend dat tweede vaccinaties eerder zullen worden toegediend. Dat betekent dat 50-plussers en mensen met medische aandoeningen hun tweede prik al na acht weken krijgen.

17:34 uur - Reisorganisaties verwachten zaterdag hausse aan boekingen
Reisorganisaties verwachten zaterdag een "hausse aan boekingen" voor vakanties omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken dan bekendmaakt welke landen een positief reisadvies krijgen. Naar verwachting gaat het om onder meer de vakantie-eilanden Ibiza, Mallorca, Gran Canaria en diverse Griekse eilanden die een groen of geel reisadvies krijgen.

Al vanaf deze week stijgt het aantal boekingen voor een vakantie fors bij reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon. "Veel mensen durven naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag weer te boeken", vertelt de woordvoerster van TUI. "Voor de zomer, maar ook al wel voor mei en juni. Ik verwacht dat als morgen duidelijk is welke landen en delen van landen een positief reisadvies krijgen, dat mensen ook veel gaan boeken voor een vakantie op korte termijn, dus vóór het hoogseizoen."

Ook Sunweb ziet dat mensen het boeken van een vakantie weer aandurven. "We zien nu zelfs dat mensen hun vakantie van september omboeken naar juni of zelfs eerder", vertelt een woordvoerster. "Mensen kunnen duidelijk niet wachten om weer naar het buitenland op vakantie te gaan."

Volgens de directeur van reisorganisatie Corendon, Steven van der Heijden, zijn er ook mensen die juist nog even wachten met het boeken van hun vakantie: "Omdat vanaf nu steeds meer landen een positief reisadvies krijgen, wachten mensen ook tot het land van hun voorkeur groen of geel wordt."

17:03 uur - Vliegverbod weer verlengd, uitzondering voor schrijnende gevallen
Het verbod op vluchten uit Zuid-Afrika, India en landen in Midden- en Zuid-Amerika wordt verlengd tot 1 juni. Het zou op 15 mei aflopen, maar het RIVM adviseert het verbod toch in stand te houden zolang er nog geen quarantaineplicht wordt gehandhaafd. Nu leeft men de quarantaineregels nog te slecht na om het vliegverbod op te heffen.

Wel komt er een uitzondering voor schrijnende gevallen, mensen die vanwege "zwaarwegende familieredenen" naar Nederland willen.

16:43 uur - Ministerie komt vrijdagnacht met versoepelde reisadviezen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 01.00 uur bekend welke landen een versoepeld reisadvies krijgen. Tot 15 mei geldt het algemene reisadvies om niet naar het buitenland te reizen, maar vanaf zaterdag komt er weer een reisadvies per land. De reisadviezen zijn te zien op de website wijsopreis.nl.

15:35 uur - 5608 nieuwe coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde
Het RIVM meldt dat tussen donderdag- en vrijdagochtend 5608 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zesde dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6220 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.

Donderdag deed het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu melding van 6062 nieuwe gevallen. Dat aantal heeft het RIVM vrijdag iets naar beneden toe bijgesteld. Aanvankelijk sprak het instituut van 6088 positieve tests tussen woensdag- en donderdagochtend.

15:30 uur - WHO: Geen kinderen inenten, maar vaccins naar arme landen
Om de coronapandemie onder de duim te krijgen zouden rijke landen armere landen van vaccins moeten voorzien voordat ze overgaan tot het inenten van kinderen. De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft dat gezegd.

Tedros wil dat de landen die al ver zijn met het inenten van hun bevolking vaccins geven aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. De WHO-baas begrijpt wel waarom sommige landen kinderen en adolescenten willen vaccineren, maar doet een dringend beroep op hen dit te heroverwegen.

Tedros wees erop dat het tweede jaar van de pandemie veel dodelijker dreigt te worden dan het eerste, waarbij vooral de situatie in India erg zorgwekkend is. Daar overlijden de laatste dagen volgens officiële cijfers meer dan 4000 mensen per dag aan Covid-19, maar dat aantal ligt vermoedelijk aanzienlijk hoger.

15:20 uur - EK-directeur gaat voor publiek bij EK: Iedere bezoeker meer, is een teleurstelling minder
Toernooidirecteur Gijs de Jong gaat voor de vier EK-voetbalwedstrijden van volgende maand in Amsterdam nog steeds uit van 12.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA. De Jong houdt de optie open dat het er meer worden. "Maar dat is heel sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie", zei de toernooidirecteur, nadat hij samen met onder anderen ambassadeur Wesley Sneijder de EK-bokaal in Amsterdam in ontvangst had genomen.

De beker maakte vrijdag een rondje door Amsterdam en gaat zaterdag Nederland door. "Het is nu dertig dagen voor de eerste wedstrijd in Nederland, het begint bij mij nu echt te kriebelen. We staan aan de vooravond van een geweldige zomer met fantastische evenementen in Nederland: volgende week het Songfestival, dan het EK en vervolgens de Formule 1", aldus De Jong.

De Johan Cruijff ArenA wordt zaterdag formeel overgedragen aan de UEFA. Dan begint de ombouw van het stadion voor het EK. Bij de drie groepswedstrijden van Oranje tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië zijn in principe steeds 12.000 fans welkom in het stadion, net als bij het duel uit de achtste finales dat in Amsterdam wordt gespeeld. De bezoekers moeten zich vooraf laten testen op het coronavirus.

14:55 uur - Pfizer-vaccin kan een maand worden bewaard op koelkasttemperatuur
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan volgens de fabrikant niet vijf dagen, maar een maand worden bewaard op 2 tot 8 graden celsius. Dat zei medisch directeur Marc Kaptein van de Nederlandse tak van Pfizer vrijdag in het radioprogramma 1 op 1. Dat zou betekenen dat het wellicht mogelijk wordt voor huisartsen om met Pfizer te gaan inenten.

Het vaccin wordt in de fabriek gekoeld op een temperatuur van -90 tot -60 graden celsius. Het vervoeren kan op een temperatuur van -25 en -15 graden. "Daarna moet je het terugstoppen in een vriezer die op -90 tot -60 kan koelen", legt een woordvoerder van Pfizer uit. "Of je kunt het nog vijf dagen bewaren op koelkasttemperatuur. Die bewaartijd is nu verlengd tot een maand." Op dit moment wordt het vaccin niet door huisartsen gebruikt, omdat veel praktijken niet de juiste vriezers hebben om het vaccin voor langer dan vijf dagen te bewaren.

14:37 uur - Instroom in ziekenhuizen blijft dalen
Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, blijft hard dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 163 mensen nieuw opgenomen in een ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds 22 februari. Het is niet duidelijk in hoeverre het lage aantal opnames te maken kan hebben met Hemelvaartsdag.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1657 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op een gemiddelde instroom van 236,7 mensen per dag, het laagste peil sinds 13 maart.

Sinds de piek eind april is de gemiddelde instroom in de ziekenhuizen met ruim 24 procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

13:15 uur - Een op de tien Belgen volledig gevaccineerd
Een op de tien Belgen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano hebben 1.196.831 inwoners van België, ofwel 13 procent van alle volwassenen, de nodige prikken gehad. Dat komt overeen met 10,4 procent van de totale bevolking.

Er zijn in totaal nu vijf miljoen prikken gezet. Het aantal mensen dat minstens een eerste prik toegediend kreeg, is opgelopen tot iets meer dan 3,8 miljoen. Dat is 41,5 procent van de volwassenen, ofwel 33,2 procent van de totale bevolking.

De coronacijfers blijven dalen. Voor het eerst sinds maart liggen er vrijdag minder dan 2000 Belgen in het ziekenhuis met Covid-19, een daling met 20 procent ten opzichte van vorige week, aldus Sciensano. Van hen liggen er 647 op de intensivecareafdelingen, 13 procent minder dan vorige week.

De Nederlandstalige inwoners van België zijn meer bereid om zich te laten inenten dan de Franstaligen. Volgens een motivatiebarometer van drie universiteiten (UGent, UCLouvain en de ULB in Brussel) weigert 38 procent van de Franstaligen een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen, schrijft onder andere Le Soir.

12:51 uur - Animo voor Fieldlab-hardloopevenement Enschede valt tegen
Er is plek voor 5000 hardlopers, maar 'slechts' 1800 liefhebbers hebben zich tot nog toe ingeschreven voor het Fieldlab-evenement komende zondag in Enschede. Op een afgesloten parcours op de oude vliegbasis Twente is er de mogelijkheid mee te doen aan wedstrijden over vijf en tien kilometer. "We hadden wel iets meer belangstelling verwacht", zegt directeur Sandra Melief van de organiserende Stichting Marathon Enschede. "Zeker omdat we zo ontzettend veel hardlopers hebben in Nederland."

Ze denkt dat de verplichting om een negatieve coronatest in te leveren mensen ervan heeft weerhouden zich op te geven voor het eerste hardloopevenement in Nederland sinds de uitbraak van het coronavirus waar duizenden mensen met elkaar kunnen hardlopen. "Terwijl het om een sneltest gaat. Het is allemaal heel eenvoudig te regelen. Er is een app die je heel makkelijk door het proces leidt", zegt Melief.

Ze benadrukt graag de bijzonderheid van het evenement. "Het enige dat ontbreekt, is publiek. Verder is het een hardloopwedstrijd waar alles kan zoals de mensen gewend zijn. Er is muziek, een horecaplein, je kunt je vrij bewegen zonder op de 1,5-meterregel te letten, een mondkapje hoeft niet, na afloop kunnen de deelnemers hun medaille laten graveren en een drankje nuttigen. Dit hebben de mensen zo lang niet kunnen doen, dus ik zou zeggen; het is echt een gezellig dagje uit, een feestje. Het parcours is gecertificeerd en waarschijnlijk heel snel, dus een mooie gelegenheid een persoonlijk record te lopen. De landingsbaan zit niet in het parcours, maar de start en finish zijn wel op dezelfde strook als waar de marathonlopers in april hun kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen liepen. We vermelden ook op een groot bord dat wereldrecordhouder Eliud Kipchoge hier is gefinisht."

Het aantal inschrijvingen is wel genoeg om er volgens het Fieldlab-principe het etiket 'wetenschappelijk onderzoek' op te plakken, zegt Melief. "We kunnen gedegen onderzoek doen en dat is nog steeds belangrijk. Het gaat erom dat er een manier wordt gevonden om mensen op een zo veilig mogelijke manier bij elkaar te laten komen, zodat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden."

9:58 uur - Duitse nieuwe besmettingen weer onder de 100 per 100.000 per week
Het aantal nieuwe besmettingen per week is in Duitsland weer onder de 100 per 100.000 inwoners gezakt, melden de gezondheidsautoriteiten. Het aantal nieuwe besmettingen per week is voor de regering de graadmeter voor het opleggen van beperkingen en de sluiting van ondernemingen.

Bondskanselier Merkel heeft recent met haar regering ingegrepen in het vooral door de deelstaten bepaalde coronabeleid om strengere maatregelen te nemen. Ze noemt dat de noodrem. Die noodrem wordt ingezet als er plaatselijk meer dan 100 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners zijn.

Het gaat nu landelijk om 96,5 gevallen en dat is voor het eerst sinds 20 maart. Een week geleden stond het getal nog op 126. Verscheidene deelstaten inclusief de hoofdstad Berlijn hebben al laten weten dat ze in de komende dagen beperkingen willen gaan opheffen.

In Duitsland zijn nu circa 3,57 miljoen besmettingen vastgesteld en de meeste mensen zijn genezen of hadden geen ziekteverschijnselen. Het land van 84 miljoen inwoners telt nu ongeveer 230.000 actieve gevallen. Volgens de autoriteiten zijn sinds de uitbraak van de pandemie in het land ruim 86.000 mensen met of door het virus overleden.

8:01 uur - Nederland ligt dwars bij verplichte gratis PCR-test
Het voorstel van de Europese Commissie om PCR-coronatests verplicht gratis te maken lijkt te stranden, mede door tegenwerking van de Nederlandse regering. Dat meldt BNR. Ongevaccineerde reizigers hebben de test deze zomer waarschijnlijk nodig voor een reis naar een ander EU-land. De lidstaten moeten het voorstel van de EC nog goedkeuren, Nederland is een van de grote dwarsliggers.

Nederland vreest dat bedrijven die coronatests aanbieden de dupe worden van verplichte gratis tests, blijkt uit navraag van BNR onder Europarlementariërs. Het verdienmodel van de commerciële aanbieders dreigt dan volledig weg te vallen.

Een gratis test is voor de commerciële testaanbieders niet rendabel te krijgen, waarschuwt Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl. "Zo'n test is al vrij duur doordat er veel bij komt kijken: nadat die is afgenomen moet hij worden vervoerd naar een laboratorium en vervolgens moeten wij de gegevens beveiligen. We zijn voor een zo goedkoop mogelijke test, maar gratis is wat ons betreft onhaalbaar."

7:48 uur - Petitie tegen doorgaan van de Spelen ingediend in Tokio
Ruim 350.000 mensen hebben in ruim een week tijd een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen om de Olympische Spelen van Tokio te cancelen. Initiatiefnemer Kenji Utsunomiya leverde de petitie vrijdag in bij gouverneur Yuriko Koike van Tokio. Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Japanners tegen het doorgaan van de Spelen is.

Volgens Utsunomiya, een 74-jarige advocaat die in het verleden diverse keren heeft geprobeerd om gouverneur te worden van Tokio, is het vanwege de coronaperikelen niet verantwoord om komende zomer het mondiale sportevenement in Japan te huisvesten. Hij riep Koike op om er bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op aan te dringen de Spelen af te gelasten.

"Geven we prioriteit aan levens of aan een evenement als de Spelen?", aldus de advocaat. "Nee, levens zijn belangrijker dan geld. Tokio moet als gaststad er bij het IOC op aandringen om de Spelen te cancelen."

7:47 uur - Huisartsen zien grote verschillen in vaccinatiebereidheid
De verschillen in opkomstpercentages bij huisartsen voor het coronavaccin blijken in Limburg groot. Dat blijkt uit een rondgang van L1. Waar bij veel praktijken 70 tot 80 procent van de patiënten een prik komt halen, ligt dat percentage bij sommige praktijken onder de 50 procent. Na de tijdelijke stop met het AstraZeneca-vaccin in april in verband met mogelijke bijwerkingen, daalde de belangstelling fors. Ook in sociale achterstandswijken, waar het lastiger is om mensen te bereiken en ze van de goede informatie te voorzien, is de animo lager. Lees hier meer.

7:30 uur - Aantal horecazaken in Limburg gedaald
Het aantal eet- en drinkgelegenheden in Limburg is gedaald in 2020 ten opzichte van 2019. Het gaat om een lichte daling van 0,3 procent. Opvallend is dat Limburg de enige provincie is die een daling kende. Landelijk groeide het aantal horecazaken. De groei vond met name plaats in het eerste kwartaal van 2020, voordat het coronavirus in Nederland uitbrak. In de tweede helft van het jaar werden minder nieuwe zaken geopend en nam ook het aantal sluitingen toe. Lees hier meer.

7:10 uur - Gevaccineerden in de VS hoeven geen mondkapje op
Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn tegen corona, hoeven in de meeste gevallen geen afstand meer te houden en geen mondkapje te dragen, meldt de NOS. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het CDC, het Amerikaanse RIVM. Alleen in drukke binnenruimtes is een mondkapje na vaccinatie nog wel verplicht. Het gaat dan bijvoorbeeld om bussen, vliegtuigen en ziekenhuizen.

President Biden nam zijn mondkapje af in het Oval Office toen de nieuwe richtlijn werd aangekondigd. De president sprak van 'een grote dag voor Amerika'. Hij riep niet gevaccineerde landgenoten op de gezichtsmaskers vooral wel te blijven dragen, maar zei ook dat het niet de bedoeling was mensen die dat niet doen te laten arresteren.

Het aantal coronagevallen is flink gedaald in de VS, het cijfer staat nu op het laagste niveau sinds september. Dankzij de intensieve vaccinatiecampagne zijn 117 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd. Nog eens 37 miljoen Amerikanen hebben een eerste prik gehad.

3:35 uur - Cruisewereld eist vaccinatiebewijs van passagiers
Verplichte vaccinatie om op reis te gaan. De reisbranche wil er voorlopig niet aan, behalve de cruisewereld. Verschillende maatschappijen organiseren cruises waarvoor alleen maar mensen die geprikt zijn aan boord mogen, schrijft De Telegraaf.

Een vaccinatieplicht is voor veel branches een taboe, omdat het mensen buitensluit. Topman Harry Sommer van Norwegian Cruise Lines ziet echter dat de vaccinatieverplichting mensen niet afschrikt. "We hebben de eerste cruises in de Middellandse Zee aangekondigd voor eind juli, en die waren rap uitverkocht. We hebben zelfs twee extra Europese afvaarten aangekondigd vanwege de vraag."

3:30 uur - Circa 800 muziekfans kunnen naar fieldlab Residentie Orkest
Het Residentie Orkest uit Den Haag speelt vrijdagavond de Vijfde van Beethoven als fieldlab, een proef waarmee wordt uitgezocht hoe dergelijke evenementen ondanks het coronavirus veilig kunnen plaatshebben. Van de ruim duizend stoelen in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen wordt 80 procent te koop aangeboden aan op corona geteste, niet-kwetsbare belangstellenden. De animo voor het fieldlab in Scheveningen viel medio deze week nog wel een klein beetje tegen.

Het publiek in het Zuiderstrandtheater wordt verdeeld in twee groepen: degenen die op de begane grond zitten en degenen die op het balkon mogen plaatsnemen. De belangstellenden worden in groepjes om de tien minuten naar binnen gelaten. Zo lang ze hun plek niet hebben ingenomen, moeten ze een mondkapje ophouden en daar wordt ook nadrukkelijk op toegezien.

Beethovens Vijfde onder leiding van dirigent Richard Egarr is het hoogtepunt van het programma Celebrating Music, waarin ook muziek van enkele andere componisten te beluisteren zal zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen