Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Vakantie naar buitenland kan weer

Geplaatst opdinsdag 11 mei 2021 - 7:47

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van dinsdag 11 mei:

20:35 uur - Efteling 'voorzichtig blij' met heropening
De Efteling in Kaatsheuvel is "voorzichtig blij" dat het attractiepark volgende week weer open kan. "Het kabinet houdt nog een slag om de arm, maar als alles goed gaat is het heel fijn als we weer open kunnen", zei een woordvoerster dinsdag.

De Efteling is sinds december dicht. Attractieparken, natuurparken en dierentuinen mogen volgende week woensdag weer open als het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen en ic's verder is gedaald.

De Efteling zegt nog wel de voorwaarden die zijn gesteld voor opening, zoals 1 persoon per 10 vierkanten meter, te bestuderen. "We moeten nog kijken wat die kaders precies betekenen." Ook vorig jaar moest voor het park al gereserveerd worden en was er een gezondheidscheck.

19:46 uur - Kabinet besluit 25 mei over volledig openen voortgezet onderwijs
Het kabinet besluit uiterlijk op 25 mei of het voortgezet onderwijs weer volledig opengaat, aldus demissionair premier Mark Rutte. Het Outbreak Management Team wordt gevraagd om een advies wanneer de 1,5 meterregel op de middelbare scholen losgelaten kan worden.

Het kabinet zou graag zien dat scholieren in het voortgezet onderwijs nog voor de zomervakantie weer volledig naar school kunnen. Het OMT waarschuwt echter voor het te vroeg versoepelen in het middelbaar onderwijs, omdat het zou kunnen leiden tot grote problemen in de zorg.

Middelbare scholieren gaan sinds enkele maanden weer een paar dagen per week naar school.

19:40 uur - Dalende cijfers? Dan gaan sportscholen en pretparken open
Bij dalende besmettingscijfers wordt de tweede stap in het openingsplan van het demissionair kabinet in gang gezet en wordt een aantal versoepelingen ingevoerd.

Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen bekendgemaakt. Lees hier meer.

19:35 uur - Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland
Vanaf 15 mei zal voor individuele landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie bekend.

Hij verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje.

19:22 uur - Straks weer groepstrainingen buiten en ook sportscholen weer open
Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen als de versoepelingen volgende week doorgaan weer in groepsverband sporten. Ook sportscholen en zwembaden gaan weer open. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Voorwaarde is wel dat de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames het toestaan.

Er mag gesport worden in groepen van hooguit dertig personen, mits zij 1,5 meter afstand houden. Wedstrijden zijn niet toegestaan en publiek is niet welkom. Kleedkamers blijven dicht en de douches ook.

Binnensportlocaties zoals sportscholen mogen ook weer open. Daar magin groepjes van hooguit twee personen samen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte. Zwemmen in het zwembad kan ook weer. Daar zijn de kleedkamers en douches wel open.

19:21 uur - Rutte: versoepelingen gaan door als de richting goed is
De versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door als de richting goed is. Dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond. Het OMT wil pas een verruiming als de instroom in de ziekenhuizen daalt met 20 procent. "Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen 20 procent, dan durven we de stap aan."

Mochten de cijfers toch nog tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken, zei Rutte. "We denken niet dat het zover komt, maar we moeten er wel rekening mee houden."

De versoepelingen die vanaf 19 mei ingaan houden onder meer in dat sekswerkers aan de slag mogen gaan en dat terrassen open mogen van 6:00 tot 20:00 uur.

19:14 uur - Rutte: besmettingen op Koningsdag Amsterdam tonen dilemma
De clusters besmettingen die zijn ontstaan bij Koningsdag tonen het dilemma waar het kabinet voor stond bij het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen. Aan de ene kant is te zien dat er behoefte is aan "ruimte om dingen te doen", aan de andere kant kan die ruimte leiden tot een hoger aantal besmettingen, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie.

"We willen niets liever dan ruimte geven aan de samenleving maar we willen ook geen fouten maken, vlak voor de finish. Het is een balanceeract en dat blijft het ook."

Volgens Rutte ontstonden in Amsterdam zeventien virusclusters van tientallen mensen die ook weer anderen aansteken. "Dan loopt het snel op", aldus de premier.

18:40 uur - Maximaal 30 mensen in onder meer sportscholen en binnenzwembaden
Als de sportscholen weer open mogen, gaat er een maximum gelden van 30 sporters. Hetzelfde gaat gelden voor binnenzwembaden, zeggen ingewijden. Vanavond maakt het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen bekend, die als het goed is op 19 mei zullen ingaan.

Dat hangt nog wel af van de ontwikkeling van de cijfers. Het definitieve groene licht wordt twee dagen van tevoren gegeven.

Het is dan ook de bedoeling dat muziekscholen en cultuurcentra weer open gaan. Ook daar mogen dan maximaal 30 mensen naar binnen.

18:00 uur - Kabinet beslist binnen twee weken over volledige openstelling middelbare scholen
Het kabinet wil binnen twee weken beslissen of de middelbare scholen weer volledig opengaan. Die versoepeling zou dan in de week van 31 mei moeten ingaan, zeggen ingewijden. In de scholen hoeft dan ook niet langer 1,5 meter afstand gehouden te worden, want dat is in een vol gebouw niet mogelijk.

Het voortgezet onderwijs is op dit moment gedeeltelijk open. De meeste leerlingen krijgen ongeveer de helft van de tijd fysiek les, de andere uren wordt er online onderwijs gegeven.

17:13 uur - Kabinet mikt op volledige opening middelbare scholen eind mei
Het kabinet wil binnen twee weken een beslissing nemen over het weer volledig openen van de middelbare scholen. Die versoepeling zou dan in de week van 31 mei in moeten gaan, zeggen ingewijden tegen de NOS. In de scholen hoeft dan ook niet langer 1,5 meter afstand gehouden te worden, want dat is in een vol gebouw niet mogelijk.

Nu is het voortgezet onderwijs slechts gedeeltelijk open. De meeste leerlingen krijgen ongeveer de helft van de tijd fysiek les, de andere uren wordt er online-onderwijs gegeven.

16:43 uur - Limburg blijft coronakoploper ondanks daling besmettingen
Het aantal coronabesmettingen in Limburg is de afgelopen week gedaald ten opzichte van een week eerder. Ondanks deze dalende trend is onze provincie voor de zesde week op rij de provincie met relatief de meeste coronabesmettingen.

Met 402,90 besmettingen per 100.000 inwoners verspreidde het virus zich in Limburg naar verhouding het snelst. De provincie Noord-Brabant volgt met 394,28 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lees hier meer.

16:25 uur - België staat zomerfestivals als Pukkelpop en Tomorrowland toe
De Belgische zomerfestivals Pukkelpop en Tomorrowland, die ook bij Nederlanders populair zijn, kunnen dit jaar doorgaan. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het althans toelaten, 5000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen. Het toestaan van festivals en andere grote evenementen is onderdeel van een zomerplan waarmee het Overlegcomité van de zes regeringen stap voor stap België weer van het coronaslot af wil halen. Vanaf 9 juni mogen de cafés en restaurants binnen weer open, evenals - voor eerst nog met beperkt publiek - de bioscopen, theaters, fitnesscentra, casino's, bowlings en de kermis. Belgen mogen dan ook vier personen thuis ontvangen van buiten hun eigen gezin, zei premier Alexander De Croo, en eens per week op kantoor werken.

15:44 uur - Gommers verwacht in het najaar opnieuw drukte in ziekenhuizen
Virologen gaan ervan uit dat het coronavirus zeker de eerste jaren als verkoudheidsvirus terug gaat komen. Dat betekent dat er ook in het najaar weer mensen in het ziekenhuis belanden, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid.

In een gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1) zegt de arts-intensivist zich grote zorgen te maken over de toekomstige slagkracht van de intensieve zorgafdelingen in Nederland. Dit najaar voorziet Gommers een fors personeelstekort op de ic's. De ic-capaciteit moet volgens hem dan ook structureel omhoog. "Wij gaan deze zomer kijken hoe groot die capaciteit dan moet zijn. We denken ongeveer 1200 bedden nodig te hebben. Dat zijn er substantieel meer dan dan de 950 nu", aldus Gommers.

15:43 uur - Bijna 10 procent minder nieuwe coronagevallen in afgelopen week
In de afgelopen zeven dagen zijn zo'n 10 procent minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder. In totaal kregen 47.108 mensen een positief testresultaat. Dat is het laagste weekcijfer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 23 maart heeft gemeld.

Vorige week rapporteerde het instituut 52.000 besmettingen. Dat was op weekbasis een afname van 6 procent.

In de nieuwste rapportage staat dat opnieuw minder mensen zich bij de GGD hebben laten testen op het virus. Volgens voorlopige cijfers gingen 353.000 mensen naar de teststraten van de gezondheidsdiensten, 14 procent minder dan een week eerder toen ze zo'n 410.000 testen afnamen. Ook dat waren er al aanzienlijk minder dan in de week daarvoor (-16 procent).

14:44 uur - Aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen
Steeds minder coronapatiënten belanden in de ziekenhuizen. Het gemiddelde aantal nieuwe opnames in een week tijd is dinsdag voor de zesde dag op rij gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de afgelopen zeven dagen hebben de ziekenhuizen 1842 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op ongeveer 263 mensen per dag. Dat gemiddelde is zes dagen achter elkaar gedaald en staat nu op het laagste peil sinds 23 maart. Sinds eind april is de instroom in de ziekenhuizen met ongeveer 16 procent afgenomen.

De verpleegafdelingen namen afgelopen etmaal 255 nieuwe coronapatiënten op. Voor een dinsdag is dat het laagste aantal sinds april. Verder kwamen er 29 coronapatiënten op een intensive care te liggen, en dat is voor een dinsdag zelfs het laagste aantal sinds begin februari. Dat betekent dat er in totaal 284 mensen nieuw in een ziekenhuis zijn opgenomen.

14:05 uur - 'Nederlanders gaan niet massaal binnenlandse vakanties afzeggen'
Nederlanders zullen niet massaal hun in Nederland geboekte vakanties gaan afzeggen als het huidige negatieve reisadvies wordt opgeheven. Mocht dat wel gebeuren, dan zullen die vakantiehuisjes ook snel weer gevuld zijn met buitenlandse toeristen. Dat zegt reisbrancheorganisatie ANVR vooruitlopend op de persconferentie van dinsdagavond. Daarin wordt duidelijkheid verwacht over het negatieve reisadvies, dat tot zeker 15 mei geldt.

ABN AMRO waarschuwde maandag in een rapport over toerisme dat hotels en vakantieparken in Nederland rekening moeten houden met zogeheten 'schaduwvakanties'. Dat zijn vakanties die in eigen land geboekt zijn maar geannuleerd worden als een reis naar het buitenland alsnog kan. Zo'n schaduwvakantie hoeft niet direct tot problemen te leiden, omdat veel vakantieparken de laatste tijd de annuleringsvoorwaarden hebben aangescherpt, zegt ook ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

14:01 uur - 'Kermisexploitanten bereid tot aanpassingen om open te kunnen'
Veel kermisexploitanten zijn bereid aanpassingen te doen zodat kermissen weer open kunnen. Driekwart van de organisatoren is er voorstander van om het kermisterrein te voorzien van hekken zodat vanwege het coronavirus toegangscontroles kunnen worden uitgevoerd. Bijna de helft geeft aan bereid te zijn de kermis te verplaatsen naar een ander terrein waar meer ruimte is. Dit komt naar voren uit een onderzoek van onderzoeksbureau Respons in samenwerking met De Nederlandse Kermisbond (NKB) en de Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK).

Organisatoren van kermissen verwachten dit jaar beduidend minder bezoekers. Ook als er wel weer kermissen mogelijk zijn, verwacht 40 procent dat er minder mensen komen. Tot nu toe is een derde van alle kermissen van 2021 reeds wegens de coronapandemie geschrapt. Dat leidt al tot een verlies van ruim twee miljoen bezoekers, aldus de bonden.

13:20 uur - Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld
Bijwerkingencentrum Lareb heeft ook meldingen ontvangen van mannen met bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om drie gevallen. Bij alle eerdere meldingen ging het om vrouwen.

De zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat inmiddels enkele weken in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin. Tot nu toe zijn er in totaal vijftien meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden zijn er geen nieuwe meldingen van vrouwen bijgekomen.

12:27 uur - Tourfietstocht Limburgs Mooiste opnieuw geschrapt
Het coronavirus gooit nog steeds roet in het eten. Ook dit jaar gaat het wielerevenement Hago Limburgs Mooiste niet door vanwege de coronapandemie. De 29e editie van het wielerfestijn in Zuid-Limburg zou aanvankelijk op zaterdag 3 juli plaatsvinden, maar die datum wordt van de kalender geschrapt. Lees hier meer.

Limburgs Mooiste
Foto: L1

11:25 uur - 'Terras open tot 20:00 uur, binnen en buiten sporten kan weer'
Naar het terras van ‘s ochtends vroeg tot 20:00 uur, binnen en buiten sporten en pretparken, dierentuinen en speeltuinen open. Het kabinet waagt de sprong naar de tweede fase van het versoepelingsplan, schrijft het AD. Als de ziekenhuisbezetting blijft dalen gaan de verruimingen vanaf volgende week in.

Dat maken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond bekend tijdens de coronapersconferentie, melden bronnen. In een laatste ministerraad worden straks de puntjes op de i gezet. "We willen stap twee zetten", zegt een ingewijde. Die moet volgende week dinsdag ingaan.

9:16 uur - FNV recreatie: zorgen over voorwaarden om weer open te kunnen
FNV Recreatie, de vakbond voor medewerkers van recreatieparken, dierentuinen en pretparken, maakt zich zorgen over mogelijke voorwaarden vanuit de overheid die aan de aanstaande opening van de parken en dierentuinen verbonden worden. De verwachting is dat de parken en dierentuin vanaf 19 mei bij gunstige coronacijfers weer open kunnen, maar de vakbond denkt dat dit geen succes wordt als een testbewijs daarbij verplicht wordt.

'Naast dat het aantal bezoekers fors aan banden wordt gelegd, is de gedachte dat alleen bezoekers met een negatief testbewijs toegang krijgen tot dierentuinen en pretparken. Gaat dit gebeuren, dan verwacht ik dat parken besluiten te wachten met openen tot er geen beperkende voorwaarden meer gelden", aldus bestuurder Johan Bijlsma van FNV Recreatie.

7:52 uur - Uitbraak corona in iPhone-fabriek India, productie onder druk
In de Indiase fabriek van Apple-partner Foxconn worden als gevolg van de coronapandemie momenteel minder iPhone 12-toestellen geproduceerd. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat veel werknemers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Daardoor is de productie met meer dan de helft afgenomen. Het gaat om een fabriek in de zuidelijke staat Tamil Nadu in India die speciaal voor dat land de smartphones maakt.

India is een van de landen met de meeste smartphonegebruikers. De staat Tamil Nadu is een van de regio's van het land die het hardst getroffen is door een tweede golf van de virusuitbraak. Sinds maandag geldt er een volledige lockdown om besmettingen in te dammen.

7:34 uur - Toerismesector pleit voor drielandenbubbel
Het kabinet moet een drielandenbubbel in overweging nemen. Zeker als het coronapaspoort niet van de grond komt, kan een bubbel met Duitsland en België in ieder geval de komst van bezoekers uit die landen veiligstellen. Dat zegt directeur Jos Vranken van NBTC Holland Marketing tegen BNR.

Frank Oostdam van de ANVR laat aan BNR weten dat hij gecharmeerd is van het idee, maar het mag de ontwikkeling van een corona check-app met gelijkgezinden niet in de weg staan, zegt hij. Oostdam wil daar nadrukkelijk ook een land als Italië bij betrekken.

7:02 uur - 'Weer bijna net zoveel vacatures als normaal'
Het aantal vacatures ligt bijna weer op het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt vacaturesite Indeed op basis van eigen cijfers. Ook in de toerismesector zijn er afgelopen maand wat vacatures bijgekomen.

Eind vorige maand stonden op Indeed.com bijna 6 procent minder vacatures dan in dezelfde periode voor de pandemie gebruikelijk was. Daarmee blijft de vacaturemarkt aantrekken, nadat deze zich rond juni vorig jaar op een dieptepunt bevond. Toen waren er ongeveer 40 procent minder vacatures dan normaal.

Volgens een woordvoerder leiden de versoepelingen van de coronamaatregelen tot nieuwe vacatures. "Als het herstel op deze wijze doorzet, duurt het niet lang meer voordat we op het niveau van voor de coronacrisis zitten", zegt ze.

6:29 uur - Depla: centrale crisisaanpak vanuit Den Haag afbouwen
Het is belangrijk dat de Rijksoverheid de touwtjes steeds meer uit handen geeft om goed uit de coronacrisis te komen. Ze moet ruimte geven aan de lokale aanpak door gemeenten, bedrijven, instellingen en verenigingen, vindt burgemeester Paul Depla van Breda, die voorzitter is van de commissie Sociale Impact Covid-19 van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

"Momenteel bedenkt het kabinet als een projectmanager bijna letterlijk de coronaregels die wij allemaal in zijn geheel moeten uitvoeren", zegt Depla in het AD. "Ik begrijp die centrale crisisaanpak om het virus onder controle te krijgen. Maar zo’n top-downbenadering, daar moeten ze echt heel snel weer afscheid van nemen tijdens de opbouw van de samenleving. Want die is al begonnen."

6:21 uur - Aruba versoepelt coronamaatregelen per direct
Aruba gaat de coronamaatregelen per direct versoepelen. Zo wordt de avondklok verkort tot een periode tussen 00.00 en 04.30 uur, meldde de regering maandag (lokale tijd). Dat betekent dat restaurants en andere bedrijven met een avondvergunning open mogen blijven tot 23.00 uur. Ook mogen meer mensen aan een tafel van een restaurant zitten: binnen maximaal acht en buiten tien.

6:10 uur - Weekcijfers RIVM: mogelijk minder dan 50.000 coronagevallen
In de afgelopen week zijn mogelijk minder dan 50.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld en doorgegeven. Het zou voor het eerst sinds begin april zijn dat het aantal positieve tests onder die grens blijft.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte weekcijfer. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor iets meer dan 52.000 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat komt neer op gemiddeld 7441 gevallen per dag.

In de zes dagen erna zijn 41.579 nieuwe gevallen aan het licht gekomen, gemiddeld bijna 6930 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer rond de 48.500 zou kunnen uitkomen.

6:00 uur - 'Vaccineren in ziekenhuizen wil nog niet vlotten'
Na maanden vaccineren is in veel ziekenhuizen nog altijd zeker de helft van het personeel niet gevaccineerd. Zij willen wel, maar het tekort aan vaccinaties gooit roet in het eten, blijkt volgens BNR uit navraag bij de grootste ziekenhuizen van ons land. Tot groot ongenoegen van zorgmedewerkers. "Dat aantal is nog veel te laag", zegt voorzitter Stella Salden van beroepsorganisatie NU'91.

Het aantal zorgmedewerkers zonder vaccinatie ligt grofweg tussen de 40 en 60 procent, met enkele uitschieters naar boven en beneden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen