Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Vaccinatiecapaciteit moet worden uitgebreid

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 9:15

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit is het coronanieuws van woensdag 24 februari:

20:04 uur - België raadt gratis verstrekte overheidsmondkapjes af
De gratis mondkapjes die de Belgische overheid vorig jaar verstrekte kunnen uit voorzorg beter niet worden gebruikt. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke geeft die waarschuwing nadat de Hoge Gezondheidsraad onlangs wees op mogelijke gezondheidsrisicos vanwege zilver- en titaniumdioxidedeeltjes in de kapjes.

De regering bestelde vorig jaar voorjaar via het ministerie van Defensie miljoenen mondkapjes van het Luxemburgse bedrijf Avrox. Van de 15 miljoen stoffen kapjes zijn er 5 miljoen uitgedeeld.

19:45 uur - De Jonge noemt uitspraken Van Haga over vaccins 'gevaarlijk'
Coronaminister Hugo de Jonge vindt uitspraken van Kamerlid Wybren van Haga (Forum voor Democratie) over bijwerkingen van coronavaccins "gevaarlijk". Van Haga zei in een coronadebat woensdag dat hij een "slecht gevoel" heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie.

"Nepnieuws verspreiden middenin een pandemie is gevaarlijk", waarschuwde De Jonge. De uitspraken van de FVD'er leidden tot irritatie bij de minister omdat ze volgens hem "de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden".

Volgens De Jonge meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid juist dat er daar nog geen enkel overlijden is gemeld als gevolg van een allergische reactie op het vaccin. Bovendien, zo stelde de minister: er overlijden in Nederland ruim honderd mensen per dag in de verpleeghuizen. "Nog los van corona, los van vaccinatie. Mensen in verpleeghuizen zijn oud en aan het einde van hun leven, dus die overlijden." Wanneer je dus mensen in verpleeghuizen vaccineert, overlijden er mensen ná die vaccinatie. "Maar pas nou op om daar dóór vaccinatie van te maken", benadrukte De Jonge in het debat.

17:38 uur - Rutte kijkt bij volgende versoepelingen naar hoger onderwijs en horeca
Bij een volgende versoepeling van de coronamaatregelen wil het kabinet kijken naar het hoger onderwijs en de horeca. Volgens demissionair minister-president Mark Rutte probeert het kabinet de weinige ruimte die er is "zo eerlijk mogelijk te verdelen" over verschillende sectoren.

Het kabinet kondigde dinsdag aan dat het heel voorzichtig de lockdown wil afbouwen. Daarmee worden al "de nodige risico's" genomen, benadrukte Rutte. De jeugd wordt geholpen door de opening van het voortgezet onderwijs en het mbo, de economie door winkelen op afspraak en de opening van de sector contactberoepen.

De Tweede Kamer zegt een dag later de redenatie van het kabinet te snappen. Maar er moet meer gebeuren voor de horeca en de studenten. Veel partijen dringen aan te onderzoeken wanneer de terrassen open kunnen, al kunnen regeringspartijen in de Kamer zich er in vinden dat ze nu nog niet open gaan.

17:05 uur - Winkelketens nog volop bezig met regelen bezoek op afspraak
Winkelbedrijven worstelen nog met de vraag hoe ze opengaan voor 'winkelen op afspraak'. Liefhebbers van grote winkelketens zouden weleens geweerd kunnen worden als ze naar een fysiek filiaal willen. "Ik ben bang dat we een deel van die mensen moeten teleurstellen", waarschuwt een woordvoerster van koopjesketen Action.

Klanten mogen vanaf 3 maart weer winkels bezoeken die eerder gesloten waren om coronabesmettingen te voorkomen. Per winkelverdieping zijn maximaal 2 klanten toegestaan. Zij moeten minimaal vier uur van tevoren hebben gereserveerd en hun bezoek mag niet korter duren dan 10 minuten.

13:03 uur - OMT bespreekt mogelijkheden voor meer bezoek in verpleeghuizen
Het Outbreak Management Team (OMT) gaat zich beraden op mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in verpleeghuizen. Een steeds groter deel van de bewoners is gevaccineerd. Daarom willen de deskundigen die het kabinet adviseren de mogelijkheden gaan bespreken, "met name wat betreft de bezoekregeling", zo heeft voorzitter Jaap van Dissel laten weten aan het ministerie van Volksgezondheid.

Verpleeghuisbewoners worden met voorrang gevaccineerd. Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is daardoor flink afgenomen. Volgens cijfers van het RIVM werden op de piek half december 467 besmettingen op één dag gemeld. Afgelopen dinsdag waren het er nog maar 45. Het aantal locaties waar in de vier voorafgaande weken coronagevallen zijn geconstateerd, is volgens de meest recente cijfers met bijna de helft gedaald sinds begin januari, van 858 tot 459 nu.

13:00 uur - Toerversie Amstel Gold Race verplaatst naar september
De toerversie van de Amstel Gold Race is verplaatst naar zaterdag 11 september. Normaal gesproken is de toerversie van de wielerwedstrijd in hetzelfde weekend als de wedstrijd voor de profs.

Jaarlijks organiseert de Amstel Gold Race een wielerweekend waarbij zowel de amateurs op zaterdag als de profs op zondag een mooie tocht door het Limburgse landschap maken. Die koppeling is op dit moment niet wenselijk.

"Helaas moeten we nu, twee maanden voor de Amstel Gold Race van 2021, opnieuw concluderen dat een wielertoertocht waarbij 15.000 deelnemers aan de start verschijnen niet realistisch is in april," geeft koersdirecteur Leo van Vliet aan. De organisatie had het liefst gezien dat het gehele weekend één groot wielerfeest zou worden. Veiligheid gaat echter boven alles en de huidige situatie laat het op dit moment voor de organisatie niet toe om een evenement van grote omvang in het voorjaar te organiseren. Lees hier meer.

12:45 uur - VVD en CDA willen dat er meer gebeurt voor de horeca
VVD en CDA willen dat het kabinet meer gaat doen voor de horeca. Ze willen dat er gekeken wordt of terrassen "behoedzaam" geopend kunnen worden. Verder moet onderzocht worden of er extra steun nodig is voor deze sector.

Het kabinet kondigde dinsdagavond versoepelingen aan voor onder meer winkeliers, contactberoepen en het onderwijs. De horeca blijft echter nog dicht. Volgens zowel VVD als CDA is het goed dat het kabinet nu besloten heeft de terrassen niet open te doen. Maar met mooier weer op komst moet wel overwogen worden om richting 8 maart, wanneer er een nieuwe persconferentie over het coronavirus is, de terrassen te openen, zei Pieter Heerma (CDA).

12:30 uur - KNVB: competities bij amateurs niet meer hervat
De seniorencompetities in het amateurvoetbal in de categorie A (eerste elftallen Tweede Divisie tot en met vijfde klasse) worden dit seizoen niet meer hervat.

Dit zegt de KNVB, na de laatste maatregelen van het kabinet met betrekking tot het coronavirus. Voor de jeugd- en zaalcompetities in de categorie A blijven de opties open.

11:00 uur - Van Dissel: lockdown voorkwam zo'n 41.000 ziekenhuisopnames
De lockdown heeft sinds half december ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen, vertelde Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in een presentatie aan Tweede Kamerleden. Dat is inclusief de effecten van de avondklok en het advies om thuis nog hooguit één persoon per dag te ontvangen. Die maatregelen gingen een maand geleden in.

Volgens de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zijn op de intensive cares circa 6300 opnames voorkomen door alle beperkingen. In de periode waar Van Dissel het over heeft, werden ruim 2500 ic-opnames gemeld. Dat hadden er dus meer dan drie keer zoveel kunnen zijn.

In totaal werden sinds half december iets minder dan 15.000 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Zonder de lockdown waren dat er volgens de berekeningen van het RIVM dus veel meer zijn geweest. Het instituut houdt ten aanzien van de vermeden opnames een marge aan. De werkelijke aantallen kunnen 5 procent hoger of lager liggen.

10:45 uur - Weertenaar de cel in voor plunderen Jumbo tijdens rellen
De politierechter in Den Bosch heeft een 35-jarige man uit Weert veroordeeld tot acht maanden cel, wegens geweld tegen de politie en het plunderen van de Jumbo tijdens de avondklokrellen in Eindhoven op 24 januari.

A. gooide volgens de rechter stenen naar de politie en heeft daarbij een politiebus geraakt. De rol van A. bij de plundering staat ook op een foto: hij heeft een kassalade onder zijn arm en een blikje Red Bull in zijn hand. Lees hier meer.

10:30 uur - Jongen: 'Versoepelingen risico voor Limburgse ziekenhuizen'
Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland vindt de coronaversoepelingen, die het kabinet heeft ingevoerd, risicovol.

"We hebben minder coronapatiënten in ziekenhuizen, maar het zijn er nog steeds best veel. Veel ruimte met betrekking tot extra opvang hebben we ook niet", zegt Jongen woensdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Wel benadrukt hij de beslissingen van het kabinet te begrijpen. "Vanuit een maatschappelijk oogpunt ontkomt het kabinet daar niet aan. Toch blijft het risicovol." Lees hier meer.

10:10 uur - Lucas & Steve treden op tijdens testevent in Ziggo Dome
Het Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve is een van de acts die tijdens het testevenement in de Ziggo Dome in Amsterdam zal optreden.

Dat hebben organisatoren MOJO en ID&T bekendgemaakt.

Tijdens het zogenaamde Back to Dance Event in de Amsterdamse zaal maken op 6 maart naast de Maastrichtse dj's ook Sunnery James & Ryan Macriano, Sam Feldt en Lady Bee hun opwachting. Een dag later betreedt André Hazes de bühne voor een testconcert. Lees hier meer.

10:05 uur - Vaccinatiecapaciteit moet naar 2,5 miljoen prikken per week
De vaccinatiecapaciteit in Nederland moet de komende tijd zodanig worden uitgebreid, dat 2,5 miljoen prikken per week toegediend kunnen worden. Jaap van Delden, die bij het RIVM de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus, noemde dat doel tijdens een presentatie voor Tweede Kamerleden.

Als meerdere farmaceuten over een tijdje tegelijkertijd grote partijen vaccins aanleveren, willen de diensten die betrokken zijn bij de vaccinaties die zo snel mogelijk kunnen wegprikken. De GGD'en zijn aan het onderzoeken of ze 1,5 miljoen vaccinaties per week kunnen verzorgen. Huisartsen en ziekenhuizen zijn bereid om bij te springen en zouden dan de rest voor hun rekening kunnen nemen.

De GGD'en maken momenteel "grote stappen in efficiëntie", zei Van Delden. Volgens hem kan door een slimmere werkwijze het aantal prikken per uur worden verdubbeld, zonder inzet van extra personeel. Dat heeft onder meer te maken met de inrichting van vaccinatielocaties en de administratie.

8:15 uur - Onderzoeker: corona werkt nog jaren door op topsport
De gevolgen van het coronavirus zullen in bepaalde sporten jarenlang voelbaar blijven. Dat zegt Hugo van der Poel, onderzoeker bij het Mulier Instituut en tevens bij de Nederlandse Sportraad lid van de commissie 'organisatie en financiering van de sport'.

"Bij sporten als zwemmen en turnen, waar het van groot belang is om al op jonge leeftijd veel trainingsuren te maken, zal het effect van het coronavirus later zichtbaar worden in de topsport. Zo'n gemist jaar kan ervoor zorgen dat we over een paar jaar minder doorstroming zien richting de topsport", zegt Van der Poel, die al sinds het uitbreken van de coronacrisis onderzoek doet naar de impact hiervan op de Nederlandse sport. "Een 'verloren' generatie is misschien een groot woord. Maar er zijn zeker kinderen die in de jaren 2020 en 2021 de beslissende stap hadden moeten zetten in hun sport, maar dat niet konden doen. Ze hebben een jaar stilgestaan in hun motorische ontwikkeling en dat werkt door op het niveau dat je kan halen."

Op zaterdag is het een jaar geleden dat toenmalig minister Bruno Bruins van VWS live op televisie een briefje kreeg aangereikt, waarop stond dat het coronavirus voor het eerst was vastgesteld in Nederland. Enkele weken later kwam zowel de topsport als de breedtesport volledig stil te liggen.

8:00 uur - Ondernemer ontsnapt aan coronafaillissement dankzij nieuwe wet
Er gloort hoop voor bedrijven die in betalingsproblemen zitten, maar daarover niet kunnen onderhandelen met hun schuldeisers. Een ondernemer in de evenementensector heeft als eerste met succes een beroep gedaan op een wijziging van de faillissementswet waardoor zijn schuldeisers akkoord moeten gaan met een forse korting op hun uitstaande vorderingen, schijft het FD.

De rechtbank in Haarlem heeft vorige week het verzoek daartoe gehonoreerd. Dat betekent niet alleen de redding van de firma Jurlights, een lichtinstallatie- en ontwerpbureau uit Haarlem, het is ook voor het eerst dat een rechter zijn fiat geeft aan een complete deal onder de nieuwe faillissementswet. Tot nu toe lastten rechters alleen maar pauzes en betaalschorsingen in, om ondernemers de kans te geven zo'n deal te sluiten.

Ondernemersvereniging MKB-Nederland spreekt van een 'win-winsituatie'. Een woordvoerder laat weten dat de nieuwe wet zijn nut "in tijden van corona" bewijst, met de redding van een ondernemer die "buiten zijn schuld om in problemen is geraakt".

7:30 uur - AstraZeneca zegt toch beloofde aantal doses aan EU te leveren
AstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni het eerder beloofde aantal van 180 miljoen coronavaccindoses. Een woordvoerder van het bedrijf laat desgevraagd weten dat de productie in de Europese Unie weliswaar maar goed is voor de helft van dat aantal, maar dat de rest wordt aangevuld via het internationale toeleveringsnetwerk. Daarmee voldoet het bedrijf naar eigen zeggen aan wat contractueel is overeengekomen met de EU.

De woordvoerder reageert daarmee op een bericht van een ingewijde dat het Brits-Zweedse bedrijf maar de helft, nog geen 90 miljoen doses, zou kunnen leveren. "AstraZeneca bevestigt vandaag dat haar meest recente prognose voor het tweede kwartaal voor de levering van haar Covid-19-vaccin beoogt te presteren in overeenstemming met haar contract met de Europese Commissie."

7:15 uur - Rode Kruis: meer voedselnood in Nederland door coronacrisis
Meer Nederlanders vragen het Rode Kruis om voedselhulp omdat zij niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De laatste weken gaat het steeds vaker om studenten, ondernemers en alleenstaande ouders, merkt de hulporganisatie. Het lukt deze groepen niet om rond te komen door de coronacrisis en daarom schaalt het Rode Kruis de voedselhulp in Nederland op.

Het Rode Kruis bood in mei 2020 voor het eerst voedselhulp aan in de vorm van boodschappenkaarten en voedselpakketten. Het ging toen om 2200 kaarten en pakketten per week. De hulporganisatie moet de voedselhulp de komende weken opschalen naar 6000 boodschappenkaarten per week. Met zo'n kaart, waarop een bepaald geldbedrag staat, kunnen mensen zelf naar de supermarkt om eten uit te kiezen.

"De mensen die hulp krijgen van het Rode Kruis zijn door de coronacrisis hun inkomen kwijtgeraakt en hebben soms schulden, waardoor zij nauwelijks voldoende voedsel kunnen kopen", aldus de organisatie. In 2020 ging het nog vooral om ongedocumenteerden, dak- en thuislozen en arbeidsmigranten, nu komen daar andere groepen bij.

7:00 uur - 'Kabinet wil in hele land basisschoolleraren preventief testen'
Het kabinet wil de komende drie maanden bij wijze van een proef basisschoolleraren door het hele land laten testen op corona, ook als ze geen klachten hebben. Dat zeggen ingewijden.

De proef begint eerst bij een beperkt aantal scholen, maar wordt zo snel mogelijk uitgebreid naar landelijke schaal. Leraren nemen de sneltest bij zichzelf af of gaan naar een commerciële teststraat. Tijdens de pilot wordt gekeken welke van die methodes het beste werkt, of dat een combinatie het beste is.

Ook wordt gekeken hoe het experiment uitgebreid kan worden naar het middelbaar onderwijs. Hoeveel geld de proef gaat kosten, zou nog niet bekend zijn.

6:45 uur - 'Kopen op afspraak goed nieuws voor showroom of fietsenzaak'
Voor autodealers of fietsenverkopers is het goed nieuws dat klanten op afspraak weer hun winkels en showrooms mogen bezoeken. Voor grotere aankopen zoals een auto, scooter of e-bike is goed persoonlijk advies namelijk belangrijk. Dat wordt door de beperkte opening van winkels weer mogelijk, aldus de branchevereniging voor de mobiliteitssector RAI Vereniging.

Door "kopen op afspraak" kunnen autodealers weer goed adviseren en voorlichting geven over voertuigen, zegt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging. De organisatie drong er de afgelopen weken bij het kabinet al op aan om de mogelijkheden van alleen bestellen en afhalen uit te breiden naar bezoeken op afspraak. Online een nieuwe auto aanschaffen is voor veel consumenten immers nog een stap te ver.

6:30 uur - 'Twee derde handgels niet effectief in bestrijding corona'
De meeste desinfecterende handgels die te koop zijn bij de drogisterij of supermarkt zijn eigenlijk niet geschikt in de strijd tegen het coronavirus.

Dat is de conclusie van de Hout-Blerickse Julia Berghuis. Voor haar afstudeerscriptie onderzocht de student Huidtherapie in Den Haag tientallen handgels. Ze schat dat ongeveer 30 procent van die gels ook door de nationale keuringsinstantie CTGB geschikt worden bevonden als effectief desinfectiemiddel. Lees hier meer.

6:15 uur - Ruim 600 bewoners zorgcentra overleden aan corona
Bijna 3000 bewoners van verzorgingstehuizen in Limburg hebben het afgelopen jaar te kampen gehad met een coronabesmetting.

Daarvan kwamen er 615 om het leven, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Deze mensen zijn dus een stuk kwetsbaarder. In een jaar tijd overleed zo'n twintig procent van de besmette verpleeghuisbewoners. Onder alle mensen die besmet waren met het coronavirus is dit slechts 1,4 procent. Lees hier meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen