Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Vaccin voor 5-11-jarigen met medisch risico'

Geplaatst opvrijdag 3 december 2021 - 8:18

Het lukt ziekenhuizen toch om meer intensive care-bedden vrij te maken. Komende maandag moeten er 1250 ic-bedden beschikbaar zijn, verdeeld over alle ziekenhuizen in Nederland. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 3 december:

17:32 uur - 60-minners kunnen vanaf januari boosterprik krijgen
Mensen onder de 60 jaar kunnen vanaf januari een boostervaccinatie krijgen tegen corona, mits zij hun laatste prik minimaal 6 maanden geleden hebben gehad. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge vrijdag. Daarbij wordt geprikt "van oud naar jong". Om dat mogelijk te maken worden de komende weken weer meer priklocaties ingericht. Nu zijn het er nog een stuk of 70. Half december moeten er 79 kleinere locaties zijn, en 9 'XXL'-locaties. Alle mensen ouder dan 60 jaar moeten voor het einde van het jaar aan de beurt komen, aldus de minister.

17:23 uur - Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema
De aanvoer van de voorraad van coronazelftesten ligt op schema, laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) weten. De extra voorraad zelftesten die besteld is zodat er voor de toekomst genoeg zelftesten zijn, komt vanaf vrijdag en zaterdag binnen. "Dan gaat het om miljoenen zelftesten", zegt een woordvoerder. Sinds begin deze week grijpen veel mensen mis omdat de zelftesten op veel plekken uitverkocht waren.

"Deze week zijn vooral kleine hoeveelheden binnengekomen die vaak rechtstreeks doorgingen naar de winkel", aldus de zegsman. Doorgaans gaan bestellingen eerst naar een distributiecentrum en worden vanaf daar winkels bevoorraad.

17:18 uur - Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht
Nederlandse werkgevers zien vooralsnog weinig heil in de invoering van een vaccinatieplicht. Ze zijn groot voorstander van inentingen tegen het coronavirus, maar een verplichting zoals Duitsland wil invoeren gaat ze te ver. Een enkeling verwacht, hoe ongewenst ook, dat een verplichting onontkoombaar is.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een gezamenlijke verklaring dat het belangrijk is om de vaccinatiegraad in Nederland omhoog te krijgen. Maar dit kan volgens de belangenbehartigers voorlopig nog op zo’n manier dat ongevaccineerden vrijwillig een prik halen. "Wij zien voorlopig nog ruimte om dat met gerichte acties, ook in samenwerking met het bedrijfsleven, te doen. Er is zo nog veel winst te behalen."

Ook werkgeversvereniging AWVN laat weten in zijn algemeenheid geen groot voorstander van verplichtingen te zijn, dus ook niet voor een verplichte inenting. "Als het zover komt, dan moet het absoluut een laatste redmiddel zijn."

17:12 uur - Patiëntenclub zieke kinderen blij met advies voor coronaprik
Patiëntenorganisatie Kind en Ziekenhuis vindt het vaccineren van jonge kinderen met een verhoogd medisch risico tegen corona een goed idee. De Gezondheidsraad adviseerde vrijdag om kinderen van 5 tot en met 11 jaar die in die categorie vallen uit te nodigen voor een prik tegen het virus.

"Deze kinderen vaccineer je in het belang van hun eigen gezondheid", stelt directeur van Kind en Ziekenhuis Hester Rippen. "Sommige gezinnen met een kind met een hoog medisch risico zitten al een tijd thuis, omdat ze zo kwetsbaar zijn voor corona." Kind en Ziekenhuis vertegenwoordigt kinderen die medische zorg krijgen en hun ouders of verzorgers.

17:05 uur - Het is inderdaad rustiger op straat sinds de avondlockdown
Mensen vertonen zich duidelijk minder op straat sinds de avondlockdown afgelopen zondag is ingegaan. Na 17.00 uur is praktisch alles gesloten en na die tijd gingen Nederlanders afgelopen maandag, dinsdag en woensdag ook minder naar buiten dan een week eerder. Dat meldt Dat.Mobility op basis van gegevens uit het Nederlands Verplaatsingspanel.

In de eerste drie dagen van deze week begaf gemiddeld 34 procent van de Nederlanders zich tussen 17.00 en 24.00 uur buiten de deur. Een week eerder was dat nog bijna 39 procent. Mensen stapten vooral minder op de fiets. De onderzoekers hebben hiervoor de bewegingen van een panel van 10.000 mensen gemeten met een app.

17:01 uur - Gezondheidsraad: coronaprik voor 5-11-jarigen met medisch risico
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden na een corona-infectie zouden uitgenodigd moeten worden voor een vaccinatie tegen het virus. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om kinderen die onder behandeling van een kinderarts zijn omdat ze bijvoorbeeld een chronische longaandoening, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom hebben. Volgens de raad zijn het ongeveer 40.000 kinderen.

In het algemeen verloopt een corona-infectie bij kinderen milder dan bij volwassenen. Maar volgens de Gezondheidsraad hebben jonge kinderen met een verhoogd medisch risico een grotere kans op ziekenhuisopname na een infectie. Ook lopen ze een hoger risico om een ernstige ontstekingsreactie in de organen te krijgen door corona.

16:50 uur - ECDC: aantal Omikron-gevallen stijgt naar meer dan honderd
Nog dertig mensen in Europese landen hebben de Omikron-variant van het coronavirus opgelopen. De versie is bij hen vastgesteld en daarmee stijgt het totale aantal bevestigde gevallen naar 109. Daarnaast zijn er een paar verdachte maar nog niet bevestigde gevallen, dus het cijfer kan volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC nog oplopen.

De variant is vastgesteld in zestien landen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte. Ten opzichte van donderdag heeft Finland nu ook zijn eerste Omikron-geval. Nederland is niet langer koploper. De teller is blijven staan op zestien gevallen. Portugal heeft er nu negentien. In Denemarken is de variant gevonden bij veertien mensen en in Duitsland bij dertien. Frankrijk en Italië hebben elk negen bevestigde gevallen.

16:29 uur - Onderzoekers: neuszelftest voldoende betrouwbaar bij symptomen
Een antigeen neuszelftest is voldoende betrouwbaar om corona mee op te sporen als de gebruiker symptomen heeft, maar niet als die ontbreken. Dat maken onderzoekers op uit de resultaten van een nader onderzoek naar de betrouwbaarheid van een dergelijke test bij bijna 3000 personen, die over enkele dagen officieel zullen worden gepubliceerd.

Het UMC Utrecht, dat een aantal van de onderzoekers leverde, licht nu vast een tipje van de sluier op. De onderzoekers concluderen zelfs dat de neuszelftest bij iemand met symptomen "vrijwel dezelfde betrouwbaarheid heeft als wanneer deze testen worden afgenomen door professionals in de GGD-teststraat". Een onderzochte speekselzelftest, waarbij alleen wat spuug wordt gebruikt, bleek met en zonder symptomen niet goed genoeg.

stock coronazelftest zelftest coronavirus
Een zelftest om een infectie met het coronavirus te detecteren.
Foto: iStock

16:20 uur - Aantal besmettingen stabiliseert, piek vierde golf lijkt bereikt
GGD Zuid-Limburg verwacht dat de piek van de vierde coronagolf bereikt is en ziet het aantal besmettingen stabiliseren. Ondertussen komt de boostercampagne langzaam op dreef. "Maar we zullen wel zeker richting kerstmis heel voorzichtig moeten zijn", zegt Christiaan Hoebe, infectiearts bij GGD Zuid-Limburg. Lees hier meer.

16:09 uur - Slob: kind mag na negatieve zelftest met snottebel naar school
Kinderen mogen met een snottebel naar school, als ze een negatieve testuitslag hebben. Daarvoor hoeven ze niet naar de teststraat van de GGD omdat een negatieve zelftest ook volstaat, laat demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) weten. Het zogeheten 'snottebellenbeleid' werd vorige week aangescherpt door het kabinet. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar moeten nu ook met lichte verkoudheidsklachten thuisblijven, terwijl zij daarmee eerder nog naar school mochten.

15:46 uur - België staat klaar om 5- tot 12-jarigen te vaccineren
België heeft met farmaceut Pfizer een deal gesloten over 336.000 kindervaccins die nog deze maand geleverd worden. In januari komen er 400.000 doses bij, maakte de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekend. Wat hem betreft worden de 736.000 prikken zo snel mogelijk bij de 5- tot en met 11-jarigen gezet voor wie dat wil.

15:19 uur - Reproductiegetal coronavirus komt na twee maanden onder de 1 uit
Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus is gezakt tot onder de 1. Het is voor het eerst sinds eind september, voor het begin van de huidige golf, dat het cijfer onder die grens uitkomt. Het cijfer staat nu op 0,99. Dat betekent dat het aantal besmettingen vrijwel gelijk blijft, of heel langzaam daalt. Hoe verder het onder de 1 komt, hoe minder mensen het virus oplopen.

15:03 uur - Vanaf 6 jaar mondkapje op in België, op school en erbuiten
Kinderen vanaf zes jaar moeten voortaan in België een mondkapje op, zowel in de schoolbanken als overal waar dat verplicht is zoals in het openbaar vervoer. Volgens premier Alexander De Croo is dat nodig omdat het coronavirus op de scholen sterk rondwaart en kinderen ook de leerkrachten, hun ouders, grootouders en vrienden kunnen besmetten. De basis- en kleuterscholen gaan ook vervroegd met kerstvakantie. Na 18 december krijgen de kinderen er een week bij.

iStock-504342375
Foto; iStock

14:41 uur - Meer dan duizend verpleeghuizen kampen met coronabesmetting
Meer dan duizend verpleeghuizen in Nederland kampen met een uitbraak van het coronavirus binnen de muren. In de afgelopen vier weken hebben 1018 locaties te maken gehad met een recente besmetting. Het is voor het eerst sinds het begin van de epidemie dat het aantal boven die grens uitkomt.

Ook het aantal sterfgevallen onder bewoners is de afgelopen weken aanzienlijk gestegen. Begin oktober overleden dagelijks een of twee bewoners, nu is dat gestegen tot gemiddeld zo'n twintig sterfgevallen per dag. Dat is wel beduidend lager dan bij de eerste en tweede golf, voor het begin van de vaccinatiecampagne. Toen stierven dagelijks zestig tot negentig verpleeghuisbewoners.

14:28 uur - Opnieuw daling van aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 85 gedaald. Op dit moment houden 2728 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

14:10 uur - Duitse gezondheidsminister is tegen vaccinatieplicht
De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, gaat tegen de Duitse vaccinatieplicht van zijn eigen regering stemmen. "Ik heb altijd gezegd dat er geen vaccinatieplicht komt en dat blijft mijn uitgangspunt", zegt hij. Donderdag kondigde de Duitse regering een vaccinatieplicht aan die per februari ingaat.

Meer dan 1 procent
Van de Duitse bevolking is op dit moment meer dan 1 procent besmet met het coronavirus. In absolute getallen gaat het om ruim 900.000 mensen. Hoeveel mensen in Nederland op dit moment besmet zijn, is niet bekend. Het RIVM houdt dat sinds juli niet meer bij.

13:54 uur - GGD Hollands Midden biedt 60-plusser boosterprik zonder afspraak
De GGD Hollands Midden biedt vanaf nu mensen die in 1961 of eerder zijn geboren 'onder strenge voorwaarden' een boosterprik aan zonder afspraak. Dat komt omdat er op dit moment meer vaccin en personeel beschikbaar is dan dat er afspraken voor de boosterprik ingepland staan.

stock vaccinatie corona covid-19
Foto: iStock

13:55 uur - Frankrijk start deze maand met vaccineren kwetsbare 5- tot 11-jarigen
Franse kinderen tussen de 5 en 11 jaar kunnen vanaf halverwege deze maand een coronavaccinatie krijgen. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Oliviér Veran bekendgemaakt. Eerst moeten kinderen met een kwetsbare gezondheid aan de beurt komen. Die zijn medio december aan de beurt. Waarschijnlijk kunnen andere kinderen vanaf januari 'optioneel' een vaccin toegediend krijgen, aldus de minister.

13:46 uur - OM wil twee complotdenkers naar Pieter Baan Centrum sturen
Het Openbaar Ministerie wil de twee complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank in Den Haag, waar ze terechtstaan voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven.

13:37 uur - Nieuwjaarsduiken Zandvoort en Bloemendaal afgelast om corona
De nieuwjaarsduiken bij Zandvoort en Bloemendaal aan Zee zijn dit jaar opnieuw afgelast wegens coronamaatregelen, zeggen de organisaties en de reddingsbrigades in die badplaatsen. "Er komen in totaal wel zo'n 5000 duikers en 10.000 toeschouwers op af. We kunnen geen stuk van het strand afzetten en de QR-code scannen, dat is ook niet te doen", zegt Leon van Esch van Nieuwjaarsduik Zandvoort.

13:26 uur - BioNTech-topman ziet grotere kans op jaarlijkse coronavaccinatie
BioNTech-topman Ugur Sahin verwacht dat door nieuwe varianten van het coronavirus, zoals de net ontdekte Omikron-variant, de kans toeneemt dat een jaarlijkse coronavaccinatie noodzakelijk wordt. Sahin trok daarbij de vergelijking met de griep, waarvoor ook jaarlijks een nieuw vaccin op de markt wordt gebracht.

12:13 uur - Advocaat-generaal vindt dat avondklok was toegestaan
Het gerechtshof in Den Haag heeft terecht de eis van Stichting Viruswaarheid.nl afgewezen om de landelijke avondklok van begin dit jaar buiten werking te stellen, zo concludeert de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Het gaat hier om een advies aan het hoogste rechtscollege, dat veelal wordt gevolgd.

10:58 uur - Nederlandse overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen
De Nederlandse overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Dat heeft de rechter bepaald. Tientallen reisorganisaties hadden dat in een kort geding geëist omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen nu onjuiste reisadviezen afgeeft als het gaat om de coronapandemie.

10:55 uur - Testadvies voor zelftesten vanaf vandaag aangepast
Vanaf vandaag is het testadvies aangepast. Met milde klachten kun je nu ook kiezen voor een zelftest, maar je kunt je ook nog steeds laten testen bij de GGD. Dat meldt het RIVM. Uit onderzoek is gebleken dat zelftesten bij mensen met klachten goed presteren. Mensen die klachten hebben, kunnen zich daarom nu laten testen bij de GGD óf ervoor kiezen een zelftest te doen.

8:45 uur - Snelste stijging aantal coronabesmettingen Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika stijgt het aantal coronabesmettingen sneller dan ooit tevoren vanwege de Omikron-variant. Vooral veel meer kinderen raken eerder besmet dan bij eerdere varianten. In de provincie Gauteng, waar de variant werd ontdekt, ligt het R-getal boven de 2. Dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld meer dan twee mensen besmet met het virus.

stock vaccinatie kind prikje
Foto: iStock

8:17 uur - 'Ziekenhuizen schalen ic's verder op'
Het lukt ziekenhuizen toch om meer intensive care-bedden vrij te maken. Komende maandag moeten er 1250 IC-bedden beschikbaar zijn, verdeeld over alle ziekenhuizen in Nederland, schrijft Trouw. Dat zijn er honderd extra. De toename van 1250 bedden is een tussenstap. Demissionair minister De Jonge liet eerder weten dat de capaciteit nog verder zou stijgen naar 1350 bedden. Maar voor een aantal ziekenhuizen is die verdere opschaling onhaalbaar, meldt de krant.

8:00 uur - Begin 2022 proefplekken speciaal voor covidzorg
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil deze winter een paar proefplekken inrichten die alleen gericht zijn op covidzorg. In eerste instantie wordt gedacht aan afdelingen in ziekenhuizen.

7:50 uur - Belgische artsen willen competities kindersport stopzetten
De Belgische Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) en het kenniscentrum Gezond Sporten willen dat de sportcompetities voor kinderen minstens tot kerst worden stopgezet. Zo moet worden voorkomen dat het coronavirus zich tijdens het sporten verspreidt.

7:00 uur - Oversterfte in Limburg het hoogst
Afgelopen week (22 november tot en met 28 november) waren er 407 sterfgevallen in Limburg. Dat zijn ongeveer 160 personen meer dan in 2020 en 2019 in dezelfde periode. Dat betekent dat er, mede door corona, ruim de helft meer mensen overleden dan gebruikelijk. In Limburg is de oversterfte daarmee relatief het hoogst in vergelijking met de rest van het land. Lees hier meer.

6:22 uur - Hoofd ic UMC Groningen: feitelijk zijn we in 'code zwart'
Feitelijk zijn we in de eerste fase van 'code zwart' beland. Dit zei senator en hoofd van de ic-afdeling van het UMC Groningen Peter van der Voort in de talkshow Beau. Volgens Van der Voort wordt in zijn ziekenhuis de afweging of een patiënt op de intensive care moet worden opgenomen nu al strenger gemaakt. Daarbij "merk je dat het kwartje naar niet opnemen op de ic al wat eerder die kant op valt".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen