Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Tweede golf pas in maart voorbij'

Geplaatst opzaterdag 28 november 2020 - 7:51

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er zijn nog steeds strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

In dit liveblog volg je de belangrijkste nieuwsfeiten en andere gebeurtenissen over de coronacrisis:

21:15 - Ook zondag winkels eerder dicht
Winkeliers in het centrum van Rotterdam, Alexandrium en op het Zuidplein moeten net als zaterdag ook zondag om 17.00 uur hun deuren sluiten. De gemeente Rotterdam heeft daartoe besloten nadat het zowel vrijdag als zaterdag te druk werd op die plekken en mensen niet voldoende afstand tot elkaar konden houden. Ook toen moesten winkels vroegtijdig dicht.

In een bericht op Twitter roept de gemeente mensen op zoveel mogelijk online lokaal te shoppen. Als ze toch iets nodig hebben uit een winkel dienen ze alleen te komen en als het te druk is terug te komen op een rustiger moment.

Zaterdagmiddag gingen niet alleen in Rotterdam de winkels eerder op slot. In Eindhoven en Dordrecht besloten de burgemeesters soortgelijke maatregelen te treffen omdat er te veel mensen in de winkelgebieden op de been waren.

17:40 - 'Dwarsdenkers' hekelen coronamaatregelen aan Duits-Poolse grens
Honderden demonstranten uit Duitsland en Polen hebben zaterdag in de grensstad Frankfurt an der Oder geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Ongeveer 1500 betogers verzamelden zich daar, gadegeslagen door een grote politiemacht.

De demonstratie was georganiseerd door de actiegroep Querdenken (Dwarsdenken), die zich verzet tegen beperkende maatregelen wegens het coronavirus en oproept tot 'vrijheid.' Op het podium stonden de organisatoren dicht opeen en velen droegen geen mondkapje, ondanks de eis van de politie om de geldende maatregelen te respecteren.

Demonstranten uit het naburige Polen sloten zich bij de betoging aan en zwaaiden met Poolse vlaggen. In Slubice, aan de Poolse zijde van de grens, waren slechts vier demonstraties van maximaal vijf deelnemers toegestaan.

14:16 - Ongeveer 1300 minder coronabesmettingen gemeld, ook minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het dagelijkse aantal coronagevallen is gedaald met bijna 1300. Tussen vrijdag en zaterdagochtend zijn 4499 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op vrijdag meldde het instituut (na correctie) 5781 gevallen en dat was een flinke stijging ten opzichte van donderdag (ongeveer 4500). Het aantal sterfgevallen is zaterdagmiddag nog niet vrijgegeven. Vrijdag steeg dat aantal met 84.

Ook de ziekenhuizen behandelen minder coronapatiënten dan op vrijdag. Momenteel liggen 1711 mensen vanwege een besmetting in een ziekenhuis. Het zijn 58 patiënten minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen nu 511 mensen met het coronavirus onder de leden, tegen 518 een dag eerder.

14:00 - Drukte in binnensteden
In het centrum van Rotterdam moeten de winkels zaterdag om 17.00 uur de deuren sluiten en mag er geen klant meer naar binnen. Vanaf 18.00 uur moeten de winkels helemaal dicht. Ook Eindhoven houdt de winkeldrukte in de gaten. Burgemeester John Jorritsma (VVD) van Eindhoven dreigt de winkels in de stad te sluiten als het te druk wordt. De gemeente Amsterdam meldt dat het rond 13.30 uur te druk is in het winkelgebied in de binnenstad. Daarom geldt daar net als vrijdag eenrichtingsverkeer voor voetgangers in de Kalverstraat.

10:50 - Politie beëindigt feest Den Haag
Een illegaal coronafeest in Den Haag is vroegtijdig ten einde gebracht door de politie. Die kreeg meldingen van geluidsoverlast. Het feest was in een appartement. De ramen waren afgeplakt met zwart papier. Toen er bij het aanbellen niet werd opengedaan, deed de politie een inval. Feestgangers keerden zich daarbij tegen de politie: een agent kreeg klappen en één politieauto werd beschadigd.

8:41 - KNVB wil weer publiek bij voetbalwedstrijden
Na verschillende horeca-ondernemers, die dreigen open te gaan op 17 januari, wordt het tegengeluid op de coronamaatregelen ook harder vanuit de KNVB. Die dringt aan op een snelle terugkeer van publiek in de voetbalstadions.

Volgens de KNVB hebben de wedstrijden met publiek, aan het begin van het seizoen, niet tot problemen geleid en raakte voor zover bekend niemand besmet in een stadion. De KNVB vreest dat clubs gaan omvallen als de huidige situatie van het voetballen zonder publiek nog langer duurt.

8:24 - RIVM: tweede golf mogelijk pas in maart voorbij
Twee weken geleden dacht het RIVM nog dat we in januari terug zouden zijn op het niveau van deze zomer. Maar nu zijn hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen, somberder. Het zou in dit tempo weleens maart kunnen worden voordat de tweede golf voorbij is, vertellen ze aan de NOS.

Veel knoppen voor de overheid om aan te draaien, zien ze niet meer. Burgers zouden zich meer 'mede-eigenaar van het probleem coronaverspreiding moeten voelen', aldus de RIVM'ers.

7:31 - Cijfers in België dalen
Ook in België lijkt een daling door te zetten. Van 21 tot en met 27 november werden elke dag gemiddeld 245 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 29 procent ten opzichte van de week daarvoor. Uit eerdere cijfers bleek al dat het aantal besmettingen was afgenomen met 36 procent (van 18 tot en met 24 november). In diezelfde week zag ons buurland het aantal mensen dat overlijdt aan het coronavirus dalen met 20 procent, vergeleken met de week daarvoor.

7:21 - Besmettingen Duitsland dalen iets
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld in Duitsland is wat lager dan de voorgaande dagen, zo blijkt uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Het RKI meldt zaterdag 21.695 besmettingen tegen 22.805 nieuwe gevallen een etmaal eerder. Donderdag werden 22.268 nieuwe besmettingen geregistreerd. In het afgelopen etmaal overleden 379 mensen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Dat zijn er 47 minder dan een dag eerder, toen 426 doden vielen. Het totale officiële dodental als gevolg van het longvirus in Duitsland staat tot nu toe op 15.965.

7:13 - 'Horeca alleen open als dat pandemie dat toelaat'
Premier Mark Rutte zegt dat de horeca alleen open kan gaan wanneer de stand van de pandemie dat toelaat. Dat zei hij in een reactie op het ultimatum van een deel van de horecabranche. Een aantal ondernemers dreigt op 17 januari open te gaan. Ook in Limburg sluiten afdelingen zich aan bij die horeca-opstand. Lees hier meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen