Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Toverland trekt stekker uit Halloween Nights

Geplaatst opdinsdag 20 oktober 2020 - 9:29

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit was het belangrijkste nieuws over het coronavirus van dinsdag 20 oktober:

20:44 uur - Geen oktoberfeesten door corona: Lederhosenverkoop ligt stil
Dat oktoberfeesten niet doorgaan vanwege de coronapandemie is niet alleen jammer voor de liefhebbers van het volksfeest, het betekent ook een forse aderlating voor de verkopers van Lederhosen en Dirndl-jurkjes.

De winkel van Henk Steuns, Lederhosenland in Sittard, is hard geraakt door het uitblijven van het Oktoberfeest in Sittard, dat zou plaatsvinden van 16 tot en met 21 oktober. Hij heeft zijn omzet met maar liefst 85 procent zien dalen. Lees hier meer.

20:15 uur - Toverland stopt onder druk met Halloween Nights
Pretpark Toverland in Sevenum kon op veel onbegrip rekenen over het laten doorgaan van het thema-evenement Halloween Nights, terwijl het land in een gedeeltelijke lockdown verkeert. Dinsdag is het park onder de druk gezwicht en heeft het besloten het evenement vanaf woensdag niet meer te laten doorgaan. De thema-avond was nog tot en met zaterdag gepland.

20:00 uur - Amalia en Alexia dinsdag pas terug naar Nederland
Prinses Amalia (16) en prinses Alexia (15) zijn zaterdag niet mee teruggevlogen naar Nederland. De prinsessen moesten langer in het vakantieverblijf in Griekenland blijven omdat er niet genoeg vliegtickets waren voor het hele gezin, bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP. De oudste twee dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vliegen dinsdagavond terug naar huis.

Het koningspaar arriveerde zaterdagavond op paleis Huis ten Bosch. Dochter prinses Ariane was wel mee teruggereisd.

Willem-Alexander besloot zijn vakantie in zijn buitenverblijf in Griekenland meteen af te breken nadat hij veel kritiek had gekregen. Politici, maar ook anderen, vonden het niet kunnen dat hij met zijn gezin in het buitenland vakantie ging vieren terwijl het kabinet Nederlanders oproept voorzichtig te zijn vanwege het coronavirus en zoveel mogelijk thuis te blijven.

19:27 uur - Halflege kerken versterkt door coronacrisis
Kerken in Limburg zitten vaak halfleeg. De coronacrisis heeft dat nog eens versterkt. En het bisdom moet flink bezuinigen. Volgens bisschop Harrie Smeets van bisdom Roermond zijn halflege kerken zeker een kostenpost. "Maar je kunt niet zomaar een dorpskerk sluiten en dan alles naar een dorp ernaast verplaatsen. Zo'n kerk is heel eigen en vertrouwd voor een dorpsgemeenschap." Lees hier meer.

16:51 uur - Winkelend publiek in grote steden gehalveerd
Winkeliers in centra van grote steden ondervinden de gevolgen van het toenemend aantal besmettingen met het coronavirus. Het aantal bezoekers daalde met de helft en ook de omzet is gekelderd. Dat meldt de brancheorganisatie voor non-foodwinkels INretail, die de klantenaantallen en omzetcijfers van winkelketens over vorige week vergeleek met die van een jaar eerder.

Door de coronacrisis is het veel leger in de winkelstraten. De overheid roept op om vooral in je eentje en doelgericht aankopen te doen, waardoor shoppen voor je plezier steeds minder aan de orde is.

16:23 uur - Rechtbank Den Haag beslist: horeca blijft dicht
De rechtbank heeft de eis van tientallen horecaondernemers om de horeca per direct weer te openen, afgewezen. Het besluit van de overheid om de horeca vier weken te sluiten, is volgens de rechtbank gegrond.

16:00 uur - Boa-bond voorziet problemen met strenger handhaven coronaregels
De politiebonden en de boa-bonden zijn niet betrokken bij het besluit om de coronaregels strenger te handhaven en sneller boetes uit te delen. Dat zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's kondigden maandagavond na afloop van het Veiligheidsberaad aan dat er sneller wordt opgetreden als mensen de coronaregels overtreden. Na één waarschuwing volgt direct een boete.

Gerrits voorziet dat dat gedoe zal geven. "Je kan je voorstellen dat dit in deze tijd, waarin veel mensen een kort lontje hebben, problemen oplevert."

15:55 uur - Ruim 2100 nieuwe besmettingen in een week
De afgelopen zeve dagen zijn 2.181 nieuwe gevallen van het coronavirus in Limburg gemeld bij het RIVM. Dat is opnieuw een toename (ruim 40 procent). Vorige week meldde het instituut 1.533 positieve tests. Een week eerder kwamen er 759 nieuwe besmettingen aan het licht.

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt: van elf vorige week, naar vijftien in de afgelopen zeven dagen. Bekijk hier nog meer Limburgse cijfers.

14:50 uur - Limburg gaat 10.000 mensen onderzoeken op antistoffen
De GGD, de provincie Limburg en academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ beginnen vrijdag met een groot onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in Limburg. Maximaal 10.000 Limburgers vanaf 18 jaar kunnen zich laten testen op antistoffen tegen het coronavirus. Zo komen ze er achter of ze besmet zijn geweest. De organisatoren willen aan de hand van het onderzoek vaststellen hoe de verspreiding in Limburg was en is, of er bij bepaalde groepen meer besmettingen plaatshadden en of sommige evenementen hebben bijgedragen aan de verspreiding. Lees hier meer.

14:30 uur – 292 nieuwe coronabesmettingen, 58 minder dan maandag
Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn in Limburg 292 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat aantal ligt lager dan een dag eerder, toen er nog 350 nieuwe coronabesmettingen werden gemeld.

In het afgelopen etmaal zijn twee nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen in een Limburgs ziekenhuis. Ook zijn er twee nieuwe sterfgevallen bekend geworden. Dat wil overigens niet zeggen dat ze in het afgelopen etmaal zijn opgenomen of overleden, want deze informatie komt soms wat later binnen.

13:00 uur - 'Kabinet moet schoolsluiting zelf afwegen'
Het is aan het kabinet of het wel of niet gehoor geeft aan de oproep van het zogeheten Red Team om de scholen te sluiten, zegt Red Team-lid Wim Schellekens. Aan de ene kant moet het kabinet voorkomen dat scholen brandhaarden worden, aldus Schellekens, maar aan de andere kant vindt hij dat kinderen school nodig hebben en een sluiting grote maatschappelijke gevolgen heeft.

12:53 uur - Dinsdagmiddag uitspraak in kort geding
De rechtbank Den Haag doet dinsdagmiddag na 16.00 uur uitspraak in het door meerdere horecaondernemers aangespannen kort geding om weer open te mogen gaan. De rechtszaak tegen de Staat was aangespannen door de Haagse bodega De Posthoorn, meer dan zestig ondernemers sloten zich daarbij aan.

11:30 uur - Meer dan 60 horecaondernemers aangesloten bij kort geding
Meer dan zestig horecaondernemers hebben zich aangesloten bij het kort geding van de Haagse bodega De Posthoorn om weer open te gaan. De maatregelen zijn "willekeurig en disproportioneel", aldus de ondernemers. "Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn." De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft alle begrip voor deze gang naar de rechter, maar het initiatief komt van de ondernemers zelf. "We weten dan ook niet of er Limburgse ondernemers naar Den Haag zijn gereisd", zegt woordvoerder Guido Kreutzer van de afdeling Limburg.

10:35 uur - Ouderen positief over 'ouderenuurtje' in winkel
Ouderen zijn overwegend positief over de speciale winkeluurtjes die supermarkten hebben moeten invoeren van de overheid. Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid krijgen tijdens deze speciale uurtjes de gelegenheid om hun boodschappen te doen. De regering heeft supermarkten per 14 oktober verplicht om per dag twee keer één uurtje voor deze groep in te richten. Lees hier meer.

stock oudere mondkapje supermarkt
Foto: iStock

9:00 uur - Mondkapjesplicht leidt tot toename aantal 'zwerfkapjes
Sinds de uitbraak van het coronavirus liggen er steeds vaker gebruikte mondkapjes op straat. De organisatie Nederland Schoon denkt dat het probleem van 'zwerfkapjes' met de komende mondkapjesplicht alleen maar groter wordt. "Gooi een gebruikt mondkapje altijd in de afvalbak of draag ene herbruikbaar mondkapje", aldus directeur Helene van Zutphen.

Niet alleen vervuilen op straat achtergelaten mondkapjes het milieu, er is ook een risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. "Wanneer bijvoorbeeld kinderen het kapje nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden", zegt Van Zutphen.

stock mondkapje mondkapjes zwerfafval zwerfkapje
Foto: iStock

8:50 uur - Horeca wil via de rechter weer open
Tientallen horecaondernemers eisen vandaag in een kort geding tegen de Nederlandse staat dat de horeca weer open gaat. Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend, om de uitbraak weer terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, opperde echter een dag later dat restaurants mogelijk open kunnen blijven. Ze moeten dan wel gezondheidschecks blijven uitvoeren en de 1,5 meter afstand moet gewaarborgd zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen