Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Toename van coronapatiënten in ziekenhuizen

Geplaatst opdonderdag 9 december 2021 - 10:18

Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Volg hier ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 9 december:

19:00 uur - Aantal boosterprikken stijgt naar zo'n 730.000
Ongeveer 730.000 mensen in Nederland hebben tot en met woensdag een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Dat zijn er ruim 150.000 meer dan de stand tot en met zondag.

Daarnaast hebben inmiddels 121.538 mensen een aanvullende prik gekregen. Dat zijn er 2500 meer dan tot aan afgelopen zondag. Deze mensen hebben een afweerstoornis, waardoor de eerste twee prikken bij hen mogelijk niet genoeg bescherming geven.

17:47 uur - Noordrijn-Westfalen: quarantaine na contact met Omikron-drager
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kan mensen verplichten in quarantaine te gaan na contact met iemand die met de coronavariant Omikron is besmet. Het geldt ook als het om familie gaat en het moet ook als je bent gevaccineerd. De autoriteiten van de aan Nederland grenzende regio hopen daarmee de opmars van Omikron tegen te gaan.

Betrokken personen moeten rekening houden met twee weken zelfisolatie, melden regionale media. De deelstaat met ongeveer evenveel inwoners als Nederland registreerde inmiddels 23 Omikron-infecties. Bij 47 andere coronabesmettingen wordt dat vermoed.

17:34 uur - Kwart basisscholen heeft zelftests gekregen voor leerlingen
Ongeveer een kwart van de basisscholen heeft tot dusver coronazelftests ontvangen om aan kinderen in groep 6, 7 en 8 te geven. Dat laat de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) weten op basis van een peiling onder ruim duizend schoolbestuurders. De zelftests worden sinds afgelopen maandag geleverd.

Het is de bedoeling dat kinderen zich, net als onderwijspersoneel, twee keer per week gaan testen op het coronavirus, om zo de verspreiding ervan tegen te gaan. Besmettingen vinden de laatste tijd relatief vaak plaats op basisscholen.

17:28 uur - Slob benadrukt: kabinet wil scholen openhouden rond kerstvakantie
Het is de inzet van het kabinet om basisscholen ook rond de kerstvakantie volledig open te houden. Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) twittert dat dit het standpunt "is en blijft". Het kabinet lijkt er dan ook geen voorstander van om de kerstvakantie voor basisscholen te verlengen. Het Outbreak Management Team had het kabinet eerder geadviseerd hierover na te denken.

Op scholen zijn veel besmettingen, voornamelijk in de groepen 6,7 en 8. Kinderen kunnen het virus meenemen naar bijvoorbeeld hun grootouders. Vooral tijdens de feestdagen is dit risico groot, omdat de scholen op de dag voor Kerstmis nog open zijn. Door de kerstvakantie naar voren te halen, is de kans kleiner dat kinderen met kerst besmet zijn en vervolgens hun grootouders kunnen aansteken, aldus het OMT.

17:22 uur - GGD GHOR: nog geen duidelijkheid over inzet vaccinatiepersoneel
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kan nog niet vertellen hoeveel en waar vaccinatiepersoneel wordt ingezet bij de boosterprikcampagne. Wel geeft de GGD vrijdag een update over de voortgang. Volgens een woordvoerder is het nog niet duidelijk hoeveel aanmeldingen voor bijstand bruikbaar zijn van de 10.000 die binnenkwamen bij de website ggdreservisten.nl. Ook is er bijna een week nadat de GGD mensen om hulp vroeg bij de campagne nog niet duidelijk of er regionale tekorten zijn.

16:07 - ABN AMRO: miljarden extra nodig voor inhaalzorg ziekenhuizen
De Nederlandse ziekenhuizen hebben ongeveer 2,4 miljard euro extra nodig om de inhaalzorg vanwege de coronapandemie te bekostigen, hebben zorgexperts van ABN AMRO becijferd. De bank spreekt van een immens bedrag. "Geen van de partijen kan deze extra kosten dragen", stellen de kenners van de bank.

Vorig jaar en dit jaar moesten ziekenhuizen veel ingrepen en behandelingen afzeggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet 12,5 procent van deze zorg ingehaald worden. ABN wijst erop dat de zorgverzekeraars vooralsnog niet bereid zijn deze extra zorg voor 2022 in te kopen. "De ziekenhuizen luiden de noodklok. Zij geven aan extra budget nodig te hebben om achterstallige zorg te kunnen leveren en zelf financieel gezond te blijven", aldus de bank.

15:51 - Opnieuw minder dan 20.000 coronagevallen
Voor de derde dag op rij komt het aantal positieve coronatests onder de 20.000 uit. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 19.838 meldingen dat het coronavirus was vastgesteld.

In de drie weken tot en met maandag waren er juist constant meer dan 20.000 positieve tests, op één dag met een storing na.

14:52 - Vaccinatieplicht Oostenrijk gaat ook gelden voor veel tieners
De geplande vaccinatieplicht in Oostenrijk gaat gelden voor kinderen vanaf 14 jaar. De regering van het Alpenland wil inwoners vanaf februari verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Wie dat weigert riskeert een boete die kan oplopen tot 3600 euro, bevestigde minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein op een persconferentie. De algemene vaccinatieplicht behoort tot de strengste maatregelen die in Europa worden genomen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. De maatregelen moeten nog wel worden goedgekeurd door het parlement van het circa 9 miljoen inwoners tellende land, maar daar lijkt voldoende steun te zijn. De regering van Oostenrijk heeft steeds benadrukt dat vaccinatieweigeraars niet worden opgesloten.

13:55 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen toegenomen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag praktisch onveranderd vergeleken met een dag eerder, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2830 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zes meer dan woensdag. Op de intensive cares liggen 626 coronapatiënten, evenveel als woensdag. Op de verpleegafdelingen worden nu 2204 coronapatiënten behandeld.

13:45 - Limburg staat bovenaan Europese coronakaart
In weinig regio's in Europa zijn er zo veel mensen positief getest op het coronavirus als in Limburg. Twee van elke 75 inwoners bleek de afgelopen twee weken het virus bij zich te dragen. Van de 211 Europese districten zijn er slechts vijf die nog meer coronagevallen hebben.

Lees ook: Limburg bovenaan coronakaart

13:32 - Laatste reizigers na het weekend uit quarantainehotel
In het quarantainehotel in Badhoevedorp verblijven nog steeds zo'n tien mensen, laat de GGD weten. Ze zitten daar al bijna twee weken, sinds vrijdag 26 november. In totaal werden 44 mensen naar het hotel gebracht. Dat gebeurde nadat ze positief testten op het coronavirus, na vluchten vanuit Zuid-Afrika naar Schiphol. "Elke dag mogen er mensen vertrekken, vandaag waarschijnlijk ook weer. We verwachten dat het hotel na het weekend nagenoeg leeg zal zijn", vertelt een woordvoerder van GGD Kennemerland. In het hotel verblijven zowel mensen die nog steeds positief testen als hun naasten. Ook kan het zo zijn dat mensen die weg mogen nog iets langer blijven, omdat ze praktische zaken zoals vliegtickets moeten regelen na een negatieve test, legt de woordvoerder uit.

11:30 - Bioscopen willen langer open
Bioscopen en filmtheaters willen langer openblijven om hun inkomsten op peil te houden. Ze stellen voor dat ze vanaf volgende week zaterdag niet meer om 17.00 uur 's middags de deuren hoeven te sluiten. Volgens de branche kan dat best, aangezien filmkijkers stilzitten en niet juichen of praten, terwijl de ventilatie in filmzalen altijd al goed in orde is geweest. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN) stellen dat bioscopen nu "door drie hoepels moeten springen en dat is er één te veel". De filmzalen moeten de QR-code van bezoekers aan de deur checken, filmkijkers op 1,5 meter afstand van elkaar laten zitten en moeten tot nu toe ook om 17.00 uur dicht. "Het is in de afgelopen twintig maanden gelukt om een groot deel van de kosten op te vangen, dus er is maar beperkt gebruik gemaakt van overheidssteun. Maar het recente stapelen van maatregelen houden we niet langer vol", aldus de organisaties.

10:14 - Willem Engel verliest ook nieuwe zaak tegen viroloog Van Ranst
Viruswaarheid-voorman Willem Engel heeft ook een tweede rechtszaak tegen de bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst verloren. De rechtbank in Mechelen sprak Van Ranst donderdagochtend vrij van laster. Engel moet de uitgesproken hoogleraar bovendien duizenden euro's schadevergoeding betalen. Engel en Van Ranst bestoken elkaar al lange tijd op Twitter, maar de coronascepticus heeft de woordenstrijd naar de rechtszaal verlegd. Hij probeert de viroloog veroordeeld te krijgen voor laster en smaad. Van Ranst zou Engel onder meer opnieuw hebben uitgemaakt voor virusontkenner en dat neemt de tegenstander van coronavaccins en-maatregelen niet.

9:50 - Duitse handel hoger dan voor uitbraak coronacrisis
De export van Duitsland, de grootste economie van Europa, is in oktober gestegen na de dalingen in de voorgaande twee maanden. Volgens het Duitse federale statistiekbureau lag de export en import van de belangrijkste handelspartner van Nederland hoger dan in februari vorig jaar, voor de uitbraak van de coronacrisis. De uitvoer steeg in oktober met 4,1 procent ten opzichte van september, naar een totale waarde van 121,3 miljard euro. Meer dan de helft van dat exportbedrag betreft goederen van Duitse makelij die naar andere landen van de Europese Unie werden uitgevoerd. De rest gaat naar landen elders in de wereld. De Duitse import nam met 5 procent toe naar 108,5 miljard euro. Ruim de helft van de invoer komt uit andere EU-landen.

9:15 - ACM: reisaanbieders moeten risico's code oranje beter uitleggen
Reisaanbieders moeten consumenten die naar gebieden afreizen waarvoor een oranje reisadvies geldt vooraf beter informeren over de mogelijke risico's. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat het niet alleen om het risico op besmetting met het coronavirus, maar ook over eventueel beperkende maatregelen die daar gelden. Zeker omdat niet altijd kosteloos kan worden geannuleerd. Een oranje reisadvies betekent in de basis dat alleen noodzakelijke reizen naar die regio's uitgevoerd zouden moeten worden. Vakanties vallen daar niet onder. Maar zowel reisaanbieders als reizigers willen graag dat iedereen weer kan reizen, ziet ook de toezichthouder. Reizigers zouden daarom vooraf al goed geïnformeerd moeten worden over de eventuele gevolgen, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.

8:47 - ISO vreest dat coronavirus niet buiten blijft met tentamenweken
Volgende week starten bij veel universiteiten de tentamenweken die veelal op de campus zullen plaatsvinden. Maar studenten met coronaklachten die zich aan de quarantaineverplichting houden en dus hun tentamen missen, raken dan bij een aantal instellingen een toetskans kwijt. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) voorziet dat studenten die eigenlijk thuis zouden moeten blijven om die reden toch hun tentamen gaan maken. "We hebben de afgelopen weken verhalen gehoord van studenten die met coronaklachten toch naar hun tentamen zijn gegaan, omdat hun hogeschool of universiteit nog steeds gebruikmaakt van het normale herkansingsbeleid. Dit beleid zorgt ervoor dat een aantal studenten minder kansen heeft om hun tentamens te halen en dat de coronamaatregelen niet worden nageleefd", zegt Lisanne de Roos, voorzitter van ISO.

8:20 - Onderzoek: klein deel Europeanen wil volledig terug naar kantoor
Slechts een klein deel van de Europese werknemers wil volledig terug naar kantoor. Meer dan de helft zegt dat ze productiever zijn geworden doordat ze meer thuis zijn gaan werken vanwege de coronapandemie. Dat melden elektronicaconcern Samsung en adviesbureau The Future Laboratory op basis van onderzoek onder 14.000 Europeanen. Daaruit bleek dat maar 14 procent van de werknemers weer de hele week op kantoor wil werken. Twee op de drie Europeanen hebben hun huis aangepast, of zijn dat van plan, zodat ze beter thuis kunnen werken. Zij hebben bijvoorbeeld kantoorruimte gecreëerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen