Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Studenten en hoger onderwijs 'opgelucht en blij'

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 6:59

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 20 april:

20:06 uur - Studenten, hbo's en universiteiten 'opgelucht en blij'
Studentenorganisaties en het hoger onderwijs zijn opgetogen over het kabinetsbesluit om studenten vanaf volgende week maandag weer gemiddeld één dag per week fysiek onderwijs te laten volgen. "Studenten hebben lang gewacht om weer naar de campus te mogen en nu is het eindelijk zo ver", reageert voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Hij noemt de eerste versoepeling "broodnodig om jongeren weer een klein beetje ruimte te geven".

Ook de hogescholen en universiteiten zijn positief. "Dit is waar we al zo lang naar toeleven", zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. "Na ruim vier maanden grotendeels online-onderwijs, staan studenten, docenten en medewerkers in het hbo te trappelen elkaar weer op de campus te ontmoeten."

Studenten kunnen vooraf op vrijwillige basis een coronazelftest doen. Die kunnen ze gratis bestellen via de landelijke website www.zelftestonderwijs.nl. De test wordt dan thuisbezorgd. "Een negatieve uitslag is geen toegangsbewijs tot de collegezaal", benadrukt Limmen. De hogescholen en universiteiten moedigen testen wel aan. Mondkapjes dragen en afstand houden blijven verplicht.

19:44 uur - Winkeliers: versoepelingen zijn belangrijke stap vooruit
Winkeliers vinden de versoepelingen die vanaf 28 april voor winkels gelden een belangrijke stap vooruit. "Mensen zijn blij weer veilig en zonder afspraak in hun favoriete winkel te kunnen kopen. Voor ondernemers betekent het meer kansen voor broodnodige omzet", zo reageert winkeliersorganisatie INretail op de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Winkeliers mogen straks klanten zonder afspraak ontvangen. Maar dat betekent niet dat er geen regels meer in de winkelstraat gelden. Kleine winkels mogen als de versoepelingen ingaan spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter.

19:11 uur - Het Janssen vaccin wordt vanaf woensdag weer ingezet.
Zorgminister Hugo de Jonge heeft dinsdag tijdens een persconferentie aangekondigd dat het Janssen vaccin weer wordt ingezet. Van het vaccin is maar één prik nodig om bescherming te krijgen tegen het coronavirus.

De Nederlandse overheid heef een groot deel van haar vaccinatieprogramma afgestemd op het Janssen vaccin. Maar nadat er meldingen kwamen over ernstige bijwerkingen, werd het vaccin tijdelijk niet meer ingezet. De Jonge komt daar nu op terug nadat eerder op de dag het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) had geoordeeld dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de mogelijke bijwerkingen. Hij zal, anders dan toen dezelfde bijwerkingen bleken op te treden bij AstraZeneca, geen advies vragen aan de Gezondheidsraad.

Daarmee blijft Nederland volgens De Jonge op koers in het vaccinatieprogramma, en het doel om half mei de groepen met de meest kwetsbare gezondheid en de oudste leeftijdsgroepen in te enten. De eerste prikken met Janssen gaan naar medewerkers van ziekenhuizen en de GGZ.

18:45 - Ruim 4,6 miljoen coronaprikken gezet in Nederland
In de afgelopen week zijn er naar schatting 787.843 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarmee zijn er tot nu toe 4.688.307 prikken gezet, staat op het coronadashboard. Het gaat om eerste inentingen en herhalingsprikken bij elkaar. In de voorgaande twee weken werden respectievelijk bijna 675.900 en 476.480 mensen ingeënt. Op 6 januari is er in Nederland begonnen met vaccineren om mensen te beschermen tegen Covid-19. Volgens gezondheidsinstituut RIVM daalt het aantal besmettingen onder ouderen die zijn gevaccineerd al weken.

17:11 uur - Janssen hervat levering coronavaccins aan Europese Unie
Vaccinproducent Janssen hervat de levering van 200 miljoen coronavaccins aan EU-landen. Moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) maakte dat dinsdag bekend, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) had geoordeeld dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de mogelijke bijwerkingen.

In zeer zeldzame gevallen kan het vaccin mogelijk ernstige bloedproblemen veroorzaken. In de Verenigde Staten zijn op een totaal van 7 miljoen prikken 8 gevallen gemeld van trombose en een tekort aan bloedplaatjes. Eén vrouw die werd getroffen door hersentrombose overleed.

16:54 uur - Kuipers vermoedt groter effect van eerste prik voor meer mensen
Ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers vermoedt dat mogelijk meer ziekenhuisopnames voorkomen kunnen worden dan de Gezondheidsraad heeft berekend als meer mensen een eerste prik van een coronavaccin krijgen. De tweede prik moet worden uitgesteld als die strategie wordt gevolgd. Volgens de Gezondheidsraad kan het één tot vijf ziekenhuisopnames per dag schelen als de termijn tussen twee prikken voor alle vaccins zou worden opgerekt tot 12 weken.

16:30 uur - EMA ziet bloedproblemen als zeldzame bijwerking vaccin Janssen
Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld. In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's.

Het comité heeft nader onderzoek gedaan naar acht meldingen uit de Verenigde Staten over mensen die kort na hun coronaprik werden getroffen door een gevaarlijke combinatie van trombose (stolselvorming) en een te laag aantal bloedplaatjes. Eén vrouw overleed door bloedstolsels in haar hersenen. In totaal hebben bijna 7 miljoen Amerikanen het in Leiden ontwikkelde vaccin gekregen.

16:15 uur - Gevangenen woedend over corona-ingrepen
De coronagolf in de Sittardse gevangenis en de daaropvolgende maatregelen hebben tot grote woede geleid onder de gevangenen. Ze kunnen niet bellen, douchen of luchten, en spreken van een 'onmenselijke situatie'.

Dat zeggen de gevangenen in verschillende gesprekken met L1.

Sinds een maand wordt de Sittardse inrichting geregeld geplaagd door het coronavirus. Complete afdelingen gingen op slot nadat medewerkers besmet bleken. Later werden ook verschillende gevangenen positief getest op het virus. Vorige week telde de gevangenis 26 besmette gedetineerden en zeven positief geteste medewerkers. Lees hier meer.

15:29 - Hoogste instroom coronapatiënten in ziekenhuizen van dit jaar
Terwijl het kabinet dinsdagavond versoepelingen van de coronamaatregelen gaat aankondigen, melden ziekenhuizen de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd.

De laatste dag waarop het LCPS een hoger aantal noemde, was 29 december. Toen werden 430 Covid-patiënten opgenomen. "Dit is een uitschieter. Dat is heel vervelend. Laten we hopen dat het bij een uitschieter blijft", zegt een woordvoerster van het LCPS. Het centrum zag het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen twee weken juist stabiliseren, zij het op een 'ontzettend hoog niveau'.

Door het hoge aantal nieuwe patiënten is het totale aantal opgenomen patiënten dinsdag toegenomen met 109. In totaal liggen nu 2653 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. Op de intensive care liggen inmiddels 823 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus, 10 meer dan een dag eerder. De overige patiënten liggen op verpleegafdelingen.

15:05 - Limburg telt opnieuw relatief de meeste coronabesmettingen
Cijfers van de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten zien dat Limburg voor de derde week op een rij relatief de meeste coronabesmettingen telt van heel Nederland. Met 326,27 besmettingen per 100.000 inwoners zijn in onze provincie naar verhouding de meeste mensen positief getest. De provincies Zuid-Holland (324,27) en Noord-Brabant (317,35) zijn relatief gezien ook zwaar getroffen. Lees hier meer.

Het RIVM is bezig met een onderzoek naar het hoge besmettingscijfer in Noord-Limburg. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten worden verwacht.

14: 48 - Coalitiepartijen blokkeren zorgbonus
Het demissionaire kabinet hoeft niet met meer geld over de brug te komen voor de bonusregeling voor zorgpersoneel. Een voorstel daartoe kreeg geen meerderheid, doordat de huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegenstemden.

Als blijk van waardering voor de inzet in de coronacrisis kwam er vorig jaar op aandringen van de Tweede Kamer een bonus voor zorgpersoneel van 1000 euro, die werd toegekend tot een bepaald inkomensniveau. Voor dit jaar is er een bonus van 500 euro ingeboekt, maar minister Tamara van Ark (Medische Zorg) kwam vorige week met een winstwaarschuwing: als er wordt vastgehouden aan 500 euro, is er alleen genoeg budget om mensen in de 'frontlinie' van de coronazorg te belonen. Als alle zorgmedewerkers een bonus zouden krijgen, valt deze een stuk lager uit: tussen 200 en 240 euro. Een bonus van 500 euro voor iedereen in de zorg zou 765 miljoen euro meer kosten dan begroot.

14:30 uur - Coronamaatregelen in binnenstad Maastricht verlengd
De coronamaatregelen in de binnenstad van Maastricht worden verlengd. Zo blijven de looplijnen en de informatieborden tot en met 31 december van kracht. Wanneer de huidige lockdown wordt versoepeld of wordt opgeheven, is de verwachting dat een groot aantal bezoekers de binnenstad zal willen bezoeken", zegt wethouder John Aarts. "Dit is goed voor de ondernemers. Het is tegelijkertijd van belang ervoor te zorgen dat Maastricht dan een veilige stad is om te bezoeken. Vanuit dit perspectief gezien is het gewenst de maatregelen te continueren." Lees hier meer.

Coronamaatregelen Maastricht
Foto: Jean-Pierre Geusens

14:06 uur - Kabinet zet meerdere versoepelingen van coronamaatregelen door
Het kabinet gaat vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen opschorten, afschaffen of versoepelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Het besluit tot de versoepelingen was al voorgenomen, maar gaan volgens bronnen echt door.

Vanaf maandag mogen op voorwaarden ook meer scholieren en studenten terug naar school. Winkels mogen tot 20.00 uur open blijven en klanten ontvangen zonder afspraak. Uitvaarten mogen bijgewoond worden door honderd mensen, theorierijlessen gaan weer van start. Wel komt er een extra rem op Fieldlabs: die worden geschrapt als er meer dan 900 coronapatiënten op de intensive care in de ziekenhuizen liggen.

13:30 uur - Zuyderland vraagt covidpersoneel af te zien van meivakantie
Het Zuyderland ziekenhuis vraagt personeel dat op de covidafdeling en de intensive care werkt om ook tijdens de meivakantie gewoon door te werken en de vakantie op een later tijdstip te nemen.

"We zijn op dit moment aan het inventariseren wie vrijwillig zijn vakantie uit wil stellen", bevestigt een woordvoerder van de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

"We kunnen en willen de vakantie van het personeel niet afpakken", benadrukt bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland. "Met gesprekken en een extra beloning hopen we mensen te kunnen verleiden hun vakantie op een ander moment op te nemen. Het is allemaal op basis van vrijwilligheid." Lees hier meer.

13:00 uur - Winkels hopen op versoepeling, maar waken voor teleurstelling
Grote winkelketens als HEMA, Intergamma en Blokker zijn "verheugd" over de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen waardoor ze hun deuren naar verwachting per 28 april weer 'normaal' kunnen openen. Maar zolang de versoepelingen nog niet zijn bekrachtigd blijven ze huiverig voor teleurstellingen.

De detailhandel mag naar verluidt volgende week weer open zonder dat mensen van tevoren een afspraak hoeven te maken. De winkels moeten er dan wel ervoor zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk aanwezig zijn. Momenteel moeten klanten minimaal 4 uur van tevoren een afspraak maken om te kunnen shoppen in niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels en kringlopen.

12:50 uur - Museum en theaters weer open: veel belangstelling
De pilot 'testen voor toegang' is in volle gang. Deelnemende organisaties zijn enthousiast en in Limburg is er veel belangstelling voor.

Dat blijkt uit een rondgang van L1. Om er naartoe te gaan, moet je een negatieve coronatest halen, maar dat hebben veel mensen ervoor over. Lees hier meer.

10:26 uur - 'Verdachten kregen geld voor in brand steken teststraat Urk'
De twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk kregen daar geld voor van een groep omstanders. Dat zei de advocaat van een van hen dinsdag in de rechtbank in Lelystad.

De teststraat bij het haventerrein van de vissersplaats werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. De verdachten werden op dinsdag 16 februari aangehouden.

De advocaat van de 21-jarige verdachte Fokke V. uit Urk zegt dat zijn cliënt en de 16-jarige medeverdachte uit Emmeloord los van elkaar hebben verklaard dat iemand geld heeft aangeboden voor het in brand steken van de teststraat. De raadsman dringt aan op meer onderzoek naar de opdrachtgevers, die nog niet gehoord zijn door de politie. Dat verzoek wees de rechtbank af.

10:00 uur - Zuyderland sluit opnieuw operatiekamers om stijgende coronadrukte
Zuyderland sluit met ingang van dinsdag opnieuw vier operatiekamers in de ziekenhuizen van Heerlen en Sittard. Dat is nodig in verband met de stijging van het aantal coronapatienten in de ziekenhuizen en op de intensive cares. Personeel van de operatiekamers moet voor coronapatiënten worden ingezet, meldt een woordvoerder van Zuyderland.

Eerder sloot het Zuyderland ook al enkele malen operatiekamers om diezelfde reden, eerst vijf, later nog eens vier. Er zijn nog slechts zes van de negentien operatiekamers open voor dringende reguliere zorg.

9:55 uur - 'Winkelopeningen belangrijke stap vooruit'
Dat de winkels mogelijk volgende week onder voorwaarden weer open mogen is een belangrijke stap vooruit. Dat zegt branchevereniging INretail in een reactie op de versoepelingen die waarschijnlijk dinsdagavond aangekondigd worden.

De detailhandel zou per 28 april weer open kunnen gaan zonder dat mensen van tevoren een afspraak moeten maken. De winkels moeten dan wel ervoor zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel aanwezig zijn.

Volgens INretail heeft de sector al voor het afkondigen van de lockdown bewezen dat winkels op deze manier veilig open kunnen en zijn ze er al weken klaar voor. De winkelorganisatie benadrukt ook dat er protocollen liggen voor de 2500 winkelgebieden in Nederland om veilig 'open' te kunnen. Daarbij zijn winkels volgens INretail nooit een coronabesmettingshaard geweest.

6:33 uur - UNICEF pleit opnieuw voor volledig openen middelbare scholen
UNICEF Nederland doet opnieuw een dringende oproep de middelbare scholen per direct te heropenen. De kinderrechtenorganisatie zegt zich grote zorgen te maken dat de opening van het voorgezet onderwijs niet wordt genoemd in het 'openingsplan' van het kabinet.

Op middelbare scholen wordt wel fysiek onderwijs gegeven. Maar vaak komen kinderen niet elke dag naar school en worden de fysieke schooldagen verdeeld onder de jaarlagen. Volgens UNICEF staat de kwaliteit onder druk en is de toegang tot fysiek onderwijs mondjesmaat.

5:35 uur - Versoepelingen in zicht bij nieuwe coronapersconferentie
Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden dinsdagavond weer een persconferentie over de maatregelen tegen het coronavirus. De versoepelingen waar het kabinet een week geleden nog voor terugdeinsde, lijken het volgens ingewijden nu wel te gaan halen.

Dat betekent dat waarschijnlijk volgende week na ruim drie maanden een einde komt aan de omstreden avondklok. Horecaondernemers mogen onder strikte voorwaarden hun terrassen weer openen en winkeliers kunnen weer zonder afspraak klanten binnenlaten, mits het aantal beperkt blijft.

Ook de beperking van het aantal bezoekers thuis lijkt te worden versoepeld. Nu geldt nog een dringend advies om per dag niet meer dan een gast te ontvangen. Dat zouden er vanaf volgende week twee worden. Een definitief besluit over al deze versoepelingen valt dinsdagochtend.

5:10 uur - Weekcijfers RIVM: waarschijnlijk weer toename aantal besmettingen
Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt waarschijnlijk weer verder toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen.

Van vorige week woensdag tot en met afgelopen maandag werden al zo'n 47.390 nieuwe besmettingen geregistreerd. Gemiddeld meldde het RIVM afgelopen dagen bijna 7700 positieve tests per dag. Dat betekent dat bij de presentatie van de weekcijfers dinsdag mogelijk een fors hoger aantal wordt gemeld dan vorige keer. Bij die laatste weekupdate meldde het RIVM 51.240 nieuwe besmettingen.

5:00 uur - Mensen uit 1952 krijgen vervroegd uitnodiging voor coronaprik
Mensen die geboren zijn in 1952 ontvangen vanaf dinsdag een uitnodiging om zich te laten inenten tegen corona, eerder dan gepland. Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zouden mensen in deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking.

Lees hier het belangrijkste coronanieuws van maandag 19 april terug.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen