Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Geplaatst opwoensdag 19 januari 2022 - 10:36

Door de omikronvariant lopen de besmettingen weer razendsnel op. In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronanieuws van vandaag.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 19 januari:

16:38 uur - Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt gestaag. In totaal liggen er nu nog 1148 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 37 minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met een maand geleden is het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen gehalveerd.

De daling van woensdag is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 846 coronapatiënten, het laagste aantal sinds eind oktober. Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, evenveel als dinsdag.

16:29 uur - Handjevol theaters doet niet meer mee aan Kapsalon Theater
Van de ongeveer zeventig theaters doet een "handjevol" woensdag toch niet mee aan de protestactie Kapsalon Theater, laat medeorganisator Ed Struijlaart weten. Zij hebben hiervoor gekozen omdat gemeenten hebben aangekondigd de coronaregels te gaan handhaven. De theaters die niet meer meedoen zijn onder meer gevestigd in Emmeloord, Apeldoorn en Nijmegen.

Verder stonden in Delft woensdagochtend boa's voor de deur van het Rietveld Theater, waarop het theater besloot de actie aan te passen. "We willen discussie en mogelijk gedoe aan de deur tussen boa’s en publiek, vrijwilligers en artiesten graag vermijden", aldus het theater. Kapsalonklanten zijn nu via een livestream welkom.

15:49 uur - Ruim 38.000 positieve coronatesten geregistreerd
Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn 38.282 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is bijna een vijfde meer dan vorige week woensdag. De cijfers kunnen deze dagen wel wat vertekend zijn doordat ze nagekomen meldingen van dinsdag bevatten. Toen waren niet alle cijfers goed doorgekomen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De storing is inmiddels verholpen, laat een woordvoerder van het RIVM weten. "Nog niet alle meldingen zijn binnengekomen bij het RIVM. De achterstand wordt zo spoedig mogelijk weggewerkt", voegt hij eraan toe.

14:40 uur - MVV demonstreert tijdens derby: 'Gooien stadionpoorten open'
MVV Maastricht laat tijdens de wedstrijd tegen VVV-Venlo op 4 februari publiek toe. De club laat weten dat op dit moment de financiële urgentie zwaarder weegt dan de coronamaatregelen.

"Niet om recalcitrant te zijn maar het is bittere noodzaak. Niet alleen uit sportief oogpunt, maar de spaarpotjes bij de voetbalclubs raken langzaam maar zeker leeg. Ook bij MVV", schrijft de club op haar website.

MVV geeft daarbij aan dat de lege tribunes ook invloed hebben op de wedstrijden: "Betaald voetbal is niet gemaakt om voor lege tribunes te spelen." De Maastrichtse club zegt ook dat ze de loyale sponsors en en supporters tegemoet willen komen. "Dat mag beloond en gewaardeerd worden. Daarom laten we alle MVV-supporters die een kaartje voor de derby MVV-Roda JC hadden, gratis toe tot de derby MVV-VVV Venlo."

14:05 uur - Meer mensen op pad na versoepeling lockdown
Nederlanders laten zich vaker buiten zien sinds de lockdownmaatregelen zaterdag zijn versoepeld. Zij gaan vaker met de fiets, auto of het openbaar vervoer op pad. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink, het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en gegevens van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP) die zijn verstrekt door Dat.mobility.

Meteen zaterdag was al te merken dat mensen minder thuisbleven en meer op reis waren. Die ontwikkeling bleef zich in de twee daaropvolgende dagen herhalen.

Op maandag waren bijna 6 procent meer mensen op pad dan een week eerder, laten gegevens van het NVP zien. Zij waren zelfs iets meer op reis dan de laatste maandag voordat half december de avondlockdown overging in een algemene lockdown.

13:30 uur - Theater De Kleine Komedie krijgt officiële waarschuwing
Theater De Kleine Komedie heeft een officiële waarschuwing van de gemeente gekregen om te stoppen met de voorstellingen. Het theater in Amsterdam was het eerste dat zich aansloot bij de actie Theater Kapsalon, waarbij artiesten tijdens een knipbeurt optreden.

Momenteel is er "koortsachtig overleg" of het theater alsnog doorgaat met de laatste voorstelling, aldus directeur Jörgen Tjon A Fong. Daarbij zou cabaretier Youp van 't Hek optreden. In de drie eerdere rondes traden onder anderen Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge, Henry van Loon en Claudia de Breij op.

12:57 uur - Militairen vaker ingezet bij GGD-teststraten
De GGD'en vragen om steeds meer hulp van militairen bij het testen op corona, zo laat een woordvoerder van Defensie weten. Momenteel helpen 160 militairen in de teststraten. Vorige week ging het nog om 60 militairen.

Waarschijnlijk worden er komende tijd nog eens 120 extra militairen ingezet in de teststraten, aldus de woordvoerder. Maar hij benadrukt dat het precieze aantal "van dag tot dag" kan veranderen. "Het is compleet afhankelijk van de vraag van de GGD'en." Het is volgens hem wel duidelijk dat de vraag naar hulp bij het testen steeds verder toeneemt.

12:45 uur - Studies bevestigen: coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen
Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. "Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten", vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.

De toezichthouders verwijzen naar veertien wetenschappelijke studies naar het onderwerp. Daaruit komt naar voren dat de onderzochte vaccins, van Pfizer/BioNTech en Moderna, geen gezondheidsproblemen veroorzaken bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's. Milde bijwerkingen zoals pijn in de arm, vermoeidheid, hoofdpijn of koude rillingen komen net zo vaak voor onder vrouwen die in verwachting zijn als bij andere mensen.

11:24 uur - Zeker 56 scholen deels gesloten, 16 al helemaal dicht
Al twee dagen op rij sluit een recordaantal scholen geheel of gedeeltelijk de deuren. Dat blijkt uit navraag van BNR bij scholen en uit data van de website scholenmeldpunt.nl. Het meldpunt registreerde afgelopen maandag zelfs een recordaantal van 50 meldingen. Zeker 56 scholen zijn deels gesloten en hebben klassen naar huis gestuurd, 16 scholen zijn volledig dicht.

Lees ook: 500 leerlingen Sint-Maartenscollege thuis na besmettingen

10:46 uur - Concertgebouw: boodschap te belangrijk om actie af te blazen
De tijdelijke kapsalon in het Amsterdamse Concertgebouw is woensdagochtend volgens planning open gegaan. Dat de gemeente Amsterdam mogelijk een vroegtijdig einde komt maken aan de protestactie omdat het tegen de coronaregels is, was voor de concertzaal geen reden om de actie Kapsalon Theater af te blazen.

"Wij vonden de boodschap te belangrijk om het vanwege mogelijke handhaving door de gemeente niet door te laten gaan", zegt een woordvoerder van het Concertgebouw. In het Concertgebouw zijn twee kappersstoelen neergezet. Klanten die geknipt worden, kunnen tot 11.00 uur genieten van klassieke muziek. "In het ergste geval krijgen we een waarschuwing, maar die hebben we er wel voor over", aldus de woordvoerder.

10:37 uur - Apeldoorns theater Orpheus last Kapsalon af wegens handhaving
Theater Orpheus in Apeldoorn heeft de activiteiten rondom de actie Kapsalon Theater afgelast vanwege de aangekondigde handhaving door de gemeente. Het theater en de bijbehorende kapsalon blijven wel open voor mensen die er werken om zo "een signaal" afgeven richting de overheid, aldus de directeur van Orpheus, Mirjam Barendregt.

Ze snapt dat de regels gehandhaafd worden, maar is wel teleurgesteld. "Regels zijn er niet voor niets. Echter in dit specifieke geval is geen sprake van openstelling van het theater, maar een ludieke protestactie om aandacht te vragen voor de situatie waarin podia en artiesten zich bevinden. Wij zijn oprecht teleurgesteld dat dit niet mogelijk is."

10:04 uur - Staatssecretaris begrijpt noodkreet cultuursector
Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur heeft begrip voor de "noodkreet" van de cultuursector, die woensdag met de actie Kapsalon Theater komt. "Maar de opening van de samenleving moet stap voor stap gaan", schrijft ze op Twitter. "Cultuur staat daarbij hoog op de agenda."

Kappers en sportscholen mogen wel open, maar de theaters, musea en bioscopen moeten vooralsnog dicht blijven. Daar is grote verontwaardiging over in de cultuursector.

09:58 uur - Sporten in het museum
Naast theaters die woensdag de deuren openen omdat ze voor één dag tot kapsalon omgedoopt zijn, gooit ook een aantal musea de zaak open. Zij noemen zich voor één dag een sportschool. Zo is er een bootcamp in Beeld en Geluid in Den Haag, wordt het Stedelijk Museum in Alkmaar een sportschool en kun je rekken en strekken in het Fries Museum.

Ook twee Limburgse musea doen mee. Bij SCHUNK in Heerlen wordt pilatesles gegeven en in Museum Thorn wordt ‘hartverwarmend gegymd'.
Lees hier meer.

06:45 uur - Burgemeesters zeggen te gaan handhaven bij acties cultuursector
De meeste burgemeesters zeggen de acties van de cultuursector woensdag niet te zullen gedogen. De 25 voorzitters van het Veiligheidsberaad willen één lijn trekken. Dat schrijft het AD. In verschillende steden in Nederland wordt onder het mom van Kapsalon Theater actie gevoerd: bezoekers krijgen een knipbeurt terwijl ze naar een optreden van een artiest in een theater kunnen kijken.
Lees hier meer.

06:12 uur - Actie cultuursector in Kapsalon Theater
Verschillende theaters en musea in Nederland voeren woensdag actie tegen de vanwege de coronamaatregelen nog altijd gesloten cultuursector. Zo'n zeventig Nederlandse theaters en concertzalen worden voor de actie Kapsalon Theater omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden. Meerdere burgemeesters geven geen toestemming voor het protest en kondigen aan de coronaregels te gaan handhaven.

Onder meer het Parktheater in Eindhoven doet mee aan de actie.

06:10 uur - Overlast op straat tijdens corona hard toegenomen
De overlast op straat is tijdens de coronapandemie de afgelopen twee jaar fors toegenomen. De politie is het afgelopen jaar 536.747 keer uitgerukt voor overlast onder jongeren, verwarde personen en dak- en thuislozen, geluidshinder en openbare dronkenschap. In 2019 was dit nog 366.809 keer. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Politie, schrijft NRC.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen