Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Spannende uurtjes in Well, bewaking dijken

Geplaatst opzaterdag 17 juli 2021 - 22:00

Het noorden van onze provincie bereidde zich voor op de piek van het hoogwater. In Midden-Limburg haalden ze voorzichtig weer adem en ruimden ze in het zuiden van onze provincie het puin.

Dit liveblog is afgesloten, maar L1 Radio doet nog steeds verslag van de watersnood in onze provincie. Besluister: Calamiteitenzender L1 Radio

Dit was het hoogwaternieuws van zaterdag 17 juli:

00:35 uur - Dijken 's nachts bewaakt
De dijken worden ook vannacht bewaakt door de brandweer en het waterschap. Dat laat Veiligheidsregio Limburg-Noord weten.

00:30 uur - Hevige emoties bij echtpaar na onderlopen huis
Hevige emoties bij de bewoners van een huis aan de Geysselberg in Wellerlooi. Met man en macht is er de hele dag gewerkt om het hoogwater van de Maas op afstand te houden, maar dat mocht niet baten.

Van heinde en verre kwamen mensen helpen met het aanleggen van een nooddijk. Het huis ligt pal aan de Maas.

Uiteindelijk bleek de Maas het toch te winnen. "Honderden mensen hebben hier geholpen, vrachtwagens hebben zand gebracht", vertelt de bewoonster hevig ontdaan. "Uit Venlo, Wellerlooi, iedereen heeft geholpen", voegt haar man toe. Ondanks dat de natuur toch heeft gewonnen, is het echtpaar enorm blij en dankbaar met alle hulp.

Bekijk hier wat de watersnood teweeg kan brengen:

Video: OrangeMedia

23:23 uur - Niet alle inwoners in Well geëvacueerd
Niet alle inwoners uit het door het hoogwater bedreigde deel in Well zijn geëvacueerd. Het water staat daar tot een paar centimeter onder de bovenkant van de kade. Er zijn toch mensen die het nog even afwachten. Er geldt tot nu toe alleen een advies voor evacuatie en geen bevel.

Deze inwoners van Well slapen vannacht wel elders:

23:16 uur - Water sijpelt door dijk Well
L1-verslaggever meldt dat er water sijpelt door een dijk in Well. Dat gebeurt even buiten de bebouwde kom aan de Nicolaasstraat. De dijk wordt nu met zand versterkt.

23:00 uur - Oproep veiligheidsregio: geen recreatie op de Maas
Omdat zondag mooi weer wordt verwacht, verzoekt de Veiligheidsregio Limburg-Noord tot geen recreatie op de Maas.

22:45 uur - Dijkgraaf over dijklopers: 'Gewoon niet doen'
Dijkgraaf van het Waterschap Limburg Patrick van der Broeck is niet blij met dijklopers. Boa's van de gemeente Venlo hebben ramptoeristen zaterdag bekeurd toen die op demontabele schotten klommen, die daar zijn neergezet om overstromingen te voorkomen "Dat kan leiden tot een dijkdoorbraak. Daar hoor je niet op te staan. Gewoon niet doen."

22:41 uur - Getroffen Valkenburgers doen hun verhaal:

22:34 uur - Sluizen in Roer blijven dicht ondanks Duits verzoek ze te openen
Veiligheidsregio Limburg-Noord wijst een verzoek van de burgemeester van het Duitse Wassenberg af. Die wil dat de sluizen in de Roer bij Roermond worden opengezet. Hij krijgt nul op zijn rekest van de Nederlandse autoriteiten.

In Wassenberg, niet ver van Roermond, werden vrijdagavond zevenhonderd mensen geëvacueerd nadat een dijk van de Roer het begaf en de rivier overstroomde. Burgemeester Marcel Maurer van Wassenberg zei vrijdagavond dat de dam was doorgebroken doordat de stuwen in de Roer bij Roermond gesloten zijn. Dat zou de druk op de dijken in Duitsland vergroten. Hij wilde dat de Nederlandse autoriteiten de sluizen weer open zetten.

Dat gaat niet gebeuren. Het Waterschap Limburg heeft berekeningen gemaakt waaruit blijkt dat het één niets met het ander van doen heeft. In Roermond wordt de sluis in de monding van de Roer op de Maas bij hoogwater steevast afgesloten om te voorkomen dat de hoge Maas de Roer instroomt en de hele binnenstad blank zet. Het water wordt tegelijkertijd omgeleid via een zijtak van de Roer, de Hambeek. Via deze Hambeek komt het water in de Maas terecht. Dat betekent dat er sprake is van een normale doorstroming die van geen invloed is op het Duitse deel van de Roer, aldus het waterschap.

22:30 uur - Spoedreparatie stuw Maastricht afgerond
De stuwspoedreparatie aan de noordkant van Maastricht is gerepareerd. Dat laat Rijkswaterstaat weten. "Het plaatsen van de zandzakken is klaar, de overlaat is stabiel!", aldus Rijkswaterstaat.

22:25 uur - Al drie miljoen euro opgehaald voor watersnood Limburg
De teller van Giro 777 stond zaterdagochtend op één miljoen, in de middag op twee miljoen en zaterdagavond is er alweer drie miljoen euro ingezameld voor het door water getroffen Limburg.

Er zijn nu zo'n 55.000 mensen, bedrijven en instellingen die iets gedoneerd hebben. De voorzitter van het Nationaal Rampenfonds laat weten aangenaam verrast te zijn. "We zijn zo onder indruk van hoe snel het gaat. Je ziet hoe betrokken iedereen is", zegt Clémence Ross-Van Dorp op calamiteitenzender L1 Radio. Lees hier meer.

22:14 uur - Well in 1995 ook al getroffen door hoogwater
L1-verslaggever Tom Doesborg is in Well, dat in 1995 ook al werd getroffen door hoogwater. Voor een deel van het dorp geldt een evacuatie-advies. Het water staat nog maar enkele centimeters onder de bovenkant van de kademuur. Het leger is inmiddels begonnen met het ophogen van die muur.

21:18 uur - Evacués Baarlo en Kessel nog niet naar huis
Geëvacueerde inwoners uit Baarlo en Kessel kunnen nog niet terug naar huis. Volgens de gemeente Peel en Maas lijkt het er op dit moment op dat het Maaswater zijn hoogste punt heeft bereikt. "De situatie is nog niet veilig. Waarschijnlijk houdt de hoge waterstand nog een tijd aan", aldus de gemeente Peel en Maas.

De politie surveilleert ook de komende nacht in de geëvacueerde gebieden. Medewerkers van de gemeente en van het waterschap bewaken de situatie bij de dijken in Baarlo en Kessel. Ook houden medewerkers van de gemeente de geëvacueerde gebieden in de gaten. Het kruispunt bij De Berckt in Baarlo blijft afgesloten vanaf de Napoleonsbaan.

21:14 uur - Water staat nog 16 centimeter onder de kade in Well
Het Maaswater in Well staat nog maar zo'n 16 centimeter onder de kade, ziet verslaggever Tom Doesborg. "Wie achterblijft is aan zichzelf overgelaten", heeft een commandant tegen een L1-verslaggever gezegd. Het leger gaat beginnen met het ophogen van de kademuur met zandzakken.

Bij deze bewoner heerst nog geen 'angst'. Hij bedankt alle bewoners van Well voor de hulp:

21:03 uur - Dezelfde plek, maar twee totaal andere beelden
L1 kreeg twee foto's van de Roer toegestuurd. De plaatjes zijn op dezelfde plaats geschoten, maar laten duidelijk een verschil zien vanwege de wateroverlast.

Deze foto is geknipt op 16 juni 2021:

De Roer juni 2021
Foto: Ricardo Loconte

Deze foto is geknipt op 17 juli 2021:

De Roer juli 2021
Foto: Ricardo Loconte

20:57 uur - Water op fietspad N271 Wellerlooi: bewoners plaatsen zandzakken
Inwoners van Wellerlooi steken hun handen uit om het water dat nu het fietspad van de N271 tussen Wellerlooi en Well heeft bereikt te weren. Er worden zandzakken geplaatst. "Ik zie geen huizen hier in de omgeving, maar het is wel een bizar beeld", zegt L1-verslaggever Tim van der Weerden. "De saamhorigheid onder de bewoners is wel mooi."

Zandzakken Wellerlooi (17 jul 2021)
Foto: L1 (Tim van der Weerden)

20:38 uur - Stuw bij Maastricht beschadigd: leger doet spoedreparatie
Een stuw aan de noordkant van Maastricht is beschadigd. Het leger is bezig met een spoedreparatie. Het gaat om de stuw aan de Stuwweg.

"Er is een stukje beschadigd waardoor er water over de stuw loopt", zegt een woordvoerder van de brandweer. Het waterpeil aan de kant waar woonboten liggen zakt daardoor langzaam. Lees hier meer.

20:22 uur: Enexis: voorzichtig met aanzetten elektriciteit
De stroomvoorziening in Valkenburg is zaterdagavond naar verwachting hersteld. Enexis waarschuwt niet zomaar de elektriciteit weer aan te zetten als er water in huis is geweest. Dat kan volgens Bob Winkels van de netbeheerder voor gevaarlijke situaties zorgen. "We krijgen veel telefoontjes van mensen die het spannend vinden. We adviseren altijd drie stappen. Ten eerste: kom je in huis en ruik je gas, bel dan meteen met Enexis. Stap twee: doe een visuele inspectie. Als de muren nog nat zijn, kun je de aardlekschakelaar beter nog niet aanzetten. Bel ook dan met Enexis. Stap drie is dat je de aardlekschakelaar aanzet en kijkt wat er gebeurt. Gebeuren er vreemde dingen, bel Enexis."

Specifieke instructies zijn te vinden op de website van www.enexis.nl.

20:19 uur - Veiligheidsregio: pomp kelders nog niet leeg
Wateroverlast in de kelder? Dan adviseert de Veiligheidsregio Limburg-Noord om te wachten met het leegpompen totdat het water volledig verdwenen is. "Wanneer je de kelder eerder leegpompt ontstaat er druk van het water buiten de woning. Hierdoor ontstaat er een groter risico op schade", aldus de veiligheidsregio.

20:15 uur - Geen evacuatie Arcen
De gemeente Venlo heeft zaterdag signalen ontvangen dat door de ME aan mensen in Arcen is gevraagd om direct te evacueren. Dat klopt volgens de gemeente niet. "Als u nog in Arcen bent dan kunt u blijven."

Deze bewoner uit Arcen maakt zich dan ook geen zorgen over het hoogwater:

Eigenaar Richard Peeters van hotel Arcen zegt dat hij geluk heeft gehad:

20:12 uur - Max Verstappen: 'Ik hoop dat ze hier sterk uitkomen'
F1-coureur Max Verstappen stond zaterdag stil bij de enorme wateroverlast in Limburg. Dat zei hij tegen Ziggo Sport. "Als je de beelden ziet, dat is ongelooflijk. Mensen raken gewoon alles kwijt waar ze lang voor hebben gewerkt en waar ze zich thuis voelden. Ook mensen waar ik mee in contact ben: familieleden zijn alles kwijtgeraakt. Hun hart is gebroken. Ik hoop dat ze hier sterk uitkomen, maar het is op dit moment een enorm drama", aldus Verstappen.

19:54 uur - Nepbeveiligers achterhaald in Steyl
In Steyl hebben twee mensen zich in de avonduren voorgedaan als beveiligers. Het ging om lieden die geen beveiliger waren en kwade bedoelingen hadden. Ze konden snel worden achterhaald. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagavond.

Scholten, ook burgemeester van Venlo, bezocht zaterdag enkele plekken in zijn gemeente waar de situatie van de waterkering kritiek is. Waaronder Steyl, waar de kade zorgen oplevert. Daar hoorde Scholten naar eigen zeggen over nepbeveiligers die in de nachtelijke uren actief waren. "Er staan overal pompen, deuren staan open", zei Scholten. "Maar de zogenaamde beveiligers zijn achterhaald."

In een toelichting zei een woordvoerster van de veiligheidsregio dat beide mannen kwade bedoelingen hadden en wellicht erop uit waren om in te breken of te stelen. Ze zijn door de politie van het terrein verwijderd. "Er zijn mensen die proberen misbruik te maken van de situatie maar dat gaat niet lukken. We hebben veel bijstand van de landelijke eenheid van de politie."

19:46 - Bioscoop, casino en horeca Kazerne voorterrein Roermond eerder dicht
Bioscoop Foroxity, Jack's Casino en de horecagelegenheden op het Kazerne voorterrein in Roermond moeten eerder de deuren sluiten. Dat heeft de gemeente Roermond besloten. Rond de klok van 20:00 uur moeten ze dicht zijn. Zo moet worden voorkomen dat bezoekers het gebied bezoeken.

19:42 uur - Instanties 'enorm alert' Noord-Limburg
De situatie is nog altijd onzeker in het noorden van de provincie. Volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord moeten mensen nog steeds 'enorm alert' blijven, zo zei hij in een persconferentie zaterdagavond over de situatie in zijn veiligheidsregio. Hij zei verder dat de dijk in Baarlo twee zwakke plekken kent en het leger daar momenteel mee bezig is. "Dat gaat wel lukken waarschijnlijk."

Volgens Scholten blijft het hoogwater nog tot maandag in Noord- en Midden-Limburg.

Lees hier meer.

19:26 uur - Boete pers in de prullenbak
De boete die een cameraploeg van Orange Media zaterdag in Venlo heeft gekregen, is per direct door de gemeente verscheurd. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Venlo aan L1 weten. "Nadat de gemeente hier melding van heeft gekregen, is de bekeuring vanzelfsprekend ingetrokken", aldus de woordvoerder. In Venlo waren boa's druk bezig met het beboeten van ramptoeristen.

18:58 uur - Hoogwater: gemeente Bergen vraagt inwoners Well te vertrekken
De gemeente Bergen roept de inwoners van Well op om vrijwillig te evacueren. Dit vanwege de steeds hoger wordende waterstand. De dijken kunnen mogelijk doorbreken. "De politie zal via een megafoon per auto deze boodschap brengen", aldus de gemeente. Brandweervoertuigen en militaire vrachtwagens worden ingezet voor vervoer van inwoners van Well. Ook heeft de gemeente om hulp van de ME gevraagd. "Dit advies geldt voor alle inwoners van Well die eerder schriftelijk gevraagd zijn te evacueren", zegt de gemeente.

18:50 uur - Drie kanoërs uit de Maas gevist
De politie kreeg zaterdag een melding dat er drie personen aan het kanoën waren op de Maas. Volgens de politie waren de kanoërs op weg richting Venlo. Uiteindelijk werden ze door een politiehelikopter in Kessel uit het water gehaald.

18:31 uur - Dodental België en Duitsland gestegen
Het dodental door het verwoestende noodweer in het westen van Europa is gestegen tot 165. Er stierven in Duitsland zeker 98 mensen in de deelstaat Rijnland-Palts en 43 in Noordrijn-Westfalen. In België hebben de autoriteiten melding gemaakt van de dood van 24 slachtoffers. In de buurlanden zijn door overstromingen en zware neerslag veel bewoonde gebieden onder water gelopen en huizen weggevaagd.

Op sommige plaatsen viel de stroom uit, lag telefonie plat en waren wegen en spoorwegen onbegaanbaar. Het reddingswerk is ook zaterdag nog in volle gang. De Duitse regionale omroep WDR bericht dat alleen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen al zo'n 19.000 reddingswerkers bezig zijn.

18:24 uur - André Rieu neemt poolshoogte in Valkenburg
André Rieu heeft een bezoekje gebracht aan gedupeerde ondernemers in Valkenburg en zijn steun betuigd. De wereldberoemde violist en orkestleider uit Maastricht beleefde zelf ook spannende uurtjes toen de Maas voor zijn huis steeg. "Ik ben 's nachts vijf keer opgestaan om te kijken of de kelder al vol stond, maar we hadden geluk", zei Rieu eerder tegen RTL Boulevard.

ANP-434040741
Foto: ANP

[tweet:]

18:16 uur - Boa's beboeten pers in Venlo
In Venlo zijn de boa's druk bezig met beboeten van ramptoeristen. Een cameraploeg van Orange Media vond ook een prent onder de ruitenwisser nadat ze terugkwamen van filmen op de kade in het centrum. De gemeente deed eerder vandaag al een oproep aan mensen om weg te blijven bij het overstroomde gebied.

17:55 uur - Meerdere wegen dicht Roermond en omstreken
Vanwege het hoogwater in Roermond en omgeving zijn meerdere wegen afgesloten. Het verkeer moet daar rekening mee houden.

17:36 uur - Aantal schademeldingen wateroverlast Limburg loopt op
Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade door de grote wateroverlast in Limburg. Volgens de twee, beide onderdeel van Achmea, gaat het al om meer dan 1400 meldingen. Ze verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder zal oplopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.

Deskundigen van Interpolis en Centraal Beheer houden zondag nog een soort spreekuur in een hotel bij het getroffen gebied. Dan kunnen omwonenden makkelijk in gesprek gaan met de verzekeraars voor het beantwoorden van vragen over bijvoorbeeld opvang, voorschotten en het vaststellen van de schade. Mogelijk komen er dan ook weer nieuwe meldingen bij. Een woordvoerder van Interpolis herhaalt nogmaals dat het totaal aantal naar verwachting op een veelvoud zal uitkomen van het aantal meldingen dat nu al binnen is. Lees hier meer.

17:32 uur - Zuid-Limburg: van GRIP-4 naar GRIP-2
Vanwege de verbeterde situatie in het zuiden van de provincie heeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg afgeschaald van GRIP-4 naar GRIP-2.

GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure. Het is een vaste regeling die ingaat bij een grote ramp of crisis. Wanneer een GRIP-4 wordt afgekondigd betekent dat dat er meerdere gemeenten betrokken zijn bij een ramp. De voorzitter van de veiligheidsregio heeft dan de leiding. Bij een GRIP-2 neemt de hoogste baas van de brandweer of politie de beslissingen.

17:21 uur - Kloosterbibliotheek Sint Odiliënberg bedreigd door water
Het klooster in Sint Odiliënberg is zaterdag verrast door hoogwater. Tientallen dorpelingen en de brandweer zijn bezig om de boeken uit de kloosterbibliotheek te redden.

"We hebben eerst zelf geprobeerd het water weg te scheppen en te pompen", vertelt zuster Johanna van Priorij Thabor. In de bibliotheek liggen kerkelijke documenten en oude boeken. Lees hier meer.

Brandweer helpt klooster Sint Odiliënberg
Foto: L1

17:01 uur - Geen treinverkeer tussen Roermond en Weert
Door verschillende waterstanden aan weerszijden van de spoordijk tussen Roermond en Haelen, is er kans op verweking van de spoordijk. Het treinverkeer is daarom preventief gestaakt tussen Roermond en Weert. Dit zal tot ongeveer 21:30 uur duren Dat laat spoorbeheerder ProRail weten.

17:00 uur - Klim niet op de schotten: gemeente Venlo gaat boetes uitdelen
De gemeente Venlo doet een dringende oproep om vooral weg te blijven bij het hoogwater en niet op de schotten van de waterkering te klimmen. Die kunnen beschadigd raken waardoor de veiligheid van inwoners in gevaar kan komen. "Er worden boetes uitgedeeld", aldus de gemeente Venlo.

16:55 uur - Rode Kruis: 'Dankbaar voor hulp vrijwilligers'
Het Nederlandse Rode Kruis laat weten het spontane aanbod van vrijwilligers die willen helpen in het rampgebied te willen coördineren. "We zijn dankbaar dat zoveel mensen vanuit het hele land willen helpen", aldus het Nederlandse Rode Kruis.

16:29 uur - Fietsen over brug Well niet meer mogelijk
Vanwege het hoogwater is de brug bij Wel afgesloten. "De toegang tot deze route via 'oud Well' via de Grotestraat en Kasteellaan of via de N271 is afgesloten", meldt de gemeente Bergen.

16:26 uur - Ruimte voor de Maas
Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft in Ooijen-Wanssum een project bezocht. Het water van de Maas krijgt daar meer ruimte. "Ik kwam kijken om te zien of het doet waarvoor het is bedacht. Wat ik tot nu toe gezien heb, lijkt het allemaal te werken. Dat geeft ons moed voor de toekomst."

Zulke projecten moeten meer worden opgezet, vindt Van Nieuwenhuizen. "Wat we hier gedaan hebben is keihard nodig. Op de plekken waar dit nu nog niet is, moeten we doorwerken, in het hele rivierengebied."

16:21 uur - Koe uit Echt 100 kilometer verderop uit Maas gered
Een koe uit Echt is zaterdagmiddag gered uit de Maas bij het Brabantse Escharen. Het beest werd meegesleurd door het hoge water. De koe heeft maar liefst zo'n 100 kilometer afgelegd. "Het is voor ons heel verrassend dat de koe zo’n afstand heeft gehaald", zegt een woordvoerder van de brandweer tegen Omroep Brabant.

Lees hier meer.

16:01 uur - Grote schade aan Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch
Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch heeft grote schade opgelopen als gevolg van de overstroming van de Roer. Het hele terrein van het kasteel staat daardoor blank, maakte de gemeente Roerdalen zaterdag bekend.

Het kasteel wordt gebruikt als hotel-restaurant en brasserie. De eigenaar laat weten dat de situatie "echt dramatisch" is. Op beelden is te zien hoe het wassende water van de Roer het Herkenboscher Broek overspoelt, waar het kasteel gelegen is. De wijde omtrek staat onder water.

Door de overstromingen zijn veel etenswaren in het restaurant verloren gegaan. Medewerkers zijn met man en macht aan het werk om te redden wat er te redden valt. De uitbater doet een dringend verzoek om niet te komen kijken bij het kasteel.

Het water stond vrijdag tot in de keuken:

Kasteel Daelenbroeck (17 jul 2021)
Foto: L1

16:00 uur - Inwoners Arcen verstevigen dijk
L1-verslaggever Joop Aerdts staat bij een dijk in Arcen waar wat water doorheen sijpelt. Een van de mannen die bezig is de dijk te verstevigen legt Joop uit wat ze doen: "We zijn een extra zeil aan het aanleggen. Daar wordt nog een hoop grofvuil op gelegd. Als dat gelukt is, kunnen we weer verder. Er kwamen wat kleine stroompjes doorheen, maar dat hebben zo opgelost."

Niet alleen op die plek wordt hard gewerkt. "We zijn met man en macht bezig, tweehonderd tot driehonderd mensen zijn aan het werk."

15:58 uur - Kaarsje aansteken voor droge voeten
L1-verslaggever Ruud van Broekhoven staat in Venlo naar de Maas te kijken, samen met een aantal inwoners van die stad. Mensen staan daar naast hun fiets om een foto te maken. Een vrouw zegt: "Ik vind het verschrikkelijk. Kijk, een boomstam. Die komt gewoon voorbijgedreven."

Op de vraag of ze denkt dat ze natte voeten krijgt, zegt ze: "Ik ga zo een kaarsje aansteken."

15:55 uur - Ziekenhuis VieCuri zeker tot maandag dicht
Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo is zeker tot maandag dicht. Het ziekenhuis werd vrijdag ontruimd vanwege de hoogwaterstand in de naastgelegen Maas. Ruim 237 patiënten moesten worden verplaatst naar andere ziekenhuizen. Lees hier meer.

15:15 - Advies veiligheidsregio: maak foto's van schade
Veiligheidsregio Zuid-Limburg adviseert inwoners om foto's te maken van alle schade. "Dit zal later deel uitmaken van je schadeclaim bij de verzekering", aldus de veiligheidsregio.

15:14 uur - Giro 777: al 2 miljoen euro opgehaald voor Limburg
Een paar uur nadat het eerste miljoen werd opgehaald door Giro 777 is zaterdagmiddag de grens van 2 miljoen euro gepasseerd.

Een woordvoerder van het Nationaal Rampenfonds (NRF) laat aan persbureau ANP weten aangenaam verrast te zijn. Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld door het NRF voor het door hoogwater getroffen Limburg. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Lees hier meer.

15:10 uur - Veiligheidsregio Zuid-Limburg: waterpeil zakt
Het waterpeil van de Maas, de Geul en de Gulp zakt. Dat laat Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten. De waterafvoer van de Maas in de provinciehoofdstad is inmiddels minder dan 2000 kubieke meter per seconde. Vrijdag was dat anders: 3300 kubieke meter per seconde. De veiligheidsregio verwacht dat de waterafvoer rond de klok van 16:00 uur gezakt is tot 1750 kubieke meter per seconde.

15:06 uur - Hoogste niveau in Horn bereikt
Het hoogste niveau van het water in Horn lijkt bereikt te zijn. Een nooddijk brak daar door. Nu ziet L1-verslaggever Alexander Dekkers dat het water niet meer stijgt. Een oudere bewoner van Horn heeft een bijzondere manier om te zien hoe hoog het water staat. Hij heeft een beeld van een hert in de tuin staan en de oortjes ervan zijn nog net te zien. Dat was tijdens eerdere overstromingen (1993 en 1995) niet het geval.

Het is wachten tot het water weer langzaam gaat zakken. "Het is nu hopen dat de zandzakken doen waar ze voor bestemd zijn en dat ze het water buiten houden", aldus de verslaggever ter plaatse.

Bekijk hier de beelden van de doorgebroken nooddijk:

15:03 uur - Gaslek in Valkenburg
Er is een gaslek ontstaan in Valkenburg. Controleurs van netbeheerder Enexis doen onderzoek. Duidelijk is al wel dat het om een relatief klein gaslek gaat en dat explosiegevaar uitgesloten is. Een woordvoerder van Enexis zegt dat het lek de komende uren gedicht zal worden.

Er staan nu tien noodstroomaggregaten te draaien, vandaag komen daar nog vier bij. Aan het einde van de dag heeft iedereen weer stroom, verwacht de netbeheerder. Nu hebben dertig klanten geen gas. Ze zijn begonnen met het herstellen daarvan maar omdat de situatie complex is, kan dat nog meerdere dagen duren.

15:00 uur - 'Kom niet naar Valkenburg, ons is genoeg aangedaan'
Een winkelier in Valkenburg zag L1-verslaggeefster Niena Bocken aan voor een ramptoerist. "Ze werd boos op me. Blijkbaar hebben ze daar echt veel last van." Mensen rijden met motoren door de straat om te komen kijken.

Spullen die buiten liggen tijdens het opruimen van de rotzooi na het hoogwater, worden soms zelfs door ramptoeristen weggehaald. De winkelier roept op: "Kom niet naar Valkenburg, ons is genoeg aangedaan."

14:50 uur: Veiligheidsregio: Kom niet om hulp aan te bieden
De Veiligheidsregio Limburg-Noord roept mensen die willen helpen bij de bestrijding van hoogwater zich te melden bij hun gemeente. De hulpdiensten worden gehinderd van de drukte. "Blijf weg, ga niet kijken hoe de situatie is, Geef de ruimte aan de hulpdiensten", zegt een woordvoerder. "Wil je weten wat er aan de hand is, volg calamiteitenzender L1. De Veiligheidsregio geeft op L1 Radio elk kwartier een update over de ontwikkelingen. Stem af op L1 Radio FM 95.3 of FM 100.3 of volg een van de andere kanalen van L1 (televisie of 1Limburg.nl). Informatie van de Veiligheidsregio is te vinden op VRZL.nl, de website van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

De uitzending is te volgen op L1 radio en L1.nl. Volg voor de laatste ontwikkelingen het liveblog op 1Limburg.

14:45 uur: Piek Maas is Roermond gepasseerd
De piek in de waterstand van de Maas verschuift de komende uren naar Venlo. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Woordvoerder Hub Haenen spreekt van een "waterfront dat zich steeds meer uitrekt." Dat betekent dat de waterstand na de piek nog lange tijd hoog blijft. In Roermond stijgt het Maaspeil niet verder, maar het zal naar verwachting nog tot zondagochtend hoog blijven. De piek bij Venlo zal tot zondagavond aanhouden. Zondagavond bereikt de piek Mook, waar het water tot dinsdagochtend hoog zal staan.

14:27 uur - Water in minstens zes huizen in Horn
Het water is minstens zes huizen in Horn binnengestroomd in Horn. Verslaggever Pascal Courbois spreekt op calamiteitenzender L1 een bewoner waarbij het water al in de kelder staat. "Het is te hopen dat het daarbij blijft", zegt ze. De nooddijk die vlakbij haar huis is doorgebroken, is gemaakt door bewoners en ondernemers.

Haar buurman vertelt dat er bij het hoogwater in 1993 een echte nooddijk is gebouwd, met blokken die wel tot drie meter opgestapeld kunnen worden. "Pompen hebben het toen droog gehouden." Hij begrijpt niet waarom dat dit keer niet gebeurd is.

14:17 uur - Gevaar voor rubberbootjes
De Noord-Limburgse veiligheidsregio waarschuwt mensen om vooral niet met rubberbootjes over de Maas of ondergelopen gebieden te gaan varen. Volgens de hulpdiensten gebeurt dat zaterdagmiddag wel, maar is het gevaar aanzienlijk. Niet alleen staat er een sterke stroming, ook ligt er veel rommel in het water waarop de bootjes lek kunnen slaan.

Marina Oolderhuuske hoogwater 17 jul 2021
Foto: Ruudc.nl

14:02 uur - Vrijwilligersplatform voor hulp wateroverlast
Vrijwilligersplatform wij-zijn-vrijwilligers.nl van de provincie en Burgerkracht Limburg is nu opengesteld voor Limburgers die door het hoogwater in de problemen zijn geraakt, en mensen die hun handen uit de mouwen willen steken om hulp te bieden. Het platform wordt normaal veel gebruikt voor zorgvragen, maar richt zich nu op de gevolgen van de wateroverlast.

13:52 uur - Ook insecten zoeken het hogerop
Op de brug over de Roer bij het politiebureau in Roermond hebben krekels en sprinkhanen toevlucht gevonden.

Kevers sprinkhanen Roermond hoogwater politiebureau 17 jul 2021
Foto: Fer Traugott

13:46 uur - 'Ga niet de Maas op'
De hulpdiensten signaleren dat er mensen in (rubber)bootjes de Maas op gaan. "Dit is zeer gevaarlijk", zegt de veiligheidsregio Noord-Limburg. "De stroming is hard, dit kan acuut gevaar opleveren. Daarnaast bevinden zich in en vlak onder water objecten die schade kunnen aanrichten aan bootjes. Blijf weg uit het gebied!"

13:42 uur - Leger helpt in Nieuw Bergen evacueren
In Nieuw Bergen is het leger met vrachtwagens door het hoge water naar bewoners aan het rijden om ze te evacueren.

Nieuw Bergen

13:38 uur - Radio 2 draait muziek voor Limburg
NPO Radio 2 draait vanaf zaterdagmiddag 16.00 uur 777 liedjes om aandacht te vragen voor de watersnood in Limburg. De dj's willen de Limburgers die getroffen zijn door de overstromingen daarmee steunen.

Luisteraars kunnen verzoeknummers aanvragen. Het aantal liedjes verwijst naar Giro 777, het inzamelingsnummer dat vrijdag is opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Zaterdagochtend was er rond 11:00 uur al 1,3 miljoen euro binnengekomen op de bankrekening. Het ingezamelde geld is bedoeld voor gebieden in Limburg die getroffen zijn door overstromingen.

13:30 uur - Nooddijk Horn begeeft het
De nooddijk aan de Kemp in Horn is doorgebroken. De waterkering van zandzakken kon de druk van het water niet aan. Omwonenden waren al eerder geëvacueerd. Lees meer...

13:16 uur - Beelden: ravage in kerk
Onze verslaggever Wouter is in Valkenburg. "De ravage in de kerk is enorm."

13:05 uur - Enexis: 'Controleer je meterkast'
Voor mensen die terugkeren naar hun huis na een evacuatie is het belangrijk dat zij eerst de meterkast controleren. "Als deze onderwater heeft gestaan, moeten ze bellen met Enexis, 0800-9009", laat een woordvoerder weten. "Weet je dat niet zeker, schakel dan de aardlekschakelaar weer in en test deze door op de testknop te drukken."

13:00 uur - Meerssenaren onder begeleiding naar ondergelopen huizen
In Meerssen mogen geëvacueerden zaterdagmiddag onder begeleiding van militairen en brandweer weer even naar huis. Nog niet alle woningen zijn weer vrijgegeven in de gemeente.

12:53 uur - Hulpdiensten hebben last van fakenieuws door 'waterwappies'
De hulpdiensten hebben last van fakenieuws dat verspreid wordt rondom de gevolgen van het hoogwater. Zo doen er op sociale media verhalen de ronde dat de woontoren Manhattan vlakbij het Outlet Centrum in Roermond ondermijnd zou zijn door het hoge water. "Er is niks mis met de constructie van die flat", benadrukt voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagmiddag.

12:35 uur - Mensen vast in Oolderhuuske
Enkele tientallen mensen zitten vast in Marina Oolderhuuske, een resort met camping tussen de Maas en de Maasplassen bij Roermond. Het restaurant is zelf gebouwd op een terp maar is volledig omringd door water. Ook de camping staat onder water Volgens Perry Houkes van Oolderhuuske loopt de schade in de miljoenen. Lees meer...

Caravans onder water bij Marina Oolderhuuske
Foto: Perry Houkes

Ondertussen werken vrijwilligers aan de Hambeek in Roermond nog steeds met man en macht aan nooddijken om de woonwijken aan het water zo veel mogelijk droog te houden.

Vrijwilligers Hambeek Roermond
Foto: Fer Traugott

12:30 uur - Twee bruggen weer beschikbaar in Valkenburg
Door de overstroming zijn veel bruggen voor verkeer in Valkenburg beschadigd en mogelijk instabiel geraakt. Na een eerste inspectie zijn enkele bruggen vrijgegeven, maar wel met restricties. "Er zijn nu twee bruggen beschikbaar om van noord naar zuid Valkenburg en vice versa te rijden. De wegen kunnen hierdoor maar beperkt verkeer afhandelen. Ook is het van belang een goede doorgang te behouden voor bewoners en bedrijven om hun opruimwerkzaamheden te kunnen doen. Er is daarom voorlopig alleen verkeer mogelijk met een bestemming in Valkenburg", zegt een woordvoerder van de gemeente.

12:25 uur - Gennep veilig achter de dijken
Naar verwachting zal het hoogwater in Gennep niet tot grote problemen leiden. De hoogwatergolf wordt daar zondagmorgen verwacht, maar zoals het er nu naar uitziet blijft die onder de dijken. In een videoboodschap stelt burgemeester Hans Teunissen de inwoners van Gennep gerust

12:15 uur - Water bij Roosteren zakt, kwelwater blijft probleem
Bij Roosteren en andere plaatsen aan de Maas in de gemeente Echt-Susteren begint het waterpeil inmiddels langzaam te zakken, maar blijft kwelwater dat door dijken sijpelt wel een probleem. Met pompen wordt dat probleem aangepakt.

Net als op veel andere plekken worden hulpverleners rond Roosteren gehinderd door ramptoeristen. De gemeente waarschuwt dat het getroffen gebied verboden terrein is voor mensen die er niks te zoeken hebben, en dat de boete kan oplopen tot meer dan 4000 euro.

12:05 uur - Persconferentie Veiligheidsregio Limburg-Noord
De veiligheidsregio Limburg-Noord geeft zaterdagmiddag om 12:00 uur een persconferentie over de situatie in Noord- en Midden-Limburg. Lees meer...

11:52 uur - Stevensweert voor en na de vloed

Stevensweert voor de watersnood
Foto: Google Streetview
Stevensweert hoogwater 17 jul 2021
Foto: L1 (Stijn Kraft)

11:37 uur - Containers met zand om nooddijk Broekhuizen te beschermen
Er komt water door de nooddijk in Broekhuizen. Gemeente Horst aan de Maas heeft daarom containers met zand geplaatst en houd de situatie nauwlettend in de gaten. Burgemeester Ryan Palmen zei zojuist dat hij vooralsnog geen problemen verwacht in Horst aan de Maas.

Broekhuizen nooddijk (17 jul 2021)
Foto: L1

11:33 uur - Zandzakken vullen in Leudal

11:25 uur - Nooddijk bij politiebureau Roermond
Het water in de Roer staat tegen de bruggen bij het politiebureau in Roermond. De Andersonweg is afgesloten voor verkeer. Aan de zuidkant is een nooddijk aangelegd. De situatie ter plekke trekt veel kijkers uit de stad. In de Maas is het hoogste waterpeil bereikt, volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord kan het peil nog zeker twee dagen aanhouden.

Nooddijk bij het politiebureau in Roermond
Foto: L1 (Rob van Well)

11:13 uur - Verzekeraars naar Valkenburg
De verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer zijn zondagmiddag in Valkenburg. In een hotel kunnen mensen terecht bij een groepje schade-experts. “We kijken wat we kunnen doen voor hen, bijvoorbeeld voor opvang en het geven van voorschotten. En mogelijk ook het bespreken van de schade”, laat een woordvoerder van Interpolis weten.

11:02 uur - Rioolproblemen in Peel en Maas
Door het hoogwater kunnen er problemen met het riool zijn. Dit geldt voor mensen die wonen binnen en buiten het geëvacueerde gebied in Baarlo. Dit meldt de gemeente Peel en Maas.

10:51 uur - Religieuzen leven mee met Limburg
De Nederlandse religieuzen leven in gebed en gedachten mee met de slachtoffers van de watersnood. In een verklaring spreekt de Konferentie Nederlandse Religieuzen van medeleven in 'deze onzekere dagen.'

Abt Bernardus Peeters, voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen: "Ik besef dat deze betrokkenheid slechts in beperkte mate kan bijdragen aan het leed dat veel direct betrokkenen nu ervaren. Toch hoop ik dat deze solidariteit gevoeld wordt en bijdraagt aan een snel herstel van het veilige dagelijkse leven voor allen die nu verlies en schade hebben geleden of onrust en onzekerheid beleven."

Peeters benadrukt dat de steun 'zeker ook' geldt voor allen die in de buurlanden België en Duitsland zijn gestorven, gemis moeten ervaren of veel hebben verloren.

10:49 uur - Nogmaals: 'blijf weg uit getroffen gebieden!'
Ook de politie waarschuwt nogmaals dat ramptoeristen weg moeten blijven:

10:43 uur - Haastige evacuaties in Haelen en Horn
Inwoners van delen van delen van Haelen en Horn moeten per direct hun woningen verlaten. Het gaat om bewoners van de Broekweg in Haelen en de Kemp in Horn, meldt de gemeente Leudal zaterdagochtend. Uiterlijk om 13.00 uur moet iedereen er weg zijn.

10:41 uur - Het is puinruimen in Valkenburg
Het Museum Valkenburg blijft de komende maanden gesloten vanwege alle schade die er is aangericht door het overstromen van de Geul. Het water bleef nèt onder de schilderijen, vertelt Resie Vervoort van het museum zaterdagmorgen bij de calamiteitenzender op L1 Radio. Lees hier het hele interview terug.

anpvalkenburgpuin
Foto: ANP

10:21 uur - Roermond dreigt met boetes voor ramptoeristen
'Blijf weg!' Dit zegt de gemeente Roermond. Daarom dreigt de gemeente met boetes als kijklustigen rampgebieden blijven opzoeken. Herhaalde oproepen van de gemeente en de veiligheidsregio aan mensen om weg te blijven uit gebieden waar ze niks te zoeken hebben, maken weinig indruk.

10:12 uur - Bigbags beschermen parkeergarage tegen waterdruk
De tientallen zandzakken die in een parkeergarage bij de Designer Outlet in Roermond zijn neergezet, zijn bedoeld om te voorkomen dat de vloer bezwijkt door de waterdruk. Dat zegt een van de omwonenden op de calamiteitenzender L1 Radio.

Bigbags outlet Roermond hoogwater 17 jul 2021
In de parkeergarage van het Designer Outlet Center werden bigbags geplaatst.
Foto: L1

9:42 uur - Deel Bergen afgesloten van buitenwereld
Een deel van Bergen is door het hoge water afgesloten van de buitenwereld. Vrijdag kregen inwoners van verschillende kernen te horen dat ze hun woning moesten verlaten, inmiddels staat het water zo hoog dat sommige wegen niet langer begaanbaar zijn met normale voertuigen. Het leger biedt hulp.

Nieuw-Bergen hoogwater 17 jul 2021
Foto: SK-Media

9:35 uur - Honderden vrijwilligers versterken dijken
Honderden vrijwilligers zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag druk bezig geweest met het aanleggen van nooddijken in Midden- en Noord-Limburg. Het Waterschap Limburg had om hulp gevraagd, die ook vanuit dorpen vlak over de grens in Duitsland kwam.

Versterking dijk Beesel 17 jul 2021
Foto: Track '88

9:15 uur - 65 mensen hebben onderdak via gemeente
De gemeente Venlo heeft voor 65 mensen onderdak geregeld. Zij meldden zich bij de doorstroomlocaties omdat zij na te zijn geëvacueerd nergens anders terecht konden. Dit meldt Omroep Venlo. "Alle andere evacués zijn zelfstandig naar een andere plek gegaan. Hoeveel dat er zijn weten we niet", zegt de woordvoerder.

9:10 uur - Frustratie bij medewerkers Dierenambulance
Bij alle hulpverleners die zich met man en macht inzetten om de schade door het hoogwater zo veel mogelijk te beperken, zijn ook de vrijwilligers van de Dierenambulance. En ook die hebben het zwaar. "Het is verschrikkelijk. De vrijwilligers en ik hebben de beelden gezien en het van zeer dichtbij meegemaakt. Moeder Natuur is genadeloos", schrijft Michelle Stempher, beheerder Dierenambulance Midden Limburg.

Natte vos hoogwater rails 17 jul 2021
Foto: Prorail

8:30 uur - Persconferentie over hoogwater Noord- en Midden-Limburg
De Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft zaterdag om 12:00 uur een persconferentie over het hoogwater bij de Roer en de Maas. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo, voorzitter van deze veiligheidsregio, deelt namens de betrokken gemeenten de laatste stand van zaken mee over de situatie in de regio.

8:15 uur - Eerste dag Giro 777: 780.000 euro
Op de eerste actiedag van Giro 777 van het Nationaal Rampenfonds hebben particulieren, bedrijven en instellingen massaal gereageerd op de oproep tot steun aan de door de overstroming getroffen gebieden in Limburg.

Binnen één etmaal is ruim 780.000 euro gedoneerd aan het Nationaal Rampenfonds. Meer dan 20.000 individuele donateurs kwamen al over de brug. De actie gaat de komende dagen nog 'in volle vaart' door.

8:05 uur - Alle aandacht op Outlet Roermond
Het Designer Outlet in Roermond eist op dit moment alle aandacht op van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De situatie elders in de stad is grotendeels onder controle, maar vooral de parkeergarage van het merkendorp baart de hulpverleners zorgen. In de parkeergarage staan overal verspreid bigbags, overduidelijk niet om het water tegen te houden maar verspreid.

Bigbags outlet Roermond hoogwater 17 jul 2021
In de parkeergarage van het Designer Outlet Center werden bigbags geplaatst.
Foto: L1

7:45 uur - 'Ramptoerist, blijf weg!'
Veiligheidsregio Limburg-Noord doet met klem een beroep op nieuwsgierige mensen om weg te blijven uit overstroomde gebieden. Een oproep die de veiligheidsregio vrijdag ook al deed.

"We zien dat ramptoeristen de behoefte hebben om te komen kijken. Maar blijf echt thuis. Blijf uit de buurt van het rampgebied", zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio op calamiteitenzender L1.

7:11 uur - Geëvacueerden Meerssen terug naar huis
De bewoners die hun huis vrijdagmiddag moesten verlaten in het gebied bij Meerssen vanwege een lek in de dijk van het Julianakanaal, kunnen weer terug naar huis, laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zaterdagochtend weten.

Onder meer mensen uit de plaatsen Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moesten de nacht van vrijdag op zaterdag elders doorbrengen vanwege het gat.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei daar aan het begin van de nacht over dat de dijk is versterkt en gestut, maar dat het gevaar nog niet geweken was. Onderzoek met een infraroodcamera vanuit een helikopter heeft nu uitgewezen dat de dijk stabiel is.

7:00 uur - Waterpiek bereikt Roermond
In Roermond hebben zowel de Maas als de Roer zaterdagmorgen vroeg hun hoogste punt bereikt. Daardoor is de Maastrichterweg onder water komen te staan. Ook wordt verwacht dat het water in de loop van de ochtend het Designer Outlet-winkelcentrum binnen zal stromen.

6:30 uur - Dam doorgebroken in Roer bij Wassenberg
In Wassenberg in Wassenber, zo'n vijftien kilometer ten zuidoosten van Roermond, is vrijdagavond een dam in de Roer doorgebroken. Ongeveer 700 inwoners zijn geëvacueerd, meldt omroep WDR.

Burgemeester Marcel Maurer stelt tegenover WDR dat de dam is doorgebroken doordat de stuwen in de Roer aan de Nederlandse kant gesloten zijn. Het Waterschap Limburg ontkent dat. Volgens de omroep neemt de burgemeester nu contact op met de Nederlandse autoriteiten om de sluizen weer open te zetten.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zegt nog niet te weten wat de damdoorbraak voor de situatie in de Roer in Limburg betekent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen