Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Snel nog even haren knippen voor lockdown

Geplaatst opmaandag 26 oktober 2020 - 8:43

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van maandag 26 oktober:

  • Strengere controles en sneller boetes bij overtreden coronaregels
  • Drukte bij kappers uit vrees voor strenge lockdown
  • Coronawet kan op meerderheid Eerste Kamer rekenen
  • Opnieuw recordaantal coronabesmettingen in Limburg
  • Huisartsenpraktijk Schinveld dicht na coronabesmettingen
  • Aantal coronabesmettingen rap richting 300.000

22:43 - Strengere controles op coronaregels
Veiligheidsregio's gaan op straat meer en strenger controleren op de anderhalve meter, de maximale groepsgrootte van vier mensen en het alcoholverbod. Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, na afloop van de vergadering van de 25 veiligheidsregio's op maandagavond. Ook is afgesproken dat er in plaats van waarschuwen nu ook sneller wordt beboet.

22:32 - Permanent thuiswerken bij VodafoneZiggo
VodafoneZiggo laat zijn personeel ook na de coronacrisis structureel de helft van de tijd thuiswerken. Dat bevestigt het bedrijf aan BNR na een akkoord met de ondernemingsraad. Daarmee is het naar eigen zeggen de eerste grote Nederlandse werkgever die daartoe besluit. Bij het bedrijf werken ongeveer 7500 mensen.

22:01 - Belgen vieren langer herfstvakantie
België heeft de herfstvakantie met enkele dagen verlengd. Onderwijsminister Ben Weyts zegt de beslissing niet met plezier te nemen, maar op advies van virologen die denken dat enkele dagen minder bewegingen en respijt een positief verschil kunnen maken.

21:39 - Schoonmaakbedrijf opent commerciële teststraat in Elsloo
Alle ruim 42.000 medewerkers van de ADG Dienstengroep, een van de grootste bedrijven actief in de schoonmaak en facilitymanagement, kunnen zich sinds deze week bij klachten op zestien plekken in het land laten testen. Een van de teststraten staat in Elsloo. Het bedrijf heeft de locaties zelf geopend en betaalt er ook voor. De teststraten zijn 2 tot 3 dagen per week open, per dag steeds voor een blok van 2 uur.

21:25 - Reisadvies voor Italië van geel naar oranje
Het reisadvies voor Italië wordt woensdag aangescherpt van geel (veiligheidsrisico's) naar oranje. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat die maatregel wordt genomen omdat het aantal besmettingen met het coronavirus in heel Italië is toegenomen. Wie in Italië is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine.

21:17 - Corona-app tikt in twee weken 14.000 besmettingen aan
In ruim twee weken hebben ongeveer 14.000 mensen die de CoronaMelder gebruiken, via deze app aangegeven dat ze besmet zijn met het coronavirus. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de coronawet. Inmiddels hebben ruim 3,5 miljoen mensen de app gedownload op hun mobieltje.

20:19 - Laurentius gaat zorgbonus alvast uitkeren aan medewerkers
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond gaat de medewerkers in november een zorgbonus uitbetalen. Dat laat het ziekenhuis maandagavond weten. Daarmee loopt het ziekenhuis vooruit op de uitkering door de overheid. Laurentius keert de zorgbonus ook uit aan meer medewerkers dan de richtlijnen van de overheid voorschrijven. "Er zijn zoveel meer medewerkers die een enorme extra inspanning hebben geleverd tijdens de eerste COVID-golf. We kunnen en willen geen onderscheid maken. Het is een teamprestatie en dat willen we op deze wijze waarderen", aldus het ziekenhuis.

20:02 - Ruim 20.000 boetes voor corona-overtredingen
Volgens justitieminister Ferd Grapperhaus worden de coronamaatregelen die eind september zijn aangescherpt, in alle veiligheidsregio's redelijk tot goed nageleefd. Heel recente cijfers heeft de minister niet. Grapperhaus verwijst naar de periode tot 11 oktober. Tot dan waren er 27.195 processen-verbaal voor corona-overtredingen uitgeschreven. Daarvan zijn 20.000 boetes opgelegd en is in 7000 gevallen verzet aangetekend. In de maanden juli en augustus werden er landelijk amper coronaboetes uitgedeeld, soms maar twee per week, zei de minister maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de zogeheten Coronawet.

19:16 - Run op kapperszaken
Uit vrees voor mogelijk nieuwe coronamaatregelen waardoor kappers wellicht opnieuw dicht moeten, willen veel mensen nog snel voor dinsdagavond naar de kapper. "Van kappers uit het hele land krijgen we te horen dat veel mensen nog snel een afspraak willen maken", zegt de woordvoerster van de brancheorganisatie ANKO. Volgens haar is niet gebleken dat kapperszaken besmettingshaarden zijn waar mensen het virus oplopen.

17:06 uur - Coronawet kan op meerderheid Eerste Kamer rekenen
De Eerste Kamer heeft nog veel vragen voor het kabinet over de coronaspoedwet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor het coronabeleid. Toch lijkt het kabinet in het debat dat maandag werd gevoerd al vrijwel zeker van een meerderheid. Dinsdag stemt de senaat over het wetsvoorstel. Toestemming van de Eerste Kamer is overigens niet vereist in het wetsvoorstel. De Tweede Kamer stemde twee weken geleden al in met het wetsvoorstel.

15:54 uur - Opnieuw recordaantal coronabesmettingen in Limburg
In het afgelopen etmaal zijn er in Limburg 644 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 223 meer dan vrijdag, dat is weer een recordaantal. Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD’en. Ook is er in de afgelopen 24 uur vier nieuwe ziekenhuisopnames en één nieuw sterfgeval bekend geworden bij de GGD'en. De persoon kwam uit de gemeente Sittard-Geleen.

Als het aantal coronabesmettingen niet daalt, komen er strengere maatregelen in zicht. Lees hier meer.

14:33 uur - RIVM: 10.353 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, wederom een stijging
De afgelopen 24 uur zijn er 10.353 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op zondag had het RIVM 10.208 positieve tests gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 26. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 27 sterfgevallen gemeld.

14:20 - België vroeg Nederland om coronapatiënten over te nemen
België heeft volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gevraagd om coronapatiënten over te nemen, om de druk op ziekenhuizen in België te verlichten. Voorlopig is er echter geen plek voor ze. "Op dit moment is het echt lastig en moeten we ons best doen om patiënten binnen Nederland te verspreiden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het LNAZ. De Belgische overheid reageerde later op maandag en ontkende een hulpverzoek te hebben gedaan. België kampt onder meer met een grote corona-uitbraak bij Luik, net over de grens bij Maastricht.

14:13 uur - Golf mateloos populair in coronatijd
Hoewel het grootste deel van de sportclubs momenteel stil ligt, draaien de golfbanen juist overuren. Golf is een van de weinige sporten die binnen de huidige coronamaatregelen gewoon door kunnen gaan. Bij Golfbaan De Berckt in Baarlo staat de parkeerplaats deze maandagmorgen om 09.00 uur al vol met auto’s. Lees hier meer.

13:34 uur - Minister Slob in quarantaine
Minister Arie Slob gaat in quarantaine, omdat hij meer dan een kwartier in contact is geweest met een medewerkster die met het coronavirus besmet blijkt te zijn. Dat maakte hij maandag bekend tijdens de behandeling van de Mediawet. Het debat is geschorst.

13:25 uur - Huisartsenpraktijk gesloten vanwege coronabesmettingen
De huisartsenpraktijk Mantingh-Nooijen in Schinveld blijft de hele week gesloten nadat twee medewerkers besmet bleken met het coronavirus. De praktijk heeft 14 medewerkers en telt in totaal 4.500 cliënten. "Voor spoedeisende gevallen zijn we wel gewoon open", laat een woordvoerder weten. Lees hier meer.

12:15 uur - Meer patiënten op eerste hulp door afschalen poliklinische zorg
De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) waarschuwt dat ziekenhuizen de poliklinische zorg niet verder moeten afschalen, ondanks het groeiend aantal coronapatiënten. Volgens de koepelorganisatie leidt een slechtere behandeling van patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, hart- en nierfalen tot meer complicaties. Daardoor komen er nog meer patiënten op de Spoedeisende Hulp.

De NIV wijst erop dat tijdens de eerste golf van coronabesmettingen veel patiënten wegbleven uit het ziekenhuis, waardoor ziektebeelden gemist of te laat ontdekt werden. "Er bestaat een reële kans dat we niet alle patiënten met onder meer kanker, stollingsstoornissen, immuunstoornissen en nierfalen op tijd zien, waardoor wij te laat de behandeling in kunnen zetten. Dit kan leiden tot blijvende orgaanschade die we hadden kunnen voorkomen, of in het ergste geval onnodig overlijden", aldus de internistenvereniging.

8:43 uur - Basisscholen: 'Corona maakt het steeds lastiger om goed onderwijs te verzorgen'
Met de stijgende coronabesmettingen wordt het steeds lastiger voor basisscholen om hun lessen op orde te houden. Dat is de conclusie van een peiling van het NOS Jeugdjournaal waarop ruim vijfhonderd basisscholen reageerden.

Van de scholen die reageerden, geeft bijna 80 procent aan dat er geen of niet altijd vervanging is als er leraren uitvallen door klachten of een besmetting. Soms lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.

Meer dan vierhonderd scholen geven aan na de herfstvakantie meer problemen te verwachten door uitval, helemaal nu het verkoudheidsseizoen is aangebroken. Ze verwachten dat er meer leraren besmet zullen raken en er vaker klassen naar huis gestuurd moeten worden.

basisschool basisonderwijs (26 okt 2020)
Foto: iStock

8:00 uur - Aantal besmettingen in Duitsland stijgt iets minder hard
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 8685 gestegen. Dat meldt het Robert Koch Instituut (RKI) voor infectieziekten maandag. De stijging is minder dan een dag eerder, toen 11.176 nieuwe gevallen werden gerapporteerd. Het totaal aantal besmettingen in Duitsland staat nu op 437.866. Het gerapporteerde dodental steeg met 24 tot 10.056.

7:45 uur - Maandagavond weer Veiligheidsberaad
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreken maandagavond de actualiteiten rond corona. Op de agenda van dit Veiligheidsberaad staan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. De burgemeesters komen samen in Utrecht. Zij adviseren het kabinet over het te voeren beleid.

7:15 uur - Aantal coronabesmettingen rap richting 300.000
Bijna acht maanden nadat het coronavirus voor het eerst in Nederland werd vastgesteld, stijgt het aantal positieve tests maandag waarschijnlijk tot boven de 300.000. De teller stond zondag op ruim 291.000 bevestigde besmettingen. De eerste positieve test was op 27 februari. Het ging om een man uit Loon op Zand die in Tilburg in het ziekenhuis was opgenomen na klachten. Iets meer dan een maand geleden, op 23 september, werd het 100.000ste coronageval gemeld. Drie weken en een dag later, op 15 oktober, kwam het aantal coronagevallen boven de 200.000 uit. Minder dan twee weken verder staan we op de drempel van de 300.000.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen