Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Slob neemt advies 'snottebellenbeleid' over

Geplaatst opzaterdag 6 februari 2021 - 7:56

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de avondklok.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 6 februari:

19:21 uur - Een miljoen positieve coronatesten in Nederland
De miljoenste positieve coronatest van Nederland is officieel geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde zaterdag 4130 nieuwe besmettingen. Daarmee is het totale aantal bevestigde gevallen, bijna een jaar nadat het virus in Nederland is opgedoken, gestegen tot 1.001.894.

In werkelijkheid zijn waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt. Niet iedereen die klachten heeft laat zich immers testen en sommige mensen dragen het virus bij zich zonder überhaupt klachten te krijgen. Aan het begin van de pandemie was de testcapaciteit bovendien laag. Een test doen was toen vaak simpelweg geen optie.

Nederland is het 21e land ter wereld met meer dan een miljoen positieve tests.

19:19 uur - 4130 nieuwe besmettingen in Nederland
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt 4130 positieve coronatesten over de afgelopen 24 uur. Dat zijn er 218 minder dan vrijdag. Bij het RIVM werden 61 overleden Covid-19-patiënten gemeld. Vrijdag waren dat er nog 60.

17:51 uur - Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen. In totaal zijn nu 1983 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 69 minder dan vrijdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekend. De voorgaande dagen nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ook al af.

Van de coronapatiënten liggen er 547 op de ic, dat is een afname van 26 patiënten ten opzichte van vrijdag. Op de verpleegafdelingen liggen 1436 patiënten met Covid-19, 43 patiënten minder dan de dag vorige dag.

Het gemiddeld aantal opnames is in de afgelopen week gedaald. Of dit doorzet blijft onzeker vanwege de Britse coronavariant. "Waar we op dit moment rekening mee houden is dat deze daling nog aanhoudt tot de tweede week van februari. Er is dan gerede kans dat de aantallen weer stijgen en blijven stijgen tot tenminste half maart", zegt LCPS-voorzitter Ernst Kuipers.

14:34 uur - Teststraten en vaccinatielocaties dicht vanwege sneeuwjacht
Vanwege de sneeuwjacht zijn zondag alle coronateststraten en vaccinatielocaties gesloten. Het KNMI heeft voor zondag code rood afgekondigd.

"Bij code rood is de afspraak dat alle locaties in Nederland dicht gaan", laat een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg-Noord weten.

Provinciegenoten die een afspraak hebben staan om zondag een coronavaccin te krijgen, worden afgebeld. Limburgers met aan corona gerelateerde klachten wordt gevraagd om zaterdag nog een afspraak voor een coronatest te maken. Lees hier meer.

11:30 uur - China heeft officieel nu twee vaccins tegen Covid-19
De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben een tweede Chinees vaccin tegen Covid-19 goedgekeurd. Het middel van Sinovac Biotech is een variant van een in december goedgekeurd vaccin van Sinopharm.

Op de hele wereld wordt druk aan vaccins tegen het gevreesde virus uit China gewerkt. Voor zover bekend zijn negen vaccins in één of meer landen officieel goedgekeurd en een aantal ook op grote schaal in gebruik genomen.

De bekendste komen uit de stal van Pfizer/BioNtech, het Russische onderzoeksinstituut Gamaleja (Spoetnik V), de farmaceut AstraZeneca in samenwerking met de Universiteit van Oxford en Moderna. Maar in naar schatting vele tientallen universiteiten en laboratoria van ondernemingen wordt nu aan naar schatting meer dan vijftig mogelijke vaccins gewerkt, ook in Nederlandse instellingen.

11:00 uur - Slob neemt advies 'snottebellenbeleid' OMT over
Demissionair onderwijsminister Arie Slob volgt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op over het aanscherpte 'snottebellenbeleid', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de nieuwe richtlijn moeten ook kinderen van 4 tot en met 12 jaar thuisblijven als ze klachten hebben die bij een coronabesmetting horen.

De basisscholen en kinderopvangcentra gaan aanstaande maandag weer open. Kinderen tot 4 jaar mogen wel nog gewoon naar de dagopvang en gastouderopvang. Zij zijn heel vaak verkouden en huidige onderzoeken wijzen er niet op dat zij corona snel overdragen, schrijft Slob. Wel moeten ze thuisblijven als ze benauwd zijn of koorts hebben.

Basisschoolkinderen die vanwege klachten thuisblijven, moeten zich ook laten testen, adviseert het OMT. Dat geldt dus ook voor verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn.

Een uitzondering is er wel voor kinderen die af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid. "Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is", aldus het OMT.

Een belangrijke reden voor de aanscherping is de opmars van de besmettelijkere Britse variant van corona. Ook kinderen verspreiden deze coronamutant sneller dan eerdere coronavarianten. Nog steeds is de rol van kinderen in de verspreiding beperkt, concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC na onderzoek in Lansingerland. Daar was een uitbraak van het virus op een school. Ook de Britse variant werd daar aangetroffen.

De PO-Raad meldt dat het nieuwe OMT-advies zo snel mogelijk wordt verwerkt in de richtlijnen aan scholen. Eerder deze week meldde de koepel voor basisscholen dat het snottebellenbeleid voor veel discussie zorgde onder leraren. Die waren ongerust over hun eigen veiligheid omdat leerlingen met lichte verkoudheidsklachten nog gewoon naar school mochten. Daarop uitte de PO-Raad bij het ministerie van Onderwijs zijn zorgen.

8:00 uur - Limburgse apotheker blikt terug op corona-uitbraak
Een jaar geleden brak de coronacrisis uit. L1 blik met een aantal mensen terug op die periode. Apotheker Ellen Willemsen uit Maastricht zat destijds plots tot haar eigen verbazing door alle mondkapjes heen. Ze werden allemaal gekocht door Chinese studenten. Lees hier meer.

7:45 uur - Miljoenste coronageval van Nederland vastgesteld
Het aantal coronagevallen in Nederland gaat zaterdag door de grens van 1 miljoen. Dat gebeurt bijna een jaar na het eerste geval, op dag 346 van de uitbraak in Nederland. Het werkelijke aantal gevallen is waarschijnlijk aanzienlijk hoger.

De teller stond vrijdag op 997.803 bevestigde besmettingen. In de afgelopen week kwamen er gemiddeld ongeveer 3900 gevallen per etmaal bij. Nederland is het 21e land in de wereld met meer dan een miljoen positieve tests.

Amsterdam telt de meeste coronagevallen. Tot aan vrijdag zijn 59.124 inwoners van de hoofdstad positief getest. Daarna volgen Rotterdam (47.588 gevallen), Den Haag (33.044) en Utrecht (20.554). Ook in Tilburg, Almere, Eindhoven en Breda is het coronavirus bij meer dan 10.000 inwoners vastgesteld. Schiermonnikoog sluit de rij met slechts tien bevestigde besmettingen.

De eerste besmetting in Nederland werd op 27 februari vorig jaar vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Dit was dag 1 van de coronacrisis in Nederland. Half april, na de eerste golf, stond de teller op ruim 30.000 bevestigde gevallen. In de zomer hield het virus zich gedeisd, maar in augustus begon het aantal besmettingen weer op te lopen. In september begon de tweede golf echt. Het aantal positieve tests brak record na record. Op dag 210 van de uitbraak (23 september) werd het 100.000e coronageval geregistreerd. Iets meer dan twee maanden later, op 26 november, werd de grens van een half miljoen positieve tests gepasseerd. Ruim twee maanden verder sneuvelt de barrière van 1 miljoen gevallen.

Hoeveel mensen werkelijk het coronavirus hebben opgelopen, is niet bekend. In de eerste golf afgelopen voorjaar werd lang niet iedereen getest, In de tweede golf lukte het niet iedereen om een testafspraak te maken. Bovendien heeft niet iedereen klachten gekregen. Een onbekend aantal Nederlanders is genezen van het virus of eraan overleden zonder ooit positief te zijn getest.

7:30 uur - OMT: basisschoolkinderen met klachten moeten toch thuisblijven
Basisschoolkinderen moeten bij verkoudheidsklachten toch thuisblijven en zich laten testen. Dat adviseert het Outbreak Management Team in een nieuwe handreiking over het zogenoemde snottebellenbeleid op scholen, die maandag weer open gaan.

Kinderen tussen de vier en twaalf jaar moeten bij alle klachten die horen bij het coronavirus thuisblijven en getest worden, stelt het OMT. Dat geldt dus ook voor verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn. Een uitzondering is er wel voor kinderen die af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid. "Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is", aldus het OMT.

Ook voor de allerkleinsten komt er een uitzondering. Kinderen van nul tot vier jaar mogen met verkoudheidsklachten nog wel gewoon naar de dagopvang en gastouderopvang.

De PO-Raad meldt dat het nieuwe OMT-advies zo snel mogelijk wordt verwerkt in de richtlijnen aan scholen. Eerder deze week meldde de koepel voor basisscholen dat het snottebellenbeleid voor veel discussie zorgde onder leraren. Die waren ongerust over hun eigen veiligheid omdat leerlingen met lichte verkoudheidsklachten nog gewoon naar school mochten. Daarop trok de PO-Raad bij het ministerie van Onderwijs aan de bel.

7:15 uur - Huisartsen: vaccineer eerst mannen van 50 jaar en ouder
Meewerken aan het huidige vaccinatiebeleid druist in tegen de artseneed. De nevenschade van coronamaatregelen is zo groot dat jongere senioren voorrang moeten krijgen, stellen acht huisartsen in een opiniestuk in Trouw.

"Als huisarts hebben we veel te maken met corona en de dilemma's hieromtrent. Dagelijks worden we niet alleen geconfronteerd met zieke patiënten en collega's die uitvallen, maar ook met de collateral damage, de nevenschade die wordt aangericht bij al onze patiënten door de maatregelen. Die zijn allemaal gericht op het verminderen van de druk op de ic's. Maatregelen waardoor kinderen niet meer naar school kunnen, ondernemers failliet gaan, patiënten zien dat hun behandeling wordt uitgesteld, mensen vereenzamen en angstig worden en niet meer naar de dokter komen", zo stellen Charlotte van Sassen en zeven andere huisartsen Ton den Hartog, Adri Evertse, Erik Frölke, Peter Top, Robert Mol, Jaap Boersma en Rutger Hempel.

Volgens hen is het beter om eerst 50- tot 75-jarigen te vaccineren, te beginnen met de mannen met onderliggend lijden. "Als we hen als eerste vaccineren, levert dat veel meer gezondheidswinst op voor hen (zij hebben een veel langere levensverwachting dan 90-plussers), wat op zichzelf al een zeer valide argument is. Maar ook zal dit meteen de druk van de ic's en de reguliere zorg halen, zodat de coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd voor iedereen en de reguliere zorg weer kan worden opgepakt. Dat levert gezondheidswinst op voor alle burgers. En daar was het toch allemaal om te doen?"

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen