Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Sint Jans Gasthuis Weert schaalt zorg verder af

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 9:31

Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 26 november.

  • Kabinet koerst af op openhouden scholen, wel eerdere sluitingstijden andere sectoren
  • De Jonge: planbare operaties landelijk uitgesteld, leger gaat ziekenhuizen helpen
  • Aantal sterfgevallen stijgt flink in Limburg
  • Passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika vast op Schiphol om nieuwe coronavariant

21:14 uur - Hippische bond: kabinet houdt best wel rekening met sport
Het kabinet houdt bij het treffen van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus steeds meer rekening met de sport. Dat zegt Theo Fledderus, algemeen directeur van de hippische bond KNHS en in het verleden in dezelfde functie actief bij sportkoepel NCF*NSF.

"In het begin van de crisis vond ik dat men het belang van sport en bewegen niet in zag. Nu is dat wel zo. Tot 17.00 uur kunnen we onze sport beoefenen. Dat is tenminste iets. Aan het begin van de crisis mochten we op een gegeven moment helemaal niets."

20:54 uur - Brancheorganisatie horeca: 100 procent steun noodzakelijk, 'horeca feitelijk platgegooid'
De aangekondigde maatregelen van het kabinet noemt Koninklijke Horeca Nederland "een beroerde uitkomst voor de horeca". "Uiteraard kan er wat KHN betreft geen discussie meer bestaan dat er met de geldende coronamaatregelen een volledig compensatiepakket moet komen", zegt voorzitter Robèr Willemsen.

"De sluiting om 17.00 uur, inclusief de aanpassing in capaciteit, biedt voor dagzaken wellicht nog een klein beetje ruimte, maar voor het merendeel van de horeca betekent dit feitelijk een volledige lockdown."

De brancheorganisatie wil niet alleen een volledige compensatie, maar roept het kabinet ook op om met een exitstrategie te komen. "Men is hopelijk doordrongen van het feit dat we met name te maken hebben met een zorgcrisis." Hij roept op om de oorzaak aan te pakken, zodat het kabinet niet steeds hoeft in te grijpen in sectoren waar volgens hem het probleem niet ligt.

20:51 uur - Ondernemersorganisaties: nu snel plan met perspectief voor lange termijn
VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het "triest" dat er opnieuw maatregelen nodig zijn, maar noemen de compensatie voor ondernemers goed. De ondernemersorganisaties willen daarnaast snel om tafel met het demissionaire kabinet om te kijken naar het langetermijnperspectief. Ze zijn blij dat het kabinet de uitnodiging hiertoe heeft aangenomen.

"Wij willen graag meepraten en meedenken over wat er nodig is, bijvoorbeeld in de zorg, om te kunnen leven met het virus zonder van lockdown naar lockdown te gaan", zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. De maatregelen die het kabinet nu heeft aangekondigd gelden voor drie weken, dan wordt bepaald hoe het verder gaat.

Hoewel de organisaties begrip hebben voor de maatregelen, twijfelen ze over de effectiviteit. Daarbij wijst voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland op het eerder sluiten van niet-essentiële winkels. "Daarmee bereik je eerder dat er méér dan minder mensen tegelijk naar de winkel gaan."

Het om 17.00 uur sluiten van theaters, horeca en bioscopen wordt "pijnlijk" genoemd. Dit betekent feitelijk "bijna hetzelfde als volledig dicht", stellen de ondernemersorganisaties, "omdat zij het juist van de avonden moeten hebben". Daarnaast missen de ondernemers ten minste een deel van de omzet in de traditioneel zo belangrijke decembermaand.

20:40 uur - Bioscopen verwachten omzetverlies van 80 procent
De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) verwacht de komende weken een omzetverlies van 80 procent door de aangekondigde maatregelen. De sector vindt de steunmaatregelen noodzakelijk en vraagt ook om compensatie voor voorraden die niet meer gebruikt kunnen worden.
De NVBF noemt het "een enorme klap" dat bioscopen en filmzalen om 17.00 moeten sluiten en dat ze naast het coronatoegangsbewijs ook de anderhalvemeterregel moeten handhaven.

De sector vindt de maatregelen onbegrijpelijk. "De bioscoopsector heeft de QR-check immers vanaf het begin goed op orde en controleert actief. Gedurende de gehele coronacrisis zijn er geen herleidbare besmettingen naar de bioscopen en filmtheaters vastgesteld."

20:03 uur - Sint Jans Gasthuis Weert schaalt zorg verder af
Het Sint Jans Gasthuis in Weert laat op haar website weten dat ze één operatiekamer sluit vanwege de oplopende druk door coronapatiënten. In totaal heeft het ziekenhuis vijf operatiekamers.

"Daarnaast moeten we ook een beperkt aantal individuele spreekuren op de poliklinieken afzeggen, omdat deze medewerkers nodig zijn voor de coronazorg", zo schrijft de organisatie. Dagbehandelingen (operaties zonder opname op de verpleegafdeling) en alle spoedzorg (spoedoperaties, oncologische zorg, zorg voor hart- en vaatpatiënten en verloskundige zorg) gaan door. Ook de afspraken op de poliklinieken gaan in veruit de meeste gevallen door.

20:00 uur - Defensie gaat honderden mensen inzetten bij GGD's
Defensie gaat de komende tijd met 750 militairen GGD's helpen bij vaccineren en testen. Ze krijgen eerst een spoedcursus. Op vaccinatielocaties kunnen ze bijvoorbeeld worden ingezet als prikker.

Daarnaast springen 60 militaire zorgverleners bij in het UMC Utrecht. Het gaat om militair artsen, verpleegkundigen en runners. Hun inzet begint waarschijnlijk al maandag. Hierdoor kan het UMC Utrecht covid-patiënten overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

19:56 uur - 68 miljoen euro beschikbaar als steun voor culturele sector
Voor de theaters en andere locaties waar voorstellingen worden gegeven is een aanvullend steunpakket van 68 miljoen euro beschikbaar tot het eind van het jaar. In deze sector geldt dat bezoekers op 1,5 meter afstand van elkaar moeten zitten. Daarnaast mogen zij alleen open zijn tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Wanneer bezoekers zich verplaatsen moeten zij een mondkapje dragen.

Voor musea, monumenten en andere culturele doorstroomlocaties geldt dat er 1 persoon per 5 vierkante meter toegelaten mag worden. Ook zij mogen open tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Bezoekers moeten een mondkapje dragen.

19:31 uur - Nieuwe coronaregels: avondlockdown en mondkapje op school
De coronabesmettingen lopen flink op. Het demissionair kabinet scherpt de coronamaatregelen daarom flink aan.

Zo komt er onder meer een avondlockdown en moeten kinderen vanaf groep zes verplicht een mondkapje in de gang dragen. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

De avondlockdown houdt in dat veel sectoren vanaf zondag van 17:00 uur tot 5:00 uur dicht moeten blijven. Deze regel geldt onder meer voor de horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen, theaters, musea en pretparken. Supermarkten kunnen tot 20:00 uur openblijven. De maatregel duurt voorlopig drie weken. Lees hier meer.

18:59 uur - Veel politie aanwezig in Maastricht
In Maastricht is op verschillende plekken politie aanwezig. De aanwezigheid heeft alles te maken met de aangekondigde noodverordening in Maastricht. De noodverordening gaat vrijdag 18:00 uur van kracht.

Noodverordening Maastricht (26 nov 2021)
Foto: Track88

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft dit besluit na overleg met de politie genomen. Volgens Penn waren er signalen over mogelijke ongeregeldheden. "We willen er alles aan doen om onze stad en inwoners zo goed mogelijk te beschermen tegen mogelijke rellen", zegt ze. "Laten we hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt en de rust bewaart want geweld is echt nooit een oplossing."

18:41 uur - Uitstel vaccinatieplicht voor zorgpersoneel op Franse eilanden
Frankrijk stelt in zijn Caribische departementen Guadeloupe en Martinique de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel uit tot het einde van het jaar. Sinds de aankondiging twee weken geleden van de vaccinatieplicht, die al geldt op het Franse vasteland, is het er onrustig.

Met het uitstel hoopt de Franse regering een einde te maken aan de coronarellen op de eilanden. Donderdag staken relschoppers op Martinique een overheidsgebouw in brand en vielen ze journalisten aan. Bij het geweld raakten meerdere politieagenten gewond. Op Guadeloupe zijn de afgelopen week winkels in brand gestoken en is geschoten op agenten en brandweerlieden. Wegens het geweld geldt op de eilanden een avondklok van 18:00 tot 05:00 uur.

18:06 uur - Advies aan zwangeren om ook boosterprik te nemen
Zwangeren zouden een boosterprik tegen het coronavirus moeten nemen. Dat adviseert de werkgroep COVID-19 en Zwangerschap "met nadruk" aan alle zwangeren, ongeacht de termijn van de zwangerschap.

Eerder dit jaar adviseerde de werkgroep alle zwangeren al om zich in te laten enten tegen corona, met een mRNA-vaccin. De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins.

Dat advies geldt dus ook voor de boosterprik. De prik moet minimaal zes maanden na de tweede dosis worden gezet. Vrouwen die ondanks hun eerdere inentingen toch een coronabesmetting hebben gehad, moeten tot zes maanden na die infectie wachten.

Daarnaast ziet de werkgroep "geen bezwaar" tegen een (extra) coronaprik voor mensen die proberen om een kind te krijgen en ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het veilig. Momenteel krijgen onder meer ouderen en mensen in de zorg een boosterprik. In die laatste groep zitten dus ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

In de werkgroep COVID-19 en Zwangerschap zitten afgevaardigden van verschillende organisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

17:21 uur - Grapperhaus: avondklok is laatste redmiddel

Het kabinet kan de avondklok weer invoeren als het nodig is, maar volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is dit "een laatste redmiddel". Volgens hem geeft de wet nu al ruimte voor een herinvoering van de maatregel. Wel benadrukt de minister dat het kabinet "uiterste middelen niet meteen moet inzetten".

Eerder dit jaar gold ook een avondklok, van eind januari tot en met eind maart. Die heeft volgens het Outbreak Management Team (OMT) goed geholpen tegen de verspreiding van het virus, zegt Grapperhaus. Wat het exacte effect van de maatregel toen was, "wordt nog precies becijferd". De minister roept iedereen op zich aan de coronaregels te houden, zodat het herinvoeren van de avondklok niet nodig is.

De invoering van de maatregel in januari leek allerminst zeker, nadat de rechter in eerste instantie had geoordeeld dat de wettelijke basis ervoor niet deugde. Ook twijfelde de rechtbank aan het nut ervan. Later kreeg het kabinet in hoger beroep alsnog gelijk. In de tussentijd had de regering al een spoedwet gemaakt, waardoor de wettelijke basis alsnog op orde was.

17:17 uur - Brussel: vaccinfabrikanten verplicht om vaccin aan te passen aan variant

Farmaceuten die vaccins voor de Europese Unie maken zijn verplicht om die aan te passen aan nieuwe varianten. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zijn er op die manier voorzorgsmaatregelen genomen voor de komst van een virusvariant als de nieuwe uit Zuid-Afrika.

Von der Leyen heeft overleg gevoerd met de fabrikanten en wetenschappers over de mutatie. "We nemen het nieuws over de nieuwe, meervoudig gemuteerde covidvariant heel serieus", zegt ze. "Het is nu belangrijk dat wij allemaal in Europa snel, beslist en eensgezind handelen."

Ze riep EU-burgers op om zich alsnog te laten vaccineren of een boosterprik te laten zetten.

17:15 uur - Prinses Beatrix heeft boosterprik gekregen
Prinses Beatrix heeft haar boosterprik gekregen, heeft ze laten weten tijdens een bezoek aan de GGD op Curaçao.

Beatrix is op het eiland voor een driedaags werkbezoek. Sinds vorige week worden 80-plussers uitgenodigd voor de boosterprik. Prinses Beatrix is 83 jaar oud.

16:06 uur - Bijna 2600 coronapatiënten in ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2.598 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. De afgelopen dag steeg het totale aantal opgenomen patiënten met 53, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdeling liggen nu 2070 coronapatiënten. De laatste keer dat de klinieken zo veel mensen onder hun hoede hadden, was op 6 januari. Ten opzichte van donderdag liggen er 55 coronapatiënten meer.

De bezetting op de intensive cares daalde juist iets. Het aantal coronapatiënten daar daalde met twee naar 528. De instroom in de ziekenhuizen blijft wel stijgen. In de afgelopen dag waren de coronaklachten van 384 mensen zo erg dat ze moesten worden opgenomen. In de afgelopen week zijn gemiddeld 340 mensen per dag opgenomen. Dat is het hoogste niveau sinds 31 december. Het gemiddelde stijgt voor de 45e achtereenvolgende dag.

Intensive cares zijn druk bezig hun capaciteit te vergroten, zodat ze voorbereid zijn op alle patiënten die in de komende weken nog moeten worden opgenomen. De ic's hebben momenteel 1.080 bedden staan, het hoogste aantal sinds 15 juni. Daarvan zijn 933 momenteel bezet, door mensen met corona of met andere klachten. Het betekent dat de ic's nog 147 bedden over hebben voor noodgevallen, wat neerkomt op ongeveer twee vrije ic-bedden per ziekenhuis.

De ic's moeten eigenlijk 188 bedden beschikbaar hebben. Het is de 29e keer in de afgelopen 31 dagen dat ic's te weinig bedden achter de hand hebben.

Coronapatiënten worden soms verplaatst naar een andere regio om de druk op de ziekenhuizen gelijk te verdelen. Op donderdag zijn twintig mensen naar een ziekenhuis elders gebracht. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. Van die twintig ging één persoon naar Duitsland. Daar zijn in de afgelopen dagen vijf Nederlandse coronapatiënten naartoe gebracht.

16:04 uur - Grapperhaus: weer lik-op-stukbeleid voor relschoppers dit weekend

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat politie en justitie klaar zijn voor de aanpak van eventuele relschoppers dit weekend. Hij heeft daar dinsdag overleg over gehad, ook met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. "Het betekent lik op stuk, snelrecht en schadevergoeding betalen", zegt Grapperhaus. "Niemand kan denken dat hij er makkelijk mee weg kan komen."

Er zijn voor dit weekend verschillende demonstraties aangekondigd waarvan de meeste doorgaan, zegt Grapperhaus. Daarvan wordt verwacht dat zij goed georganiseerd zijn en ordentelijk verlopen.

De nieuwe maatregelen die het kabinet vanavond aankondigt, kunnen leiden tot extra spanning, zegt de minister. Hij vindt het menselijk dat daarover spanningen en frustraties zijn. Maar hij wijst erop dat een ander deel van de bevolking juist wil dat er stevige maatregelen komen.

Grapperhaus: "Ga niet de beest uithangen. Doe nou niet zoals die mevrouw die deze week in de rechtszaal zei: 'Zo ben ik niet, ik heb me laten meeslepen'. Bedenk dat van tevoren."

15:20 uur - 21.350 positieve tests, gemiddelde stijgt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.350 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 895 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 22.258 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 19 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2598 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2545), van wie 528 op de IC (gisteren: 530), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 59 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 45 doden per dag, tegen 30 doden per dag een week eerder.

14:24 uur - Kabinet koerst af op openhouden scholen, wel eerdere sluitingstijden andere sectoren
In het Catshuisberaad van vandaag is nog geen besluit genomen over extra coronamaatregelen, maar bronnen zeggen tegen de NOS dat het aannemelijk is dat de scholen niet dichtgaan. In plaats daarvan wordt er gekeken naar sluitingen tussen 17.00 uur 's middags en 05.00 uur 's ochtends in andere sectoren. Ingewijden melden aan de NOS dat dat zaterdagochtend in zou moeten gaan en drie weken geldt.

Het scenario dat volgens ingewijden nu wordt doorgerekend door het RIVM is een sluiting van de horeca, niet-essentiële winkels, 'doorstroomlocaties', de amateursport en de cultuursector tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Onduidelijk is nog welke effecten daarvan worden verwacht, maar het betekent dat er in lijn met het OMT-advies niet in eerste instantie naar het onderwijs wordt gekeken.

Het kabinet zal de komende tijd echt fors moeten ingrijpen om het aantal coronabesmettingen te verlagen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij waarschuwt dat mensen zich "schrap moeten zetten voor een barre winter". Het kabinet zal "alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten".

14:07 uur - De Jonge: planbare operaties landelijk uitgesteld, hulp Defensie
Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten 'fase 2d' afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit en indien nodig en 'medisch aanvaardbaar' worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hadden om de invoering van deze aanpak gevraagd. Dit is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er zelfs een tekort aan ic-bedden.

13:40 uur - Passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika vast op Schiphol
Passagiers van twee KLM-vluchten die vrijdagochtend vanuit Zuid-Afrika zijn geland op Schiphol, worden in het vliegtuig op de luchthaven vastgehouden. In overleg met de GGD worden zij getest op corona, dit in verband met de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere variant die in het zuidelijke deel van Afrika is ontdekt.

13:30 uur - Meer landen voeren reisbeperkingen in voor zuidelijk Afrika
Steeds meer landen voeren reisbeperkingen in voor zuidelijk Afrika als gevolg van de coronavariant die daar is vastgesteld. Naast Nederland gaat het om onder meer Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk en Italië. Eerder legde het Verenigd Koninkrijk het vliegverkeer ook al aan banden. De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika.

12:36 uur - RIVM: nieuwe coronavariant buiten de deur houden wordt moeilijk
Het wordt waarschijnlijk zeer lastig om de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere coronavariant die in zuidelijk Afrika is gesignaleerd buiten de deur te houden, zegt viroloog Chantal Reusken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De verspreiding van nieuwe varianten is tot dusver vrijwel nooit beperkt gebleven tot een bepaald gebied. "Wat we kunnen doen is zo veel mogelijk vertragen." Volgens Reusken zijn er "nog geen aanwijzingen" dat de variant nu al in Nederland is.

12:30 uur - ECDC: einde van Nederlandse coronagolf nog niet in zicht
Nederland zit nog niet op de piek van de huidige coronagolf. Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC blijft het aantal positieve tests voorlopig stijgen. De organisatie berekent dat meer dan 186.000 Nederlanders volgende week te horen krijgen dat ze besmet zijn geraakt.

In het slechtste scenario zouden er volgende week zelfs bijna 225.000 positieve tests kunnen zijn, gemiddeld bijna 32.000 nieuwe gevallen per dag. In dat geval blijkt 1 op elke 78 Nederlanders besmet.

12:00 uur - Limburgse coronapatiënt per helikopter naar Duitsland
Een coronapatiënt uit het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is vrijdagmiddag in een speciaal voor coronazorg ingerichte traumahelikopter vertrokken naar Duitsland.

De Lifeliner 5 brengt de patiënt die op de intensive care lag naar een ziekenhuis in Münster, om zo de zorgdruk in het Zuyderland ziekenhuis te verlichten. "Het is de eerste keer deze golf dat dit gebeurt", vertelt een woordvoerder van Zuyderland. Lees er hier meer over.

Video: Orange Media

11:10 uur - Duitsers mijden Nederlandse vakantieparken in decembermaand
Nederlanders blijven deze winter graag in eigen land, merkt bungalowparkenuitbater Roompot. Duitse gasten kiezen daar de laatste weken ook steeds meer voor, met name gezinnen met kinderen mijden Nederland. Omdat Nederland door Duitsland tot hoogrisicogebied is verklaard moeten kinderen onder de 12, die nog niet zijn ingeënt, bij terugkeer naar Duitsland in quarantaine, verklaart een woordvoerder van het bedrijf.

Doordat er meer Nederlanders boeken, komen de parken toch wel vol. Roompot merkt wel dat er minder grote groepen boeken. Waar voorheen nog wel meerdere gezinnen gezamenlijk op vakantie gingen rond de feestdagen, zijn die groepen dit jaar wat kleiner.

10:15 uur - De Jonge: verbod op vluchten uit zuidelijk Afrika
Vluchten uit zuidelijk Afrika zijn wegens zorgen over de nieuwe coronavariant vanaf vandaag 12.00 uur verboden. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico. De passagiers op vluchten die uit de regio nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

09:39 uur - Schrik op beurzen door nieuwe coronavariant, AEX zakt 3 procent
Beleggers op de Amsterdamse beurs schrokken vrijdag van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronamutatie in Zuid-Afrika. De AEX-index kelderde ruim 3 procent. Vooral de Europese bedrijven in de luchtvaartsector en reisbranche kregen forse klappen door de vrees voor nieuwe reisbeperkingen. Het Verenigd Koninkrijk heeft al de grenzen voor zes Afrikaanse landen gesloten om de nieuwe variant buiten de deur te houden. Ook de EU, Japan en Australië overwegen vluchten uit het zuidelijke deel van Afrika te verbieden.

08:37 uur - Europese Commissie wil stop vliegverkeer zuidelijk Afrika
De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken.

08:07 uur - Rode beursdag voorzien door nieuwe coronavariant
Beleggers op de Amsterdamse beurs maken zich vrijdag op voor een roerige handelsdag. De ontdekking van een nieuwe coronamutatie in Zuid-Afrika veroorzaakte op de Aziatische aandelenmarkten al flinke verliezen. Vooral de Europese bedrijven in de luchtvaartsector en reisbranche lijken forse klappen te krijgen door de vrees voor nieuwe reisbeperkingen.

07:30 uur - WHO buigt zich over nieuwe coronavirusvariant
Een speciale werkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) buigt zich vandaag over de in Zuid-Afrika ontdekte nieuwe coronavariant. Dat doet de organisatie op verzoek van Zuid-Afrika.

De variant staat nu nog bekend onder de naam B.1.1.529, maar krijgt mogelijk ook een aanduiding met een letter uit het Griekse alfabet, zoals de nu dominante deltavariant.

Volgens de Zuid-Afrikaanse coronaspecialist Tulio de Oliveira heeft de nieuwe variant veel mutaties, waaronder meer dan dertig mutaties die van belang zijn voor verspreiding. "We zien dat het virus zich mogelijk zeer snel kan verspreiden. We denken dat het zorgstelsel de komende dagen en weken onder druk komt te staan."

06:45 uur - Aantal sterfgevallen stijgt flink in Limburg
De stijging van het aantal sterfgevallen zet door. In Limburg kwamen afgelopen week 377 mensen te overlijden. Dat zijn er 126 meer dan in dezelfde week vorig jaar. Het Bureau voor de Statistiek (CBS) weet later pas waaraan deze mensen zijn overleden. Maar de oorzaak ligt vermoedelijk bij de nieuwe golf van coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.

Lees er hier meer over.

03:30 uur - Kabinet neemt extra maatregelen tegen coronahausse
Aan het begin van de avond staat opnieuw een coronapersconferentie op de planning. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dan bekendmaken welke maatregelen het kabinet heeft genomen om het grote aantal besmettingen terug te dringen. Volgens een betrokkene zal het kabinet eerder op de dag flink wat knopen moeten doorhakken.

Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het kabinet meegaat in het advies van het Outbreak Management Team om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om 17.00 uur te laten sluiten. Het onderwijs kan mogelijk openblijven. Maar of er op scholen bijvoorbeeld extra maatregelen worden overwogen om besmettingen daar tegen te gaan, is nog onduidelijk.

03:16 uur - Frustratie om trage boosterprik
Nederland treuzelde volgens diverse deskundigen met de boosterprik, waardoor de Delta-variant nog agressiever om zich heen grijpt. De GGD's wachtten op een formeel startschot van de Gezondheidsraad, daarna duurde het nog weken voordat begonnen werd. "Je moet een dag na een advies kunnen starten." Dat stellen experts in een reconstructie van het AD over de boosterprik, die in veel andere landen goede resultaten toont.

De besmettingsgolf raakt hier nu ook veel verpleeghuizen, de laatste maand is op zon negenhonderd locaties één of meerdere coronagevallen vastgesteld.

Juist daar had een snelle boosterprik het verschil kunnen maken, stellen experts, onder wie Jos van de Sande, jarenlang hoofd infectieziekten voor de GGD Hart voor Brabant. "Het is belachelijk dat het boosteren zo lang duurt, een debacle." Al sinds oktober stijgen de besmettingen in verpleeghuizen. "Daar vallen extra doden doordat we zo laat zijn begonnen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen