Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Schaatsgebieden dit weekend mogelijk op slot

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2021 - 6:58

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 12 februari:

21:41 uur - Koopmans (WHO): meer onderzoek naar kleine corona-uitbraken China
De Limburgse viroloog Marion Koopmans van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil verder onderzoeken of er vóór december 2019 al kleinere uitbraken met het coronavirus in China waren. Het ligt voor de hand om te kijken in bloedbanken die in de herfst van 2019 monsters namen uit de regio Wuhan, zei Koopmans op een WHO-persconferentie in Genève.

Volgens Koopmans zijn na een beoordeling van medische dossiers in Wuhan 92 patiënten geïdentificeerd die vóór december 2019 symptomen hadden die vergelijkbaar waren met Covid-19. Een deel van hen is de afgelopen weken op antilichamen getest. Die bleken ze niet te hebben, maar het is onduidelijk of antilichamen na zo lange tijd überhaupt nog zijn aan te treffen.

Het team experts presenteert naar verwachting volgende week een eerste, kort rapport over zijn bevindingen. Volgens deskundigen waren de resultaten die op een eerste persconferentie aan het einde van de reis in China werden gepresenteerd, matig. WHO-teambaas Peter Ben Embarek bevestigde daar dat het virus, zoals al werd aangenomen, zich waarschijnlijk via een tussengastheer van vleermuizen op mensen heeft verspreid. In Genève sprak Embarek nu van aanzienlijke vooruitgang. Er is meer bekend geworden over wat er precies in december is gebeurd in de regio Wuhan en welke rol een markt speelde bij de verspreiding van het virus.

21:37 uur - Troosteloze carnaval voor Limburgse cafés: 'Gemis is groot'
Geen beslagen kroegruiten door de massale toestroom van carnavalsvierders, geen hossende mensen aan de tap en geen rood, geel en groen in de huiskamers van cafés. Dit is onder meer het beeld van carnaval dit jaar in Limburg.

Dit jaar is alles anders vanwege het coronavirus. De straten in de provincie blijven leeg. De geluidsboxen pompen geen carnavalskrakers en pronken met schitterende pekskes zit er niet in. Lees hier meer.

21:35 uur - Onrust in Brunssum na uitbraak Britse coronavariant
De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in een verzorgcentrum in Brunssum heeft niets te maken met de vaccinatie van de bewoners twee weken eerder. Dat zegt Kina Koster, bestuursvoorzitter van Cicero. In het verzorgingscentrum Emmastaete raakten in korte tijd 21 bewoners besmet met het coronavirus en 17 medewerkers. Vier bewoners overleden aan de infectie. Na onderzoek van de GGD werd bij vijf mensen de Britse coronavariant gevonden, die besmettelijker is dan het type dat vorig jaar rondging in Limburg. Lees hier meer.

18:45 uur - Rotterdamse studenten testen zichzelf op corona
Studenten in Rotterdam kunnen zichzelf binnenkort thuis testen op het coronavirus. Als ze negatief testen, kunnen ze meedoen aan activiteiten op de campus en hun medestudenten weer zien. Het maakt deel uit van een proef, die moet kijken of het mogelijk is om weer fysiek onderwijs te geven. De Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam en het roc Albeda doen mee aan het experiment, dat van 1 maart tot 10 mei duurt.

In totaal doen 1500 studenten mee aan de proef, gelijk verdeeld over de drie instellingen. De deelnemende studenten krijgen tijdens de proefperiode drie keer een pcr-test, waarbij met een wattenstaafje in de neus en keel materiaal wordt afgenomen om te controleren of ze besmet zijn en of de zelftests kloppen. De onderwijsinstellingen willen onder meer een beeld krijgen van de testbereidheid en betrouwbaarheid van de studenten, en van de kwaliteit van de zelftests. "We denken dat de studenten hier serieus mee omgaan, we gaan ervan uit dat ze dit serieus nemen en verantwoordelijk zijn. Maar stel dat mensen besmet zijn en toch op de campus komen, dan kunnen we kijken of het door gedrag of door de sneltesten komt. Er hoeft geen kwaad spel achter te zitten", zegt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit.

In Groningen loopt ook een proef met sneltesten van studenten van de Rijksuniversiteit en van de Hanzehogeschool. Zij worden een paar uur voor een tentamen getest. Is de uitslag in orde, dan mogen ze naar de tentamenhal gaan om de toets met anderen te maken.

18:09 uur - Scholen komend schooljaar niet beoordeeld op onderwijsresultaten
De Inspectie van het Onderwijs gaat scholen komend schooljaar niet beoordelen op onderwijsresultaten als de eindtoets en het eindexamen. De inspectie heeft hiertoe besloten vanwege de coronacrisis. Daardoor zijn de onderwijsomstandigheden anders dan in andere jaren.

De inspectie wijst erop dat scholen door het coronavirus met tal van beperkingen te maken hebben. Die zijn van invloed op de onderwijsresultaten. De inspectie blijft de onderwijsresultaten in het komend schooljaar 2021/2022 wel nauwgezet volgen. Die resultaten worden meegenomen in een zogenoemde risicodetectie. "Waar risico's gesignaleerd worden, wordt ook in schooljaar 2021/2022 risicogericht kwaliteitsonderzoek uitgevoerd. Dit kan op school- of afdelingsniveau nog steeds leiden tot het oordeel 'onvoldoende' of 'zeer zwak'. Bij dit oordeel tellen de onderwijsresultaten niet mee."

Verder zal het in het schooljaar 2021/2022 mogelijk blijven de waardering 'goed' aan te vragen. Normaal gesproken moet een school daarvoor van de inspectie minimaal het oordeel 'voldoende' krijgen voor de onderwijsresultaten. Dat kan komend schooljaar niet, dus hierbij geldt als voorwaarde dat de inspectie bij het volgen van een school geen risico's ziet.

17:39 uur - Europese Commissie bezorgd over langer Belgisch reisverbod
De Europese Commissie is bezorgd over de verlenging van het Belgische verbod op onnodige reizen. Zij heeft de Belgische regering om opheldering gevraagd over het verbod, dat nu tot 1 april blijft gelden. Ook reisbeperkingen die andere EU-landen invoeren, om te voorkomen dat nieuwe varianten van het coronavirus overslaan, baren de commissie zorgen.

België heeft de commissie ingelicht over verlenging van het verbod op niet-noodzakelijke reizen, zoals lidstaten verplicht zijn. Al deed het land dat donderdagavond pas, terwijl het besluit al een week geleden viel.

Hoe de maatregel precies uitpakt is de commissie nog niet duidelijk, en daarom heeft zij om nadere toelichting gevraagd, zegt een woordvoerder van verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders. Zulke reisbeperkingen mogen in principe hooguit twee maanden duren, en 27 maart is het al zover.

Duitsland heeft aangekondigd de grens met Tirol en Tsjechië te sluiten. Die maatregel heeft volgens de woordvoerder 'een zekere overeenstemming' met de Europese afspraken, maar dan moet er wel een uitzondering komen voor noodzakelijke reizen en grenswerkers.

"Een aantal lidstaten, waaronder België, heeft maatregelen genomen die bij de commissie een zekere ongerustheid hebben opgeroepen", constateert de woordvoerder. Brussel gaat de maatregelen tegen het licht houden.

17:32 uur - Deel van in Nederland gemaakte vaccins naar VK
Een deel van de AstraZeneca-vaccins die bij het Leidse farmaciebedrijf Halix worden geproduceerd blijft waarschijnlijk niet in de EU, maar gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij de productie tegen de NOS.

Dat is een gevolg van afspraken die Halix vorig jaar april maakte toen het bedrijf toetrad tot een consortium onder leiding van de Universiteit van Oxford, waar het AstraZeneca-vaccin is ontwikkeld. Dat samenwerkingsverband kreeg een miljoenensubsidie van de Britse overheid. Hoeveel vaccins Halix tot nu toe heeft gemaakt en welk deel in de EU is gebleven, is niet duidelijk. Op vragen van de NOS reageert het bedrijf niet.

17:09 uur - Melissa (23) krijgt eerste prik met vaccin AstraZeneca
Het nieuwe coronavaccin van AstraZeneca is vrijdag voor het eerst in Nederland toegediend. Het werd gegeven aan de 23-jarige Melissa, die in een kleinschalige woongroep werkt. De inenting gebeurde op de vaccinatielocatie van de GGD Haaglanden bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag.

Met ingang van maandag wordt het middel ook toegediend aan medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en wijkverpleging in de rest van het land.

16:45 uur - Vervolgonderwijs blij met extra ruimte voor eindexamenkandidaten
Het vervolgonderwijs, verenigd in de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten, vindt het goed nieuws dat de scholieren die tijdens de coronacrisis eindexamen moeten doen iets meer ruimte krijgen. "Dat extra geld wordt vrijgemaakt om leerlingen te helpen achterstanden weg te werken geeft vertrouwen dat ze zich goed kunnen voorbereiden op het centraal examen."

Onderwijsminister Arie Slob meldde vrijdag dat er 37 miljoen euro vrijkomt voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Omdat leerlingen zich door de coronacrisis minder goed hebben kunnen voorbereiden, kunnen scholen met het geld extra begeleiding geven. Ook komt er een onlineplatform met uitleg van examenstof, recente examens en webinars. Met de vervolgopleidingen wordt gekeken wat eventueel meer nodig is om een leerling een goede start te geven.

De VO-raad, koepelorganisatie voor middelbare scholen, vindt het belangrijk dat er nu duidelijkheid is voor de leerlingen en scholen over hoe het centraal examen dit jaar wordt afgenomen. "Het is positief dat de minister extra geld ter beschikking stelt om examenleerlingen die daar behoefte aan hebben de mogelijkheid te geven zich beter voor te bereiden op het examen. Vanuit het principe van gelijke kansen voor iedere leerling hebben wij hier ook voor gepleit."

16:10 uur - Ruim 4000 nieuwe besmettingen gemeld
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 4385 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de cijfers van donderdag en van vorige week.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 24.000 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3444 per etmaal, maar dat cijfer is ernstig vertekend door de sluiting van de teststraten op zondag. Vanwege het winterweer konden tienduizenden mensen zich die dag niet laten testen. Ook in de dagen erna waren veel teststraten nog dicht. Op maandag meldde het RIVM daardoor 2262 positieve tests, op dinsdag 1766 en op woensdag 3209.dag 1766 en op woensdag 3209.

14:27 uur - 200 miljoen voor verbeteren welzijn jongeren en kwetsbare groepen
Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om jongeren en kwetsbare groepen door de coronacrisis heen te slepen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn) vrijdag na de ministerraad. "We hebben ook een welzijnscrisis."

Het geld is bedoeld om jongeren perspectief te bieden en eenzame ouderen te helpen. Ook komt er geld om mensen van hun 'coronakilo's' af te helpen en voor hulp aan dak- en thuislozen, zei de bewindsman.

14:23 uur - 37 miljoen voor examenbegeleiding, extra onvoldoende toegestaan
Minister Arie Slob van Onderwijs maakt 37 miljoen euro vrij voor extra begeleiding van eindexamenscholieren. Dat laat het ministerie vrijdag weten. Ook mogen leerlingen voor één extra vak een onvoldoende halen.

De centrale eindexamens gaan dit jaar door. Omdat leerlingen zich door de coronacrisis minder goed hebben kunnen voorbereiden, kunnen scholen met het geld extra begeleiding geven. Ook komt er een onlineplatform met uitleg van examenstof, recente examens en webinars, aldus de minister. Met de vervolgopleiding wordt gekeken wat er eventueel meer nodig is om een leerling een goede start te geven.

Leerlingen mogen daarnaast voor één extra vak een onvoldoende halen, mits het geen kernvak zoals Nederlands, Engels of wiskunde is én de leerling door het wegstrepen van het vak alsnog kan slagen.

Ook komen er twee tijdvakken waarin leerlingen de eindexamens kunnen maken. Daardoor kunnen ze toch alle examens maken als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten vanwege het coronavirus. Ze mogen er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd krijgen. Bovendien krijgen ze een extra herkansing.

14:17 uur - Brussel wil 70 procent van volwassenen inenten vóór 21 september
De Europese Unie wil op 21 september 70 procent van de volwassenen hebben ingeënt tegen het coronavirus. De Europese Commissie kondigde dat streven al eerder aan, maar over de planning heerste verwarring.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie mikte eerder op 'in de zomer', bewoordingen die ook zouden kunnen duiden op het aanbreken van de zomer in juni. Later maakte ze duidelijk dat de commissie het eind van de zomer heeft geprikt en nu noemt ze een concrete datum. "De zomer eindigt doorgaans op 21 september", zei ze vrijdag bij de definitieve goedkeuring van het coronaherstelfonds.

De commissie noemde de doelstelling meteen al ambitieus, maar sindsdien stapelde de tegenslag voor de inentingscampagne zich ook nog op. Alle drie de vaccinfabrikanten van wie de vaccins tot dusver in de EU mogen worden gebruikt, kondigden vertraging aan. Deskundigen denken dat de epidemie zal uitdoven als minstens 70 procent van de bevolking is ingeënt.

11:44 uur - Zorgpersoneel op wachtlijst kan voor coronavaccin terecht
Zorgmedewerkers op vaccinatiewachtlijst kunnen weer terecht voor het inplannen van een afspraak. Bij de GGD Zuid Limburg starten ze maandag met het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca.

Dat laat de GGD vrijdag weten.

In januari zijn zo'n 200.000 medewerkers van verpleeg- en verzorgingstehuizen in het hele land geprikt. Uiteindelijk bleken er onvoldoende vaccins beschikbaar te zijn en werden zorgmedewerkers na contact met de landelijke afsprakenlijn op de wachtlijst gezet. Nu het vaccin van het Zweeds/Britse concern beschikbaar is, kan dat worden voortgezet.

Eind deze week ontvangt de groep zorgmedewerkers op de wachtlijst een sms vanuit de landelijke afsprakenlijn om een prikafspraak in te plannen. Lees hier meer.

11:30 uur - Première Passiespelen Tegelen opnieuw uitgesteld
De Passiespelen in Tegelen zijn opnieuw uitgesteld. Een nieuwe datum voor de reeks voorstellingen over de laatste dagen van Jezus Christus is nog niet vastgelegd.

Dat laat de organisatie van het evenement vrijdagochtend weten. Die noemt het niet realistisch om te verwachten dat op 18 april een coronaveilige voorstellingsreeks op anderhalve meter kan beginnen.

Het religieuze schouwspel dat om de vijf jaar in openluchttheater De Doolhof in Tegelen wordt uitgevoerd, zou eigenlijk plaatsvinden in het voorjaar van 2020. De serie voorstellingen is destijds uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Lees hier meer.

10:40 uur - Avondklokrellen Roermond: politie zoekt 17 verdachten
De politie houdt 17 verdachten verantwoordelijk voor het plegen van vernielingen en openlijke geweldpleging tijdens de avondklokrellen, op zondag 24 januari in Roermond.

Van die incidenten heeft de politie beeldmateriaal veiliggesteld. Die beelden zijn nu vrijgegeven zodat de identiteit van de relschoppers achterhaald kan worden.

De politie wil alle 17 betrokkenen opsporen en vervolgen voor de strafbare feiten die zo'n drie weken geleden zijn gepleegd. Lees hier meer.

Rellen ongeregeldheden onrust winkelcentrum Donderberg Roermond avondklok (24 jan 2021)
Foto: Orange Media

10:00 uur - Basic-Fit haalt 150 euro miljoen op om crisis te doorstaan
Uitbater van sportscholen Basic-Fit heeft 150 miljoen euro opgehaald om de coronacrisis door te komen. Door het oplaaiende virus moest Basic-Fit vanaf eind september steeds meer fitnessclubs sluiten. Met het geld heeft het bedrijf naar eigen zeggen wat meer financiële slagkracht.

Ook verwacht Basic-Fit het geld te gebruiken voor verdere groei als de lockdownmaatregelen zijn opgeheven. Sinds halverwege december zijn alle sportscholen in Nederland, België en Frankrijk gesloten. Alleen de 54 sportscholen in Spanje en Luxemburg zijn nog open. De andere 851 sportscholen zijn dicht.

Volgens Basic-Fit blijft de situatie onzeker en is ook niet bekend wanneer de 2 miljoen leden weer aan het sporten kunnen gaan. In vergelijking met een jaar eerder is het klantenbestand van Basic-Fit met een tiende gekrompen.

9:07 uur - Relschoppers Eindhoven veroordeeld tot gevangenisstraffen
De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen veroordeeld tot celstraffen van vijf en zes maanden waarvan twee voorwaardelijk, voor het meedoen aan de rellen in Eindhoven op 24 januari. De politierechter hield zaken tegen twee andere verdachten aan tot 24 februari.

Een 34-jarige man uit Mierlo kreeg een half jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor het gooien van stenen naar de politie en politiebusjes, het slaan en schoppen tegen die busjes en het afbreken van een spiegel van zo'n voertuig. Een 19-jarige man uit Best kreeg vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk. Ook hij gooide stenen naar de politie en de busjes, hielp daarnaast met het omver gooien van een auto van ProRail en plunderde sigaretten uit een supermarkt. Bovendien moeten beide mannen een schadevergoeding betalen

8:40 uur - Omzetverlies door corona: 'Carnaval stuwt omzet normaal'
Komend weekend géén overvolle kroegen waar de tapkranen constant omlaag staan, in plaats daarvan blijft het angstvallig stil in de cafés. En dat terwijl carnaval toch altijd een flinke bijdrage levert aan de jaaromzet van een kroeg.

"Vastelaovend is normaal goed voor zo'n 12 tot 15 procent van de omzet", zegt afdelingshoofd van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Weert Bert Nelissen in de L1 Nieuwsshow.

Volgens Nelissen, die zelf ook een aantal kroegen in Weert heeft, is de carnaval normaal belangrijk om reserves mee op te bouwen voor rustigere periodes, en dat valt nu weg. Lees hier meer.

8:30 uur - Populaire schaatsgebieden dit weekend mogelijk op slot
De zorgen om de schaatskoorts in ons land lopen zo hoog op dat wordt overwogen bepaalde gebieden de komende twee dagen helemaal af te grendelen voor buitenstaanders, schrijft De Telegraaf. Donderdag ontstond al chaos in sommige delen van Nederland door de niet-aflatende verkeersstromen, voor zaterdag wordt erger verwacht.

Met een voorspelde dooi vanaf zondag wordt ernstig rekening gehouden met enorme schaatsgekte op zaterdag. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, waarschuwt dat burgemeesters regio's kunnen afgrendelen als dat noodzakelijk is. "Dan wordt er ook opgetreden en geverbaliseerd."

Voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond verwijst naar het voorjaar, toen wegen naar en parkeerplaatsen bij het strand en bij natuurgebieden werden afgesloten. "Bij grote drukte zullen burgemeesters moeten ingrijpen." Ook Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP verwacht dat dit nodig is.

Luchtfoto schaatsen De Banen Nederweert
In Nederweert kan worden geschaatst.
Foto: Fer Traugott

8:03 uur - Jaarwinst ING halveert door coronacrisis
ING heeft door de coronacrisis afgelopen jaar ruwweg de helft minder winst gemaakt. Volgens het financiële concern drukten de viruspandemie en de strenge lockdownmaatregen met name op de vraag naar leningen, zowel bij consumenten als bedrijven. Ook moest er veel geld apart gezet worden voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald, al speelde dat laatste wel minder in de laatste maanden van het jaar.

Onder de streep bleef een kleine 2,5 miljard over. Een jaar eerder ging nog bijna 4,8 miljard euro winst in de boeken. In het slotkwartaal was de winstval minder groot, met een afname van dik 17 procent tot 727 miljoen euro. In deze periode hoefde er relatief gezien veel minder geld naar de stroppenpot.

7:45 uur - Lockdown: Australian Open moet verder zonder publiek
Met ingang van zaterdag is er geen publiek meer welkom in Melbourne Park waar de tenniswedstrijden van Australian Open worden gespeeld. Daniel Andrews, de minister-president van de staat Victoria, heeft vanaf zaterdag een vijfdaagse lockdown afgekondigd vanwege een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in de stad waar het grandslamtoernooi wordt gehouden.

Tot en met vrijdag mochten er op het park dagelijks 30.000 mensen naar binnen. Dat is een derde van het gebruikelijke aantal toeschouwers dat de wedstrijden bezoekt. Normaal bezoeken in de twee weken dat het toernooi duurt 800.000 mensen het toernooi.

7:23 uur - Vakantiedienstregeling bij Arriva
Vervoerder Arriva gaat de dienstregeling aanpassen. Vanaf 21 februari gaan de bussen in Limburg via de vakantiedienstregeling rijden,

Deze dienstregeling blijft tot het einde van de lockdown (vooralsnog 2 maart) van kracht, zo laat de vervoerder weten. Lees hier meer.

7:07 uur - Sterftecijfer daalt, maar blijft hoger dan normaal
et aantal sterfgevallen in Limburg is vorige week verder gedaald, maar blijft hoger dan normaal. Vorige week zijn 286 Limburgers overleden. De week daarvoor waren dat nog 326 overlijdens. Dat meldt het CBS.

Hoewel het sterftecijfer daalt, zijn er wel meer mensen overleden dan normaal. Vorige week zijn 26 meer overlijdens gemeld dan normaal schatten statistici van het CBS in op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends.

De wekelijkse sterfte ligt al sinds eind september vorig jaar hoger dan verwacht. Dat komt volgens het CBS waarschijnlijk vanwege de uitbraak van het coronavirus. Lees hier meer.

6:57 uur - Aantal nieuwe besmettingen Duitsland iets gedaald
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland in het laatste etmaal is vastgesteld, is iets afgenomen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft vrijdagochtend 9860 nieuwe besmettingen gemeld.

Donderdag was er sprake van 10.237 nieuwe besmettingen, een stijging van ongeveer 25 procent ten opzichte van woensdag. Bij in totaal 2.320.093 personen in Duitsland is het coronavirus inmiddels vastgesteld.

6:45 uur - Utrechtse horecaproef afgeschoten door ministerie
Het ministerie van Economische Zaken zet een streep door het voorstel voor een proef in Utrecht waarbij drie horecazaken worden heropend, schrijft het AD. Experimenten met restaurants zijn helemaal niet nodig, zegt het ministerie over het plan van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma.

Utrecht wilde als proef drie horecabedrijven heropenen. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een met ook een bar en een fastfoodrestaurant. Hiermee wil de stad testen onder welke voorwaarden de horeca weer veilig open kan.

6:30 uur - ANWB verwacht niet veel extra verkeer bij begin voorjaarsvakantie
Het begin van de voorjaarsvakantie komend weekend in de regio zuid zal vrijdag in tegenstelling tot voorgaande jaren niet voor heel veel extra verkeer zorgen op de wegen, verwacht de ANWB. Wel wordt het vrijdagmiddag waarschijnlijk "merkbaar drukker" op de wegen doordat mensen die in eigen land vakantie gaan vieren en bijvoorbeeld een huisje hebben gehuurd.

Waarschuwingen voor lange files door een uittocht naar wintersportgebieden als Oostenrijk, geeft de ANWB dit keer niet. Door het coronavirus ontraadt de overheid mensen tot en met maart vakanties in het buitenland te boeken. Premier Mark Rutte wees er eerder op dat mensen die op skivakantie gaan of andere plezierreisjes maken het risico nemen dat ze het coronavirus importeren.

6:22 uur - VS kopen nog eens 200 miljoen coronavaccins in
De Verenigde Staten hebben nog eens 200 miljoen doses coronavaccin ingekocht, zo heeft president Joe Biden donderdagavond bekendgemaakt. Daarbij leverde Biden stevige kritiek op het vaccinatiebeleid van zijn voorganger Donald Trump.

De Amerikaanse overheid heeft contracten getekend voor 100 miljoen extra vaccins van de farmaceut Moderna en 100 miljoen extra vaccins van Pfizer. Biden meldde de aankoop na een rondleiding bij de nationale gezondheidsinstituten'

6:15 uur - 'Bijna 70 procent horecaondernemers sloot 2020 met verlies af'
Bijna 70 procent van de horecabedrijven verwacht coronajaar 2020 met verlies te hebben afgesloten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW. De coronacrisis zorgt voor groot pessimisme in de horeca.

In die sector nam het vertrouwen het sterkst af en in de horeca zijn ondernemers verreweg het somberst. Door lockdownmaatregelen viel een groot deel van de omzet weg.

Van de horecaondernemers verwacht 41 procent niet langer dan vijf maanden het hoofd boven water te kunnen houden. Als de huidige situatie aanhoudt is dit voor 15 procent maar twee maanden. Ook bij ondernemers in de autohandel en -reparatie en de detailhandel is het vertrouwen sterk gedaald.

6:00 uur - GGD start dinsdag met inenten op Friese Waddeneilanden
De GGD Fryslân start dinsdag met het inenten van mensen op de Friese Waddeneilanden tegen het coronavirus. De vaccinatiecampagne begint op Ameland, woensdag zijn Schiermonnikoog en Vlieland aan de beurt en vanaf donderdag wordt er ook ingeënt op Terschelling.

Op Ameland en Terschelling zijn alle eilandbewoners van 75 jaar of ouder en zorgmedewerkers als eerste aan de beurt. Op Terschelling en Vlieland mogen alle bewoners vanaf 60 jaar oud en zorgmedewerkers een afspraak maken. De leeftijdsgrens ligt daar lager omdat de eilanden weinig inwoners hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen