Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Rutte tegen avondsport om 'ernst van de crisis'

Geplaatst opwoensdag 1 december 2021 - 10:40

Het aantal coronabesmettingen blijft op een hoog niveau. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Daarom zijn sinds zondag nieuwe maatregelen van kracht. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Het liveblog is gesloten. Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 1 december:

20:48 - Rutte tegen avondsport vanwege 'ernst van de crisis'
Het kabinet ziet er niets in om de amateursport toch toe te staan na 17.00 uur. Een groot deel van de Tweede Kamer voelt daar wel voor. Maar volgens demissionair premier Mark Rutte is sport een hele grote sector, ook als het alleen jongeren betreft. "Dat betekent dat er veel contacten en verplaatsingen zijn, ook van ouders die hun kind komen brengen en halen. Dat moeten we nu niet hebben, het is erg onverstandig, omdat we in een ernstige crisis zitten", zei Rutte tijdens een debat over de coronamaatregelen.

19:03 - Eerste Omikron-geval ontdekt in Verenigde Staten
De Omikron-variant van het coronavirus heeft ook de Verenigde Staten bereikt. Gezondheidsdienst CDC heeft de mogelijk besmettelijkere variant vastgesteld in Californië, bij een reiziger die op 22 november uit Zuid-Afrika terugkeerde. In Canada was de variant eerder al opgedoken. In Europa en andere werelddelen is de mutant ook aangetroffen.

18:24 - WHO: vaccin lijkt te beschermen tegen ernstige gevolgen Omikron
Het is aannemelijk dat coronavaccins bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de nieuwe Omikron-variant, meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar het staat nog niet vast. Er is meer en langer onderzoek nodig. De WHO verwacht binnen enkele dagen meer gegevens over de overdracht van Omikron. De variant, die besmettelijker lijkt, is geleidelijk bezig zich over de wereld te verspreiden en is al in ruim twintig landen vastgesteld. De WHO waarschuwde tegen een algemeen reisverbod, omdat het de verspreiding van Omikron niet zal stoppen.

17:28 - Nederland wil geldigheid coronabewijs zonder boosterprik naar 9 maanden
Nederland steunt een voorstel van de Europese Commissie om het vaccinatiebewijs in Europa zonder boosterprik maximaal negen maanden geldig te laten zijn. Om in Europa te mogen reizen zou iemand zes tot uiterlijk negen maanden na volledige vaccinatie een boosterprik moeten krijgen. Het ministerie van Volksgezondheid vindt "het belangrijk dat er wordt gewerkt aan een systeem voor heel Europa, zodat we de regels zo veel mogelijk gelijk kunnen trekken."

17:20 - Systeem voor boosterafspraak te omzeilen, GGD 'is geen politie'
In het digitale aanmeldsysteem voor het aanvragen van een boosterprik zit een mogelijkheid waardoor mensen die nog niet aan de beurt zijn al wel een prikafspraak kunnen maken. Het is voor personen die langer dan zes maanden geleden een coronavaccin kregen daardoor toch al mogelijk een afspraak te plannen, door een verkeerd geboortejaar in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van ANP.

17:19 - Bezoek Willem-Alexander en Maxima aan Griekenland uitgesteld
Het koningspaar zou van maandag 13 december tot en met woensdag 15 december naar Griekenland gaan voor een staatsbezoek. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet weten dat het uitstellen van het bezoek in goed overleg met de Griekse presidente Katerina Sakellaropoulou is genomen. De reden voor het uitstel is het hoge aantal coronabesmettingen en de maatregelen die worden getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

16:52 - Voor het eerst in een week minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Na zes aangesloten dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag gedaald. In totaal zijn er nu 2768 Covidpatiënten opgenomen. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2181 coronapatiënten, 69 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal mensen met Covid-19 af met 8 tot 587. Het is de eerste keer in bijna 2 maanden dat op een dag zowel de ic-bezetting als de kliniekbezetting daalt.

15:55 - Duitsland heeft meer dan 10 miljoen boosterprikken gezet
Meer dan 10 miljoen Duitsers hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. In de afgelopen dag kregen bijna 657.000 mensen een booster en daarmee steeg het totale aantal extra inentingen woensdag naar bijna 10,4 miljoen. Dat is 12,5 procent van de bevolking. Duitsland begon in september met de boosterprikken. Dat is twee maanden eerder dan Nederland.

15:14 - Burgemeesters Zuid-Limburg doen gezamenlijk oproep: hou vol!
De zestien burgemeesters van Veiligheidsregio Zuid-Limburg roepen in een brief hun inwoners op om vooral vol te houden tijdens de coronacrisis. Ze begrijpen dat de beperkende maatregelen soms tot boosheid leiden. "Maar ons belangrijkste wapen is het volgen van de basismaatregelen zoals we die allemaal kennen. Houd je eraan! Misschien wordt het makkelijker als je jezelf steeds herinnert voor wie je het doet: de mensen die zorg nodig hebben en de zorgmedewerkers die tot het uiterste moeten gaan. Ga vooral het gesprek daarover aan, met ons, met elkaar en hou vol!"

14:27 - Volgende week 2,4 miljoen zelftests naar basisonderwijs
Het basisonderwijs krijgt vanaf 6 december in totaal 2,4 miljoen zelftests voor de leerlingen in groep 6, 7 en 8. Daarmee kunnen zij zich twee maal per week laten testen op het coronavirus. Een tweede levering volgt voor de kerstvakantie.
De tests worden geleverd aan ongeveer 6700 basisscholen. Zij hoeven niet te betalen voor de zelftests.

14:25 - Hoger onderwijs stelt alternatieve controles op coronabewijs voor
Universiteiten en hogescholen vragen de politiek om "maximale ruimte en flexibiliteit" als het plan om coronatoegangsbewijzen ook daar in te voeren wordt doorgezet. Ze stellen dat het onhaalbaar is om studenten 100 procent te controleren en wijzen op ervaringen met steekproeven in andere landen. Zo zou gewerkt kunnen worden met een stickersysteem of een online-inchecksysteem.

14:00 - Ongeveer zestig Omikron-gevallen in EU, meeste in Nederland
Nog eens vijftien mensen uit de Europese Unie blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Daarmee stijgt het totale aantal bevestigde gevallen naar 59, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Nederland voert de lijst aan met zestien vastgestelde Omikron-gevallen.

13:30 - Politie waarschuwt voor valse e-mails over boosterprik
De politie in Limburg vraagt inwoners alert te zijn op valse e-mails die namens de GGD worden verstuurd. In de e-mail staat dat geïnteresseerden een boosterprik kunnen halen, maar daarvoor moet eerst op een link worden geklikt. 'Klik je op de link, dan proberen criminelen je geld afhandig te maken', waarschuwt de politie via Twitter.

12:58 - Van Dissel: boosters hadden deel van de opnames kunnen voorkomen
Het RIVM denkt dat er minder mensen in het ziekenhuis opgenomen waren als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames het had gescheeld en of het beter was geweest om eerder te beginnen met extra prikken, kan het instituut niet zeggen. "Dat weten we niet", zei infectieziektedeskundige Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer op vragen van Fleur Agema van de PVV.

11:32 - EU krijgt coronavaccins voor jonge kinderen week eerder geleverd
EU-landen krijgen al op 13 december coronavaccins geleverd voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar, meldt het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Dat is een week eerder dan gepland en betekent dus ook dat landen sneller kunnen beginnen met de uitrol van de vaccinatiecampagne voor jonge kinderen. Het vaccin dat wordt gebruikt is dat van Pfizer/BioNTech, nu al beschikbaar voor kinderen vanaf 12 jaar.

10:31 Totale aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt naar ruim 3200
De komende twee weken stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen tot hoogstwaarschijnlijk boven de 3200. Dat zegt Ernst Kuijpers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Op dit moment behandelen de ziekenhuizen ruim 2800 mensen vanwege Covid-19, die ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

10:22 - De Rooms-Katholieke Kerk schrapt per direct alle vieringen na 17:00 uur
De aangescherpte maatregelen zullen ook gelden tijdens Kerstmis, zo laat de Rooms-Katholieke Kerk weten. De Nederlandse bisdommen hebben hiertoe besloten 'in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie'.

9:55 - Een op tien ziekenhuismedewerkers zit thuis
Het ziekteverzuim op de intensive cares is gestegen tot bijna 10 procent. Op de verpleegafdelingen is is 9 procent van de medewerkers niet inzetbaar. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

7:00 - Ruim half miljoen positieve coronatests in november
Meer dan een half miljoen mensen zijn in de maand november positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in dertig dagen tijd 511.300 nieuwe gevallen. Dat is een nieuw maandrecord. Het oude record was al op 20 november verbroken en is in de anderhalve week erna verder aangescherpt.

6:00 - Kabinet slaat mogelijkheid inkoop extra coronamedicijn af
Het demissionaire kabinet slaat de mogelijkheid over om extra medicatie tegen Covid-19 in te kopen. Het gaat om Ronapreve, dat onlangs door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) is goedgekeurd. Dat meldt NU.nl.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen