Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Rutte sluit avondklok niet uit in coronastrijd

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 9:02

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 13 januari:

  • Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt weer na vijf dagen van krimp
  • Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus stijgt
  • Zorgen in België over coronavariant in Geleen

19:57 - Zuid-Afrikaanse virusvariant duikt ook in België op
De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus heeft ook België bereikt. Er is een eerste patiënt gevonden die de mutant onder de leden heeft, en omdat die niet heeft gereisd moet er minstens nog een zijn, melden Belgische virologen.

Over de Zuid-Afrikaanse variant van het virus zijn grote zorgen, omdat die een stuk besmettelijker zou zijn dan de virusstam die tot dusver vooral rondwaart. Het leek een kwestie van tijd voor die, na Nederland en Duitsland eerder al, ook België zou aandoen. De eerste patiënt met de Zuid-Afrikaanse mutant, een oudere West-Vlaming, is overleden, zegt viroloog Marc Van Ranst.

19:33 - '1,5 meter afstand houden voor veel arbeidsmigranten niet mogelijk'
Voor veel arbeidsmigranten is het niet mogelijk om tijdens hun werk de coronavoorschriften na te leven. Dit komt volgens de NRC naar voren uit een enquête van de Inspectie SZW onder 380 arbeidsmigranten.

Een op de vijf arbeidsmigranten zou op de werkvloer geen anderhalve meter afstand kunnen houden. In distributiecentra, groothandels en pakketsorteercentra geldt dit zelfs voor de helft van de werknemers. Een woordvoerder van de Inspectie wil de uitkomsten niet bevestigen.

19:17 - PostNL heeft 200.000 euro nodig voor stemmen per post in maart
PostNL heeft van de overheid 200.000 euro nodig om stemmen per post mogelijk te maken bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat geld is vooral nodig om personeel vaker brievenbussen te laten lichten en voor toeslagen op weekendwerk. Dat schrijft het postbezorgingsbedrijf in een brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Het kabinet wil wegens de coronapandemie 70-plussers de mogelijkheid bieden om hun stem per post uit te brengen. Dat moet voorkomen dat ze, als kwetsbare groep voor het coronavirus, worden afgeschrikt om deel te nemen aan de verkiezingen.

18:34 - CoronaMelder werkt tijdelijk niet, meldingen komen later
De CoronaMelder kampt met een gedeeltelijke storing. Mensen met een Android-telefoon kunnen momenteel niet worden gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest bij iemand die positief is getest. De meldingen gaan niet verloren, ze komen alleen wat later, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Gebruikers met een iPhone hebben er geen last van. Het is niet bekend wanneer de storing is verholpen.

18:16 - Rutte sluit avondklok niet uit in strijd tegen coronavirus
Premier Mark Rutte denkt dat er nog verdere maatregelen nodig zullen zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat zei hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer. "We moeten het naar beneden duwen, ik denk niet dat we er komen met de bestaande lockdown", aldus de premier.

Rutte riep de Kamer op niet bij voorbaat een avondklok uit te sluiten. Het Outbreak Management Team komt op verzoek van het kabinet met een advies over de effectiviteit van die maatregel. Maar verschillende partijen hebben hier grote twijfels over. Eerder stemde de Kamer al in meerderheid tegen de mogelijke invoering van een spertijd.

Een aantal partijen wil juist dat het kabinet het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland aan banden legt, om de verspreiding van de Britse coronamutatie tegen te gaan. Rutte begrijpt dat partijen zich ergeren dat er elke dag nog steeds zoveel vluchten van en naar Schiphol komen, maar zegt dat het beperken hiervan juridisch lastig is.

17:24 - Sneltest wordt verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika
Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika die met het vliegtuig of de ferry naar Nederland willen reizen, moeten binnenkort voor vertrek een coronasneltest laten doen, op de luchthaven of bij de ferry-terminal. Alleen als ze negatief testen, kunnen ze naar Nederland reizen. Dat laat het ministerie van Infrastructuur woensdag weten.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. Een negatieve PCR-test blijft daarnaast ook verplicht. Die mag maximaal 72 uur oud zijn. De verplichting gaat ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs en voor de bemanning van veerboten en vliegtuigen.

16:11 - Meer dan 6000 nieuwe coronagevallen
Na vijf achtereenvolgende dagen waarop het aantal coronagevallen daalde, is het aantal woensdag weer iets gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend werden 6148 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen zeven dagen steeg het aantal gevallen met bijna 48.400, wat neerkomt op 6916 per dag. Voor de vijfde dag op rij ligt het dagcijfer onder het gemiddelde van de week.

15:53 - Aantal sterfgevallen door coronavirus stijgt
Het aantal sterfgevallen steeg met 122, tegen 153 op dinsdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, zulke informatie wordt soms pas na een tijdje doorgegeven.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 890.000 Nederlanders positief getest. Dat aantal kan vrijdag boven de 900.000 uitkomen. Als dit tempo aanhoudt, wordt eind januari of begin februari de miljoenste besmetting in Nederland vastgesteld. Van bijna 12.700 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden.

14:25 - RIVM: ook vaccin Moderna is moeilijk te distribueren
Het coronavaccin van Moderna wordt vaak beschreven als het makkelijkste vaccin om te verspreiden, zeker in vergelijking

met dat van Pfizer/BioNTech. Toch noemt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook het Moderna-vaccin 'moeilijk in het vervoer'. Mede daarom kan deze week nog niet direct worden begonnen met de uitrol van de vaccins.

Moderna leverde de eerste partij van zon 13.000 doses maandag af bij Movianto in Oss. Dit gespecialiseerde bedrijf werkt mee aan de verdere verspreiding over het land. Op 25 januari volgt een tweede lading, die ongeveer van dezelfde omvang is. In totaal heeft Nederland zicht op 6,2 miljoen doses. In het eerste kwartaal worden er in totaal 400.000 verwacht. Voor een goede bescherming tegen het virus zijn twee prikken nodig.

14:02 - 'Geen vaccins voor zorginstellingen met onbeheersbare uitbraak'
Zorginstellingen die kampen met een 'onbeheersbare uitbraak' van het coronavirus, komen niet in aanmerking voor deelname aan de vaccinatierondes op 18 en 25 januari. Dat meldt de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso. Een woordvoerder van Verenso: "Een uitbraak is onbeheersbaar als er nog besmettingen plaatsvinden ondanks inachtneming van alle maatregelen."

Vanaf volgende week maandag begint de vaccinatie met het Pfizer-BioNTech vaccin van 15.000 bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Een week daarna volgen de kwetsbare ouderen en gehandicapten woonachtig in kleinschalige woonvormen, zij krijgen het Moderna-vaccin toegediend.

Ook bewoners en cliënten die in de voorgaande vier weken positief testten op corona krijgen geen vaccin en zullen naar verwachting een maand moeten wachten. Dan plant het ministerie van Volksgezondheid een zogenoemde 'veegronde', speciaal bedoeld voor mensen die een prik tijdens de eerste twee vaccinatierondes misten. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

13:35 uur - Zorgen in België over coronavariant in Geleen
Nu de Britse variant van het coronavirus is opgedoken in Geleen, nemen de zorgen over die virusvariant toe in de Belgische Maaslandregio. "De vraag is niet óf de Britse variant de grens oversteekt, maar wanneer", zegt burgemeester Jo Brouns van Kinrooi die sinds 2019 ook Vlaams parlementslid is. De Britse coronavariant is bij drie Geleners vastgesteld.

Brouns wil dat de scholen in de Maaslandregio, van Kinrooi (bij Stramproy) tot Lanaken (bij Maastricht), op korte termijn over voldoende mankracht beschikken om coronasneltesten af te kunnen nemen. Hij heeft daar vragen over gesteld aan de Vlaamse onderwijsminister Ben Weyts.

Jo Brouns burgemeester Kinrooi (13 jan 2020)
Burgemeester Jo Brouns van Kinrooi bij de Nederlanse grens
Foto: MLA Stories

12:48 uur - Sneltesten in onderwijs
Het kabinet start vanaf volgende week met een proef voor sneltesten op het mbo, hbo en de universiteit. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De pilot begint in Groningen op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Hanzehogeschool en het Noorderpoort College. Het eerste deel van de pilot wordt gehouden onder honderd studenten van de RUG, die een sneltest krijgen voordat ze aan een tentamen beginnen. "We beginnen stap voor stap", aldus Van Engelshoven. Het is nog niet bekend wanneer sneltesten ook op andere onderwijsinstellingen beschikbaar zijn.

12:57 uur - Vrees voor ledenverlies bij voetbalclubs
In financieel opzicht zullen de meeste amateurvoetbalclubs het nog wel een tijdje redden, maar de vrees voor ledenverlies wordt steeds groter. Al sinds oktober liggen alle competities voor amateurs stil. "En dat gaat steeds meer pijn doen", zegt Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenvereniging Amateurvoetbalverenigingen (BAV) waarbij zo'n 1600 clubs zijn aangesloten. "Financieel redden de clubs het misschien nog wel. Maar het wordt steeds moeilijker om binding te houden met je leden."

stock corona coronavirus voetbal mondkapje
Foto: iStock

10:36 uur - Kuipers: geen enkel zorgsysteem kan zeer snelle verspreiding aan
Geen enkel zorgsysteem kan een zo snelle verspreiding van het aantal coronabesmettingen aan zoals nu in Engeland gebeurt door de nieuwe variant. "Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland. Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, kom je altijd ergens tegen limieten aan", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Kuipers praat de Kamerleden bij over de recente ontwikkelingen met het virus, maar zegt geen prognose te kunnen doen over de komende tijd vanwege de onvoorspelbaarheid van de Britse mutatie. Die is niet schadelijker dan het huidige virus maar wel een stuk besmettelijker. "Deze variant is een grote onzekere factor, een grote zorg". De verspreiding kan echt heel hard gaan, benadrukt Kuipers.

De mutatie is ook in Nederland opgedoken. Daar wordt nu extra onderzoek naar gedaan door grootschalige testen, onder meer in Lansingerland.

Kuipers zei verder dat het tempo van de vaccinaties wat hem betreft omhoog moet. "We moeten zo snel mogelijk vaccineren, geen vaccins ongebruikt laten liggen. Er moet versnelling op komen", aldus de LNAZ-voorzitter. Door de Europese goedkeuring van het Moderna-vaccin heeft Nederland nu twee middelen ter beschikking tegen Covid-19. Voor de kerst keurde de Europese Commissie al een eerste coronavaccin goed, van BioNTech-Pfizer.

10:07 - Volgende week 15.000 bewoners verpleeghuizen gevaccineerd
Volgende week worden 15.000 bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat verwacht minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Het vaccineren gebeurt bij twaalf verschillende instellingen vanaf 18 januari, dat is twee weken eerder dan voorzien. Ze krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Op 25 januari begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij krijgen het Moderna-vaccin toegediend.

8:00 uur - Bijna 6,5 miljoen mensen zien coronapersconferentie
Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdag gekeken naar de coronapersconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Dat is minder dan de toespraak van Mark Rutte op 14 december waarin hij de nieuwe lockdown aankondigde (8,4 miljoen), maar meer dan de laatste reguliere persconferentie een week daarvoor(5,5 miljoen).

De extra nieuwsuitzending van NPO 1 werd zoals altijd het meest bekeken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Ruim 4,5 miljoen mensen schakelden in voor de uitzending waarin Rutte en De Jonge vertelden dat de lockdown drie weken langer zal duren. Bijna 1,5 miljoen mensen keken via RTL 4 en via SBS6 volgden nog eens een half miljoen mensen de laatste ontwikkelingen.

De meest bekeken coronapersconferentie was eind april vorig jaar op televisie. Toen keken 7,8 miljoen mensen.

7:00 uur - GroenLinks: geef ouders recht op betaald coronaverlof
Ouders die hun baan met thuisonderwijs voor kinderen combineren, moeten betaald coronaverlof kunnen opnemen. Dat voorkomt stress en ernstige gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Ook haalt het de druk af van de reeds overvraagde noodopvang. Met dit voorstel komt GroenLinks woensdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Het combineren van een baan met thuisonderwijs is voor veel werkende ouders een onmogelijk opgave, stelt GroenLinks. Zij halen werk in tijdens avonduren of op weekenddagen of nemen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten.

"De rek is eruit. Ouders raken in de knel. Zij moeten eigenlijk twee banen combineren en kunnen nergens terecht voor ondersteuning", zegt Jesse Klaver. "Zorg voor kinderen is niet iets wat je er maar even bij doet. Het is tijd dat daar oog voor is. Zowel in het belang van de werkende ouders, als in dat van de kinderen zelf."

6:30 uur - UNICEF roept regeringen op scholen wereldwijd open te houden
Regeringen moeten alles op alles zetten om scholen open te houden of prioriteit geven aan de heropening van scholen. Dat is de oproep van UNICEF aan regeringen waaronder die in Nederland. "Ook in Nederland is niet de vraag of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven", aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

De impact van schoolsluitingen op kinderen is volgens UNICEF onverminderd groot. Te veel landen hebben ervoor gekozen om scholen gesloten te houden; sommige scholen zijn al bijna een jaar dicht. Het aantal kinderen dat niet naar school gaat, zal dan ook met 24 miljoen kinderen toenemen. "We hebben zo lang gevochten om steeds meer kinderen de mogelijkheid tot onderwijs te bieden, door schoolsluitingen teren we jaren aan geboekte vooruitgang in", zegt Laszlo.

5:30 uur - Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland neemt fors toe
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is flink gestegen ten opzichte van het aantal nieuwe besmettingen dat dinsdag werd gemeld. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde woensdagochtend 19.600 nieuwe besmettingen.

Dinsdag meldde het RKI nog maar 12.802 nieuwe besmettingen, waarmee het aantal nieuwe gevallen stabiel bleef ten opzichte van maandag. In totaal is het longvirus in Duitsland nu bij 1.953.426 personen vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden nog eens 1060 personen in de Bondsrepubliek aan de gevolgen van Covid-19. Dat brengt het totale dodental in Duitsland naar 42.637.

4:30 uur - DNB: verlengen lockdown pijnlijk maar onvermijdelijk
Het verlengen van de lockdown is "pijnlijk maar onvermijdelijk". Volgens directielid Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank (DNB) zorgen de overheidsmaatregelen op de korte termijn wel voor veel schade aan de economie, maar te snel beginnen met het afbouwen van de lockdown zou uiteindelijk nog veel schadelijker zijn.

"De economische crisis heeft zijn oorzaak in de pandemie. De enige manier om uit deze crisis te komen is daarom de pandemie te beëindigen", benadrukt Sleijpen, die bij de centrale bank verantwoordelijk is voor economisch beleid en onderzoek.

Als Nederland te snel zou stoppen met de strenge coronamaatregelen, bestaat in de ogen van de DNB-directeur het risico dat het virus zich straks toch weer ietsje sterker gaat verspreiden. En dan zou er later mogelijk weer een nieuwe lockdown nodig zijn.

4:00 uur - TomTom: ochtendspits en avondspits zijn verdwenen door corona
Door de uitbraak van het coronavirus zijn de ochtendspits en de avondspits bijna helemaal verdwenen van de wegen. Wie vorig jaar in de spits moest rijden, was 32 procent eerder thuis dan in 2019. Vooral bij Utrecht, Amsterdam en Leiden liepen mensen veel minder vertraging op. Dat meldt navigatiemaker TomTom in zijn jaaroverzicht.

Het is niet zeker dat het zo rustig blijft, stelt het Nederlandse bedrijf. Daarvoor is een "gezamenlijke en bewuste verandering van het reisgedrag" nodig, waarbij mensen daadwerkelijk meer thuis gaan werken, flexibele werktijden hebben en waarbij "verkeersgegevens worden gebruikt om te bepalen wat de beste tijd is om in de auto te stappen". Volgens TomTom hoeven de snelwegen en andere wegen dan niet te worden uitgebreid "waardoor miljarden euro's worden bespaard".

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen