Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Rust wedergekeerd na rellen in Limburg

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 10:30

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 24 januari:

23:34 uur - Momenteel rustig in Venlo, Roermond en Stein
De politie meldt dat de situatie in Venlo, Roermond en Stein op dit moment rustig is. "Er zijn geen grote groepen mensen meer op straat", schrijft de politie op Twitter. Wel blijft de politie zichtbaar aanwezig in verschillende centra en wijken. Agenten blijven handhaven op overtredingen rondom de avondklok.

23:33 uur - Rellen Limburg: inzet Koninklijke Marechaussee
De politie in Limburg krijgt steun van de Koninklijke Marechaussee. Volgens de politie is de marechaussee ingezet in Stein en is nu onderweg naar Roermond.

23:30 uur - Burgemeester Roermond: 'Enorm geschrokken van geweld'
Burgemeester Rianne Donders van Roermond is enorm geschrokken van het geweld dat werd uitgeoefend in de wijk Donderberg. "Dit is volstrekt onacceptabel."

"Dit hadden we niet zo verwacht", reageert de Roermondse burgemeester verbolgen op L1 Radio. "We hadden tot kort voordat de avondklok inging geen signalen dat dit ging gebeuren." Lees hier meer.

Rellen ongeregeldheden onrust winkelcentrum Donderberg Roermond avondklok (24 jan 2021)
Foto: Orange Media

23:28 uur - Veiligheidsberaad analyseert maandag eerste avondklok-weekend
De ongeregeldheden die dit weekend op meerdere plaatsen in Nederland uitbraken rond het ingaan van de avondklok, staan maandag hoog op de agenda van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken dan met elkaar hoe het gaat met de handhaving van de avondklok. Ook de stand van zaken rond het vaccineren komt aan de orde.

De avondklok, die zaterdagavond voor het eerst is ingegaan, geldt de komende weken tussen 21:00 uur en 04:30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus.

Voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls hoopt maandag meer duidelijkheid te kunnen krijgen over wie er precies naar de verboden demonstraties gingen. "Er komen bepaalde types op af en er breken vervolgens ongeregeldheden uit. Het is zaak dat we dat goed analyseren", zegt zijn woordvoerster. "Bij het analyseren van wat er mis ging dit weekend hoort ook dat we kijken of er extra, aanvullende maatregelen nodig zijn en of bijvoorbeeld het noodbevel in Tilburg en Almelo heeft gewerkt."

De woordvoerster wilde zondagavond niet al te veel vooruitlopen op het veiligheidsberaad. Het was zaterdag en zondag volgens haar eerst en vooral aan de burgemeesters om beslissingen te nemen op het gebied van handhaving van de openbare orde in hun gemeente. "De 25 burgemeesters hebben de informatie hierover al zeker met elkaar gedeeld."

Namens het kabinet schuift minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus maandag aan bij het overleg. Grapperhaus en Bruls geven na afloop een toelichting op de besproken onderwerpen.

23:11 uur - Boze jongeren: 'Ze pakken onze vrijheid af'
De gemoederen liepen zondagavond hoog op bij het ingaan van de avondklok. Jongeren in Stein, Roermond en Venlo waren furieus en kwamen in opstand. "We kunnen niet meer naar buiten", riep een van de boze jongeren in Stein tegen een correspondent van L1. "Ze pakken onze vrijheid af." Lees hier meer.

Video: L1

22:53 uur - Rust terug in Roermond?
Ook in Roermond lijkt het wat rustiger te zijn geworden, meldt verslaggever Frank Moonen. In de wijk Donderberg is wel nog veel politie op de been. Ook daar hebben mensen zaken vernield, onder meer de ingang van winkelcentrum Donderberg.

22:34 uur - Openbaar vervoer gestaakt
In Venlo en Roermond worden alle bussen gestald en rijden niet meer, meldt Arriva. De treinen van Arriva rijden tot Blerick en Tegelen. De wegen rondom het station van Venlo zijn afgesloten.

22:27 uur - 'Roermond lijkt wel oorlogsgebied'
In de Roermondse wijk De Donderberg zijn tientallen relschoppers op straat. Ze kwamen bij elkaar na oproepen op social media. "Het lijkt hier wel een oorlogsgebied", vertelt een correspondent ter plaatse. "Er wordt vuurwerk afgestoken, winkels vernield en er zouden zelfs winkels geplunderd worden."

De hoofdingang van winkelcentrum Donderberg is helemaal vernield: alle ramen zijn ingegooid. Relschoppers, in zwart gekleed, beukten met winkelwagentjes in op de glazen pui.

22:16 uur - Rust wedergekeerd, winkels in Venlo vernield
Inmiddels is de rust weer een beetje wedergekeerd in Venlo. Volgens verslaggever Frank Moonen werd het tegen 22:00 uur rondom het station rustiger. "Ik heb nog nooit zoveel politieauto's' gezien. Het zijn er zo'n 30. Er is een kordon getrokken tussen het station en het centrum. Daarmee willen ze voorkomen dat ze richting het centrum gaan."

Tijdens de rellen zijn meerdere winkels vernield, zegt Moonen. "De weg is bezaaid met glas." De eigenaar van deze lampenwinkel is geschokt. Hij werd gewaarschuwd door het alarmsysteem. Er zijn bakstenen door de ruiten naar binnen gegooid.

Winkel vernield in Venlo, rellen, avondklok (24 jan 2021)

22:07 uur - Noodbevel voor Venlo en Blerick
Burgemeester Antoin Scholten van Venlo heeft zondagavond een noodbevel uitgevaardigd voor de stadsdelen Venlo en Blerick naar aanleiding van de rellen bij het station van Venlo. Dit houdt in dat mensen zonder reden gefouilleerd kunnen worden door de politie. Het noodbevel kan omgezet worden in een noodverordening die voor langere tijd zal gelden.

22:01 uur - Groep mensen veroorzaakt tumult in Venlo

21:46 uur - Rellen in Venlo
Volgens onze verslaggever Frank Moonen in Venlo is de weg richting het centrum van Venlo afgezet. Er is flink wat politie op de been. De relschoppers hebben veel schade aangericht, met name ruiten zijn gesneuveld.

Venlo rellen

21:36 uur - Ook rellen in andere Limburgse steden
Een grote groep mensen zorgt zondagavond in de buurt van het station in Venlo, in Roermond en Stein voor onrust. De aanwezigen gooien met stenen.

20:58 uur - Avondklokrellen in Venlo: ME grijpt in
Een grote groep mensen zorgt zondagavond in de buurt van het station in Venlo voor onrust. De aanwezigen gooien onder andere met stenen. Op de Kaldenkerkerweg is veel politie op de been om de situatie onder controle te houden. De Mobiele Eenheid is onderweg om met de agenten de rust terug te brengen. Lees hier meer.

Rellen ongeregeldheden onrust avondklok politie ME Venlo (24 jan 2021)
Ongeregeldheden in Venlo.
Foto: Keistadnieuws

20:08 uur - Noodverordening in Stein na rellen
In de gemeente Stein geldt per direct een noodverordening. Dat heeft burgemeester Leurs-Mordang besloten na de rellen die zaterdagavond in het centrum plaatsvonden.

De noodverordening geldt tot en met 1 februari. Met een noodverordening kan de politie bijvoorbeeld preventief fouilleren en handhaven als de situatie daar om vraagt. Lees hier meer.

18:33 uur - Grapperhaus: politie treedt terecht hard op tegen relschoppers
Burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden tegen relschoppers dit weekend. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) reageerde daarmee zondag op de ongeregeldheden en opstootjes op verschillende plekken in het land. Vooral in Eindhoven en Amsterdam liepen demonstraties tegen coronamaatregelen uit de hand en greep de politie hard in. Ook in Stein was het zaterdagavond onrustig. Daar werden veertien mensen opgepakt.

18:16 uur - Avondklok: 'Relatief rustig, Stein grootste exces'
Op de rellen in Stein na is de eerste avond en nacht van de avondklok relatief rustig verlopen in Limburg. Dat stelt de politie. "Stein was het grootste exces. Voor de rest zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest", vertelt een woordvoerster van de politie.

Agenten deelden tussen 21:00 en 04:30 uur wel tientallen boetes van 95 euro uit aan mensen die zonder geldige reden toch op straat waren. De enige veertien aanhoudingen zaterdag werden in Stein verricht. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Zij kregen wel allemaal een boete van 95 euro voor het negeren van de avondklok. Lees hier meer.

17:53 uur - Geen treinen van en naar Eindhoven

16:23 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gestegen
Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gestegen. In totaal zijn nu 2343 patiënten met Covid-19 opgenomen, 41 meer dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 zijn er 676 dusdanig ziek dat ze op de intensive care liggen, zeven meer dan een dag eerder. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 34 toe tot 1667.

Vier Nederlandse coronapatiënten liggen op de intensive care in Duitsland, hetzelfde aantal als zaterdag

Zorg mondkapje ziekenhuis Zuyderland Geleen verpleegkundige (17 dec 2020)
Foto: L1

15:23 uur - Aantal nieuwe coronagevallen met 4924 onder weekgemiddelde
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 4924 positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan zaterdag, toen er 5471 positieve tests werden gemeld. Het aantal nieuwe coronagevallen ligt iets onder het weekgemiddelde.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.685 meldingen van positieve tests.

15:14 uur - ME ontruimt Eindhovens coronaprotest: geen treinen
Vanuit Weert rijden er geen treinen van en naar Eindhoven. De politie is daar het 18 Septemberplein met een onder andere een waterwerper aan het schoonvegen. Daar hadden zich vele honderden mensen verzameld uit protest tegen het coronabeleid. Meerdere personen zijn aangehouden.

14:32 uur - 'Naar schatting kwart besmettingen in België is Britse variant'
Naar schatting komt een kwart van de vastgestelde besmettingen met het coronavirus in België door de besmettelijkere Britse variant. Dat heeft de Belgische professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) zondagmiddag gezegd in het VRT-journaal. Volgens hem is het onvermijdelijk dat de Britse mutatie van het virus ook in zijn land dominant zal worden. De schatting is gebaseerd op steekproeven. "Zowel het laboratorium in Leuven als dat in Luik komt tot dezelfde schatting", aldus Molenberghs.

Dat de coronacijfers weer stijgen en er allerlei uitbraken zijn, noemt de biostatisticus een zorgelijke situatie. "Dit is niet totaal onverwacht", zei hij, verwijzend naar landen als Engeland, Ierland en Schotland waar versoepelingen van de coronamaatregelen en de Britse variant de zaken "vrij snel uit de hand kunnen laten lopen". "Wij hebben een beetje tijd gewonnen door niet te versoepelen, maar we weten nu al enkele dagen, weken, dat er een circulatie is" van de Britse variant.

14:03 uur - Zorgminister Hugo de Jonge veroordeelt brand teststraat Urk
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat de brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond "alle perken te buiten" gaat. "Medewerkers zijnterecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders", reageert De Jonge op Twitter.

De Jonge laat weten dat hij zondagochtend contact heeft gehad met GGD Flevoland over wat er is gebeurd. Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, zei eerder al dat wordt gekeken hoe het testen op het coronavirus zo snel mogelijk kan worden hervat. Hij noemde de brand in de testlocatie 'een flinke klap in ons gezicht'.

11:58 uur - 3600 avondklokboetes, 25 arrestaties
In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden.

"Het beeld op straat was na de ingang van de avondklok overwegend rustig", meldt de politie. "Er kwam afgelopen nacht 20 procent minder meldingen binnen in vergelijking met een normale zaterdag. Van de mensen die zijn gecontroleerd had 80 procent de juiste papieren bij zich." Volgens de politie waren er twee grote incidenten: Urk en Stein. In beide plaatsen zochten jongeren de confrontatie met de politie.

11:23 uur - Ook onrustig in Urk, teststraat in brand gestoken
Naast Stein was het ook onrustig in Urk na het ingaan van de avondklok. Er werd onder meer een teststraat in brand gestoken. De brand in de coronateststraat is voor de GGD Flevoland een "flinke klap in ons gezicht". Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, zegt dat wordt gekeken hoe het testen op het coronavirus zo snel mogelijk kan worden hervat.

De teststraat bij het haventerrein werd zaterdagavond in brand gestoken. Tientallen mensen gingen op Urk de straat op uit protest tegen de avondklok.

10:22 uur - Huisfeest beëindigd in Beek, boetes uitgeschreven
Na een onrustig begin van de avondklok in Stein, wordt de stand van zaken opgemaakt. De Limburgse politie heeft nog geen duidelijk beeld van alle incidenten en het aantal uitgedeelde boetes voor het overtreden van de avondklok. Wel zijn er een aantal lokale politieteams die op social media verslag hebben gedaan van hun rondes door de wijken. Zo meldt een Sittardse wijkagent een huisfeest te hebben beëindigd in Beek. Alle aanwezigen hebben een boete gekregen.

De Roermondse politie zag nog veel mensen zonder de juiste verklaringen op zak. De politie Roermond laat weten 15 boetes te hebben uitgedeeld voor overtreding van de avondklok. De Limburgse politie komt later zondag met een statement over hoe de eerste avondklok in Limburg verder is verlopen.

10:00 uur - Onrust in Stein na ingaan avondklok
Veertien personen zijn tot nu toe aangehouden voor het overtreden van de avondklok in Stein. Ze zitten allemaal nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. In tegenstelling tot eerdere berichten raakte toch een politieagent lichtgewond.

Zo'n honderd mensen kwamen zaterdagavond samen en kregen het aan de stok met de politie omdat ze zich niet hielden aan de avondklok, die voor het eerst gold vanwege het coronavirus. Ze trokken door de straten en scandeerden "dictatuur", staken vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie.

Lees ook: Grote groep in Stein negeert avondklok, 14 aanhoudingen

Video: Orange Media
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen