Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Ruim half miljoen Nederlanders hebben booster'

Geplaatst opdinsdag 7 december 2021 - 10:31

Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit was het belangrijkste coronanieuws dinsdag 7 december:

19:50 uur - RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen
Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor het eerst een totale inschatting gemaakt en komt uit op ongeveer 577.600 mensen.

Onder hen zijn ruim 255.600 mobiele ouderen, die door GGD'en zijn gevaccineerd. Dat zijn er ongeveer 174.000 meer dan vorige week. Bovendien hebben ongeveer 322.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of een ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

18:57 uur - De Jonge: coronapas gaat vanaf 1 februari verlopen zonder booster
De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Nederland en de andere EU-landen krijgen zo drie weken langer dan aanvankelijk de bedoeling was, de tijd om zoveel mogelijk mensen een oppepprik aan te bieden. De Europese Commissie had 10 januari voorgesteld.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zijn de EU-ministers van Volksgezondheid het daar in Brussel in principe over eens geworden en moet het besluit de komende dagen alleen nog worden geformaliseerd. Het digitaal corona certificaat (dcc) is "een goede manier om de grenzen open te kunnen houden", zei hij. Het is daarom van belang dat de lidstaten de geldigheid voor boosters afstemmen.

Sommige landen dreigden de grens dicht te gooien voor EU-burgers die geen booster hebben gehad binnen zes maanden na hun vaccinatie. Wat landen verder voor coronamaatregelen in eigen land nemen, daar gaan ze zelf over, benadrukte De Jonge.

16:40 - ECDC: meer dan duizend Omikron-gevallen wereldwijd
Het aantal bevestigde besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus is opgelopen tot boven de duizend. Tot en met dinsdag zijn wereldwijd 1137 gevallen vastgesteld. Op maandag stond de teller op 905, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Daarnaast zijn er meer dan 200 vermoedelijke gevallen die nog niet helemaal zeker zijn.

16:18 - 577 sterfgevallen gemeld bij Lareb na coronaprik
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 577 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 18 meer dan bij de vorige rapportage, twee weken geleden. Volgens de organisatie overleed één kwetsbare oudere persoon na het krijgen van de boosterprik. Het gaat om 273 mensen ouder dan 80 jaar, 234 personen tussen de 61 en 80 jaar, 50 tussen de 41 en 60 jaar en 15 mensen tussen de 20 en 40 jaar. Van 5 personen is de precieze leeftijd niet bekend.Lareb benadrukt dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak daarvan is. Het bijwerkingencentrum wees er eerder op dat mensen die zijn overleden na inenting vaak een kwetsbare gezondheid hadden vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd.

16: 15 - GGD Zuid-Limburg regelt gratis vervoer voor 65-plussers
Mensen die 65 jaar of ouder zijn en geen vervoer hebben naar een vaccinatielocatie hebben kunnen gratis gebruikmaken van vervoer door Omnibuzz. Dat laat GGD Zuid-Limburg weten. Ook mensen die niet over een vervoersindicatie beschikken, komen ervoor in aanmerking. Na het maken van een afspraak kunnen mensen bellen naar 0900-0699 om de heen- en terugreis te regelen. Dit kan tot één dag voor de vaccinatie-afspraak.

15:30 - Overbelast ziekenhuispersoneel wil nieuwe cao als 'kerstcadeau'
Terwijl de ziekenhuizen zwaar overbelast zijn door de coronapandemie, zitten de circa 200.000 medewerkers al maanden op een nieuwe cao te wachten. Vakbond FNV is het beu en gaat dat woensdag duidelijk maken tijdens de vijfde ronde van onderhandelingen met de werkgevers. De bond hoopt op een cao-akkoord "als kerstcadeau" voor het overwerkte personeel. "Er wordt heel veel gevraagd van het personeel, maar daar staat niks tegenover. Dat zo wordt gesold met medewerkers valt niet uit te leggen", vindt FNV-bestuurder Elise Merlijn. Volgens haar moet er nu "boter bij de vis", omdat anders de sector steeds verder leegloopt. "Mensen gaan zeggen: de mazzel en tot ziens. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Uiteindelijk is dit een maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons allemaal", zegt Merlijn.

15:25 - RIVM: 18.017 nieuwe coronagevallen
Van maandag op dinsdag zijn er 18.017 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000. Het RIVM meldde vorige week woensdag 18.525 nieuwe positieve tests, maar dat kwam door een storing. Ditmaal is van een storing geen sprake, aldus het instituut. Het RIVM denkt dat het relatief lage aantal positieve tests dinsdag echt het gevolg is van een dalende besmettingsgraad en bijvoorbeeld niet van een toename in het gebruik van coronazelftests. Het zou kunnen dat het begin van een kentering in de besmettingscijfers is ingezet, aldus het instituut.

15:09 - België voor miljoenen opgelicht door mondkapjesverkoper
België is voor miljoenen euro's opgelicht bij de aankoop van mondkapjes bij het Luxemburgse bedrijf Avrox, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier mensen zijn als verdachte aangemerkt, zegt justitie tegen zakenkrant De Tijd. Net als veel andere landen zocht België na het uitbreken van de coronapandemie koortsachtig naar mondmaskers. Het land bestelde uiteindelijk 15 miljoen stoffen kapjes bij Avrox om aan de bevolking uit te delen. Met de opdracht was 32 miljoen euro gemoeid.

15:03 - Minder positieve coronatests, opnames en doden, R-getal daalt ook
Bijna 148.000 mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 5 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds eind september dat de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) omlaag gaan. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde ook, evenals het reproductiegetal. Dat wijst erop dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

14:58 - Polen voert vaccinatieplicht in voor zorgpersoneel en leraren
Polen wil vanaf 1 maart een vaccinatieplicht invoeren voor zorgmedewerkers, leraren en personeel in de veiligheidsbranche. De Poolse minister van Gezondheid Adam Niedzielski heeft de aanscherping van de coronamaatregelen dinsdag aangekondigd vanwege het oplopen van het aantal besmettingen. Verder moeten alle discotheken vanaf 15 december dicht en worden er minder mensen toegelaten in onder meer hotels, bioscopen en restaurants. Op die plekken mag slechts 30 procent van de capaciteit worden gebruikt, tegen 50 procent nu. Ook krijgen de scholieren tot de kerstvakantie en in de weken daarna online onderwijs.

14:29 - Aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen toegenomen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2826 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 81 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds een week.

13:50 - Onderwijsbond voor opvolgen OMT-advies extra lange kerstvakantie

De kerstvakantie een week eerder laten ingaan voor basisscholen is volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) de "minst slechte oplossing" voor het onderwijs om het hoge aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Bestuurder Thijs Roovers vindt de bezwaren die het kabinet daartegen heeft "niet overtuigend" en pleit ervoor het advies van het Outbreak Management Team (OMT) te volgen.

13:47 - RIVM: Omikron-variant vastgesteld bij 36 mensen
De Omikron-variant van het coronavirus is inmiddels bij 36 mensen in Nederland vastgesteld. Afgelopen zaterdag stond de teller op 20 bevestigde gevallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat Omikron mogelijk "de dominante variant in Nederland wordt". Dat is nu nog de Delta-variant, die goed is voor net geen 100 procent van alle positieve tests in Nederland.

11:50 uur - Nieuwe variant coronavirus duikt vlak over Duitse grens op
De omikronvariant van het coronavirus is over de Duitse grens opgedoken. In Kreis Heinsberg zijn zeker drie personen besmet.

Dat bevestigt een woordvoerder van het gezondsheidsambt in Heinsberg tegenover ZO-NWS. Volgens de lokale omroep zit het drietal in quarantaine. Het is vooralsnog onduidelijk waar ze besmet zijn geraakt. Lees hier meer.

10:43 uur - Ic-artsen vragen OMT om steun voor meer handen aan het bed
De ic-artsen Sander de Lange en Aernout Lahaije vragen leden van het Outbreak Management Team (OMT) "dringend om steun" voor meer handen aan het bed. Zij willen dat er met spoed structurele veranderingen in de zorg worden doorgevoerd. Dat moet voorkomen dat nog meer zorgmedewerkers opstappen en ervoor zorgen dat mensen juist voor werken in de zorg gaan kiezen.

10:39 uur - Gekke Maondaag in Velden niet in januari, maar in voorjaar
Gekke Maondaag in Velden vindt volgend jaar niet in januari plaats, maar eind mei. De coronapandemie gooit wederom roet in het eten.

Het coronavirus en de regels die in de toekomst gaan gelden, zorgen voor veel onduidelijkheid. "Het blijft allemaal met onzekerheid omgeven. En daarin hebben we wederom verstandige keuzes moeten maken. Onze belangrijkste weken in januari zijn in geheel verzet", verklaart De Wuilus. Lees hier meer.

10:22 uur - Zeker 150 bedrijven in Duitsland doen mee aan vaccinatiecampagne
Zeker 150 bedrijven die actief zijn in Duitsland doen vanaf dinsdag mee aan een grote campagne om inwoners van Duitsland over te halen zich te laten vaccineren. Het gaat onder andere om grote bekende bedrijven en merken als Shell, McDonald's, Burger King, Lidl, Mercedes-Benz, Vodafone, Porsche, C&A en Nespresso.

De bedrijven passen bijvoorbeeld hun bedrijfsslogans aan om Duitsers te overtuigen van het nut van vaccineren. Het Berlijnse reclamebureau Antoni kwam met het idee om de bedrijfsslogans in te zetten in de vaccinatiecampagne. In eerste instantie ging het om een kleine socialmediacampagne. Maar die bleek uiterst succesvol en zeker 150 bedrijven doen al mee.

9:30 uur - OMT: kijk naar testplicht voor reizigers uit bepaalde landen
Het kabinet zou moeten onderzoeken of er een testverplichting kan worden opgelegd aan reizigers uit landen waar een zorgwekkende virusvariant rondwaart. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT).

Als er meer testen worden gedaan bij mensen die terugkeren uit landen met een zogenoemde Variant of Concern (VOC), komt dat het onderzoek naar de nieuwe Omikron-variant ten goede, stelt het OMT. Dat is "van groot belang voor de nationale en internationale bestrijding".

Voor een aantal Afrikaanse landen geldt momenteel al een dubbele testverplichting voor vertrek, vanwege de opkomst van de Omikron-variant. Het gaat om Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Nigeria, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

8:37 uur - Aandelenbeurs Tokio leeft op door wegebbende Omikron-zorgen
De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met forse winst geëindigd, in navolging van aanzienlijke plussen op de New Yorkse beurzen maandag. Zorgen over een economisch ontwrichtende opleving van het coronavirus door de Omikron-variant verdwenen naar de achtergrond. Ook andere Aziatische beurzen noteerden tussentijd hoger.

In China beloofden beleidsmakers versoepelingen om de economische groei aan te jagen. Berichten uit Zuid-Afrika, waar de Omikron-variant werd ontdekt, zorgen voor optimisme. Zo zouden ziekenhuizen nog niet worden overspoeld door nieuwe coronapatiënten. Ook medisch adviseurs van het Witte Huis zeggen dat de in zuidelijk Afrika ontdekte variant mogelijk minder gevaarlijk is.

7:22 uur - WHO adviseert tegen inzet plasmatherapie bij behandeling Covid-19
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft dinsdag geadviseerd tegen de inzet van plasmatherapie voor de behandeling van coronapatiënten met milde of matige symptomen. In het Britse medische tijdschrift British Medical Journal zegt de WHO dat "huidig bewijs aantoont dat de overlevingskans niet toeneemt en dat de noodzaak voor medische beademingsapparaten niet afneemt" wanneer een patiënt plasmatherapie heeft ondergaan. Bovendien is de behandelmethode duur en tijdrovend.

Om die reden zegt de organisatie de toediening van convalescent (genezend) plasma tegen Covid-19 "sterk af te bevelen" bij mensen die niet ernstig ziek zijn doordat zij het coronavirus hebben opgelopen. Zelfs bij patiënten die wel ernstig ziek zijn zou plasmatherapie volgens de WHO alleen moeten worden ingezet als onderdeel van een klinische proef.

7:00 uur - Nederland blijft op hoogvlakte met aantal positieve coronatests
Nederland heeft de piek van de coronagolf voorlopig gehad, maar het aantal besmettingen blijft op een hoog niveau en daalt nog niet. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel besmettingen aan het licht gekomen als een week eerder en als de week daarvoor. Het land heeft nu zo'n drie weken lang ongeveer 21.000 positieve tests per dag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve tests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Dat gebeurt nu voor de 75e keer. Vorige week meldde het instituut 155.152 positieve tests, de week ervoor 153.957.

In de zes dagen na de laatste update zijn iets meer dan 130.000 positieve tests geregistreerd. Daarmee zou het weekcijfer opnieuw boven de 150.000 uit kunnen komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen