Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: RIVM meldt 7725 coronabesmettingen

Geplaatst opzaterdag 10 april 2021 - 7:24

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 10 april:

19:00 uur - Nep e-mailbericht in omloop over vaccinatie uitnodigingen
Het RIVM meldt via sociale media dat er nep e-mailberichten in omloop zijn waarin mensen namens RIVM worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen betaling. Het RIVM waarschuwt en zegt dat een vaccinatie voor iedereen gratis is. Het RIVM roept op niet op de linkjes te drukken die in de uitnodiging staan en ook niet het genoemde telefoonnummer te bellen.

18:15 uur - Squashers werken zich in het zweet tijdens testevenement
Een paar honderd jonge sporters hebben zich zaterdag vol enthousiasme in het zweet gewerkt op de squashbaan in Utrecht. Hier mocht de eerste indoorsportaccommodatie van Nederland weer een dag open in het kader van 'testen voor toegang'. "Wat hebben we je gemist" staat er op een bord bij de ingang. "Het was fantastisch", verzuchten sporters keer op keer op weg naar de uitgang.

"Je merkt dat mensen er echt weer aan toe waren. Deze dag pakken ze graag mee. Ze hebben er heel veel zin in", zegt manager Stephan Patz, terwijl er telkens kleine groepjes sporters in- en uitdruppelen. De meesten van hen komen uit de Domstad, maar ook uit onder meer Leiden of Amsterdam.

15:45 uur - RIVM meldt 7725 coronabesmettingen, gemiddelde loopt weer op
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7725 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6770 ligt. Na enkele dagen van daling begon vrijdag het weekgemiddelde weer op te lopen. Die stijging zet zich nu voort.

Het aantal sterfgevallen steeg met 23, vrijdag lag dit nog op 41. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

15:00 uur - Opnieuw iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op vrijdag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met vier naar 2491, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de afgelopen drie dagen zijn 67 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen, maar het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan in de vorige week.

Verpleegafdelingen behandelen nu 1704 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op vrijdag, zestien minder dan op donderdag en op woensdag daalde het aantal met 55. In de drie dagen ervoor was het aantal coronapatiënten op die vleugels juist met bijna tweehonderd toegenomen.

Intensive cares behandelen nu 787 coronapatiënten, drie meer dan op vrijdag. Een dag eerder daalde het aantal ic-patiënten nog met veertien.

13:20 uur - Petitie compensatie collegegeld massaal ondertekend
Het aantal mensen dat een petitie voor compensatie van collegegeld heeft ondertekend is binnen een week verdrievoudigd. Begin deze week stond de teller nog op 5000 handtekeningen, inmiddels zijn dat er al ruim 15.000.

De petitie is een initiatief van de actiegroep Compenseer Collegegeld NU!. Die groep vindt dat studenten geld moeten terugkrijgen voor het lesgeld dat ze hebben betaald voor 2020-2021. De kwaliteit van het onderwijs is volgens hen sterk gedaald door de coronamaatregelen. "We merken dat het onder studenten meer gaat leven, naast de vele handtekeningen hebben zich ook ruim 250 mensen aangemeld die ons actief willen steunen", aldus woordvoerder Jerom Maat.

De groep is bezig door het hele land nog meer handtekeningen te verzamelen. In Groningen, Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld gaan plaatselijke groepen aan de slag. Ervaringen van studenten worden verzameld om inzicht te krijgen in de problemen onder jongeren. Zo kreeg een student op een hogeschool nog maar twintig minuten per week les.

12:48 uur - Nog geen besluit over versnelde vaccinatie Belgische olympiërs
De Belgische olympische sporters hopen voorrang te krijgen bij het vaccineren tegen het coronavirus, maar de Belgische overheid heeft daarover nog geen beslissing genomen. Dat meldt persbureau Belga. Belgische media meldden zaterdag dat er vergeefs is gepleit voor versnelde vaccinatie.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) bevestigde dat er een onderhoud is geweest met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en premier Alexander De Croo. "Het was een heel constructief en goed gesprek", zegt een woordvoerder van het comité. "Wij ontkennen ten stelligste dat er al een beslissing is genomen over vaccins voor de atleten. We hopen natuurlijk dat er op korte termijn duidelijkheid wordt geschapen want het belangrijkste is dat de atleten zich in alle rust kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen."

11:14 uur - Grootste universiteitskliniek Duitsland slaat alarm om derde golf
Het grootste ziekenhuis van Duitsland, het Charité in Berlijn, heeft grote zorgen over het verloop van de derde coronagolf in het land. Het ziekenhuis heeft de afgelopen twee weken fors meer coronapatiënten op zijn ic zien belanden en vreest over te lopen, zegt bestuurslid Martin Kreis.

Aan het begin van dit jaar kon het Charité geen coronapatiënten van buiten Berlijn meer opvangen op zijn ic, omdat die zo goed als vol zat. Het ziekenhuis ziet nu met name een stijging in het aantal ic-patiënten tussen de 30 jaar en 60 jaar oud. Mensen uit die groep zijn meestal nog niet gevaccineerd tegen het coronavirus.

"Als de aantallen ernstig zieke Covid-19-patiënten die van de tweede golf overtreffen zullen we in een kritieke situatie belanden", stelt Kreis. Ook waarschuwt hij dat, hoewel de meeste ziekenhuismedewerkers zijn gevaccineerd, veel van hen door de coronacrisis uitgeput zijn en kampen met mentale klachten.

10:28 uur - Wachtlijst opgelopen: Zuyderland gaat op zaterdag opereren
Door de coronazorg is de wachtlijst bij het Zuyderland Ziekenhuis tot 4500 ingrepen. Vanaf deze week worden daarom ook op zaterdag operaties uitgevoerd. Dat zegt bestuursvoorzitter David Jongen van het ziekenhuis met locaties in Sittard-Geleen en Heerlen in gesprek met Nieuwsuur. Lees hier meer.

9:20 uur - Mensen uit 1949, 1950 en 1951 kunnen alvast prikafspraak maken
De volgende groep is aan de beurt voor een coronavaccinatie. Mensen die in 1949, 1950 en 1951 zijn geboren, kunnen vanaf zaterdag alvast online een prikafspraak inplannen. Zij krijgen binnenkort een brief met de uitnodiging thuis. Het gaat om ruim 500.000 mensen, die het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen. Daarvoor kunnen ze terecht bij een van de meer dan tachtig vaccinatielocaties van de GGD'en.

De overkoepelende organisatie, GGD GHOR Nederland, roept de mensen op de afspraken zo veel mogelijk online te maken. "Omdat de komende weken steeds meer vaccin beschikbaar komt, wordt het vaccinatietempo verhoogd. Om ervoor te zorgen dat het maken van de honderdduizenden afspraken per week snel en soepel verlopen, is het maken van online afspraken onontbeerlijk."

7:56 uur - Halfjaar corona-app: effectief, maar niet door iedereen gebruikt
De app CoronaMelder is zaterdag precies een halfjaar in gebruik en heeft sindsdien duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in buurt zijn geweest van iemand met corona, terwijl zij vaak niet in beeld waren bij een GGD. In die zin is de applicatie dus effectief, stelden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eerder. Maar lang niet iedereen heeft de applicatie op zijn of haar smartphone geïnstalleerd.

CoronaMelder houdt in de gaten of gebruikers dicht bij andere mensen zijn geweest, zonder hun identiteit prijs te geven. Als zij vervolgens positief worden getest, kunnen ze andere gebruikers van de app waarschuwen als zij langer dan een kwartier in hun buurt waren.

Miljoenen Nederlanders downloadden de app toen deze 10 oktober na een testperiode officieel in gebruik werd genomen. Maar na de beginperiode nam het aantal gebruikers slechts mondjesmaat toe. Volgens de laatste stand van donderdag hebben 4,7 miljoen mensen de app nu in gebruik. Dat komt neer op 27 procent van de bevolking, tegen 26 procent een maand eerder. Nog steeds heeft ongeveer driekwart van de Nederlanders de applicatie dus niet geïnstalleerd. Dat is te zien in alle leeftijdsgroepen, meldde de universiteit van Tilburg eerder.

7:23 uur - Nederland krijgt maandag eerste doses Janssen-vaccin
Farmaceut Janssen uit Leiden levert maandag zijn eerste flesjes coronavaccin aan Nederland. In totaal arriveren dan 79.200 doses, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.

Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend. Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses besteld. Het vaccin hoeft maar één keer te worden gegeven. De Gezondheidsraad adviseert om het vaccin eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met het syndroom van Down, met morbide obesitas of met neurologische aandoeningen die tot ademhalingsproblemen kunnen leiden.

Als die groepen zijn gevaccineerd, kan het vaccin ook aan andere groepen worden gegeven. De Gezondheidsraad komt later met een advies daarover. Het Nederlandse vaccin biedt 66 procent bescherming tegen ziekte en 85 procent bescherming tegen ernstigere vormen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca goedgekeurd, geleverd en gegeven.

6:40 uur - Ernst Kuipers gevaccineerd met AstraZeneca
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is vrijdag gevaccineerd met AstraZeneca. Hij kreeg de prik bij zijn huisarts, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Hij zit in de categorie 60-65 jaar en had een oproep gekregen. "Het ging heel goed, heel soepel", zegt Kuipers. Hij zei er blij mee te zijn en alle vertrouwen te hebben in het middel, dat niet meer wordt toegediend aan 60-minners. "Laten we hopen dat wat er nu over is zo snel mogelijk voor zoveel mogelijk mensen van 60-plus gebruikt wordt. Want wat we echt nodig hebben, is dat de vaccinatiegraad snel omhoog gaat."

6:00 uur - Duitsland: 42 zeldzame trombosegevallen na vaccinatie AstraZeneca
In Duitsland zijn tot nog toe 42 gevallen bekend van mensen die na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin bloedstolsels in de hersenen kregen. De medische toezichthouder, het Paul Ehrlich-instituut, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. In 23 gevallen was er ook sprake van een laag aantal bloedplaatjes.

In de meeste gevallen ging het om vrouwen tussen de 20 en 63 jaar. Daarbij moet worden opgemerkt dat het middel van AstraZeneca in Duitsland ook vaker aan vrouwen is toegediend. Acht mensen zijn in Duitsland overleden aan de gevolgen van de zeldzame bijwerking. Het gaat om vijf vrouwen en drie mannen.

Het Paul Ehrlich-instituut meldt dat ook bij drie vrouwen (34-81 jaar) en vier mannen (81-86 jaar) trombose in de hersenen is vastgesteld na vaccinatie met het middel van Pfizer/BioNTech. De combinatie met een verlaging van het aantal bloedplaatjes kwam niet voor.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen