Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: RIVM meldt 4494 nieuwe besmettingen

Geplaatst opzondag 16 mei 2021 - 12:16

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 16 mei:

20:30 uur - Is er kans op versoepelingen woensdag?
Haagse ingewijden melden dat stap twee van het openingsplan door kan gaan, meldt het AD. Maandag hakt het demissionair kabinet formeel de knoop door. Dat zou betekenen dat dierentuinen, attractieparken en sportscholen woensdag open kunnen. Ook is er meer ruimte voor de buitenhoreca.

17:00 uur - Ook Malta en Roemenië skippen openingsceremonie Songfestival
Nu er coronabesmettingen zijn binnen de songfestivaldelegaties van Polen en IJsland komen ook de afgevaardigden van Malta en Roemenië niet naar de openingsceremonie zondagavond.

Beide landen zitten in hetzelfde hotel als de delegaties van Polen en IJsland, waar eerder dit weekend coronabesmettingen werden geconstateerd. Vermoedelijk is het hotel de bron van de besmetting. Net als alle delegatieleden van Polen en IJsland blijven ook de vertegenwoordigers van Roemenië en Malta voorlopig op hun kamer. Ze hebben uit voorzorg een PCR-test laten doen.

In totaal zijn nu vijf landen afwezig tijdens de openingsceremonie. Australië is er niet bij omdat zangeres Montaigne niet naar Rotterdam is gekomen.

16:50 uur - Aantal coronapatiënten op ic's met 686 weer lager
Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is weer lager dan een dag eerder. Er liggen op de ic's nu 686 coronapatiënten. Zaterdag waren dat er 24 meer: 710. Het is de elfde achtereenvolgende dag waarop het aantal ic-patiënten met corona daalt.

Het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen is 1466, zeven minder dan zaterdag (1473), volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ziekenhuizen behandelen nu 2152 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 31 minder dan zaterdag, toen was dat aantal 2183.

15:10 uur - RIVM meldt 4494 nieuwe besmettingen
Bij het RIVM zijn tot 10:00 uur vanmorgen 4494 nieuwe coronabesmettingen gemeld.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 5479 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 27 procent vergeleken met de voorafgaande week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 7,2 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

12:00 uur - Mensen geboren in 1963 of 1964 kunnen afspraak voor inenting maken
Mensen die geboren zijn in 1963 of 1964 kunnen vanaf dit moment online een afspraak maken voor een inenting tegen het coronavirus, meldt de GGD. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Volgens GGD-koepelorganisatie GGD GHOR Nederland komen 400.000 mensen versneld aan de beurt voor een vaccinatieafspraak. Het is volgens de GGD niet nodig om te wachten op de uitnodigingsbrief. Mensen krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna, zo laat het RIVM weten.

Tot gisteren zijn in Nederland, zo zegt het coronadashboard van de overheid, 7,1 miljoen prikken gezet. Dat is wel een schatting. Het gemelde aantal prikken bij de GGD's is 4,7 miljoen. In dat getal zitten niet de inentingen die zijn gezet in onder meer ziekenhuizen en bij huisartsen.

11:00 uur - Rotterdam klaar voor coronaproof Songfestival
In Rotterdam is vandaag de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival. De deelnemende artiesten worden bij de Cruise Terminal Rotterdam één voor één per boot afgezet, waarna ze worden geïnterviewd. Polen meldde zich gisteren op het laatste moment af voor de ceremonie vanwege een besmetting in de delegatie. Sowieso verloopt het het Songfestival dit jaar anders dan anders, door de coronapandemie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen