Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Reisbranche gaat testen met proefvakantie

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 8:38

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 3 maart:

21:00 uur - Vliegverbod wordt verlengd tot 1 april
Het vliegverbod met Zuid-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika wordt verlengd tot 1 april. Het kabinet wil met het verbod op passagiersvluchten uit deze landen voorkomen dat mutaties van het coronavirus worden verspreid.

Het vliegverbod naar Kaapverdië wordt niet verlengd. Dat wordt op 4 maart opgeheven, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Het vliegverbod wordt verlengd op advies van het het Outbreak Management Team (OMT).

20:12 uur - Winkelen op afspraak: 'Een lichtpuntje voor winkeliers'
Vanaf woensdag kunnen we weer shoppen. De niet essentiële winkels konden vanaf 9:00 uur weer klanten ontvangen in hun winkel. Maar wel onder strikte voorwaarden. Lees hier meer.

Video: L1

19:54 uur - België vaccineert ouderen alsnog met AstraZeneca
Het coronavaccin van AstraZeneca kan aan alle volwassen Belgen worden toegediend, dus ook aan 55-plussers. Dat hebben de Belgische ministers van Volksgezondheid besloten. De Hoge Gezondheidsraad had dat eerder deze week al geadviseerd.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaven eerder groen licht voor het inenten van mensen van alle leeftijden met dit vaccin, maar sommige landen besloten ouderen andere vaccins te geven omdat er weinig gegevens waren over de effecten op senioren. Inmiddels is gebleken dat het middel in bijvoorbeeld Israël en het Verenigd Koninkrijk gunstig uitpakt voor ouderen.

19:20 uur - Reisbranche gaat testen met proefvakantie
Na experimenten in het theater en het voetbalstadion, gaat nu de reisbranche testen uitvoeren met een proefvakantie. De ANVR, TUI en Corendon slaan de handen ineen en organiseren in samenwerking met de overheid een reis naar het buitenland, meldt RTL Nieuws.

De vakantie gaat naar een resort in het buitenland waar alleen mensen komen die met het experiment meedoen, vertelt directeur van de brancheorganisatie ANVR Frank Oostdam. "Het is de allereerste stap op weg naar een normale of semi-normale zomer." Hoeveel mensen op reis mogen en waar de reis precies naartoe gaat, is nog onderwerp van gesprek. "Het zal een vliegtuig vol zijn." Deelnemers mogen het resort niet verlaten.

18:55 uur - 'Verruim mogelijkheden van winkelen op afspraak'
Winkelen op afspraak, zoals per woensdag is toegestaan, moet slimmer worden ingericht. In plaats van de regeling van maximaal twee klanten per verdieping zou gekeken moeten worden naar het oppervlakte van een winkel met een daaraan gekoppeld maximum. Daarvoor pleit Jan Meerman, algemeen directeur van winkelbrancheorganisatie INretail.

Volgens Meerman werken de regels voor kopen op afspraak redelijk bij kleine winkels. Dit omdat het aantal klanten dat zich tegelijkertijd in de winkel bevindt, hier toch altijd al beperkt was. Voor grote winkels knelt volgens hem het maximale aantal van twaalf klanten per uur. "De kosten van openen zijn daardoor groter dan de opbrengsten. Lang niet alle winkels gingen dan ook open vandaag en fotos circuleren van winkels met heel veel ruimte en heel weinig bezoekers", aldus de INretail-directeur.

18:03 uur - Veel vragen over AstraZeneca-vaccin
Zorgbonden krijgen veel vragen van medewerkers over de werkzaamheid van het coronavaccin van AstraZeneca. In Duitsland en Frankrijk weigeren sommige mensen het vaccin, omdat ze bang zijn dat het minder effectief is dan andere vaccins, of meer bijwerkingen veroorzaakt. "Wij hebben geen meldingen van mensen die het AstraZeneca-vaccin weigeren", zegt een woordvoerder van beroepsorganisatie NU'91. "Maar er zijn wel veel vragen over de effectiviteit van het middel".

Ongeveer 10 procent van de vragen die NU'91 momenteel binnenkrijgt, gaat over het AstraZeneca-vaccin: medewerkers zijn bang dat het niet voldoende beschermt tegen Covid-19 en mutaties van het virus.

17:48 uur - Grote verschillen tussen gemeenten in ontvangen briefstemmen
De eerste uitgebrachte briefstemmen stromen binnen bij de gemeenten. In sommige plaatsen is al veel animo om per brief te stemmen, in andere steden moet het nog op gang komen. In Utrecht zijn de afgelopen dagen al 2300 briefstemmen binnen. Dit is bijna tien procent van het aantal stemgerechtigden van zeventig jaar of ouder.

De gemeente Breda heeft inmiddels 1200 briefstemmen binnen, Tilburg 140. Lelystad laat weten dat ze twee briefstemmen binnen hebben. Een aantal gemeenten, waaronder Den Haag en Maastricht, is woensdag pas begonnen met het versturen van de briefstembiljetten. Net als de gemeente Eindhoven hebben zij daarom nog geen uitgebrachte stemmen binnen. In Enschede krijgen kiezers hun briefstembiljet tussen donderdag en zaterdag. Mensen mogen dit jaar per post stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen vanwege het coronavirus.

15:45 uur - Meer dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld
Het aantal coronagevallen is tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 5090 gestegen. Voor de derde keer in een week tijd zijn er meer dan 5000 positieve tests in een etmaal

geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarvoor was dat meer dan een maand lang niet gebeurd. In de afgelopen week kwamen er gemiddeld 4658 positieve tests per dag bij. Dat is het hoogste gemiddelde sinds eind januari.

In Amsterdam werden afgelopen 24 uur 335 nieuwe gevallen geregistreerd. In Rotterdam kregen 190 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen en in Den Haag werden 115 besmettingen bevestigd. Tilburg telde 104 positieve tests, Hoorn 83, Eindhoven 71 en Utrecht 69.

15:09 uur - Kappers begonnen met wegwerken honderdduizenden reserveringen
Kapperszaken hebben het na elf weken gedwongen sluiting ineens net zo druk als in de weken rond kerst. Agenda's stonden al helemaal vol en nieuwe reserveringen voor een knipbeurt blijven ook op de dag van de heropening maar binnenkomen. Bij veel salons overheerst toch vooral een feeststemming, laat het bedrijf achter kappersformules als Cosmo Hairstyling, Team Kappers en BrainWash Kappers weten.

"Onze agenda's staan tjok- en tjokvol met meer dan 300.000 afspraken" , zegt topvrouw Merel Venneman van het overkoepelende kappersconcern Provalliance Nederland, dat bestaat uit 350 eigen vestigingen en aangesloten franchisezaken. "Na elf weken sluiting kunnen we eindelijk weer doen waar onze passie ligt, namelijk mensen een mooi kapsel geven. Het is een beetje een feestdag."

15:00 uur - Rutte acht kans klein dat terrassen snel open gaan
De kans dat het kabinet maandag bekendmaakt dat de terrassen weer open mogen is niet groot, volgens premier Mark Rutte. Ook een verruiming voor het hoger onderwijs zit er vermoedelijk niet in. "Ik ben niet heel hoopvol wat op korte termijn kan", zegt hij op AD.nl woensdag.

De premier wijst op het stijgend aantal besmettingen en het feit dat het aantal mensen in ziekenhuizen en op de ic's weer oploopt. Als hij naar deze cijfers kijkt, is Rutte "wel een beetje bezorgd voor maandag", zei hij.

14:30 uur - Saunabranche prikt datum heropening, maar wil vooral antwoord
De saunabranche heeft het kabinet een soort ultimatum gesteld. Wellnessresorts zeggen dat ze op 15 maart weer opengaan, tenzij het kabinet uiterlijk aanstaande maandag "gemotiveerd laat weten" waarom heropening op basis van hun eigen plan "niet verantwoord zou zijn", zo laat de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness Bedrijven (VNSWB) weten. Als het kabinet het verzoek onderbouwd afwijst, zal de branche "zich daarnaar voegen", zegt de brancheorganisatie er wel meteen bij.

De VNSWB stuurde bijna twee weken terug een eigen plan naar het kabinet, Tweede Kamerfracties en het Outbreak Management Team (OMT). Daarop is nog geen reactie gekomen, zegt voorzitter Jos Keizer. "Wij willen op zijn minst een reactie. Ik kan me niet voorstellen dat die er niet komt als je zo'n constructieve houding aanneemt als wij. We gaan ervan uit dat we serieus worden genomen", zegt hij.

14:03 uur - Tattooshops lopen weer vol, branchevereniging beducht op sluiting
De woensdag heropende tattooshops zitten de aankomende weken bijna volgeboekt. Toch is de Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK) bezorgd dat de blijdschap van korte duur zal zijn. Zij vreest een hersluiting door de oplopende coronabesmettingen.

"Alles wat we aan ademruimte krijgen is fijn", benadrukt Gerrit Grootenhaar, tattoo-artiest en vicevoorzitter van de NBTK. "Maar ik ben bang dat het van tijdelijke aard is. De besmettingscijfers lopen op, dus ik verwacht dat we snel weer gaan sluiten."

13:24 uur - Heel Nederland weer op hoogste risiconiveau coronavirus
In heel Nederland geldt weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. Alle 25 regio's hebben de status 'zeer ernstig'. Omdat het aantal nieuwe coronagevallen oploopt, is het risiconiveau verhoogd voor de regio IJsselland (Zwolle en omstreken) en voor Gelderland-Midden, waar onder meer Arnhem en Ede onder vallen.

Het coronadashboard van de overheid kent vier risiconiveaus.

11:38 uur - Boa's gaan ook bij sportclubs handhaven op coronaregels
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan ook de nieuwe regels voor sporten in groepen handhaven, zegt voorzitter van de vakbond BOA ACP Richard Gerrits.

Vanaf woensdag mogen mensen tot 27 jaar weer in groepsverband trainen bij hun sportclub. Gerrits zegt dat de handhavers kunnen optreden als ze vermoeden dat er oudere mensen meetrainen. "We zullen dat doen zoals normaal, dus eerst aanspreken, daarna volgt een waarschuwing en als het dan nog niet stopt een boete."

De voorzitter denkt dat de boa's het leeftijdsverschil vaak wel kunnen zien. "En daarnaast moet iedereen een identiteitsbewijs bij zich hebben, dus als iemand 27 of 28 is, kunnen de handhavers dat dan zien."

10:00 uur - Iets meer lucht tijdens lockdown: dit mag nu weer
In veel agenda's stond het al met rood omcirkeld: woensdag 3 maart, de coronaversoepelingen. Maar wat mag wel weer en wat niet? 1Limburg zet het op een rijtje. Lees hier meer.

8:47 uur - Explosief afgegaan bij coronateststraat GGD in Bovenkarspel
Bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) is woensdagochtend om 6:55 uur een explosief afgegaan. Er zijn geen gewonden gevallen, wel zijn ramen vernield, meldt de politie. De omgeving is afgezet.

Bij de politie en bij GGD Hollands Noorden was woensdagochtend nog niemand bereikbaar voor commentaar. De GGD-teststraat ging eind november open. Volgens de GGD heeft de teststraat een maximale capaciteit van 800 testen per dag.

8:45 uur - Merkel overlegt over verlenging lockdown met wat versoepelingen
Bondskanselier Angela Merkel overlegt woensdagmiddag weer met de zestien Duitse deelstaatpremiers over hoe het verder moet met de coronamaatregelen. Ze wil volgens Duitse media de lockdown verlengen tot 28 maart, ondanks een grote maatschappelijke roep om versoepelingen. Ze zou de bittere pil willen vergulden met het mogelijk maken van meer persoonlijke contacten en met de heropening van onder meer bloemenwinkels, boekhandels, tuincentra, tattooshops en nagelsalons. Kappers zijn deze week al weer aan het werk gegaan.

Het is nog onduidelijk of Merkel haar zin krijgt. Op het corona-overleg van de federale regering en de deelstaten is het gebruikelijk dat de 'Bundesländer' veel minder ver willen gaan dan Merkel en haar kabinet. En in het Duitse stelsel bepalen de deelstaten voor een belangrijk deel het coronabeleid zelf.

8:30 uur - Vier op de tien studenten gebruikt meer drugs sinds coronacrisis
Het gebruik van verdovende middelen is sinds het begin van de coronacrisis sterk toegenomen onder studenten. Vier op de tien studenten geeft aan meer drank of drugs te gebruiken.

Dat komt naar voren uit onderzoek onder ruim 7000 studenten uitgevoerd door Lieve Mark, een initiatief van studenten uit Leiden, Delft en Utrecht. Van de studenten die hun leven op dit moment een onvoldoende geven, gebruikt 50 procent meer drank of drugs. Bij de rest van de studenten is dit 31 procent. Zelda Geels, een van de onderzoekers: "Studenten lopen al zo lang op hun tenen dat zij drank of drugs als uitweg zijn gaan zien om zich toch iets beter te voelen. Dat is heel zorgelijk."

Verveling wordt genoemd als belangrijkste reden voor het toegenomen gebruik van verdovende middelen. Toch geeft meer dan een op de drie studenten aan dat zij ook meer gebruiken, omdat anderen om hen heen dat ook doen.

8:00 uur - Leeftijdsgrens voor sporten in groepsverband omhoog naar 27 jaar
Voor bijna twee miljoen Nederlanders worden de mogelijkheden om in groepsverband te sporten met ingang van woensdag een stuk groter. De leeftijdsgrens gaat omhoog van 18 naar 27 jaar. Dat betekent dat nu iedereen tot en met 26 jaar in groeps- en teamverband buiten kan gaan sporten, in totaal zo'n 5,3 miljoen inwoners van Nederland.

Voor iedereen van 27 jaar en ouder geldt nog steeds de restrictie dat sporten alleen mogelijk is in groepjes van twee personen, met onderling 1,5 meter afstand. De opgeschroefde leeftijdsgrens betekent wel dat in heel wat teamsporten bij de senioren een scheiding ontstaat binnen teams, waarin vaak spelers van uiteenlopende leeftijden zitten.

7:30 uur - Winkeliers mogen weer klanten ontvangen op afspraak
Winkeliers mogen weer klanten verwelkomen, maar alleen op afspraak. Veel Nederlanders kijken weer uit naar een bezoek aan hun winkel. Winkeliers melden dat er veel animo is voor afspraken bij winkels. Maar er zijn ook nog praktische problemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het optuigen van reserverings- en afspraaksystemen op de website.

Winkeliers gaven eerder wel aan teleurgesteld te zijn nog niet helemaal open te mogen.

7:00 uur - Drukte bij kappers en schoonheidssalons na maandenlange sluiting
Kappers en schoonheidsspecialisten kunnen zich opmaken voor een aantal drukke dagen. Na bijna drie maanden gesloten te zijn geweest mogen ze woensdag weer aan de slag. Dat Nederlanders daar blij mee zijn, bleek de afgelopen dagen al.

Bij kappers kan de wachttijd voor een knipbeurt inmiddels oplopen tot enkele weken. Volgens kappersbranchevereniging ANKO staan de telefoons "roodgloeiend". Anders dan de vorige lockdown kunnen de kappers nu door de avondklok niet ook 's avonds knippen. Ook bij de schoonheidsspecialisten stromen de agenda's vol.

6:30 uur - Rijlessen en praktijkexamens weer mogelijk
Rijschoolhouders beginnen woensdag weer met het geven van rijlessen en het afnemen van praktijkexamens, nadat het demissionair kabinet vorige week versoepelingen bekendmaakte van de coronamaatregelen. Deze week staan ongeveer 5500 praktijkexamens gepland, maar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verwacht dat veel kandidaten hun auto-examen zullen uitstellen omdat ze sinds december niet hebben kunnen lessen.

Het CBR heeft mogelijk gemaakt dat kandidaten met een reservering tussen 3 maart en 2 april het examen kunnen verplaatsen. Ze krijgen voorrang op kandidaten die nog geen examen hebben gereserveerd. Hiervoor houdt het CBR tot en met mei plekken vrij. Kandidaten en opleiders zijn hierover geïnformeerd.

6:15 uur - Een jaar coronacrisis: problemen bij kwetsbare groepen toegenomen
Een jaar na het begin van de coronacrisis hebben veel Nederlanders nog steeds een hoge kwaliteit van leven. Maar er zijn kwetsbare groepen voor wie dat niet geldt. Zoals bijvoorbeeld jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een laag opleidingsniveau en zelfstandigen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Een jaar met corona'. Met dit rapport blikt het planbureau terug op de sociale en maatschappelijke effecten van de coronacrisis tot het najaar van 2020.

6:00 uur - De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn
Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één maal geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag gezegd bij het televisieprogramma Op1.

Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig.

Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen