Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: quarantaineplicht vervalt voor gevaccineerden

Geplaatst opzondag 4 juli 2021 - 12:00

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondagochtend 4 juli:

21:20 uur - Franse minister waarschuwt voor vierde coronagolf
De Franse minister Olivier Veran van Volksgezondheid roept niet-gevaccineerde inwoners op zich alsnog snel te laten inenten tegen het coronavirus. Hij waarschuwde op Twitter dat het land op weg kan zijn naar een vierde Covid-19-golf door de zeer besmettelijke Delta-variant die ook in Frankrijk steeds meer om zich heen grijpt.

"Vijf dagen lang is het besmettingspercentage niet gedaald, het stijgt weer. Vanwege de Delta-variant die erg besmettelijk is. Het Britse voorbeeld laat zien dat een vierde golf vanaf eind juli mogelijk is", twitterde Veran. "We moeten nog sneller gaan qua vaccinatie. Ons land is in een race tegen de klok."

16:45 uur - Aantal besmette jongeren disco Enschede opgelopen naar circa 165
Het aantal mensen dat vorige week zaterdag corona opliep bij uitgaansgelegenheid Aspen Valley in Enschede, is verder opgelopen. Inmiddels is van ongeveer 165 mensen bekend dat ze besmet zijn geraakt, van de naar schatting 600 bezoekers op die avond. De GGD Twente bevestigt zondag berichtgeving hierover door dagblad Tubantia.

Vrijdag werd al bekendgemaakt dat ongeveer 60 bezoekers van de discotheek corona hebben opgelopen. De GGD is nog steeds druk bezig met bron- en contactonderzoek.

15:00 uur - Minder dan 100 ic-bedden bezet
Voor het eerst sinds september 2020 zijn er minder dan honderd bedden op de intensive care (ic) bezet door coronapatiënten. In totaal liggen er nu 99 patiënten met COVID-19 op IC's van Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op 22 september vorig jaar hadden ic's voor het laatst minder dan honderd (destijds 91) coronapatiënten onder hun hoede.

11:33 uur - Geen quarantaine voor volledig gevaccineerden
Mensen die al volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hoeven vanaf donderdag 8 juli niet meer in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt, bijvoorbeeld een gezinslid. Dit geldt volgens een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR voor mensen die veertien dagen eerder de (laatste) prik hebben gehad en daarmee voldoende bescherming hebben opgebouwd. Quarantaine was tot nu toe voorschrift voor mensen met gezinsleden die positief zijn getest. Voor gevaccineerde golden dezelfde coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Daar komt donderdag verandering in.

De nieuwe regels gaan ook voor twee andere groepen gelden. Dat betreft de groepen mensen die minder dan zes maanden geleden Covid-19 hebben gehad. De immuniteit geldt ook voor mensen die al eerder Covid-19 hebben gehad en langer dan veertien dagen geleden minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Voor deze groepen vervalt de quarantaineplicht als iemand in hun huishouden of een ander nauw contact positief is getest.

De GGD blijft bron- en contactonderzoek uitvoeren. "Iedereen die positief getest wordt krijgt een bron- en contactonderzoek", benadrukt de woordvoerster van GGD GHOR Nederland.

9:14 uur - (Bijna) 16 jarige kunnen zich laten vaccineren
Kinderen die zijn geboren in 2005 kunnen vanaf zondag 10.00 uur een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen corona. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een tweet. Wie in 2005 is geboren, is of wordt dit jaar 16 jaar. Later komen ook de andere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.

In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Ze krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen, en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen. Het kabinet besloot woensdag dat gezonde jongeren mogen worden ingeënt. De Gezondheidsraad had dat ook aangeraden. Volgens de deskundigen verkleint het vaccin de kans dat tieners het coronavirus oplopen. Zo'n besmetting verloopt bij de meeste kinderen weliswaar mild, maar er zijn wel degelijk risico's, aldus de raad. Bovendien voorkomt het vaccin dat jongeren het virus overdragen aan volwassenen.

Op de Waddeneilanden is de vaccinatie van tieners overigens al begonnen. Zo zijn vrijwel alle kinderen van 12 jaar en ouder op Schiermonnikoog woensdag al gevaccineerd, meteen na het besluit van het kabinet.

8:00 uur - Twintig mensen kregen AstraZeneca in plaats van Moderna door vergissing GGD Groningen
In het vaccinatiecentrum in MartiniPlaza in Groningen zijn twintig mensen gevaccineerd met AstraZeneca in plaats van met Moderna, waarvoor deze mensen een uitnodiging hadden gekregen. De GGD betreurt het incident, schrijft de GGD Groningen op zijn website. De vergissing kwam aan het licht toen bij het klaarmaken van de prikken bleek dat er twee ampullen AstraZeneca waren bereid. Het gaat om mensen die zaterdag tussen 09.10 en 9.35 uur een prikafspraak hadden. De GGD heeft hen persoonlijk op de hoogte gesteld van de vergissing. GGD Groningen heeft het incident gemeld bij gezondheidsinstituut RIVM. "Inmiddels zijn maatregelen getroffen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen", aldus GGD Groningen. De huisartsen van de twintig personen worden op de hoogte gebracht van de onjuiste vaccinatie.

Het is niet de eerste keer dat mensen per ongeluk ingeënt worden met een ander vaccin dan waarvoor ze werden uitgenodigd. Midden juni kregen vier mensen bij de GGD Hollands Noorden ook AstraZeneca toegediend in plaats van Moderna. AstraZeneca geeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking. Het gaat dan om bloedstolsels in combinatie met een te kort aan bloedplaatjes.

7:02 uur - Sint Maarten kort de avondklok in
Er is nog een avondklok van 02.00 uur tot 06.00 uur. De versoepeling is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen op het eiland.

Op Sint Maarten waren zaterdag 26 besmettingen geregistreerd, vier coronapatiënten liggen in het ziekenhuis. Sinds de uitbraak van de coronapandemie vorig jaar maart zijn er 33 coronapatiënten op het eiland overleden.

Het aantal mensen dat zich laat vaccineren op het eiland is nog wel laag, iets meer dan 40 procent is minstens één keer gevaccineerd. Maar volgens de overheid is het vanwege het lage aantal coronapatiënten toch veilig om kroegen, nachtclubs en discotheken weer tot 02.00 uur open te laten zijn. Ook feesten en evenementen zijn tot die tijd toegestaan.

De minister van Volksgezondheid roept de bevolking bijna dagelijks op om zich te laten vaccineren. Ook raadt hij de bevolking nog steeds aan zich zoveel mogelijk aan de coronamaatregelen te houden, zoals het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes en het veelvuldig wassen van handen.

4.02 uur - Reizen naar Suriname kan weer met vaccinatie
Mensen die volledig zijn gevaccineerd zijn twee weken na hun laatste prik welkom in Suriname. Ook hoeven zij niet in quarantaine, meldde de Surinaamse regering zaterdag (lokale tijd). Mensen die niet gevaccineerd zijn of nog maar één prik hebben gehad, zijn alleen welkom als zij toestemming van de Surinaamse regering hebben om naar het land te reizen. Die toestemming krijgen zij als ze inwoner van Suriname zijn of vanwege hun beroep onmisbaar zijn. Voor hen geldt een quarantaineplicht van zeven dagen zodra ze in Suriname aankomen. Het versoepelen van de regels voor volledig gevaccineerden is voor veel reizigers die naar Suriname willen een goed bericht. Omdat het aantal coronagevallen in Suriname maar langzaam daalt, is de regelgeving voor personenverkeer streng. De nieuwe regels zullen mogelijk leiden tot meer vluchten en meer inkomsten voor Suriname.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen