Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Puinruimen en schoonmaken na overstromingen

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 8:56

Het hoogwater heeft Limburg verlaten. Daarmee wordt de schade door de hele provincie langzaam zichtbaar. In het zuiden zijn de opruim- en herstelwerkzaamheden al in volle gang, in het noorden kan daar dinsdag ook mee begonnen worden.

Slachtofferhulp is beschikbaar voor mensen die daar behoefte aan hebben. Meer info

Luister ook: Calamiteitenzender L1 Radio

23:00 uur - Lijst monumenten met waterschade dijt verder uit
Er komen nog steeds nieuwe meldingen binnen over monumenten die zijn getroffen door wateroverlast in Limburg, meldt kenniscentrum Huis voor de Kunsten Limburg. Volgens Marianne van der Elsen, adviseur voor Erfgoedorganisaties bij het centrum, zijn er nu 25 monumenten bekend. Maandag waren dit er nog zestien.

Lees ook: Lijst monumenten met waterschade dijt verder uit

22:45 uur - 140 militairen helpen Waterschap Limburg met herstel buffers en beken
Het Waterschap Limburg krijgt de hulp van 140 militairen in het herstel van de buffers en beken in Limburg na de wateroverlast. "De buffers en beken hebben een flinke klap gekregen door het noodweer", zegt dijkgraaf Patrick van der Broeck. Limburg telt zo'n 500 buffers. Het waterschap wil alle systemen weer op kracht hebben voor de volgende buien.

Lees ook: Militairen helpen waterschap met herstel buffers en beken

22:10 uur - Boer dubbel getroffen: Inbraak tijdens hoogwater
Het was schrikken dit weekend bij de boerderij van Leo en Annie Hamans aan de Hateboer in Roermond. Niet alleen kwam er plotseling 40 centimeter water binnen, ook sloegen dieven hun slag. “We hadden het eerst niet eens door”, zegt een aangeslagen Annie Hamans. “We dachten eerst dat de ruit kapot was doordat er iets tegenaan was gekomen. Toen we zondag aan het opruimen sloegen, viel het kwartje pas dat er was ingebroken.”

Video: L1

Lees ook: Boer dubbel getroffen: inbraak tijdens hoogwater

21:55 uur - Toeristen twijfelen om Zuid-Limburg te bezoeken
Toeristen twijfelen om in Zuid-Limburg op vakantie te komen. Hotels en campings krijgen veel vragen of ze welkom zijn, ook hotels en campings die niet in het getroffen gebied van de watersnood liggen krijgen telefoontjes. Dat geldt ook voor Daniëlle van de Bool van landschapscamping Alleleyn:

Video: L1

Visit Zuid-Limburg wil het beeld van een 'oorlogsgebied' bij toeristen wegnemen. “Het is heel goed dat media daar ook aandacht aan besteden. Er is meer dan die kleine stukjes Valkenburg en Meerssen die nog even niet toegankelijk zijn. Voor de rest is Zuid-Limburg een prima plek om op vakantie te gaan", zegt marketing manager Manon Luijten van Visit Zuid-Limburg.

Lees ook: Toeristen twijfelen om Zuid-Limburg te bezoeken

21:45 uur - Onzekerheid over financiële steun voor Heerlense Oliemolen
De beelden van de Oliemolen in Heerlen gingen vorige week door heel Nederland. Eigenaren Corriene en Paul Reesink hebben een week later vooral onzekerheid over de financiële afhandeling. De woning en Bed & Breakfast zijn niet verzekerd en de wateroverlast kwam niet door een beek of een rivier, maar door een overgelopen regenwaterbuffer.

Lees ook: Onzekerheid over financiële steun voor Heerlense Oliemolen

21:25 uur - Remkes wil geen 'Groningse toestanden' bij afhandeling watersnood
Waarnemend gouverneur Johan Remkes wil geen 'Groningse toestanden' bij de afhandeling van de schade na de watersnood. Dat zegt Remkes een interview met RTV Noord.

Remkes denkt dat hij als gouverneur veel kan betekenen voor de Limburgers, met name op bestuurlijk vlak. Vooral op het vlak van de afwikkeling van de schade. Remkes zegt geen gelegenheid onbenut te laten om het belang van een snelle en zorgvuldige afdaling te laten zien. Hij vindt de vergelijking met de problemen rondom de aardbevingen in Groningen door de gaswinning niet gepast, maar gebruikt het wel in zijn gesprekken. "Ik heb hier wel tegen een aantal bewindspersonen gezegd: ‘Ik wil qua snelheid van de schadeafhandeling geen Groningse toestanden. Hoe daar op gereageerd werd? Begripvol. Men is in Den Haag druk doende op een goede manier te sleutelen aan allerlei regelingen", aldus Remkes tegen de regionale zender.

20:00 uur - Noodsituatie Veiligheidsregio Limburg-Noord opgeheven
De noodsituatie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord is opgeheven. Dat heeft Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio, bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Ook alle noodverordeningen zijn ingetrokken. Wel zijn er zeven plekken in het noorden van de provincie waar het nog verboden is om de dijken te betreden. Volgens Scholten is het waterpeil van de Maas in Noord- en Midden-Limburg flink gedaald. "De noodsituatie is opgeheven. We hebben afgeschaald van GRIP 4 naar GRIP 2." Dat betekent dat niet langer de voorzitter van de veiligheidsregio de leiding heeft, maar de hoogste baas van de brandweer of de politie. "De nazorgfase start nu", zei Scholten.

Lees ook: Noodsituatie Veiligheidsregio Limburg-Nood opgeheven

18:55 uur - Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft persconferentie
De Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft om 19:00 uur een persconferentie over de actuele situatie van het hoogwater in Noord- en Midden-Limburg. Onder meer Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio, komt aan het woord. De persconferentie is hier te volgen.

18:30 uur - L1 geen calamiteitenzender meer
De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft besloten L1 Radio niet meer in te zetten als calamiteitenzender. De Veiligheidsregio gaf de afgelopen dagen updates over de actuele situatie in Noord- en Midden-Limburg. Na overleg van de Veiligheidsregio is besloten dat het regelmatig geven van updates niet meer nodig is.

17:25 uur - Meer dan zeven miljoen euro gedoneerd via Giro 777
Er is meer dan zeven miljoen euro aan donaties op Giro 777 binnengekomen. Dat valt te lezen op de website van het Nationaal Rampenfonds dat de actie heeft opgezet. Het geld dat binnenkomt op Giro 777 is bedoeld om Limburg te helpen na de overstromingen van afgelopen week. Het geld wordt gebruikt om mensen en organisaties te helpen waarvan de schade van de wateroverlast niet door de verzekering wordt gedekt. De laatst bekende tussenstand was van maandagmiddag. Toen stond de teller op 5,5 miljoen euro.

17:00 uur - Nooddijk in Beesel afgebroken
In Beesel wordt dinsdag de nooddijk afgebroken. De dijk werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangelegd met behulp van de inwoners van het dorp om extra bescherming te bieden tegen het water van de Maas.

16:45 uur - Ruim 200 schademeldingen vanuit Limburgse boeren
Ruim tweehonderd Limburgse boeren hebben tot nu toe aangegeven schade te hebben na de wateroverlast van afgelopen week. Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zijn veel ondernemers nog niet toegekomen aan het melden van schade. "Enerzijds omdat er op veel akkers nog water staat en anderzijds omdat ze andere zaken aan hun hoofd hebben", aldus een woordvoerder.

De LLTB zegt rekening te houden met extreme schade. "Vooral akkerbouwers met aardappelen, bieten en graan en kersen- en bessentelers hebben waterschade geleden", zei de bond eerder. Of gewassen hiervan kunnen herstellen, is pas over een paar weken bekend. Ook de totale omvang van de schade zal de komende weken duidelijk worden, zegt de LLTB.

Een rondgang langs verschillende wijnbedrijven in Limburg wees maandag al uit dat zij rekening houden met het mislukken van de druivenoogst. Omdat de druivenranken vochtig zijn door de regen en de zon nu schijnt, kunnen de gewassen gaan schimmelen.

Lees ook: Na drie droge jaren verliezen boeren hun oogst aan het water

15:50 uur - Ondergelopen horecazaken in Venlo compleet verwoest
De twee horecazaken aan De Werf in Venlo zijn compleet verwoest. De eigenaren konden dinsdagochtend voor het eerst de schade opnemen en die is groter dan gedacht. Koert van den Heuvel van restaurant De Werf had lange tijd de hoop dat het wel mee zou vallen, maar alles wat in zijn zaak staat kan als verloren worden beschouwd. Restaurant De Werf en Café BLVD hebben besloten door te willen gaan en het beste er van te maken:

L1

Lees ook: Ondergelopen horecazaken Venlo compleet afgeschreven

15:30 uur - Caravan aan de oevers van de Maas
Aan de oevers van de Maas zijn nog veel spullen te zien die zijn meegevoerd in de stroming van de rivier. In Itteren ligt onder meer een caravan langs de kant:

15:20 uur - Aantal schademeldingen loopt op tot 2000
Het aantal schademeldingen naar aanleiding van de watersnood is opgelopen tot bijna 2000. Bij Interpolis zijn tot dinsdagmiddag 1192 schademeldingen binnengekomen. Bij Centraal Beheer, onderdeel van Achmea, zijn er 742 claims ingediend. Interpolis en Centraal Beheer zijn de grotere verzekeraars in Limburg. De meeste meldingen komen binnen vanuit de gemeenten Valkenburg aan de Geul, Heerlen en Meerssen. Het merendeel van de claims gaat over beschadigde huizen, een klein deel over schade aan auto's.

Lees ook: Aantal schademeldingen Limburg loopt op tot bijna 2000

14:55 uur - Veiligheidsregio Zuid-Limburg schaalt af naar GRIP-0
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg is afgeschaald van GRIP-2 naar GRIP-0.

GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. De regeling wordt vastgesteld bij een grote ramp of een crisis. Vorige week werd vanwege de watersnood GRIP-4 afgekondigd. Dat wil zeggen dat meerdere gemeenten betrokken zijn bij een ramp. Op dat moment neemt de voorzitter van de Veiligheidsregio de beslissingen. Sinds afgelopen zaterdag was GRIP-2 van kracht, wat betekent dat de hoogste baas van de brandweer of politie de leiding heeft. Nu is afgeschaald naar GRIP-0 wordt weer de normale dagelijkse werkwijze gehanteerd.

De Veiligheidsregio zegt nog wel met meer informatie te komen over de verdere nazorg.

14:21 uur - Weggespoelde oever legt pijpleiding bloot: lekkage nafta
Door het hoogwater en de sterke stromingen die daardoor ontstonden in de Maas, is tussen Maasband en Urmond een stuk oever weggespoeld. Een ondergrondse pijpleiding ligt daardoor bloot en raakte beschadigd.

Rijkswaterstaat ontdekte de blootliggende pijp maandag bij een preventieve controle van de Maasbodem, meldt de gemeente Stein. Dinsdagochtend werd duidelijk dat de pijpleiding beschadigd is en er een lekkage is ontstaan.

De leiding verbindt de haven van Antwerpen onder meer met het Chemelot-terrein in Geleen en was volgens de gemeente gevuld met nafta, een dieselachtige vloeistof. De leiding werd maandag uit voorzorg uit bedrijf genomen. Lees hier meer.

14:04 uur - Schade aan Maasboulevard in Kessel lijkt mee te vallen
De schade aan de Maasboulevard in Kessel na het hoogwater lijkt mee te vallen. Dat schrijft de gemeente Peel en Maas. Het waterpeil in de Maas ter hoogte van Kessel is nu zo ver gezakt dat de Maasboulevard in aanleg weer zichtbaar wordt. "De maatregelen die vooraf zijn genomen door de aannemer lijken zijn effect te hebben."

De Maasboulevard wordt nu schoongemaakt. Overigens blijkt een berm aan De Heuvel in Baarlo, ter hoogte van de sluis bij Steyl, wel beschadigd te zijn door het hoogwater. Die wordt hersteld.

13:45 uur - Wegen in Gennep nog dicht vanwege hoogwater
De wegen in Gennep die door het hoogwater afgesloten waren, blijven nog even dicht. Het Maaswater is nog steeds aan het zakken in de gemeente. Daarna worden de wegen schoongemaakt zodat ze weer veilig begaanbaar zijn. Dit kost extra tijd, omdat het Maaswater veel vuil en afval achtergelaten heeft.

De Bloemenstraat in Milsbeek gaat dinsdag weer open voor het verkeer. De gemeente verwacht dat vrijdag alle wegen weer toegankelijk zullen zijn.

afsluiting wegen Gennep - 20 jul 2021
Foto: Gemeente Gennep

13:07 uur - Maasoevers bezaaid met rotzooi na overstromingen
Op de oevers van de Maas vinden boswachters na de overstromingen kliko's, koelkasten, kadavers, hout en grote hoeveelheden huishoudelijk afval. In Zuid-Limburg zijn ook veel spullen aangespoeld die met het Maaswater vanuit België zijn aangevoerd.

Rijkswaterstaat is begonnen met kraanschepen rommel uit het water te vissen. De dienst hoopt zo te voorkomen dat stuwen en sluizen beschadigen door drijvende troep. Lees hier meer.

12:30 uur - Horeca aan de Werf in Venlo druk bezig met puinruimen

11:12 uur - Pater Sangersbrug weer open voor (brom)fietsers en voetgangers
De Pater Sangersbrug tussen Roosteren en Maaseik is sinds dinsdagochtend weer open voor fietsers en voetgangers. De verwachting is dat later op de dag ook auto's weer over de brug kunnen. Mogelijk moeten zware voertuigen zoals vrachtwagens en tractoren langer moeten wachten om weer over de brug te kunnen.

10:58 uur - Hoogwater Maas in de buurt van Waalwijk
De hoogwaterpiek van de Maas heeft dinsdagmorgen Waalwijk bereikt. Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten niet dat de hoge waterstand van de Maas in de Biesbosch problemen gaat veroorzaken. De piek is sinds het hoge water Noord-Limburg bereikte, flink afgezwakt door uitvloeiend rivierwater.

De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal, Lek en IJssel is dinsdag dalend. De uiterwaarden en de buitendijkse gebieden zullen de komende dagen langzaam leeglopen, aldus Rijkswaterstaat. De zomerpolders langs Waal en Maas gaan vollopen met kwelwater, water dat achter de dijk opborrelt door de hoge waterstand in de bodem.

De afvoer van de Maas daalt de komende dagen onder de 500 kubieke meter per seconde bij Sint Pieter onder Maastricht. De waterstand kan daar nog enigszins op en neer gaan, omdat er in België technische problemen zijn in het Albertkanaal. Maar de fluctuerende stand veroorzaakt geen nieuwe problemen, aangezien de afvoer van beken en zijrivieren die in België afwateren op de Maas al sinds afgelopen vrijdag aan het dalen is.

10:12 uur - Bewoners Haelen woensdag mogelijk terug naar huis
De gemeente Leudal verwacht dat de bewoners van de Broekweg in Haelen woensdag terug naar hun huis kunnen. Ze kregen zaterdagochtend het dringende advies hun woningen te verlaten. Daarvoor werd bij alle woningen aangebeld. De bewoners van de Kemp in Horn die gelijktijdig geëvacueerd werden, mochten maandag al naar huis. In Haelen was op dat moment het water in de retentiebekken nog hoger dan de ligging van de woningen. Daardoor duurt het voor deze bewoners langer voor ze veilig naar huis kunnen.

10:03 uur - Aparte behandelmethode nodig voor reinigen van mergelmuren in Valkenburg
In Valkenburg is Dolmans Calamiteitendiensten al druk bezig met het leegruimen, droogmaken en herstellen van woningen en bedrijfspanden. Het gebruik van mergelstenen voor woningen maakt de werkzaamheden wel anders. "Gewone stenen kun je met hogedrukunits schoonspuiten, maar daar kan mergel juist niet tegen. Mergel heeft dus een apart behandeling nodig om te zorgen dat je het vocht eruit krijgt. Het reinigen moet ook op een aparte manier gebeuren", vertelt directeur Rob Meershoek op L1 Radio. Het bedrijf doet vaker werkzaamheden in het gebied en heeft daardoor ook ervaring met het reinigen van mergel. "Ook in complexe situaties zoals in de mergelgrotten zelf."

De werkzaamheden kosten tijd. Alleen het droogproces kost al twee tot vier weken. Daarna moeten de herstelwerkzaamheden nog gedaan worden. Dat betekent dat Valkenburg de komende maanden nog wel bezig zal zijn met het opkrabbelen na de watersnoodramp.

Lees ook: Het water is geweken en herstelbedrijven rukken massaal uit

ANP-433968384
Foto: ANP

9:51 uur - Dijken worden allemaal te voet gecontroleerd
Er zijn volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Limburg-Noord in de nacht van maandag op dinsdag geen calamiteiten geweest. "Het water is nu overal aan het zakken." Er wordt dinsdag weer hard gewerkt aan de inspectie van de dijken. Ze worden allemaal te voet nagelopen. "Dit gebeurt stroomopwaarts. Alle dijken worden vanuit het zuiden naar het noorden toe nagelopen en gecontroleerd", laat de woordvoerder weten.

De Veiligheidsregio herhaalt nogmaals de oproep niet over onverharde dijken te wandelen of te fietsen. "De dijken zijn verzadigd. Daardoor is er een risico op instabiliteit." Het is nog niet bekend hoelang de onverharde dijken verboden gebied blijven.

9:40 uur - Natuurgebied langs Grensmaas voorlopig afgesloten
De natuurgebieden langs de Grensmaas blijven voorlopig nog dicht voor bezoekers. Boswachters gaan eerst controleren of de terreinen veilig te betreden zijn. Natuurmonumenten roept mensen op nog niet te komen, ook niet om te helpen. Zodra duidelijk is dat de terreinen veilig zijn 'kunnen we zeker hulp gebruiken'.

De natuurgebieden zijn door het hoogwater veranderd en kletsnat. Dit kan voor onverwachte en gevaarlijke situaties zorgen, door bijvoorbeeld drijfzand, instabiele wanden en wegtrekkend water. Lees hier meer.

8:49 uur - Dag van nationale rouw in België na verwoestend noodweer
België herdenkt dinsdag de slachtoffers van het noodweer dat op 14 en 15 juli vooral de regio van de stad Luik heeft geteisterd. De buitengewoon hevige regens veroorzaakten overstromingen en verwoestende waterstromen die aan zeker 31 mensen het leven hebben gekost. Het water veroorzaakte ook een kolossale schade in delen van het land. Er worden nog steeds zeventig mensen vermist.

Om 11:00 uur begint in de zwaar getroffen stad Verviers, ten oosten van Luik, een plechtigheid waar onder anderen koning Filip, premier Alexander De Croo en de Waalse eerste minister Elio Di Rupo bij aanwezig zijn, berichten plaatselijke media.

8:45 uur - Valkenburg zoekt onderdaklocaties voor gedupeerden
De gemeente Valkenburg is dringend op zoek naar plaatsen waar gedupeerden onderdak kunnen krijgen die nog niet terug naar hun woning mogen. Het gaat om gedupeerden die waarschijnlijk voor een langere periode nog niet naar huis kunnen.

8:00 uur - Weg naar Bergen bijna weer droog
Door het terugtrekkende water staat er op de doorgaande weg tussen Bergen en Nieuw-Bergen bijna geen water meer. Bewoners van Bergen worden nog steeds met een pendeldienst overgebracht, omdat de weg eerst nog gecontroleerd moet worden op de veiligheid. De gemeente zal dit doen zodra de weg droog en schoongemaakt is.

Bergen kwam door het hoogwater geïsoleerd te liggen. Met behulp van militaire voertuigen werden bewoners naar het vaste lang overgebracht. De hulp van defensie was vanaf maandag 18:00 uur niet meer nodig. Lees hier meer.

Lees hier het liveblog van maandag 19 juli terug

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen