Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Politiebonden zien voordelen van open terrassen

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 8:07

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit is het coronanieuws van donderdag 25 februari:

18:35 uur - Besmette dieren in zoo Praag
Een gorilla in de dierentuin van de Tsjechische hoofdstad Praag is besmet met het coronavirus. Ook twee leeuwen zijn geïnfecteerd. Dat meldt persbureau ANP.

De 29-jarige gorilla Richard vertoont lichte symptomen zoals vermoeidheid en gebrek aan eetlust, zei dierentuindirecteur Miroslav Bobek. Hij gaat ervan uit dat de dieren "ondanks alle voorzorgsmaatregelen" zijn besmet door hun verzorgers.

Andere dierentuinen hebben eerder melding gemaakt van besmette dieren.

17:25 uur - AstraZeneca-topman legt verantwoording af
AstraZeneca-topman Pascal Soriot is "teleurgesteld" dat de productie en dus de levering van zijn coronavaccin aan de Europese Unie tegenvalt, dat meldt persbureau ANP. "Net als jullie", zei hij in het Europees Parlement, dat hem en andere vaccinfabrikanten donderdag aan de tand voelt.

AstraZeneca meldde de afgelopen weken tegenslag na tegenslag. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer.

De productie in het tweede kwartaal dreigt ook fors tegen te vallen, bleek maandag. Het bedrijf staat er in Brussel sindsdien niet erg goed op.

16:20 uur - Meer dan 5000 nieuwe besmettingen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5048 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen woensdag- en donderdagochtend, dat meldt persbureau ANP.

Dat zijn er aanzienlijk meer dan het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4487 positieve coronatesten per dag.

15:15 uur - Politiebond heeft sympathie voor openen terrassen
Het openen van de terrassen kan de politie helpen bij het handhaven van de coronaregels in te drukke parken. Dat meldt persbureau ANP. Na een gesprek met voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond donderdag na overleg met een aantal burgemeesters over dit onderwerp.

De Nederlandse Politiebond heeft sympathie voor de actie van horecaondernemers op om volgende week dinsdag hun terrassen weer te openen, zegt Struijs. "Uiteraard gaat de politie handhaven als terrassen op illegale wijze openen, maar we snappen de oproep van Koninklijke Horeca Nederland heel goed", reageert Struijs op de voornemens van de horecabedrijven.

"Door het mooie weer is sprake van toenemende drukte in parken en op stranden. Mensen komen bij elkaar, met grote drukte tot gevolg. De horecabedrijven willen de terrassen gereguleerd openen, met inachtneming van de 1,5 meter. Dat verlicht voor de politie de druk op de handhaving", aldus Struijs.

13:30 uur - Back to Live-evenementen binnen twintig minuten uitverkocht
De kaartverkoop van de zogeheten Back To Live-evenementen van ID&T en MOJO waren donderdag binnen twintig minuten uitverkocht. Dat laat de organisator Fieldlab Evenementen weten aan het ANP.

Festivalfans en concertgangers konden kaarten kopen voor twee evenementen in de Ziggo Dome en twee festivals op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Voor elk concert in de Ziggo Dome waren 1300 kaarten te vergeven. En in Biddinghuizen worden per festival 1500 bezoekers ontvangen.

Het eerste evenement staat zaterdag 6 maart op het programma, dan treden tijdens een dancefeest in de Ziggo Dome onder meer Lucas & Steve, Sunnery James & Ryan Marciano en Sam Feldt op. Een dag later verzorgt André Hazes samen met een support act en special guest in dezelfde zaal een concert. Op zaterdag 13 maart vindt er een Back To Live-dancefestival plaats en op zondag een popfestival, met onder meer Chef'Special, Maan en Bilal Wahib.

13:00 uur - Sportscholen azen op heropening
Verschillende sportscholen voeren aanstaande zaterdag actie om weer open te mogen. 140 sportscholen, waaronder zeven Limburgse, nemen zaterdag deel aan die actie omdat ze ontevreden zijn dat hun branche niet kan rekenen op versoepelingen binnen de coronamaatregelen. Lees hier meer.

11:45 uur - Kabinet wil met burger in gesprek over coronacrisis
Het kabinet wil de komende maanden met burgers en organisaties in gesprek over de problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis. Op de website watisjouwidee.nl kunnen mensen aangeven waar ze mee zitten, maar ook hoe de problemen volgens hen kunnen worden opgelost.

Mensen kunnen niet alleen hun zorgen of ideeën insturen, maar zich ook aanmelden om er verder over mee te praten. In totaal worden er tachtig digitale groepsgesprekken georganiseerd: vijftig voor burgers, twintig voor maatschappelijke organisaties en tien voor wetenschappers en denkers. Er is ruimte voor zo'n 600 deelnemers, 200 plekken zijn al vergeven. Voor de overige plekken kunnen mensen zich nog online opgeven.

11:35 uur - Hoekstra: NS zal 'op termijn' minder moeten gaan rijden
De NS zal met minder treinen moeten gaan rijden, denkt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het volhouden van de dienstregeling "lijkt op termijn financieel gezien niet vol te houden", aldus de bewindsman in een reactie op de jaarcijfers van het vervoersbedrijf, waarvan de Staat de enige aandeelhouder is. De coronacrisis raakt de NS hard; het bedrijf draaide vorig jaar een recordverlies van 2,6 miljard euro.

President-directeur Marjan Rintel zegt in een toelichting daarop dat de NS meer geld nodig heeft van de overheid. Over aanvullende steun is Hoekstra in gesprek, maar "het is aan de NS om de organisatie op termijn weer financieel gezond te maken". Dat is volgens de bewindsman broodnodig. Mensen reizen veel minder met de trein door de coronamaatregelen, en ook de komende jaren verwacht de vervoerder minder reizigers.

11:30 uur - Kermisbranche wil open en bereidt rechtszaak voor tegen Staat
De kermisbranche bereidt een rechtszaak voor tegen de Staat, omdat de kermissen weer open willen. De kermisondernemers zijn ook niet te spreken over de aangeboden steun, die vervalt als een kermis open is geweest in maart of oktober, maanden dat kermissen vaak open zijn.

"We bereiden onze zaak tegen de Staat nu voor", zegt Hans van Tol van de Nationale Bond van Kermishouders BOVAK. "Wij willen weer perspectief. Iedereen heeft het over de terrassen en de horeca, maar wij zijn onzichtbaar." De kermisbranche wacht echter de laatste ontwikkelingen in het coronabeleid nog af, voordat het tot een zaak komt. Van Tol meent dat de zaak dan sterker wordt.

Volgens Van Tol kunnen de kermissen veilig weer open, "dat deden we afgelopen zomer ook". De kermissen moesten toen weer dicht vanwege de coronamaatregelen, zonder dat de kermishouders daar een goede reden voor kregen, zegt Van Tol.

11:10 uur - Moderna heeft coronavaccin aangepast op Zuid-Afrikaanse variant
Vaccinproducent Moderna heeft een aangepaste versie van zijn coronavaccin gemaakt die specifiek de Zuid-Afrikaanse variant van het virus onschadelijk moet maken. De fabrikant heeft een partij van de nieuwe kandidaat-vaccins gestuurd naar de National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten voor klinisch onderzoek. Als dat een succes is, kan het bedrijf een aanvraag doen bij de medische toezichthouders om de nieuwe versie op de markt te mogen brengen.

Moderna gaat er op basis van voorlopige cijfers van uit dat het bestaande, goedgekeurde coronavaccin ook werkt tegen gemuteerde versies van het virus. Toch zijn in het onderzoek wat zorgen naar voren gekomen, zo bleek eerder; het zou bijvoorbeeld kunnen dat het bestaande vaccin minder lang bescherming biedt tegen de variant die in Zuid-Afrika is ontstaan.

Het bedrijf meldt dat het "uit voorzorg" een strategie heeft uitgewerkt om nieuwe coronavarianten zoals de Zuid-Afrikaanse effectief aan te pakken.

11:00 uur - Ziekteverzuim in zorgsector blijft stijgen: 71.000 zieken per dag
Het ziekteverzuim in de zorgsector is in de maand januari opnieuw gestegen. Toen waren dagelijks gemiddeld 71.000 werknemers niet inzetbaar. Dat is meer dan het gemiddelde verzuim over het hele coronajaar 2020, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet. Vorig jaar bleven gemiddeld 63.000 medewerkers per dag thuis vanwege ziekte.

Op basis van onderzoek bij circa driehonderd zorginstellingen berekende Vernet het landelijk verzuimpercentage in januari op 7,68 procent. Het verzuim steeg in alle regio’s, de regio Noord liet net als een jaar geleden het hoogste verzuim zien. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.

9:36 uur - Kaartverkoop proeffestivals van start
Festivalfans en concertgangers hebben er lang op moeten wachten, maar donderdag start eindelijk de kaartverkoop van de zogeheten Back To Live-evenementen van ID&T en MOJO. De kleinschalige muziekfestivals en een concert vinden plaats in maart als onderdeel van het onderzoek van Fieldlab Evenementen. Bij deze proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

Het eerste evenement staat zaterdag 6 maart op het programma. Dan treden tijdens een dancefeest in de Ziggo Dome Sunnery James & Ryan Marciano, Sam Feldt, Lucas & Steve en Lady Bee op. Een dag later verzorgt André Hazes samen met een support act en special guest in dezelfde zaal een concert.

9:15 uur - Trimbos: toename van psychische klachten in coronatijd
Het Trimbos-instituut ziet een toename van psychische klachten tijdens de coronacrisis. Uit een peiling onder bijna 1300 mensen eind januari blijkt dat de deelnemers hun leven een 6,6 gaven, tegenover een 7 in de maanden daarvoor. Kort voor de peildatum werd op 20 januari een aanscherping van de lockdown aangekondigd, mede vanwege de oprukkende Britse variant van het virus.

Het was de derde keer dat het instituut een dergelijke peiling uitvoerde. In het nieuwste onderzoek geeft bijna een kwart van de deelnemers aan dat hun mentale gezondheid sinds het begin van de coronacrisis achteruit is gegaan. In oktober was dat nog 1 op 6.

Ook hebben mensen volgens Trimbos vaker last van slaapproblemen, angst, depressie en eenzaamheid. De jongste groep respondenten van tussen de 20 en 35 jaar heeft hier het meeste last van. Deelnemers geven aan dat zij meer sociaal contact en perspectief belangrijk vinden om de coronacrisis goed door te komen.

8:15 uur - Sekswerkers in actie om werk te hervatten
Sekswerkers demonstreren komende dinsdagmiddag in Den Haag. Ze eisen dat ze net als andere contactberoepen, zoals kappers, masseurs en rijscholen, vanaf woensdag weer aan het werk mogen gaan. Voor de protestactie komen de sekswerkers met een 'peepshow op wielen' naar de Hofplaats, een plein naast het gebouw van de Tweede Kamer.

Het kabinet bepaalde dinsdagavond dat alle contactberoepen weer aan de slag mogen, maar sloot sekswerkers uit van hervatting van hun werk. "Bij sekswerkers heb je te maken met het bijzondere karakter van dat beroep, namelijk dat je heel dicht bij elkaar bent, met alle risico's van overdracht van het virus", verklaarde premier Mark Rutte daarover.

Sekswerker en organisator van de actie Moira Mona vindt dat onzin. "Sekswerkers zijn professionals en hebben zich altijd al beschermd tegen virussen en bacteriën. Het is gewoon belachelijk dat we niet dezelfde rechten hebben als andere werkenden en niet hetzelfde behandeld worden als andere contactberoepen terwijl daar geen enkele reden voor gegeven wordt." Ze wijst erop dat veel leden van deze beroepsgroep buiten de voorwaarden voor financiële steun vallen.

8:00 uur - 'Aanbod aan stageplekken verder afgenomen in coronajaar'
Het aanbod aan stageplekken is in het afgelopen jaar verder afgenomen, terwijl de vraag naar plekken om werkervaring op te doen juist flink is toegenomen. Volgens vacaturesite Indeed komt dit deels door de coronacrisis en deels door ontwikkelingen die al langer gaande zijn.

Er waren 3 procent minder stageplekken en de interesse hierin liep met 32 procent op, komt naar voren uit cijfers van het bedrijf. Over de afgelopen drie jaar bezien is het totale aanbod van plekken voor stagiairs met 5 procent geslonken.

"Werkgevers kampen in deze tijd met capaciteitsproblemen en zijn genoodzaakt andere prioriteiten te stellen", zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. "Daarnaast hebben ze er nu natuurlijk nóg een grote uitdaging bij, nu wordt geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Dat maakt begeleiding niet gemakkelijker."

7:15 uur - NS in 2020 door corona nog dieper in het rood dan gedacht
De coronacrisis treft NS nog véél zwaarder dan gedacht. De vervoerder maakt donderdag een verlies van circa 2,5 miljard euro over afgelopen jaar bekend, bevestigen ingewijden aan het AD. Om de dienstregeling dit en volgend jaar te kunnen blijven rijden, is nieuwe overheidssteun nodig.

Het verlies ligt aanzienlijk hoger dan NS eerder voorspelde. Afgelopen augustus ging de vervoerder nog uit van ruim een miljard euro, in het najaar liep dat op naar 1,5 miljard. Oorzaak van de rode cijfers is uiteraard de ruime halvering van het aantal reizigers door de lockdowns en alle beperkende maatregelen. Vervoerde NS in 2019 nog een recordaantal van 1,3 miljoen reizigers per dag, vorig jaar waren dat er slechts 580.000. Ook de omzet uit de stationswinkels en horeca kelderde.

Minstens zo erg is de reizigersverwachting voor de komende jaren. NS verwacht op zijn vroegst in 2025 terug te zijn op het niveau van 2019, toen het een record aantal van 1,3 miljoen reizigers per dag vervoerde.

7:30 uur - Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland stijgt opnieuw
Het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is het laatste etmaal verder gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft donderdagochtend bijna 12.000 nieuwe gevallen gemeld.

Woensdag waren dat er nog iets meer dan 8000, meer dan een verdubbeling ten opzichte van dinsdag. Met het cijfer van woensdag kwam er een einde aan een daling van drie dagen op rij. Het is een vast patroon dat de besmettingscijfers in Duitsland oplopen naarmate de week vordert. In totaal is het coronavirus in Duitsland al bij 2.414.687 personen vastgesteld.

Het officiële dodental werd donderdag bijgesteld met nog eens 385 personen. Bijna 70.000 personen in Duitsland zijn tot dusver met zekerheid overleden aan de gevolgen van Covid-19.

7:00 uur - Het leven krijgt een lager rapportcijfer door lange lockdown
Het schuurt en het knelt, het piept en het kraakt. Dat waren de letterlijke woorden van demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens alweer een persconferentie over het coronavirus. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder die ons valt. En de gevolgen tellen op, aldus Rutte, die daarom samen met het kabinet bereid is meer risico te nemen en enkele versoepelingen door te voeren. Een derde peiling in opdracht van het Trimbos-instituut, waarvan de resultaten donderdag bekend worden gemaakt, lijkt het gelijk van Rutte te bevestigen, meldt Trouw.

Tussen 25 januari en 2 februari vulden 1297 volwassenen via I&O Research een vragenlijst in. Voor het eerst daalde het rapportcijfer dat mensen hun leven geven fors: van een 7,0 naar een 6,6. Vorig jaar bleef dit cijfer nog stabiel, ondanks de coronacrisis.

6:30 uur - De Jonge noemt beweringen Van Haga over vaccins 'gevaarlijk'
Coronaminister Hugo de Jonge vindt uitspraken van Kamerlid Wybren van Haga (Forum voor Democratie) over bijwerkingen van coronavaccins "gevaarlijk". Van Haga zei in een coronadebat woensdag dat hij een "slecht gevoel" heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie.

"Nepnieuws verspreiden middenin een pandemie is gevaarlijk", waarschuwde De Jonge. De uitspraken van de FVD'er leidden tot irritatie bij de minister omdat ze volgens hem "de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden".

Volgens De Jonge meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid juist dat er daar nog geen enkel overlijden is gemeld als gevolg van een allergische reactie op het vaccin.

6:00 uur - Limburgers laten geld ondanks coronacrisis rollen
Limburgers lijken niet massaal de hand op de knip te houden. Zo'n 57 procent van de provinciegenoten geeft aan dat de coronacrisis geen aanleiding is geweest om het consumptiegedrag tegen het licht te houden.

Dat blijkt uit de enquête Staat van Limburg van onderzoeksbureau Etil in opdracht van L1.

Wel zijn er verschillen per regio. Zo geeft 61,7 procent van Noord-Limburg aan niet na te denken over aankopen. In Midden-Limburg ligt dat 58,6 procent en in het zuiden van de provincie is dat 53,7 procent. Lees hier meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen