Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Politie deelt minder coronaboetes uit'

Geplaatst opmaandag 30 november 2020 - 6:48

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er zijn nog steeds strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

In dit liveblog volg je de belangrijkste nieuwsfeiten en andere gebeurtenissen over de coronacrisis van maandag 30 november:

20:00 - Minister: minder parkeerplaatsen om virus te beteugelen
Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) denkt aan aanvullende maatregelen als minder parkeermogelijkheden om de trek naar winkelcentra te ontmoedigen. Het afgelopen weekeinde deden meerdere steden de winkels in hun binnensteden voortijdig op slot, omdat het er veel te druk was.

De minister en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreken maandagavond tijdens het veiligheidsberaad of het kabinet harder moet ingrijpen om het aantal besmettingen harder te doen dalen, en zo ja welke maatregelen genomen moeten worden.

18:42 - WHO: kijk heel zorgvuldig naar plannen met skiseizoen
Regeringen van landen waar wordt geskied moeten heel goed nadenken of ze de pistes willen openstellen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft echter geen concrete aanbevelingen.

Skiërs die samendrommen vormen een risico op verdere verspreiding van het coronavirus. Sommige landen hebben al aangegeven de pistes vanwege de pandemie dicht te houden.

"We zouden alle landen willen vragen te kijken naar het skiseizoen en andere redenen voor mensen om massaal bij elkaar te komen, en de bijkomende risicos heel, heel zorgvuldig te bekijken", zei WHO-topexpert Mike Ryan.

18:14 - Winkeliers willen evenredige verdeling coronasteun
De coronasteunmaatregelen voor de tegemoetkoming in de vaste lasten en de loonkosten moeten evenrediger verdeeld worden onder winkeliers. Dat wil branchevereniging INretail.

Volgens de vereniging worden kleding- en schoenenwinkels op één hoop gegooid met andere sectoren, zoals supermarkten. Voor de sector detailhandel is de tegemoetkoming in de vaste lasten daardoor maximaal 15 procent, terwijl mode en schoenenwinkels volgens INretail met veel hogere vaste lasten zitten, namelijk 25 en 26 procent. Specifieke branchecodes voor schoenen- en kledingwinkels kunnen dit probleem oplossen, stelt de vereniging.

16:14 uur - 'Nederlandse politie moet Belgische funshoppers beboeten'
Burgemeester Marino Keulen van de Belgische grensgemeente Lanaken wil dat de Nederlandse politie harder optreedt tegen Belgen die in Limburg gaan shoppen. Hij roept de politie op de tanden te laten zien. "Verplicht de overtreders om terug te keren. En schrijf boetes uit aan mensen die de regels blijven overtreden." Lees hier meer.

Drukte binnenstad stad Maastricht (29 nov 2020)
Foto: Jean-Pierre Geusens

14:50 uur - Politie deelt weer minder coronaboetes uit
De politie heeft vorige week weer minder coronaboetes uitgeschreven dan een week eerder. Ook het aantal waarschuwingen ging omlaag.

In totaal deelde de politie vorige week 568 coronaboetes uit, terwijl het er een week eerder nog 721 waren. Het valt wel te verwachten dat de cijfers nog naar boven worden bijgesteld. De politie is doorgaans op maandag nog niet op de hoogte van alle boetes die de week daarvoor zijn uitgeschreven. Zo blijkt nu dat twee weken geleden ruim 50 boetes meer zijn uitgedeeld dan de politie eerder meldde.

14:42 uur - Aantal coronagevallen afgelopen etmaal weer eens flink omlaag
Het aantal nieuwe coronagevallen is weer eens flink gedaald na een forse stijging. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 4610 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal positieve tests schommelt de laatste week heen en weer. Op zondag meldde het RIVM ongeveer 5600 nieuwe gevallen, op zaterdag bijna 4500, op vrijdag bijna 5800 en op donderdag bijna 4500.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 34.000 nieuwe gevallen vastgesteld, tegen ruim 37.000 in de week ervoor en iets meer dan 38.000 nog een week eerder. De daling van het aantal gevallen stagneert, concludeerde het RIVM al.

14:20 uur - Extra koopavonden en gespreid winkelen in Venlo
Om klanten meer ruimte te geven voor hun aankopen zijn veel winkels in Venlo deze donderdag- en vrijdagavond tot 20:00 uur open. Erik Manders van ondernemersvereniging Venlostad.com: "Zeker nu is het belangrijk dat consumenten zoveel mogelijk lokaal hun inkopen doen. De Venlose ondernemers hebben al veel te lijden gehad onder dit vreselijke virus. Als we de binnenstad op peil willen houden, moet de Venlonaar zoveel mogelijk lokaal shoppen."

13:53 uur - Moderna gaat goedkeuring in EU en VS aanvragen voor coronavaccin
Farmaceutische bedrijf Moderna gaat een noodgoedkeuring voor zijn coronavaccin aanvragen in zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten. Dat doet het Amerikaanse bedrijf nadat de werkzaamheid ook uit een uitgebreidere analyse is gebleken. Het vaccin van Moderna is voor 94,1 procent effectief en er zijn nauwelijks ernstige bijwerkingen. Alle deelnemers aan de test die ernstige gezondheidsklachten kregen, hadden een placebo toegediend gekregen.

coronavaccin coronavaccins vaccin vaccins (23 nov 2020)
Foto: iStock

13:05 uur - 'Acht op tien jongeren gaan mondkapje dragen'
Ruim acht op de tien jongeren gaan vanaf dinsdag een mondkapje dragen op plekken waar dat dan verplicht is vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Dat meldt onderzoeksbureau Qrius na onderzoek onder duizend jongeren in opdracht van webshop Winkelstraat.nl.

Bijna de helft van de ondervraagde jongeren (46 procent) denkt dat een mondkapje hen niet beschermt tegen het coronavirus. 57 procent gelooft dat het dragen van een mondmasker wel kan helpen bij het tegengaan van het coronavirus.

11:31 uur - Omzet horeca nam een vlucht in derde kwartaal
De horeca blijft een grote verliezer van de coronacrisis. In het derde kwartaal zag de sector de omzet evenwel met 103,6 procent stijgen ten opzichte van een kwartaal eerder. Maar op jaarbasis blijven de opbrengsten dik 12 procent achter, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

horeca, stoelen op de tafel, gesloten, lockdown, cafe, bar, kroeg, restaurant dicht (stock)
Foto: iStock

10:31 uur - Mensen voorzichtiger en eenzamer door tweede coronagolf
De Nederlanders houden zich over het algemeen meer aan de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Door de tweede coronagolf mijden mensen bijvoorbeeld vaker drukke plekken. Tegelijk groeit de eenzaamheid, komt naar voren uit een enquête van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

stock eenzaamheid kerstmis oudere
Foto: iStock

8:45 uur - Zorgen bij internisten over stagnerende daling coronabesmettingen
Medisch specialisten zijn bezorgd over de stagnerende daling van het aantal coronabesmettingen. De periode waarin wekelijks meer dan 1000 nieuwe patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis worden opgenomen duurt nu al drie weken langer dan tijdens de eerste golf in het voorjaar, waarschuwt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).

"De hoge druk op de ziekenhuizen houdt daarmee langer aan. Er zijn nu al ruim 1450 patiënten meer met Covid-19 opgenomen geweest op de verpleegafdeling dan in de eerste golf", aldus de NIV.

7:00 uur - Zoektocht naar 70.000 extra stembureauleden wegens corona
Gemeenten gaan vanaf maandag op zoek naar 70.000 extra mensen om stembureaus te bemannen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Extra handjes zijn nodig bij onder meer het tellen en te kijken of de coronaregels wel worden nageleefd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken helpt gemeenten vanaf maandag met het werven van extra mankracht voor de stembureaus. Ambtenaren die voor de Rijksoverheid, waterschappen en provincies werken, worden opgeroepen zich aan te melden.

Nieuwkomer Silvio Erkens hoogste Limburger op VVD-lijst
Nieuwkomer Silvio Erkens hoogste Limburger op VVD-lijst
Foto: iStock

6:03 uur - Minder patiënten op Spoedeisende Hulp bij lockdown
Tijdens de lockdown werden er 27 procent minder slachtoffers met ernstig letsel behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH). De daling van het aantal gewonden was het sterkst bij sporters, waarvan er 52 procent minder met een ernstige blessure een ziekenhuis werden binnengebracht. Dat meldt De Telegraaf.

6:00 uur - 'Testen en behandelen van hiv-patiënten verstoord door corona'
De coronapandemie raakt ook de strijd tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Bijna driekwart van alle lopende hiv-testprogramma's en meer dan de helft van alle behandelprogramma's is ernstig verstoord geraakt door corona, concludeert het Aidsfonds.

Volgens het fonds neemt het aantal hiv-infecties toe in grote delen van de wereld. De combinatie met het coronavirus heeft "een desastreus effect op de wereldwijde aidsbestrijding", zegt het Aidsfonds.

3:30 uur - Burgemeesters over extraatje voor jeugd, vuurwerk en drukte
Drukte in winkelgebieden - nu het sinterklaasfeest en Kerstmis er aan komen - vuurwerk en de mogelijkheid 'iets extra's' voor jongeren tijdens de jaarwisseling te organiseren. Deze onderwerpen staan maandagavond op de agenda tijdens het wekelijkse overleg van de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen. Ook veiligheidsminister Ferd Grapperhaus is daarbij. Lees hier meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen