Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Opnieuw problemen met ICT-systeem van de GGD

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 6:56

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de vaccinatiecampagne en de avondklok.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 9 februari:

  • Opnieuw problemen met ICT-systeem van de GGD
  • Weekcijfers corona: Limburg blijft hardst getroffen
  • Zeker 1 miljoen euro schade door avondklokrellen
  • Markt Wuhan mogelijk niet bron uitbraak coronavirus

20:28 uur - Opnieuw problemen met ICT-systeem van de GGD
Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Er zou 'geen sprake zijn van een onveilige situatie'. Het gaat om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden.

Om in te loggen op de site is een DigiD nodig. Daarvoor gelden bepaalde beveiligingseisen. Volgens toezichthouder Logius voldoet de GGD op zes punten niet aan die eisen. Inmiddels heeft de GGD op vier punten de problemen aangepakt maar 'op twee punten is de gestelde termijn niet behaald', schrijft de bewindsman. De GGD overlegt nu met de toezichthouder over de termijn waarop ook aan de laatste twee eisen moet worden voldaan.

Onlangs kwam de GGD nog in opspraak door datadiefstal. Er zijn hiervoor al meerdere mensen opgepakt. Ze worden verdacht van de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten. Privégegevens van tienduizenden Nederlanders, waaronder medische gegevens, belandden op straat doordat veel GGD-medewerkers hier toegang tot hadden. Het probleem was al langer bekend bij de GGD.

19:49 uur - Kabinet verlengt coronawet met drie maanden tot 1 juni
Het demissionaire kabinet wil de coronawet die op 1 maart afloopt, verlengen tot 1 juni, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Deze wet, waarin de meeste coronamaatregelen vervat zijn, is tijdelijk en moet elke drie maanden officieel worden verlengd. Daarbij moet ook de Raad van State telkens advies uitbrengen over de noodzaak ervan.

De belangrijkste adviseur van het kabinet is het eens met een verlenging, omdat er nog steeds sprake is van een zeer ernstige situatie in alle regio's. De raad verwijst naar de laatste brieven van het kabinet en de recente aanscherpingen zoals de avondklok en de verplichting van een negatieve test bij internationale reizen. De maatregelen uit de coronawet zullen naar verwachting in de komende maanden ook noodzakelijk zijn, aldus de Raad van State.

De Eerste en Tweede Kamer kunnen over de verlenging in debat. Als ze dat niet binnen een week willen doen, dan gaat de verlenging automatisch in.

17:13 uur - Weekcijfers corona: Limburg blijft hardst getroffen
Relatief gezien had Limburg afgelopen week de meeste coronabesmettingen van heel het land. Voor de vierde week op rij wordt de provincie het hardst getroffen.

Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD'en.

Met 194,24 besmettingen per 100.000 inwoners staat Limburg stijf bovenaan het lijstje. Friesland (188,32) en Noord-Brabant (168,17) volgen. Het sterftecijfer in Friesland ligt met 5,85 per 100.000 inwoners het hoogst. In onze provincie is dat cijfer ook aanzienlijk: 2,77 per 100.000 inwoners.

De gemeente Echt-Susteren werd afgelopen week relatief het zwaarst getroffen. Met 420,65 besmettingen per 100.000 inwoners blijft Echt-Susteren de gemeenten Landgraaf (320,37) en Roermond (288,39) voor. Lees hier meer.

15:30 uur - RIVM meldt 1779 besmettingen, cijfer vertekend door sluiting
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn tussen maandag- en dinsdagochtend 1779 meldingen binnengekomen over positieve coronatesten. Het instituut liet eerder al weten dat de cijfers tot en met woensdag een vertekend beeld geven, omdat zondag de teststraten in het hele land dicht waren vanwege het barre winterweer. Maandag bleven er ook nog een aantal gesloten.

De GGD'en moesten zondag ongeveer 20.000 afspraken afzeggen. Die worden verplaatst naar andere dagen. Aan de andere kant is het denkbaar dat sommige mensen ook nu nog niet naar de teststraat gaan vanwege kou, sneeuw en gladheid.

Het RIVM noteerde maandag 2273 nieuwe gevallen. Dat aantal kwam dus uitsluitend uit resultaten van coronatesten die voor zondag waren afgenomen. Laboratoria waren zondag wel gewoon open om de afgenomen monsters te analyseren.

15:03 uur - Britse variant verspreidt zich minder snel
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft voorlopig dalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen week 24.668 meldingen van positieve tests, 14 procent minder dan de week ervoor. Het instituut laat in het midden in hoeverre dat komt door de sluiting van teststraten vanwege het winterweer.

Naar verhouding gaat het steeds vaker om de Britse variant, maar die versie van het virus verspreidt zich wel minder snel dan voorheen. Het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant is gedaald van 1,28 naar 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met de Britse variant gemiddeld 113 anderen aansteken. Het reproductiegetal van de oude varianten zakte van 0,86 naar 0,80. "De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben hun vruchten afgeworpen", concludeert het RIVM.

14:09 uur - Duitsland wil 6,2 miljard euro extra vrijmaken voor coronavaccins
De Duitse regering wil 6,2 miljard euro extra vrijmaken om coronavaccins aan te kopen. Volgens een brief van het ministerie van Financiën die is ingezien door persbureau DPA moet het geld worden gebruikt voor vaccins die al besteld zijn door de Europese Unie en om nieuwe aankopen te doen. Het extra budget moet nog worden goedgekeurd.

Met de extra 6,2 miljard staat het Duitse budget voor coronavaccins dit jaar op 8,89 miljard euro. Duitsland wil 635,1 miljoen doses inslaan met het geld. De meest recente vaccinatiecijfers uit Duitsland zijn van maandag. Toen hadden bijna 2,3 miljoen mensen een eerste prik gekregen en ruim 980.000 ook al een tweede prik.

14:05 uur - Verzekeraars: zeker 1 miljoen euro schade door avondklokrellen
De rellen die ontstonden na de invoering van de avondklok hebben voor zeker een miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat schat het Verbond van Verzekeraars op basis van de schademeldingen die zijn leden tot nu toe hebben ontvangen.

De raming gaat puur om de verzekerde schade, waarschuwt de branchevereniging. De totale schade voor ondernemers is groter, omdat niet alle getroffen ondernemers verzekerd waren tegen dit soort schade of niet alle risico's hadden afgedekt. De overheid heeft dinsdag een loket geopend om ondernemers te compenseren voor de schade zie ze niet vergoed krijgen van hun verzekeraar.

Na de invoering van de avondklok kwam het in meerdere steden tot zware rellen. Onder andere in Eindhoven, Den Bosch, Rotterdam en Amsterdam ontstonden ongeregeldheden. In enkele gevallen gingen relschoppers ook over tot het plunderen van winkels.

Bij de meeste schade die bij verzekeraars binnenkwamen, gaat het om glasschade of vernielde winkelvoorraden. In veel gevallen wisten winkeliers ernstige schade te voorkomen doordat ze op tijd de ramen hadden dichtgetimmerd.

Venlo avondklok rellen (25 jan 2021)
Foto: L1 (Guus Benders)

14:01 uur - WHO-team: markt Wuhan mogelijk niet bron uitbraak coronavirus
De uitbraak van het coronavirus is mogelijk niet begonnen bij de voedselmarkt in de Chinese stad Wuhan. Dat zeggen de voorzitters van het onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China tijdens een persconferentie. Er was in de miljoenenstad al sprake van een bredere uitbraak en het is nog niet vast te stellen waar die begon.

Zowel op een aantal markten als daarbuiten waren er besmettingen met het coronavirus, zegt de Chinese onderzoeker Liang Wannian. Volgens hem is het virus voor december 2019 niet vastgesteld in Wuhan, zo zei hij ook.

Verder is het onwaarschijnlijk dat het coronavirus in een lab is ontstaan, aldus onderzoeker Peter Ben Embarek. Het virus is waarschijnlijk overgesprongen van dier op mens. Van welke diersoort het virus afkomstig is, moet ook nog nader worden onderzocht. Het zou kunnen gaan om meerdere soorten.

De Nederlandse viroloog Marion Koopmans was ook bij de persconferentie. Zij legde uit hoe het onderzoeksteam de opties rondom de start van de uitbraak heeft bekeken. "Wij hebben de mogelijkheden op een rij gezet en van elke theorie de voor- en nadelen opgezocht. Er zijn veel verschillende opties. We hebben alles goed onderbouwd gedaan." Volgens Koopmans is het mogelijk dat er nog nieuwe inzichten voortkomen uit toekomstig onderzoek.

Volgens Embarek moet er ook naar de toekomst worden gekeken. "We moeten ervoor zorgen dat in het vervolg beter wordt samengewerkt. Zo moeten er internationale databases komen waar belangrijke gegevens over virussen direct terug te vinden zijn voor experts over de hele wereld."

13:36 uur - Leraren verdeeld over doorgaan centrale examens
Minder dan de helft (45 procent) van de leraren wil dat de centrale eindexamens dit jaar doorgaan op de manier die onderwijsminister Arie Slob in december heeft afgekondigd, komt naar voren uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond onder 7500 leden.

Ongeveer 30 procent van de docenten wil juist dat er geen eindexamens worden gehouden, dus dat leerlingen slagen of zakken op basis van de schoolexamens. En zon 25 procent wil dat er alleen examens worden afgenomen in de kernvakken, al dan niet aangevuld met een profielvak.

Slob stelde in december voor om eindexamenleerlingen dit schooljaar vanwege de coronacrisis meer ruimte te geven om hun examens te doen. Zo kunnen ze hun examens spreiden over meerdere tijdsvakken en krijgen ze een extra herkansing. De minister neemt later deze week een besluit hierover.

Volgens de AOb denkt ruim driekwart van de leraren in het basis- en voortgezet onderwijs dat leerlingen minder leren in onlinelessen. Daarbij ziet eenzelfde percentage docenten dat leerlingen achterstanden hebben opgelopen, soms zelfs forse.

13:31 uur - Bestuur blijft bij standpunt: geen Elfstedentocht in pandemie
Ook nu de schaatskoorts sterk oploopt in Nederland, blijft het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vierkant achter het eerder ingenomen standpunt staan: een Elfstedentocht is niet mogelijk in de huidige pandemie. "Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk", zegt voorzitter Wiebe Wieling tegen het ANP.

"Maandag is de Vierdaagse in Nijmegen afgelast. Voor de goede orde, dan hebben we het over juli. Als je weet wat het betekent om toertochten toe te staan gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met een miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Dat snapt denk ik ieder redelijk weldenkend mens."

Wieling: "We begrijpen de bewegingen die in Nederland nu rond de Elfstedentocht plaatsvinden. Maar daar kunnen wij niet zoveel mee. Of een alternatieve versie uitgesloten blijft? Dat is geen Elfstedentocht. Ook daar is bij ons niks in veranderd."

13:24 uur - Inspectie bezorgd over amateuristisch transport vaccins
De gezondheidsinspectie maakt zich zorgen over coronavaccins die soms op amateuristische wijze worden vervoerd. Daardoor zijn de vaccins mogelijk niet meer bruikbaar. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil nu strengere vervoerseisen. Het AD bracht dinsdag naar buiten dat coronavaccins niet altijd even professioneel worden vervoerd, na onderzoek van verschillende videos waarop het transport is vastgelegd. Op beelden is bijvoorbeeld te zien hoe een plaatselijke krokettenleverancier een zorginstelling helpt bij het vervoer van het Pfizer/BioNTech-vaccin waarbij het uiterst belangrijk is dat het goed gekoeld blijft. Sommige vaccins bleken dusdanig door elkaar geschud dat ze moesten worden vernietigd.

"We gaan samen met het RIVM meer duidelijkheid geven over het goed vervoeren van vaccins", zegt een woordvoerster van de IGJ naar aanleiding van de berichtgeving. Zij wijst erop dat zogenoemde mRNA-vaccins heel gevoelige producten zijn. "Je ziet aan de buitenkant niet wanneer het niet meer werkt. Dat merk je alleen wanneer er achteraf toch meer mensen ziek worden", aldus de woordvoerster.

13:16 uur - Coronacrisis neemt hap van 9 procent uit Duitse export
Duitsland heeft vorig jaar 9,3 procent minder geëxporteerd dan in 2019. Vooral in het voorjaar kreeg de uitvoer van de grootste economie van Europa een harde klap door lockdownmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

13:01 uur - TUI gokt op aantrekkende vraag zomervakanties
Touroperator TUI wil aankomende zomer 80 procent van zijn gebruikelijke vakantieprogramma aanbieden. De onderneming gokt op een sterke toename van de vraag naar vakanties. En dan met name uit het Verenigd Koninkrijk, een belangrijke markt voor TUI. Daarbij wijst de onderneming onder andere naar het Britse vaccinatieprogramma tegen corona, dat sneller verloopt dan op het Europese vasteland.

's Werelds grootste touroperator zei in een verklaring dat de zomerboekingen momenteel op 'slechts 56 procent' zitten van het niveau van 2019, maar dat geboekte vakanties in doorsnee duurder zijn. Dat geeft volgens het bedrijf aan dat mensen geld opzij hebben gezet. Daarmee is een late golf van boekingen in de maak als meer mensen een vaccinatie hebben ontvangen.

6:20 uur - Aantal nieuwe besmettingen in Duitsland daalt opnieuw
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur opnieuw gedaald ten opzichte van de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, registreerde het afgelopen etmaal 3379 nieuwe gevallen. Dat is minder dan de 4535 nieuwe besmettingen van maandag. Het afgelopen weekend was het aantal nieuwe besmettingen met 8616 op zondag en 10485 op zaterdag nog fors meer.

Het totale aantal coronagevallen in Duitsland is opgelopen tot 2.291.924. De afgelopen 24 uur liep het Duitse dodental door corona met 481 op naar 62.156.

3:30 uur - Weekcijfers RIVM vertekend door sluiting teststraten
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel nieuwe coronagevallen in de afgelopen week zijn geregistreerd. Het aantal zal lager liggen dan dat van vorige week, maar dat komt vooral doordat de teststraten zondag dicht waren vanwege het winterweer. Op maandag waren veel locaties weer open, maar het is niet bekend hoeveel mensen vanwege de sneeuw hebben besloten toch maar niet naar een teststraat te gaan. Daardoor is het moeilijk om aan de hand van de weekcijfers vast te stellen hoe de uitbraak in Nederland ervoor staat.

Het RIVM meldde vorige week dat het 28.628 meldingen van positieve tests had gekregen in de zeven dagen ervoor. Voor het eerst sinds begin oktober bleef het weekcijfer onder de 30.000. Het was de zesde week op rij waarin het aantal positieve tests daalde. Die daling komt door de coronamaatregelen van half december, maar het cijfer had nog lager kunnen zijn als de Britse variant er niet was geweest, aldus het RIVM.

In de zes dagen na die update zijn 22.911 bevestigde besmettingen gemeld. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen er 2273 gevallen bij. Het RIVM verwacht dat de sluiting van de teststraten ook dinsdag en woensdag terug te zien is in de cijfers.

Het RIVM vreest dat het aantal coronagevallen in de loop van februari weer gaat stijgen vanwege de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. Dat kan leiden tot nieuwe drukte in de ziekenhuizen.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1216) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 448). Het reproductiegetal stond vorige week een fractie onder de 1. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen