Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Ook Duitsland overweegt avondklok

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 7:20

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 14 januari:

19:25 uur - Duitsland overweegt avondklok en stop openbaar vervoer
Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen denkt de Duitse regering aan een avondklok. Het openbaar vervoer wordt tijdelijk stilgelegd om verplaatsingen en daardoor infecties zo veel mogelijk te voorkomen, melden Duitse media.

De krant Bild spreekt over een megalockdown, maar benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. Regeringsleider Angela Merkel zou het hele land verder op slot willen gooien om te voorkomen dat de coronasituatie onbeheersbaar wordt, ook door de mutaties die steeds meer opduiken. Maar voor strengere maatregelen is het nodig op een lijn te komen met de zestien deelstaten.

19:24 uur - Goed overleg tussen horeca en kabinet
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een 'goed overleg' gehad met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken over meer steun voor horecabedrijven die vanwege de lockdown zijn gesloten. Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts liet Keijzer weten dat er 'forse steun' aankomt. "Ze zei dat het niet om korstjes ging."

Beljaarts gaf namens KHN aan dat het huidige steunpakket volstrekt onvoldoende is. Zo moet het plafond aan de regeling voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) wat KHN betreft verdwijnen en ook moet die regeling worden opengesteld voor grotere ondernemingen als hotels en cateraars. Tot slot is het zaak dat ook nieuw gestarte ondernemingen, die geen omzetcijfers over voorgaande jaren kunnen overleggen, recht krijgen op steun.

19:19 uur - België onderzoekt sterfgeval na vaccinatie
België onderzoekt of de inenting met het Pfizer-vaccin van een 82-jarige met gezondheidsproblemen heeft bijgedragen aan diens overlijden. Er zal een autopsie worden uitgevoerd.

De bejaarde is woensdag overleden, meldt het Belgische federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. Hij of zij was vijf dagen eerder ingeënt. Over verdere details zwijgt het FAGG omwille van de privacy.

18:35 uur - Fransen moeten nu al om 18:00 uur thuisblijven
De Fransen moeten allemaal van 18.00 uur tot 06.00 uur van de straat, om het gevreesde coronavirus te bestrijden. Premier Jean Castex heeft dit bekendgemaakt. De regeling geldt vanaf zaterdag.

In 25 departementen was die avondklok al van kracht. In de overige 77 departementen mochten de Fransen nog tot 20.00 uur de deur uit, maar volgens de premier kan dat niet meer.

16:19 uur - Aantal ziekenhuisopnames daalt licht
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2502 coronapatiënten. Dat zijn er twaalf minder dan op woensdag. Het is het laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 27 december, bijna drie weken geleden.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is de afgelopen dagen gestegen, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum verwacht dat het aantal opgenomen coronapatiënten blijft dalen, maar "trager dan eerder voorspeld". Bovendien is het niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de Britse variant van het coronavirus, die de afgelopen weken bij ongeveer honderd mensen in Nederland is vastgesteld. Die variant is besmettelijker dan eerdere versies. Als meer mensen het virus met die mutatie oplopen, blijft het aantal besmettingen voorlopig waarschijnlijk hoog, en het aantal ziekenhuisopnames dus ook.

16:02 uur - Eén procent van Duitse bevolking is inmiddels ingeënt
Inmiddels is 1 procent van de Duitse bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Zo'n 824.000 personen kregen een eerste prik, melden de autoriteiten. De tweede dosis voor een betere bescherming volgt over enkele weken.

Om de zogenoemde groepsimmuniteit te bereiken, waarbij het virus zich niet of nog maar nauwelijks kan verspreiden, moet naar schatting ruim 60 procent van de bevolking zijn gevaccineerd. Het is de bedoeling dat in de tweede helft van dit jaar te halen. Maar dan moet het tempo van de inentingen wel fors omhoog, aldus Duitse media.

15:37 uur - Lichte stijging van aantal besmettingen: 6500 nieuwe gevallen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6575 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen volgens bijgestelde cijfers 6138 gevallen werden gemeld. Het aantal positieve testresultaten dat het instituut tussen woensdag- en donderdagochtend noteerde, ligt ongeveer in lijn met het gemiddelde van afgelopen week.

In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 45.247 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er gemiddeld 6464 per dag.

Het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 89. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven en verwerkt in de statistieken. Woensdag werden 122 overlijdens geregistreerd.

14:30 uur - Koopmans: niet teveel inzoomen op Britse variant coronavirus
In het onderzoek naar mutaties van het coronavirus is het van belang dat we ons niet blindstaren op de Britse variant, die sinds december vorig jaar steeds meer in Nederland rondwaart.

Dat zegt de in Steyl geboren viroloog Marion Koopmans vanuit het Chinese Wuhan, waar zij momenteel met een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verblijft om onderzoek te doen naar de herkomst van het coronavirus.

"Je moet oppassen dat je niet teveel inzoomt op deze specifieke variant. We moeten het hele plaatje in de gaten blijven houden", stelt Koopmans. "Er zijn vele variaties van het virus en lang niet alle hebben gevaarlijke eigenschappen." Lees hier meer.

13:29 uur - Limburgse Londenaren: 'Er zinkt hier iedere dag een Titanic'
"Zoveel doden. Er vergaat hier iedere dag een Titanic", omschrijft Jeroen van Dinteren vanuit Londen de gevolgen van de Britse variant van het coronavirus.

Hij woont ruim vier jaar in de hoofdstad van Engeland die is uitgegroeid tot dé brandhaard van het coronavirus in Europa. In Groot-Brittannië is een recordaantal nieuwe coronadoden geteld. Het afgelopen etmaal bezweken 1564 mensen na een coronabesmetting.

"Zelf spreken ze hier niet van de 'Britse variant' maar van een nieuwe 'COVID-strain'. Tien dagen na Kerstmis explodeerde het aantal coronabesmettingen in Londen", zegt Van Dinteren. Lees hier verder.

12:06 uur - Betere Buren hervat werkzaamheden na coronabesmetting
Het mensontwikkelbedrijf Betere Buren van de gemeente Brunssum dat maandag wegens corona werd gesloten, is donderdag weer geopend.

Alle werkzaamheden zijn inmiddels hervat, zo laat de gemeente Brunssum donderdag weten.

Het bedrijf moest maandag de deuren sluiten. Zo'n 25 mensen gingen in quarantaine omdat ze mogelijk in aanraking waren gekomen met een medewerker die corona onder de leden had. Lees hier meer.

11:45 uur - 'Pfizer onderzoekt of vaccin ook op koelkasttemperatuur bewaard kan worden'
Farmaceut Pfizer onderzoekt of zijn coronavaccin ook bewaard kan worden in gewone koelkasten tussen de 2 en 8 graden Celcius in plaats van speciale diepvriezen. De resultaten van dat onderzoek worden nog in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht, meldt Pfizer aan de VRT. Het Pfizervaccin moet nu op -70 graden bewaard worden. Daardoor is het lastig om de vaccins kleinschalig te distribueren. Zo hebben ziekenhuizen speciale vrieskisten, maar huisartsen bijvoorbeeld niet. Een Belgische vaccinoloog reageert enthousiast op het onderzoek. "Een vaccin op koelkasttemperatuur zou een grote doorbraak zijn voor meer prikjes via de huisartsen", zegt Pierre Van Damme.

8:30 uur - 'Concert- en festivalgangers hebben veel over voor evenement'
Jonge Nederlandse concert- en festivalgangers missen het bezoeken van evenementen. Deze groep heeft er veel voor over om toch naar optredens te kunnen gaan. Zo is het merendeel van mensen tussen de 16 en 35 jaar onder meer bereid een sneltest te doen of een vaccinatiebewijs te tonen om dat mogelijk te maken.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met NPO 3FM. Zo'n 2.000 concert- en festivalgangers werden ervoor ondervraagd.

Om in coronatijd toch een concert of festival te kunnen bezoeken, is het gros van de ondervraagden bereid daarvoor moeite te doen. Een ruime meerderheid vindt het prima om van tevoren contactgegevens te delen met organisatoren, de lichaamstemperatuur op te laten meten bij de ingang, een sneltest te ondergaan, vooraf een coronatest te doen of een vaccinatiebewijs te laten zien.

8:00 uur - Limburgse bandenhandel probeert de druk op peil te houden
De Limburgse bandenhandel beleeft roerige tijden door de coronacrisis.

Veel mensen werken thuis en verslijten amper hun autobanden. Bovendien is er een streep gezet door de wintersportvakanties, waardoor de verplichte winterbanden voor de skigebieden achterwege kunnen blijven. De bandenbranche kijkt daarom verlangend uit naar betere tijden.

Niet met de skilatten naar de wintersportgebieden, betekent een behoorlijke domper voor de Limburgse bandenhandel. Het wisselen van zomer- naar winterbanden is een van de pieken voor de branche. Lees hier meer.

7:47 uur - Coronavirus zorgt voor flinke groei van verkoop scooters
De verkopers van scooters hebben een goed jaar achter de rug en in 2020 een recordaantal van bijna 85.000 exemplaren verkocht. Dat is een groei van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder, melden brancheorganisaties Bovag en de RAI Vereniging.

Door de beperkingen in het openbaar vervoer als gevolg van het coronavirus kozen mensen voor de fiets, motor en scooter als alternatief. Van alle nieuwe scooters afgelopen jaar betrof bijna driekwart een snorfiets die een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur heeft, terwijl dat in 2019 minder dan twee derde was.

Ruim een op de vijf verkochte snorscooters is elektrisch aangedreven. In 2019 was dat nog 15 procent. Onder de snellere bromscooters is 18 procent van de nieuwe verkopen elektrisch aangedreven, een groei van 4 procent.

7:10 uur - Recordaantal coronadoden in Duitsland afgelopen etmaal
In Duitsland is in de laatste 24 uur een recordaantal mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Maar liefst 1244 personen bezweken er in het afgelopen etmaal aan het coronavirus.

Ook zijn in de laatste 24 uur ruim 25.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De cijfers van donderdagochtend betekenen weer een forse toename ten opzichte van de dag ervoor.

Woensdag meldde het RKI 19.600 nieuwe besmettingen. Dinsdag waren dat er bijna 13.000. Het is gebruikelijk dat het aantal nieuwe besmettingsgevallen per dag in Duitsland oploopt naarmate de week vordert. In totaal zijn in Duitsland al bijna twee miljoen besmettingen vastgesteld.

6:55 uur - Suriname krijgt Covid-steun van Amerikaanse leger
Suriname heeft woensdag voor 600.000 Amerikaanse dollar aan medische apparatuur ontvangen uit handen van de Amerikaanse admiraal Craig Faller. De hoge militair was voor een eendaags bezoek in Suriname om de militaire vriendschapsbanden tussen beide landen aan te halen.

De apparatuur is bedoeld voor de aanpak van de corona-epidemie, maakte de Surinaamse voorlichtingsdienst woensdagavond bekend. Faller, commandant van het US Southern Command, dat de activiteiten van de Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Amerika bestrijkt, heeft gesprekken gevoerd met president Chan Santokhi, defensieminister Krishna Mathoera en verschillende militaire kopstukken.

Suriname heeft gevraagd de militaire samenwerking uit te breiden, met daarbij specifieke steun voor de ontwikkeling van het Surinaamse leger. De landen hebben verder afgesproken om samen te werken aan acties en plannen om de veiligheid in de regio te verbeteren.

6:00 uur - Viroloog Koopmans met WHO-onderzoeksteam in Wuhan aangekomen
Het internationale onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronavirus is donderdag in de Chinese stad Wuhan aangekomen. Één van de leden van het onderzoeksteam is de in Steyl geboren viroloog Marion Koopmans.

Volgens de Chinese staatszender CGTN werden de leden, nadat ze met het vliegtuig bij de stad waren geland, ontvangen door Chinese functionarissen in beschermende kleding. Koopmans meldde via Twitter dat ze meermalen uitgebreid is getest tijdens de reis naar China: "Alleen al de afgelopen dagen, toen ik naar Azië reisde, ben ik vaker getest dan vorig jaar thuis. PCR's, serologie, temperatuurscans. Absoluut geen speling. Heel anders dan in Europa."

Koopmans gaat samen met negen andere experts onderzoek doen naar de oorsprong van het virus, dat eind 2019 voor het eerst in Wuhan werd vastgesteld. Voorafgaand aan hun werkzaamheden zullen de experts eerst twee weken in quarantaine gaan in een hotel. "Na deze twee weken, kunnen we ons verplaatsen en de Chinese experts persoonlijk ontmoeten en verschillende locaties bezoeken", aldus Peter Ben Embarek, de Deense leider van de groep. "Het kan een lange tocht worden voordat we volledig in kaart hebben gebracht wat er is gebeurd. Het idee is om meerdere onderzoeken te doen om hier een beter idee over te krijgen."

5:20 uur - Vastgoedmarkt voor distributiecentra overleeft de coronadip wel
De vastgoedmarkt voor distributiecentra incasseerde een rake rechtse directe van het coronavirus, maar de markt lijkt een stootje te kunnen hebben. De vraag naar logistieke gebouwen bleef tijdens de pandemie min of meer gelijk aan de verwachtingen van begin 2020, waardoor het aantal vierkante meters dit jaar in Nederland zal groeien met ruim 2,6 miljoen, meldt Trouw.

Door ruimtegebrek en schaarste stijgt de huur van zulke ‘dozen’ naar verwachting zelfs met 2,5 tot 3,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviesbureau Buck Consultants International, dat de twintig belangrijkste beleggers en ontwikkelaars van logistiek vastgoed vroeg naar de verwachtingen in deze markt. Zij vertegenwoordigen samen 80 tot 90 procent van de branche.

Toch hield het coronavirus ook in het logistieke vastgoed wel degelijk huis. Tot de gevreesde daling van 30 procent in het aantal vierkante meters aan loodsen kwam het niet, maar Covid-19 zorgde vorig jaar wel voor 15 procent minder ruimtevraag dan in 2018 en 2019 - al waren dat ook wel topjaren. Branches waarbij de vraag naar vierkante meters stokt, zijn bijvoorbeeld de auto-industrie en een deel van de detailhandel.

4:40 uur - PKN geeft nieuw advies: niet meer zingen in de kerk
Het landelijk kerkbestuur van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) heeft een nieuw advies uitgebracht om voorlopig helemaal te stoppen met zingen in kerken. Aanleiding is de persconferentie die premier Mark Rutte dinsdag gaf, waarin hij zijn zorgen uitsprak over de Britse coronamutatie. De aangescherpte regels gelden in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown.

"Dit advies geldt in ieder geval tot 9 februari", stelt de PKN. "Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd. De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol."

3:30 uur - Tekort van ruim 20.000 stageplekken voor mbo-studenten
Vanwege de coronapandemie was er het afgelopen jaar een tekort van ruim 20.000 stageplekken voor mbo-studenten. Eén op de vijf mbo'ers dreigt daarom studievertraging op te lopen, staat in de Keuzegids MBO 2021, die donderdag verschijnt.

"Het ontstaan van het tekort is vooral te wijten aan de coronamaatregelen: bedrijven die tijdelijk moesten sluiten, geen tijd hadden voor het begeleiden van stagiairs of geen geld konden vrijmaken voor een stagevergoeding." Volgens de Keuzegids zijn de minste stageplekken te vinden in marktsegmenten als de zorg, horeca en luchtvaart.

Mbo-studenten hechten veel waarde aan opleidingen die hen het beste ondersteunen bij een stage, een taak die dankzij de coronacrisis nog urgenter is geworden. De Keuzegids zette nog voordat de eerste lockdown in maart 2020 in werking werd gesteld een enquête onder deze studenten uit over de stagebegeleiding vanuit school en hulp bij het vinden van een stage.

3:10 uur - Boekensector vraagt met advertentie om steun van consumenten
Boekhandels vragen donderdag via een advertentie in de grote ochtendkranten om extra steun van consumenten tijdens de coronacrisis. In de advertentie roepen ze mensen op om boeken lokaal te kopen en deze thuis te laten bezorgen.

"De boekhandels zijn door corona tijdelijk gesloten. Maar binnen staat jouw boekverkoper te trappelen om fantastische boeken thuis te bezorgen. Boeken waarmee je jezelf of een ander, jong en oud, een groot plezier doet. Dus koop nú een boek en zorg dat je favoriete winkel ook na de coronacrisis nog bestaat", stellen de boekhandels.

Met de hashtags #koopnueenboek en #steunjeboekhandel hopen ze consumenten aan te sporen om boeken thuis te laten bezorgen, nu niet-essentiële winkels vanwege de lockdown tot zeker 9 februari gesloten blijven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen