Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'OMT: verpleeghuizen mogen versoepelen'

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 7:36

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 4 maart:

19:03 uur - België en Duitsland wijzen reisverbodverzet Europese Commissie af
Het verbod op niet-noodzakelijke reizen naar en vanuit België is een proportionele en tijdelijke maatregel om te helpen een derde golf coronabesmettingen in het land te voorkomen. De Belgische autoriteiten antwoorden dat aan de Europese Commissie die zes lidstaten waaronder België en Duitsland maant om zo snel mogelijk hun reisbeperkingen in te trekken. Zulke zware maatregelen zijn niet op hun plaats, vindt de commissie.

Het dagelijks EU-bestuur vroeg België het verbod te vervangen door 'meer doelgerichte maatregelen', zoals quarantaine en testen. Maar België stelt dat de maatregel het grensoverschrijdende goederenverkeer niet verstoort en dat er ook uitzonderingen zijn voor grenswerkers, medisch noodzakelijke reizen of wettelijke verplichtingen. Het reisverbod werd eind januari ingesteld om druk reisverkeer in de krokusvakantie te voorkomen maar is verlengd tot 1 april. Zulke reisbeperkingen mogen in principe echter hooguit twee maanden duren.

Ook Duitsland verweert zich tegen de kritiek van het dagelijks EU-bestuur. De ambassadeur bij de Europese Unie heeft woensdag geantwoord dat de beperkingen in stand zullen worden gehouden zo lang dat nodig is in het belang van de volksgezondheid. Duitsland laat sinds half februari vrijwel niemand meer toe uit Tsjechië, Slowakije en Tirol, om de komst van gevaarlijke nieuwe varianten van het coronavirus tegen te gaan. Alleen voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers maakt Duitsland een uitzondering.

17:40 uur - 'OMT-advies: verpleeghuizen kunnen gaan versoepelen'
Volgens een nog niet gepubliceerd advies van het Outbreak Management Team (OMT) mogen verpleeghuizen de coronamaatregelen gaan versoepelen. Het demissionair kabinet moet nog een besluit nemen over dit advies, meldt de NOS.

Het advies luidt dat verpleeghuisbewoners die al twee keer geprikt zijn voortaan twee bezoekers per dagen mogen ontvangen in plaats van één. En als ze contact hebben gehad met een positief getest iemand, volstaat een quarantaine van vijf dagen in plaats van tien.

Volgens het OMT is het advies verantwoord omdat het aantal besmettingen in verpleeghuizen scherp daalt dankzij de vaccinatiecampagne. De basismaatregelen, zoals het dragen van mondkapjes en het houden van 1,5 meter afstand, worden wel gehandhaafd in de verpleeghuizen.

17:00 uur - Voor het eerst export AstraZeneca-vaccins uit EU tegengehouden
Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd, bevestigen Brusselse bronnen na berichtgeving door de Financial Times.

AstraZeneca levert al geruime tijd minder aan de Europese Unie dan is afgesproken. Ook de leveringen komend voorjaar dreigen tegen te vallen. Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren.

Een fabrikant moet het EU-land waar het opereert sinds ruim een maand inlichten over een geplande uitvoer. Dat land, in dit geval Italië, legt zijn besluit aan de commissie voor. Die heeft het laatste woord. Italië heeft de exportweigering eind vorige week gemeld, schrijft de Britse zakenkrant.

15:38 uur - RIVM registreert ruim 4000 coronabesmettingen, onder het gemiddelde
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4161 nieuwe coronabemettingen genoteerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 4532 positieve tests per dag staat.

Het aantal positieve coronatesten begon eind december gestaag te dalen, maar de afgelopen weken was weer sprake van een toename. Die bedroeg vorige week 7 procent, becijferde het RIVM dinsdag in een wekelijkse rapportage. Een week eerder noteerde het instituut een stijging van 19 procent.

In Rotterdam werd in het afgelopen etmaal het hoogte aantal mensen positief getest: 215. In Amsterdam kwamen 134 besmettingen aan het licht, in Den Haag 115. Daarna volgen Utrecht met 72 coronagevallen en Tilburg met 49. Op regionaal niveau spant Rotterdam-Rijnmond ook de kroon, met 437 positieve testresultaten. Het RIVM registreerde 33 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen.

14:45 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer gedaald
De ziekenhuizen in Nederland behandelen weer iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Momenteel liggen 1923 mensen in een ziekenhuis vanwege Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 23 minder dan op woensdag en 61 minder dan op dinsdag.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1384 coronapatiënten. Dat is een daling van 13 ten opzichte van woensdag. Sinds dinsdag is het aantal patiënten op die vleugels met zestig gedaald. Het aantal patiënten op intensive cares daalde van 549 naar 539. Dat aantal is behoorlijk stabiel, al ongeveer een maand schommelt het tussen de 500 en 550.

13:30 uur - Basisschool Panningen dicht na coronabesmettingen
Basisschool De Riet in Panningen is woensdag gesloten, omdat zeker zes leraren en een onbekend aantal leerlingen besmet zijn met het coronavirus. Het is de eerste school in Noord- en Midden-Limburg die sinds de opening op 8 februari de deuren moet sluiten. Tot wanneer de school dicht blijft, is nog niet bekend. Lees hier meer.

12:00 uur - Vakantie boeken of wachten tot coronapandemie is geluwd?
Reisbureaus en touroperators proberen met stuntprijzen en zeer gunstige annuleringsvoorwaarden om vakantiegangers over te halen om alvast te boeken voor later dit jaar mocht de coronapandemie gaan liggen.

De GGD in Limburg snapt dat mensen snakken naar een vrolijke, zonnige noot in hun leven na bijna een jaar coronamaatregelen, maar roept tegelijkertijd op om geduld te bewaren. Lees hier meer.

10:30 uur - Sittard-Geleen schrapt precariobelasting
Na Heerlen en Roermond schrapt ook Sittard-Geleen dit jaar de precariobelasting, die horecazaken moeten betalen voor het plaatsen van terrassen op gemeentegrond. Op die manier wil de gemeente de ondernemers tegemoetkomen die zijn getroffen door de coronacrisis. Daarnaast wil het gemeentebestuur ook de reclamebelasting, die wordt geheven over reclame- en uithangborden, dit jaar schrappen.

7:14 uur - Meeste kinderen met beperking door lockdown eenzamer dan ooit
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen waarvan tenminste één kind een beperking heeft.

De coronaproblematiek zorgt niet alleen voor een sociaal isolement en een toename van fysieke en mentale klachten bij de kinderen. Ook voelt 75 procent van de ouders/verzorgers zich niet voldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen.

6:30 uur - Onderzoek: meeste Nederlanders vinden dat terrassen open kunnen
Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen open kunnen., meldt de NOS op basis van onderzoek dat I&O Research uitvoerde op verzoek van de omroep. Dat past in het bredere beeld van een afkalving van de steun voor met name de economische coronamaatregelen van het kabinet. Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca kan op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent.

De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent.

6:00 uur - Een jaar corona in Limburg
Het is donderdag precies één jaar geleden dat de eerste coronabesmetting werd geconstateerd in Limburg. In de gemeente Sittard-Geleen bleek een inwoner besmet. De man was met zijn vrouw en twee kinderen op vakantie in Italië geweest. "Ja, dat kan ik me nog goed herinneren", zegt Christian Hoebe van GGD Zuid-Limburg. "We hielden toen een persconferentie om het bekend te maken."

Vanaf toen ging het snel. "In het begin spraken we van enkele coronabesmettingen. Nu lach je daar om", zegt Jac Rooijmans van GGD Noord-Limburg. "Maar de eerste dagen zagen we dat het meteen veel harder ging dan wij verwachtten." Lees hier meer.

4:00 uur - Duitsland verlengt lockdown tot 28 maart, met wat versoepelingen
Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten hebben besloten de lockdown te verlengen tot 28 maart, ondanks grote druk uit de samenleving om met strenge coronamaatregelen te stoppen. De bittere pil wordt voor de bevolking verguld met een plan om de beperkende maatregelen in vijf fases te versoepelen als er sprake is van een dalende tendens in de coronacijfers.

Het versoepelingsplan treedt vanaf komende maandag in werking, meldde Merkel woensdagavond laat in een persconferentie. De meest ingrijpende contactbeperkingen worden dan iets versoepeld doordat samenkomsten binnenshuis met mensen uit een ander huishouden weer worden toegestaan tot maximaal 5 personen. Eerder was al besloten dat de kappers weer aan de slag kunnen gaan en dat de scholen in Duitsland weer worden geopend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen