Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: OMT adviseert om basisscholen nog niet te openen

Geplaatst opzaterdag 16 januari 2021 - 8:04

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 16 januari:

  • 'Basisscholen eind deze maand nog niet open'
  • Minder nieuwe coronabesmettingen in Nederland

19:31 uur - 'Werkende ouders: problemen bij langere sluiting scholen'
Als scholen langer dicht blijven, voorziet 83 procent van werkende ouders problemen of zelfs ernstige problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. Dat meldt vakbond FNV op basis van een peiling onder ruim 1250 leden en niet-leden.

De problemen worden al voorzien als de sluiting van scholen en opvang langer duurt dan tot 19 januari. "We zien dat werkende ouders op hun tandvlees lopen en uitvallen", aldus bestuurder Judy Hoffer van de FNV. Zaterdag werd bekend dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert om basisscholen en kinderopvang na 25 januari dicht te houden.

Van de ondervraagden vindt 74 procent de combinatie werk, opvang en thuisonderwijs zwaar tot zeer zwaar. Hoewel het grootste deel van de respondenten (54 procent) zegt dat het thuisonderwijs nu beter op orde is, is 63 procent meer tijd kwijt aan het thuisonderwijs dan vorig jaar. 41 procent is 2 tot 4 uur per dag hieraan kwijt naast hun werkzaamheden. Zon 33 procent geeft aan tot 2 uur per dag kwijt te zijn aan begeleiding, ruim 20 procent 4 tot 6 uur en 6 procent 6 uur of meer per dag. FNV pleit voor een coronaverlof, ofwel betaald verlof voor werkende ouders.

18:05 uur - Avondklok in Frankrijk is ingegaan
In de strijd tegen het coronavirus is in Frankrijk zaterdag klokslag 18:00 uur een strenge avondklok ingegaan. De komende twee weken moeten de inwoners steeds tussen 18:00 uur en 06:00 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, maar ook ouders die hun kinderen brengen naar of halen van school en kinderdagverblijf.

De autoriteiten willen met de avondklok onder meer voorkomen dat mensen nog even gezellig gaan borrelen voor het eten. Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk wil maar niet dalen, waardoor de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot is. Inmiddels telt het land 70.000 coronadoden.

17:28 uur - Advies OMT: basisscholen niet al op 25 januari open
De basisscholen en de kinderopvangcentra kunnen het best voorlopig dicht blijven. Een opening op 25 januari, zoals het kabinet overweegt, is niet verstandig. Dat staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, dat in handen is van de NOS.

Het OMT verwijst naar de 'zorgelijke ontwikkelingen' rond de Britse variant van het virus. De situatie is ook weer niet zo slecht dat scholen die nu al deels open zijn, bijvoorbeeld voor noodopvang, nu gesloten zouden moeten worden.

Het kabinet overweegt om de basisscholen en kinderopvangcentra al op 25 januari weer te openen, om leerachterstanden bij kwetsbare leerlingen tegen te gaan. Het voortgezet onderwijs blijft sowieso tot 9 februari gesloten.

Het advies van het OMT wordt zondag door de meest betrokken ministers besproken in het Catshuis.

15:25 uur - RIVM meldt minder positieve coronatests
Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn 5340 nieuwe coronagevallen geteld. Een dag eerder werden er 6093 gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar dit is bijgesteld naar 6062.

Op donderdag meldde het RIVM ruim 6500 nieuwe gevallen over het voorbije etmaal en op woensdag meer dan 6100.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 98 tegen 96 op vrijdag en 88 op donderdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

13:35 uur - Britse variant nu 200 keer vastgesteld in Nederland
In Nederland zijn iets meer dan 200 gevallen van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt het RIVM aan het AD. Een week geleden stond de teller nog op 96 gevallen.

Slechts bij een klein deel van de besmettingen is er een directe link naar het Verenigd Koninkrijk, meldt een anonieme bron aan het dagblad.

9:45 uur - Minder ziekenhuisopnames in België
De aantallen ziekenhuisopnames in België laten voor de tweede opeenvolgende dag een daling zien en ook het aantal besmettingen stijgt minder fors. Tegelijkertijd melden experts dat de jongeren lijden onder de beperkingen, staat in een rapport aan een adviescommissie van de Belgische regering.

Er liggen zaterdag volgens de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano 1877 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-2 procent), van wie 343 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (-1 procent).

7:20 uur - Aantal coronabesmettingen in Duitsland neemt met 18.678 toe
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal met 18.678 toegenomen, meldt het Robert Koch instituut, de Duitse evenknie van het RIVM. In totaal zijn er nu 2.019.636 bevestigde besmettingen in Duitsland geregistreerd. Het aantal sterfgevallen steeg de afgelopen 24 uur met 980.

6:15 uur - 'Basisscholen eind deze maand nog niet open'
De basisscholen gaan waarschijnlijk niet voor het einde van de maand weer open. Daarvoor is het aantal coronabesmettingen nog altijd te hoog en blijft de situatie rond de Britse variant te onzeker, laten leden van het Outbreak Management Team (OMT) aan het AD weten.

"We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen", zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy tegen de krant. "Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig om een advies te geven, het is een duivels dilemma." Volgens Illy verplaatsen Nederlanders zich nog altijd te veel, door bijvoorbeeld niet thuis te werken.

Een ander OMT-lid, dat anoniem wil blijven, uit in de krant zijn zorgen over de Britse variant. "De aanwijzingen zijn steeds sterker dat het lastiger strijden wordt tegen deze variant", zegt hij. "We moeten zo lang mogelijk voorkomen dat deze versie alles overneemt. Het kan helpen dat we al in lockdown zaten toen deze opkwam, maar het baart ons zorgen."

Het kabinet sprak eerder de hoop uit dat kinderopvangcentra en basisscholen op 25 januari open kunnen, al hangt dat wel af van de uitkomsten van een RIVM-onderzoek naar de Britse mutatie voor scholen. Dit weekend stuurt het OMT een nieuw advies naar het demissionaire kabinet.

4:30 uur - Strenge avondklok voor heel Frankrijk
Voor alle Franse departementen geldt vanaf zaterdag een strenge avondklok. Tussen 18.00 uur en 06.00 uur moeten de Fransen binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, net als ouders die hun kinderen brengen of halen van de school en het kinderdagverblijf.

De strenge avondklok was in een kwart van het land al van kracht, maar premier Jean Castex kondigde de maatregel deze week voor het hele land af. De avondklok geldt zeker voor de komende twee weken.

Het aantal corona-infecties wil in Frankrijk maar niet dalen, waardoor de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot is. Inmiddels telt het land ruim 69.000 coronadoden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen