Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Nog geen besluit over langere kerstvakantie

Geplaatst opvrijdag 4 december 2020 - 7:02

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vanaf dinsdag 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

In dit liveblog volg je de belangrijkste nieuwsfeiten en andere gebeurtenissen over de coronacrisis van vrijdag 4 december:

19:45 uur - Sinterklaas schakelt hulpsinterklaas in vanwege corona
Sinterklaas moest dit jaar heel inventief zijn om de kinderen op school te verrassen. Door de coronamaatregelen kwam de goedheiligman in veel scholen niet binnen. In sommige gevallen deed hij zijn bezoek digitaal. Op de Kerkraadse school St. Jan Baptist schakelde hij de directeur in als hulpsinterklaas.

Voor directeur Ilja Theunissen van de school was het wel even wennen. "Maar goed, als je gevraagd wordt door de Sint in eigen persoon dan doe je dat", vertelt de hulpsinterklaas. Lees hier meer.

18:49 uur - Deken Schinnen wil sponsor op kazuifel
Deken Jack Honings van Schinnen is bereid een sponsornaam op zijn kazuifel te accepteren, om zo geld voor de kerk op te halen. Dat zei hij vrijdag in Limburg Centraal.

"Een wielerploeg heeft een sponsor, waarom de kerk niet? We hebben hier in Schinnen een bekende brouwerij. Die zou best op mijn kazuifel kunnen staan", zegt Honings.

Volgens de geestelijke heeft de kerk het lastig. Tijdens de nachtmis zitten de kerken overal vol en wordt er veel geld opgehaald tijdens de collectes. Dat lopen de kerken nu mis omdat er vanwege corona maar 30 gelovigen welkom zijn. Lees hier meer.

17:21 uur - Nog geen besluit over langere kerstvakantie
Premier Mark Rutte denkt in de strijd tegen het coronavirus op dit moment zelf niet aan extra maatregelen voor het onderwijs, zoals scholen een week langer dichthouden in de kerstvakantie. Maar tegelijk sluit hij het ook niet uit, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het is niet mijn verwachting maar we moeten het nog bezien. Er zitten grote nadelen aan een extra week vrij. Het heeft impact op de kinderen en de vraag is wat het doet met de verspreiding van het virus", zei Rutte.

16:49 uur - Leerlingen bakken voor personeel VieCuri
Scholieren van het Valuascollege in Venlo hebben zo'n driehonderd banketstaven, taaitaaipoppen en speculaaspoppen afgeleverd bij ziekenhuis VieCuri.

De lekkernijen zijn bedoeld voor het zorgpersoneel van het VieCuri Medisch Centrum, met vestigingen in Venlo en Venray. In deze coronatijd willen de leerlingen het personeel met dit gebaar een hart onder de riem steken.

15:57 uur - Rutte vindt bedreiging OMT-leden 'totaal onacceptabel'
Minister-president Mark Rutte is "enorm geschrokken" van berichten dat leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van het coronavirus, worden bedreigd. Hij noemt het "totaal onacceptabel" dat dit gebeurt.

"Deze mensen doen goed en belangrijk werk, en doen dat naar eer een geweten", zegt Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Mensen kunnen het oneens zijn met hun adviezen, en "discussiëren op inhoud is prima", maar intimidaties en bedreigingen kunnen echt niet, aldus de premier.

15:20 uur - Horecapersoneel helpt tijdelijk uit in de zorg
Flexpersoneel van horecaketen Oostwegel Collection in Zuid-Limburg gaat tijdelijk aan de slag bij zorgorganisaties Envida en Sevagram.

Dat zijn de drie partijen overeengekomen.

De eerste werknemer is op 1 december begonnen; inmiddels zijn 18 werknemers van Oostwegel nu aan het werk in de zorg. Ze doen geen medisch werk, maar ondersteunen het zorgpersoneel in bijvoorbeeld het restaurant of aan de receptie. Lees hier meer.

15:19 uur - Doelman VVV-Venlo in quarantaine
Thorsten Kirschbaum, doelman van VVV-Venlo, zit ondanks een negatieve coronatest afgelopen donderdag nog steeds in quarantaine in Duitsland.

In zijn woonplaats Keulen is Kirschbaum in aanraking geweest met een besmet persoon.

De eredivisionist heeft nu de hulp van voetbalbond KNVB ingeschakeld om de doelman op tijd terug te krijgen voor de volgende speelronde. Voor de Venlose club staat zaterdag de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk op het programma. Lees hier meer.

14:58 uur - Aantal coronagevallen ruim 300 hoger dan donderdag
Het aantal nieuwe coronagevallen is vrijdag ruim 300 hoger dan donderdag. In de afgelopen 24 uur zijn 5935 positieve coronatesten geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Donderdag waren het er 5634 (na correctie) en woensdag ruim 4900.

Het aantal sterfgevallen aan corona steeg afgelopen etmaal met 58. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, tussen een sterfgeval en de registratie kan enige tijd verstrijken. Het RIVM meldde donderdag het overlijden van 61 coronapatiënten.

De afgelopen week raakten 35.229 mensen besmet, ruim 500 minder dan de week ervoor. Er stierven deze laatste week 359 mensen.

13:34 uur - Coronaprikken voor huisarts wel te doen, maar 'best pittig'
Als straks duidelijk is wanneer welk coronavaccin zal worden geleverd, zullen huisartsen nog wel enige tijd nodig hebben om het prikken van hun patiënten te regelen. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De hele operatie is wel te doen, maar wordt "best wel pittig", zegt een woordvoerster.

De animo zal flink zijn en het inenten moet coronaproof. De dokters zullen daarom extra ruimte moeten vinden door partytenten voor de deur te zetten of tijdelijk te verhuizen naar bijvoorbeeld kerken en sportzalen. En omdat de gewone consulten ook moeten doorgaan, zullen huisartsen misschien ook op zaterdag coronavaccins willen toedienen, maar daar moet dan wel weer extra assistentie voor worden geregeld.

12:16 uur - Verlaging leeftijd HPV-vaccinatie door corona niet gehaald
Jongens en meisjes vanaf negen jaar worden volgend jaar toch nog niet gevaccineerd tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Uit een brief van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer blijkt dat corona de oorzaak is.

Eigenlijk zouden vanaf 2021 niet alleen meisjes, maar ook jongens worden gevaccineerd tegen HPV. De leeftijd waarop het vaccin wordt aangeboden, zou bovendien omlaag gaan van twaalf naar negen jaar. Door corona gaat dat niet door, schrijft Blokhuis: "Vanwege de hoge werkdruk" bij de Jeugdgezondheidszorg "en de inzet van personeel bij de bestrijding van Covid-19 blijkt dit streven helaas niet haalbaar."

stock vaccinatie inenting HPV meisje
Foto: iStock

11:43 uur - Oostenrijk begint tegen advies experts in met massale coronatests
Oostenrijk is vrijdag begonnen de bevolking massaal te testen op het coronavirus, ondanks twijfels bij wetenschappelijke overheidsadviseurs.

Lange rijen vormden zich bij screeningcentra toen het testen werd gestart in Wenen en in de westelijke provincies Tirol en Vorarlberg, meldden de omroepen ORF en Oe24. Andere regio's zullen de komende dagen volgen.

10:43 uur - De Jonge: geen moeite mee me zichtbaar te laten vaccineren
Minister Hugo de Jonge heeft er geen probleem mee om zich voor de camera te laten inenten met een coronavaccin. Maar hij benadrukt dat de kwetsbare groepen als eerste aan de beurt zijn als de vaccins worden geleverd en goedgekeurd.

"Als ik aan de beurt ben heb ik er geen enkele moeite mee om dat in alle transparantie te doen", aldus de Jonge. "Het is mooi dat de wetenschap ons dit levert. Vaccinatie is onze beste troef."

10:33 uur - Wereldwijd meer dan 65 miljoen coronabesmettingen
Het aantal mensen wereldwijd bij wie het coronavirus is vastgesteld, is vrijdag de 65 miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.

In totaal zijn nu 65.277.100 besmettingen en 1.507.323 sterfgevallen vastgesteld sinds het opduiken van het virus in China eind vorig jaar. Halverwege september passeerde het aantal besmettingen de 30 miljoen.

10:03 uur - Eerste duel handbalsters dag uitgesteld na positieve test Servië
De eerste wedstrijd van de Nederlandse handbalsters op het EK in Denemarken is met een dag uitgesteld naar zaterdag. Dat heeft te maken met een positieve coronatest bij een van de speelsters van tegenstander Servië.

Het duel met Servië zou vrijdagavond om 20:30 uur in Kolding worden gespeeld. De wedstrijd begint nu zaterdag om 20:30 uur. De betrokken speelster is direct in quarantaine gegaan. Alle andere tests bleken negatief. De speelsters worden vrijdag opnieuw getest.

9:45 uur - Duitse minister: extra coronamaatregelen nodig in sommige regio's
In sommige regio's van Duitsland met veel coronabesmettingen zijn aanvullende beperkingen nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, liet de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn vrijdag weten.

"Waar het aantal besmettingen in Duitsland groter is, is er naar mijn mening behoefte aan aanvullende maatregelen om het aantal contacten verder te verminderen boven wat is afgesproken", zei Spahn tegen de Duitse zender ZDF. "We hebben nog steeds te veel districten en regio's waar aanvullende maatregelen nodig zijn", voegde hij eraan toe.

9:05 uur - Zorgen bij bisdom over invulling kerstvieringen
Het bisdom Roermond maakt zich grote zorgen over de invulling van de kerstvieringen in de kerken. Enkele tientallen kerken in Nederland hebben de traditionele kerstnachtvieringen vanwege de coronamaatregelen laten sneuvelen. "Parochies in Limburg hebben nog geen kerstmissen geschrapt", zegt een woordvoerder van het bisdom Roermond op L1 Radio. "We maken ons wel grote zorgen hoe we dat gaan doen."

Vanwege de coronamaatregelen zijn er maximaal 30 bezoekers welkom in de kerk. De vieringen op kerstavond worden in normale tijden druk bezocht. Lees hier meer.

8:30 uur - Twee derde kankerpatiënten gaat coronavaccinatie halen
Twee derde van de mensen met kanker geeft aan gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van deze groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen bij de vaccinatie. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat, samen met andere zorgorganisaties, laten onderzoeken en er ruim 2400 (ex-)kankerpatiënten voor gesproken.

Van de mensen die niet meer beter worden, zegt ruim 7 op de 10 graag een vaccinatie te krijgen. Ruim drie kwart van de mannen geeft aan graag gevaccineerd te willen worden ten opzichte van ruim de helft van de vrouwen: van de vrouwen zegt een derde het nog niet te weten. Onder de mensen van 66 jaar of ouder geeft bijna 8 op de 10 respondenten aan graag gevaccineerd te willen, waarvan ruim de helft met voorrang.

7:45 uur - Limburgs OMT-lid krijgt dreigbrieven en online berichten
Leden van het Outbreak Management Team (OMT) worden bedreigd. Ook viroloog en OMT-lid Marion Koopmans uit Steyl heeft de laatste tijd dreigbrieven en online intimiderende berichten ontvangen. Dat zegt ze tegen NU.nl.

Koopmans zegt tegen de nieuwssite dat ze online zelfs berichten heeft gekregen met een afbeelding van een strop met daarbij teksten als 'it's waiting' en 'nog even'. De Limburgse viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam gaat daarom ook weer met de auto naar het werk en niet meer met de trein. Lees hier meer.

7:20 uur - 'Door coronavaccinatie mogelijk minder hulp voor zieke werknemer'
Als bedrijfsartsen straks betrokken worden bij de eerste ronde van coronavaccinaties in Nederland, zullen ze minder tijd hebben voor hun andere taken, zoals het begeleiden van mensen die tijdelijk niet kunnen werken en het adviseren over arbeidsomstandigheden. Daar wijst de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) op. "Het is te behappen, maar het wordt schipperen. Het zal krap zijn, maar het geeft ook enorm veel energie om zo'n klus te klaren", zegt directeur Gijsbert van Lomwel van de beroepsvereniging voor bedrijfsartsen.

De coronavaccinaties beginnen mogelijk in januari. Ouderen en mensen uit medische risicogroepen zijn het eerst aan de beurt. Die vaccinaties zullen worden verricht door instellingsartsen en huisartsen. Daarnaast krijgen mensen die in de zorg werken voorrang, en bij die vaccinaties zijn bedrijfsartsen betrokken.

7:00 uur - Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland opnieuw gestegen
In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met ruim duizend gestegen ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend 23.449 nieuwe gevallen gemeld.

Daarmee zet de stijgende trend in de loop van de week door. Donderdag meldde het RKI 22.046 nieuwe gevallen, woensdag rond de 17.000 en dinsdag zo'n 13.500 besmettingen. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.130.238 personen vastgesteld.

In het afgelopen etmaal overleden nog eens 432 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental als gevolg van de epidemie komt daarmee op 18.034 te staan.

6:40 uur - Aantal sterfgevallen in Limburg neemt toe
Er zijn vorige week in Limburg meer mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. De afgelopen weken was het sterftecijfer in onze provincie stabiel, maar nu is sprake van stijging.

Vorige week zijn naar schatting 283 Limburgers overleden. In 2019 waren dat er 269. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel het sterftecijfer is toegenomen, is er nog geen sprake van een tweede coronagolf. Lees hier meer.

6:34 uur - Coronamiljoenen onbedoeld naar payrollbedrijven
Payrollbedrijven hebben voor miljoenen coronasteun kunnen incasseren die daar niet voor bedoeld was, schrijft de Volkskrant. Dat is het gevolg van wetgeving die payrolling onaantrekkelijker moest maken. Een deel van de omzetdaling die dat veroorzaakte, hebben de bedrijven kunnen verhalen dankzij de coronasteunmaatregelen.

Payrollbedrijven, die mensen in dienst hebben om ze 'uit te lenen' aan andere bedrijven, hadden rond de jaarwisseling al last van omzetverlies. Dat komt door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die op 1 januari van kracht is geworden. De Wab schrijft voor dat payrollers dezelfde arbeidsvoorwaarden - zoals loon en pensioen - krijgen als medewerkers die bij het inhurende bedrijf in dienst zijn. Daardoor werd payrollen minder aantrekkelijk.

6:26 uur - Corona: Belastingdienst gul met uitstel in Limburg
Limburgse bedrijven maken verhoudingsgewijs het meeste gebruik van de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In Limburg hebben zo'n 12.240 bedrijven en bedrijfsvestigingen sinds het begin van de coronacrisis uitstel gekregen voor hun belastingen. Op een totaal van zo'n 88.000 bedrijven komt dat neer op bijna 14 procent van het totaal. Daarmee is Limburg koploper in Nederland. Lees hier meer.

6:15 uur - Kerstnachtmis sneuvelt door corona
Voor het eerst sinds mensenheugenis zijn dit jaar in zeker enkele tientallen rooms-katholieke kerken door heel Nederland op kerstavond geen traditionele kerstnachtvieringen, meldt Trouw. De kerken willen zich aan de coronamaatregelen houden en daarom niet meer dan dertig mensen toelaten, maar ze vrezen een veel grotere toeloop. De vieringen op kerstavond worden in normale tijden druk bezocht: voor veel mensen is het de enige keer per jaar dat ze naar de kerk gaan.

Meer dan twintig gemeenschappen uit drie parochies (Heilig Kruis Salland, De Heilige Lebuinus Parochie Deventer en Sint Marcellinus) in het oosten van het land kondigden hun besluit deze week aan. Ook in het bisdom 's-Hertogenbosch gaat in verschillende parochies de kerstnachtviering niet door, bevestigt een woordvoerder van het bisdom.

6:00 uur - PBL: forse toename leegstand winkels in binnensteden
De effecten van de coronamaatregelen zorgen de komende paar jaar voor een forse toename in de winkelleegstand in binnensteden, voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De leegstand zal in 2022 toenemen met 40 procent. De horeca zal deze leegstand niet kunnen opvullen, denkt het PBL.

Het PBL analyseerde met onderzoeksbureau Locatus 53 grote en kleinere binnensteden en keek naar het aantal winkels en de grootte ervan. De coronapandemie legt volgens het PBL "ongekende druk" op het aantal bezoekers in binnensteden, dat nog niet op het niveau van voor de pandemie is. Minder bezoekers betekent voor ondernemers minder inkomsten en dus meer ontslagen. Dat treft jongeren en lager opgeleiden "onevenredig" veel, aldus het PBL.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen