Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Nieuw record aantal besmettingen wereldwijd

Geplaatst opzaterdag 17 oktober 2020 - 9:00

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld. Lees hier het nieuws terug rond het coronavirus van zaterdag 17 oktober.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 17 oktober:

- RIVM: Mogelijk lockdown tot december

- Instructie voor het maken van een mondkapje aangepast na fout

- Opnieuw Nederlands dagrecord aantal besmettingen

- Winkels Maastricht mogen Tweede Kerstdag open

20.16 uur - Koninklijk gezin terug in Nederland

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en hun dochters zijn teruggekeerd in Nederland. Even na 20.00 uur kwamen ze met een lijnvlucht aan op Schiphol.

Vrijdag liet de Koning via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat hij zijn vakantie naar Griekenland zou afbreken, nadat ophef was ontstaan over deze reis. In de middag bleek dat het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig richting het buitenverblijf in Griekenland was vertrokken. Dat viel niet goed in de Tweede Kamer.

20.09 uur - Nieuw record aantal besmettingen wereldwijd

Voor de eerste keer is het aantal nieuwe coronagevallen wereldwijd gestegen met meer dan 400.000 op een dag. Europa, dat de eerste besmettingspiek met succes heeft weten te bedwingen, heeft zich de afgelopen weken ontpopt tot het nieuwe epicentrum voor het coronavirus. Het werelddeel meldt de afgelopen week gemiddeld 140.000 gevallen per dag. Dat zijn er meer dan India, Brazilië en de Verenigde Staten samen.

Van elke honderd gerapporteerde infecties over de hele wereld waren er 34 afkomstig uit Europese landen, volgens een analyse van persbureau Reuters die tot vrijdag liep. Europa meldt momenteel ongeveer elke negen dagen een miljoen nieuwe infecties en telt sinds het begin van de pandemie meer dan 6,3 miljoen gevallen.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, Nederland en Spanje waren goed voor ongeveer de helft van de nieuwe gevallen in Europa in de week tot 18 oktober, volgens de telling.

19.14 uur - Restaurant op Truckstop in Venlo wil langer open

Het restaurant op de Truckstop in Venlo wil een verruiming van de openingstijden. Door de coronamaatregelen kunnen chauffeurs nu nog tot het middaguur een warme maaltijd nuttigen op de betaalde parkeerplaats in Venlo. Daarna is er alleen een take away mogelijkheid.

Birgit Knarren van TruckstopVenlo wil net als de hotelsector de chauffeurs 24 uur per dag de voorzieningen kunnen aanbieden. Volgens Knarren moeten chauffeurs gewoon in het restaurant kunnen eten en drinken volgens de RIVM-regels.
Lees hier meer

18.30 uur - Keurmerk voor mondkapjes in de maak

Begin volgend jaar moeten in Nederland de eerste mondkapjes met een keurmerk te koop zijn. Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN), werkt aan certificatie en roept deskundigen vanuit diverse vakgebieden op om samen een herbruikbaar niet medisch mond-neusmasker te ontwerpen.

Volgens het NEN helpt het certificaat de consumenten met hun aankoopkeuze.

16.49 uur - Handleiding voor het maken van mondkapjes aangepast na fout

De handleiding van de Rijksoverheid voor het maken van een niet-medisch mondkapje is aangepast. De instructie is aangepast nadat het onderzoeksprogramma Kassa had gemeld dat de afmetingen niet klopten.

Het ministerie nam de instructie over van de Amerikaanse overheid. Het ministerie maakte echter een fout in het omrekenen van de Amerikaanse maateenheid (inches) naar centimeters. Daardoor was het mondkapje te groot na het volgen van de instructie tijdens het maken van een mondkapje. Het nieuws kwam zaterdagochtend naar buiten. Toen kondigde een woordvoerder al aan de fout gecorrigeerd zou worden.

15.54 uur - Duitse president in quarantaine en Belgische vicepremier positief getest

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier isoleert zichzelf twee weken omdat een lijfwacht van hem besmet is met het gevreesde coronavirus. Bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag nog eens een beroep op de bevolking gedaan om toch vooral met niet te veel mensen tegelijk samen te komen. "Ga met beduidend minder mensen om, binnen of buiten", verzoekt de regeringsleider in een videoboodschap. "Ga niet op reis als het niet echt noodzakelijk is en vier geen feesten die niet nodig zijn." Het is maar tijdelijk volgens Merkel.

De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès is naar eigen zeggen positief getest op op het coronavirus. Ze denkt dat ze het in familiekring heeft opgelopen, omdat ze buitenshuis voorzorgsmaatregelen had genomen.

14.34 uur - Opnieuw dagrecord aantal nieuwe besmettingen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 8141 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7989 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 7997 maar dat is zaterdag bijgesteld.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 28. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

14.18 uur - Ziekenhuizen lopen vol met coronapatiënten

In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1568 patiënten met Covid-19, 15 meer dan vrijdag. Van die patiënten liggen er 352 op de intensive care, een stijging van 7 ten opzichte van de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling.

Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 24 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio's. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis. "Het aantal opgenomen covidpatiënten is in de afgelopen 24 uur licht gestegen, waarbij net als in de voorgaande dagen de stijging op de ic naar verhouding groter was dan de stijging in de kliniek. We hebben momenteel nog voldoende capaciteit om patiënten in Nederland op te vangen, er zijn nog geen patiënten verplaatst naar Duitsland", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

13.37 uur - Traumahelikopter voor coronapatiënten vanaf maandag weer ingezet

De Lifeliner 5, de speciaal voor vervoer van coronapatiënten ingerichte traumahelikopter, gaat vanaf maandag weer vliegen vanaf vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen zorgt samen met mobiele medische teams van andere ziekenhuizen voor de bemanning met een spoedarts en een speciale verpleegkundige, aldus het ziekenhuis en ANWB Medical Air Assistance, operator van de traumahelikopters die in Nederland vliegen.

In het voorjaar is deze traumahelikopter ook ingezet voor coronavervoer in Nederland en Duitsland. Toen zijn tot eind mei 66 coronapatiënten uit heel Nederland overgebracht naar Duitse ziekenhuizen.

11.36 uur - Patroon mondkapje van de overheid blijkt te groot te zijn

Sinds begin deze zomer is er op de website van de Rijksoverheid een patroon te vinden voor het maken van een mondkapje van bijvoorbeeld een laken of oud T-shirt. Dit patroon heeft het ministerie van VWS overgenomen van de Amerikaanse overheid. Nu blijkt uit een berekening van het programma Kassa dat het ministerie een rekenfout heeft gemaakt in het omrekenen van de Amerikaanse maateenheid (inches) naar centimeters.

Dit verklaart waarom het mondkapje veel te groot is en helemaal niet aansluit. Een woordvoerder van het ministerie van VWS bevestigt dat het inderdaad om een rekenfout gaat, en dat het aangepast wordt. "Het lijkt inderdaad om een fout te gaan bij het omrekenen. We gaan nog een keer goed kijken naar het patroon en de instructie die erbij staat."

10.00 uur - RIVM: Gedeeltelijke lockdown mogelijk tot december

De 'gedeeltelijke lockdown' zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren. Jaap van Dissel van het RIVM zegt tegen de NOS dat hij een langere periode verwacht "waarin de aantallen verhoogd zijn".

De besmettingscijfers zullen eerst nog verder toenemen voordat een eventuele afname volgt, verwacht hij. Van Dissel houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken versoepeld kunnen worden.

09.24 uur - Maastricht komt winkeliers tegemoet

De gemeente Maastricht staat 'bij hoge uitzondering' toe dat de winkels op Tweede Kerstdag enkele uren open mogen zijn. Dat liet wethouder Vivianne Heijnen vrijdag weten aan de gemeenteraad.

Door de winkels een extra verkoopdag te geven, wil het gemeentebestuur de winkeliers een beetje tegemoet komen. De detailhandel in Maastricht had daarvoor een verzoek ingediend, omdat ze door de coronacrisis flink wat inkomen zijn misgelopen.

09.00 uur - Coronabesmettingen België boven 10.000 per dag

In België is het aantal nieuwe coronabesmettingen voor het eerst boven de 10.000 per dag gestegen. Het laatst bekende cijfer van afgelopen dinsdag kwam uit op 10.369 nieuwe gevallen, blijkt zaterdag uit het online coronadashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Een week eerder op dinsdag lag dat aantal nog op 5.686 nieuwe infecties, bijna de helft dus. Het totale aantal bevestigde gevallen in België sinds het begin van de epidemie klimt daardoor tot 202.151. Er overleden in de week van 6 tot 13 oktober gemiddeld 25 coronapatiënten per dag. Sinds het begin van de epidemie zijn nu al 10.359 coronapatiënten overleden.

Er werden vrijdag nog eens 240 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen opgenomen, waar nu 2098 mensen met Covid-19 worden verpleegd. Daarvan liggen er 358 op op de afdelingen intensieve zorg.

09.00 uur - Opnieuw recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

Voor de derde dag op rij is er in Duitsland binnen een etmaal een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, is in de afgelopen 24 uur bij nog eens 7830 Duitsers het longvirus vastgesteld.

Dat is een flinke toename ten opzichte van de 7334 nieuwe besmettingen die vrijdag werden gemeld. Donderdag lag het aantal op 6638. Ook dat was een record. Het totale aantal vastgestelde coronagevallen in Duitsland komt na de mededeling van het RKI zaterdag op 356.387. Doordat er 33 Covid-patiënten in het laatste etmaal aan het longvirus bezweken, komt het officiële dodental op 9767.

06.00 uur - Provincie gaat grotten in Limburg beter controleren

Om een ongeval zoals dat vorig weekend gebeurde bij een groeve in Geulhem te voorkomen, gaat de provincie intensiever toezicht houden op groeves en grotten in Limburg. Een jongeman klom zaterdagavond over een hek en maakte vervolgens een val van tien meter. Hij raakte gewond en moest per ambulance naar het ziekenhuis. Door de valpartij werd een illegaal feest voortijdig gestaakt.

De provincie gaat de groeves en grotten intensiever in de gaten houden om dit soort incidenten te voorkomen. Zij doet dat door intensiever te surveilleren. Ook worden er verschillende technische middelen gebruikt om toezicht te houden. De groeven in Limburg worden de laatste tijd steeds vaker gebruikt voor illegale feesten en bijeenkomsten, nu mensen niet meer in de horeca mogen samenkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen