Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Negatief reisadvies verlengd'

Geplaatst opzondag 7 maart 2021 - 8:26

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 7 maart:

18:37 uur - Zwemstichting blij met hervatten zwemlessen
De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) is blij met het waarschijnlijk aanstaande kabinetsbesluit om de zwemlessen vanaf medio maart weer te hervatten. Veel kinderen hebben maanden geen zwemles gehad vanwege de coronamaatregelen.

Bronnen bevestigden zondag dat het kabinet maandag bekendmaakt dat de zwemlessen weer kunnen worden hervat. Shiva de Winter van de NSWZ vindt dat een goede stap. "Zwemlessen weer toestaan is geen versoepeling, zwemles is een noodzaak voor kinderen."

De NSWZ overlegt sinds twee weken met het Outbreak Management Team (OMT) om zwemlessen weer toe te staan. "We worden eindelijk serieus genomen", aldus De Winter. "Het is goed dat de zwemlessen eindelijk worden genoemd."

17:38 uur - Politie verricht arrestaties bij betoging op Museumplein
De politie in Amsterdam heeft zondagmiddag bij de ontruiming van het Museumplein personen gearresteerd. De politie meldt dat er 28 mensen zijn aangehouden.

De demonstranten waren zondagmiddag evenals afgelopen weken bijeengekomen om 'koffie te drinken'. De meesten vertrokken na 16:00 uur na een oproep van de politie. De ME liep vervolgens in linie om de mensen te verdrijven. Rond 17:30 uur was de rust weergekeerd en waren ook de politiebusjes weer vertrokken.

Toen het te druk werd op het plein en de mensen geen 1,5 meter afstand hielden, besloot de gemeente Amsterdam de betoging te verbieden. De politie greep kort daarna in en de meeste demonstranten vertrokken redelijk snel.

16:55 uur - Politie maakt einde aan illegaal feest in Zoetermeer
De politie in Zoetermeer heeft zondagochtend vroeg een einde gemaakt aan een illegaal feest in een bedrijfspand. Er was een dj die muziek draaide en er werd alcohol geschonken. De 37 aanwezigen zijn bekeurd. Tegen de organisator is proces-verbaal opgemaakt, meldt de politie.

16:17 uur - 'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart'
Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van de Telegraaf.

De besluiten zijn nog niet definitief. Het demissionaire kabinet zal er maandag nog over vergaderen. In de avond geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie. Zaterdag lekte al uit dat zij geen echte versoepelingen gaan aankondigen. Het gaat hooguit om kleine aanpassingen, zeggen ingewijden.

Al in november werd voor de meeste landen een negatief reisadvies afgegeven. Alleen voor het Caribisch deel van het koninkrijk gold dat toen nog niet. Vanaf half december zette het kabinet alle landen in de wereld op 'code oranje'. Dat negatieve reisadvies zou tot medio maart duren, maar dat wordt nu verlengd. De besmettingscijfers zijn nog niet goed in Nederland, net zoals elders.

15:47 uur - Oostenrijk onderzoekt partij vaccins AstraZeneca na incident
De Oostenrijkse autoriteiten hebben uit voorzorg de inentingen met een partij coronavaccins van AstraZeneca opgeschort nadat een vrouw overleed en een ander ziek werd. Dat meldt het Oostenrijkse Federaal Bureau voor Veiligheid in de Gezondheidszorg (BASG), dat het incident onderzoekt, zondag.

Een 49-jarige vrouw overleed als gevolg van ernstige stollingsstoornissen en een 35-jarige vrouw ontwikkelde een longembolie maar is herstellende, aldus BASG. Een longembolie is een acute longaandoening die wordt veroorzaakt door een losgeraakte bloedklont. "Momenteel is er geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie", liet BASG weten.

15:37 uur - RIVM registreert 4567 coronabesmettingen, boven het gemiddelde
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 4567 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is meer dan het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemiddeld 4507 besmettingen per etmaal. Zaterdag was het aantal besmettingen 5356 (gecorrigeerd).

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 30. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

14:30 uur - 'Overheid moet strenger zijn bij financieren coronavaccins'
De Nederlandse overheid zou strengere voorwaarden moeten stellen aan de eigen investeringen in coronavaccins. De huidige voorwaarden stellen weinig voor, zeggen onderzoekers van onderzoeksorganisatie SOMO. Ze wijzen erop dat tegelijkertijd door vaccinontwikkelaars voorwaarden bedongen worden die hen van elke verantwoordelijkheid ontslaan als er iets mis gaat.

"Er wordt met twee maten gemeten. Het beschermen van publieke belangen is vrijblijvend en onderhandelbaar, terwijl de belangen van de farmaceuten juridisch worden dichtgetimmerd. Dit zou precies andersom moeten zijn", aldus onderzoeker Irene Schipper van SOMO.

13:20 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zondag opnieuw minder dan een dag eerder. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1851, dat zijn er 12 minder dan zaterdag, toen was dat aantal 1863. Van hen liggen er 545 op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag waren dat er 542, zondag dus 3 meer dan zaterdag. Dat aantal schommelt al ongeveer een maand tussen de 500 en 550.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1306 coronapatiënten, 15 minder dan de 1321 van zaterdag.

Het is de vijfde achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Eind maart en begin april vorig jaar lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling.

12:56 uur - Politie beëindigt illegaal feest in Noord-Hollands natuurgebied
De politie heeft zaterdag een illegaal feest beëindigd in een natuurgebied tussen het Noord-Hollandse Limmen en Akersloot. Volgens de politie waren er zo'n veertig mensen bij elkaar. Toen agenten arriveerden gingen de aanwezigen er via de weilanden vandoor.

De bezoekers lieten hun spullen en fietsen op de vlucht achter. De politie laat weten dat de fietsen kunnen worden opgehaald bij het politiebureau in Alkmaar.

12:05 uur - 'Volgende winter hebben we geen lockdown nodig, dankzij vaccins'
Geen avondklok. Geen lockdown. Restaurants en winkels volledig open. Als het een beetje meezit, ziet de volgende winter er heel anders uit dan de afgelopen maanden, verwacht Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Of we al terug gaan naar handen schudden en zoenen weet ik niet, maar tegen de herfst wordt het weer redelijk normaal, daar ben ik enigszins optimistisch over. Ik hoop dat we tegen die tijd wel van de restricties af zijn", aldus Huckriede. En dat is te danken aan de coronavaccins.

Nederland krijgt binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin, een middel uit eigen land. De Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), komt aanstaande donderdag met een oordeel over het kandidaat-vaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden. Huckriede verwacht dat het middel een positief oordeel krijgt van het EMA, waarna de Europese Commissie het vaccin goedkeurt.

11:17 uur - Duits parlementslid stapt op na lucratieve 'mondkapjesdeal'
De christendemocratische parlementariër Nikolas Löbel verlaat de Duitse politiek nadat bekend is geworden dat hij via zijn onderneming 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Zijn onderneming heeft commissie gekregen bij het sluiten van contracten tussen een leverancier van mondkapjes in Baden-Württemberg en twee afnemers in Heidelberg en Mannheim.

10:18 uur - Natuurbeheerders willen rust in de kraamkamer van de natuur
Boswachters van de vier grote natuurbeheerders in Nederland maken zich zorgen over de coronadrukte in de natuur, nu het broedseizoen voor de deur staat. Op veel plaatsen hebben zij de afgelopen dagen borden geplaatst en spandoeken opgehangen met de tekst 'welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur', in de hoop dat recreanten daaruit begrijpen dat ze zich een beetje rustig moeten houden.

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en LandschappenNL beheren samen zo'n 500.000 hectare natuur in Nederland. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het in alle natuurgebieden veel drukker. "Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee", aldus boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten. Niet alle nieuwe bezoekers weten dat ze hun hond aan de lijn moeten houden, op de paden moeten blijven en geen afval moeten achterlaten.

9:57 uur - Rood potlood mag mee naar huis na het stemmen
Als één van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geven veel gemeenten aan iedere kiezer

apart een rood potlood. De potloden liggen deze keer niet aan een ketting in het stemhokje.

In sommige gemeenten mogen de kiezers het potlood mee naar huis nemen. In andere stembureaus kunnen mensen het potlood inleveren in een apart bakje in het stembureau. Ingezamelde potloden worden gerecycled of, na reiniging, bij een volgende verkiezing opnieuw gebruikt.

Ook zijn er gemeenten die een nieuwe bestemming voor de potloden hebben gevonden. De gemeente Rotterdam wil 90.000 stempotloodjes verzamelen voor een kunstwerk over laaggeletterdheid.

9:20 uur - Coronaregels in het stemlokaal
Vanwege het coronavirus gelden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen andere en extra maatregelen in het stemlokaal. Kiezers moeten bij het stemmen een mondkapje dragen en moet hun handen schoonmaken. Voordat iemand mag stemmen, wordt een gezondheidscheck gedaan. De kiezer moet de vragen zelf beantwoorden. Als iemand niet alle vragen met 'nee' kan beantwoorden, mag die persoon niet in het stemlokaal stemmen.

De stemlokalen worden zo ingericht dat kiezers en stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden en dat er voldoende wordt geventileerd. De stembureauleden doen ook een gezondheidscheck voordat ze beginnen.

In elk stemlokaal is een extra stembureaulid dat in de gaten houdt of het niet te druk wordt en of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Deze persoon kan mensen er ook op wijzen om 1,5 meter afstand te houden en vragen om voor het stemmen de handen te reinigen.

In het stemlokaal worden potloden, stemhokjes, tafels, en andere voorwerpen geregeld schoongemaakt. In sommige gemeenten krijgen alle kiezers een eigen rood potlood dat ze daarna mee naar huis mogen nemen. Er zijn kuchschermen tussen de kiezers en de leden van de stembureaus. Kiezers moeten hun identiteitsdocument bij het stemmen aan het stembureaulid tonen vanachter het kuchscherm.

8:47 uur - Lucas & Steve treden na lange tijd weer op: 'Gevoel gemist'
Het Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve heeft zaterdagavond sinds lange tijd weer eens op het podium gestaan. De deejays traden op tijdens het eerste testevent in de Ziggo Dome in Amsterdam. Op Instagram schrijft het duo dat ze dit gevoel hebben gemist. 'Eerste keer terug op het podium met zo'n groot publiek. Hopelijk kunnen we dit soort shows in de toekomst vaker doen', zo valt er te lezen.

Het dancefeest in Amsterdam was een van de proefconcerten van Fieldlab Evenementen. Met deze testevenementen willen organisatoren kijken hoe festivals en concerten in coronatijd veilig kunnen worden gehouden. Lees hier meer.

8:10 uur - 'Terras open zou kunnen bij garantie op minder samenscholing'
Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team, ziet wel wat in het openen van de terrassen als dit leidt tot minder samenscholen in bijvoorbeeld het Vondelpark in Amsterdam. Dat zegt hij tegen de Amsterdamse zender AT5. De afgelopen periode was het in het Vondelpark en op andere plekken regelmatig veel te druk. Dat was voor horeca-eigenaren aanleiding om te pleiten voor het openen van de terrassen.

De Jong snapt de oproep van horeca-eigenaren. "Je zou kunnen zeggen dat, als er een garantie zou zijn dat het openen van de terrassen zou leiden tot minder samenscholen op bijvoorbeeld het Museumplein en het Vondelpark, dat het dan misschien een heel goed effect heeft. Als de terrassen ook goed gereguleerd zijn qua afstand, dan zou ik er voorstander van zijn. Ik weet niet of die garantie er is."

7:51 uur - Dalai Lama krijgt eerste coronaprik
De Dalai Lama heeft zich laten vaccineren tegen Covid-19 en roept meer mensen op hetzelfde te doen, zo maakte zijn kantoor bekend op zijn Twitter-account. De Tibetaanse spirituele leider kreeg de injectie zaterdag in een ziekenhuis in de Noord-Indiase stad Dharamsala, de zetel van de Tibetaanse regering in ballingschap.

Op een video was te zien hoe de 85-jarige een injectie in zijn rechterbovenarm kreeg. "Meer mensen zouden de moed moeten hebben om deze injectie te nemen, dit is erg belangrijk. Om een aantal ernstige problemen te voorkomen, is deze injectie zeer, zeer nuttig en zeer goed," zei de Dalai Lama.

7:30 uur - Stemmen in coronatijd: drive-throughs, tenten en een trailer
Een zogenoemde verkiezingstrailer, drive-throughs en tenten in de buitenlucht. De gemeenten zijn vanwege het coronavirus inventief met het creëren van ruime plekken waar mensen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen halverwege maart kunnen stemmen.

Onder meer Utrecht, Enschede, Amsterdam en Rotterdam krijgen een stemdrive-through. In Utrecht kunnen mensen op de fiets en met de auto terecht op de P&R Westraven. In Rotterdam komt een drive-through bij de Kuip in Zuid en eentje bij Melanchtonweg in Noord. In Amsterdam wordt bij de RAI een stembureau voor auto's ingericht. Vanwege de stemvrijheid en het stemgeheim mogen er geen andere volwassenen dan de bestuurder in de auto zitten. Ook komt er een speciale fietsstraat om te stemmen.

7:05 uur - André Hazes maakt zich op voor proefconcert van Fieldlab
André Hazes treedt zondag voor het eerst in maanden weer op voor een groot publiek. De zanger is de hoofdact tijdens het proefconcert van Fieldlab Evenementen in de Amsterdamse Ziggo Dome. Cabaretier Peter Pannekoek is 'special guest' tijdens het evenement en in het voorprogramma staan blues- en soulzanger Phil Bee en volkszangeres Sophie Straat.

De artiesten treden op voor zo'n 1300 mensen om te onderzoeken wat nodig is om evenementen veilig te kunnen laten plaatsvinden in coronatijd. Hazes vindt het een eer dat hij ervoor is gevraagd. "Er zijn zoveel artiesten in het land en dat ik dat dan mag doen. Ik zie het best wel als een soort risico", zei de zanger donderdag in het tv-programma Op1.

6:30 uur - Aantal coronabesmettingen Duitsland voorbij de 2,5 miljoen
In Duitsland is dit weekeinde de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 8103 nieuwe gevallen.

Zaterdag meldde het Duitse gezondheidsinstituut nog 9557 besmettingen, terwijl op vrijdag nog meer dan 10.500 nieuwe besmettingen werden geregistreerd. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie nu bij 2.500.182 inwoners van Duitsland vastgesteld.

6:00 uur - 'Veelbelovende testresultaten met virusremmer van Merck'
Farmaciebedrijf Merck heeft zaterdag positieve testresultaten bekendgemaakt voor de virusremmer die het ontwikkelt met het Amerikaanse Ridgeback Bio. Het experimentele antivirale middel molnupiravir zorgt bij patiënten met Covid-19 voor een duidelijke daling van de virale lading. Onderzoekers spreken van "veelbelovende resultaten".

Merck heeft eind januari de ontwikkeling van twee mogelijke coronavaccins onderbroken, maar blijft wel onderzoek doen naar twee antivirale middelen, waaronder molnupiravir. Het middel zou na vijf dagen behandeling zorgen voor een duidelijke daling van aanwezig virus. Dat blijkt uit testen bij 202 patiënten met Covid-19. Het gaat om besmette personen die symptomen hadden, maar die niet in het ziekenhuis lagen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen