Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Nederland weer hoogrisicogebied voor Duitsland

Geplaatst opdinsdag 27 juli 2021 - 6:53

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 27 juli:

20:24 uur - Japanse autoriteiten komt TeamNL tegemoet
De Japanse autoriteiten hebben ingestemd met een aantal versoepelingen in het quarantainehotel in Tokio. Het gaat om wat meer bewegingsvrijheid voor de geïsoleerde olympiërs, onder wie Candy Jacobs uit Tegelen, en wat meer ventilatiemogelijkheden in het afgesloten complex.

In het quarantainehotel verblijven onder anderen vier sporters en twee begeleiders van TeamNL, omdat ze tijdens de Olympische Spelen positief hebben getest op het coronavirus. Sportkoepel NOC*NSF diende bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een klacht in over de slechte omstandigheden in de inmiddels beruchte accommodatie. De Amerikaanse sportfederatie sloot zich bij het Nederlandse protest aan. Het NOC*NSF vroeg ook de Nederlandse ambassadeur in Japan om hulp.

19:47 uur - Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt
In het Erasmus MC in Rotterdam zijn, met speciale antilichamen, de eerste coronapatiënten behandeld die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Dat meldt het centrum op de eigen site. Het spreekt zelf van een doorbraak.

Casirivimab en imdevimab zijn antistoffen die maken dat het coronavirus minder goed het menselijke cel kan binnendringen. "Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken. Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus", zegt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC, die de behandeling toepaste. Sommige mensen maken ook na volledige vaccinatie geen antistoffen aan.

16:14 uur - Aantal prikken blijft dalen
Het aantal mensen dat in een week tijd wordt gevaccineerd tegen het coronavirus, daalt verder. Vorige week hebben iets meer dan 1 miljoen mensen een eerste of tweede prik gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei.

In totaal zijn nu 20.129.431 prikken gezet. Daaronder zijn 12,2 miljoen eerste prikken en bijna 8 miljoen tweede vaccinaties, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

16:05 uur - Ministerie start onderzoek naar tester van reizigers
Het ministerie van Infrastructuur start een onderzoek naar de "diverse klachten" die het heeft ontvangen over Lead Healthcare, een bedrijf dat coronatests uitvoert voor reizigers. Op basis van de uitkomst van het onderzoek en eventueel aanhoudende klachten, kan Lead als testaanbieder worden uitgesloten, zegt het ministerie op vragen van het ANP.

15:08 uur - Flinke daling besmettingen
Het coronavirus verliest na een sterke opleving van enkele weken nu weer snel terrein. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 37.343 positieve testresultaten, bijna de helft minder dan een week eerder (-46 procent). De dalende lijn is ook duidelijk terug te zien in het reproductiegetal, dat is gezakt naar 0,80. Onder de 1 gaat het de goede kant op; dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af.

Het weekrapport bevestigt nog eens dat het aantal ziekenhuisopnames afgelopen week wel fors is gestegen. Die toename is nog het gevolg van de explosieve groei van het aantal besmettingen aan het begin van de maand. Volgens voorlopige cijfers werden afgelopen week 538 patiënten met Covid-19 opgenomen, van wie 115 op intensivecareafdelingen. Dat zijn ruim tweeënhalf keer zoveel opnames als een week eerder werden gerapporteerd.

14:21 uur - Meer dan 600 coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 616, het hoogste aantal sinds half juni. Het gaat om een toename van 39 patiënten vergeleken met maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 457 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 20 meer dan maandag. Op de ic's liggen nu in totaal 159 ernstig zieke coronapatiënten, 19 meer dan de voorgaande dag.

Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 100 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 17 mensen binnengebracht.

12:11 uur - RIVM: Delta-variant geen specifiek probleem voor zelftesten
De kans om met een zelftest een coronabesmetting op te merken is bij de Delta-variant net zo groot als bij eerdere varianten van het virus, denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het verschil tussen virusvarianten zit vooral in het zogeheten S-eiwit van het virus. "Veruit de meeste antigeensneltesten zijn gebaseerd op het N-eiwit, dat minder varieert", legt een woordvoerder van het instituut uit.

Goedgekeurde antigeentesten, waar de zelftesten toe horen, "pakken de Delta-variant gewoon op, omdat het N-eiwit vergelijkbaar is met dat van andere varianten", aldus de woordvoerder.

11:46 uur - Nieuw reisbeleid zorgt voor stroom aan boekingen bij Sunweb
De aanpassing van het Nederlandse waarschuwingssysteem voor vakantielanden heeft bij touroperator Sunweb voor een hausse aan nieuwe boekingen gezorgd. Het bedrijf meldt de beste dag in ongeveer een maand te hebben gehad. Met name Spanje was populair bij consumenten die zowel vakanties naar het vasteland als de Balearen en de Canarische Eilanden boekten.

Nederland besloot deze week het oranje reisadvies vanwege corona af te schaffen voor landen binnen de Europese Unie. Daarmee staan alle landen op geel of groen. Alleen als in landen een nieuwe, besmettelijke variant van het coronavirus opduikt kunnen ze alsnog op oranje worden gezet. Eerder was Spanje bijvoorbeeld nog op oranje gezet vanwege het relatief hoge aantal besmettingen daar.

10:22 uur - Nog geen duidelijkheid over doorgaan Zomerparkfeest Venlo
Het is nog steeds niet duidelijk of het Zomerparkfeest in Venlo eind augustus door kan gaan. "We stonden er tot gisteren in principe klaar voor. Nu is het afwachten", zei voorzitter Marc Nelissen. Het kabinet zette maandag een streep door alle meerdaagse festivals met overnachting tot ten minste 1 september. Het besluit geeft nog geen duidelijk voor festivals zoals het Zomerparkfeest, waarbij bezoekers niet overnachten op het terrein. "Wij wachten, net zoals de rest van de festivals, op de mededeling van het Rijk, waarschijnlijk 13 augustus", stelt Nelissen. Lees hier meer.

Zomerparkfeest Venlo
Foto: Zomerparkfeest/Bryan Schuurmans

9:20 uur - Hendriks: bron coronabesmettingen TeamNL lastig te achterhalen
Het is voor sportkoepel NOC*NSF heel lastig te achterhalen waar de coronabesmettingen binnen de Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen vandaan komen. Vijf van de zes leden van TeamNL die momenteel in een quarantainehotel in Tokio zitten omdat ze positief hebben getest op het coronavirus, zaten aan boord van dezelfde KLM-vlucht. "Maar de garantie dat daar de besmettingen vandaan komen, die is er absoluut niet", zei technisch directeur Maurits Hendriks op een ingelaste persconferentie in Tokio, samen met chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Volgens Hendriks zijn er meer momenten en plekken waar de besmettingen kunnen hebben plaatsgevonden. "Op Schiphol, bij aankomst op de volle luchthaven Narita, in het vervoer naar Tokio en vervolgens in het olympisch dorp zelf. Ik vind het heel riskant om de conclusie te trekken dat het in het vliegtuig is gebeurd. Het heeft ook niet onze focus om te achterhalen waar het gebeurd is, wij willen blijven zorgen voor sportprestaties." Volg de verrichtingen van de Limburgse sporters in ons liveblog.

8:52 uur - Meer beperkingen Nederlandse sporters in olympisch dorp
De Nederlandse sporters op de Olympische Spelen kunnen niet langer gebruik maken van de gemeenschappelijke lounge in het olympisch dorp. Sportkoepel NOC*NSF heeft de coronamaatregelen aangescherpt na de positieve gevallen van de afgelopen dagen. Al zes leden van TeamNL zitten in een quarantainehotel in de Japanse hoofdstad, omdat ze positief hebben getest op het coronavirus.

Skateboardster Candy Jacobs was vorige week woensdag de eerste, daarna volgden taekwondoka Reshmie Oogink, een staflid van de roeiploeg, roeier Finn Florijn, roeicoach Josy Verdonkschot en tennisser Jean-Julien Rojer.

Lees ook: Coronapositief: geen Spelen voor skateboardster Candy Jacobs

8:44 uur - Recordaantal gesprekken bij Luisterlijn in coronajaar 2020
De Luisterlijn heeft in het coronajaar 2020 een recordaantal gesprekken gevoerd, zo blijkt uit de jaarcijfers. Via telefoon en chat voerden vrijwilligers ruim 357.000 gesprekken, ongeveer 12 procent meer dan in 2019, en ruim 1400 berichtenuitwisselingen via de mail. Tijdens de eerste periode van de pandemie nam het aantal oproepen met 20 procent toe, toen de lockdown voor gevoelens van bezorgdheid, eenzaamheid en somberheid zorgde.

8:29 uur - NOC*NSF schakelt ambassadeur in voor situatie in quarantainehotel
Sportkoepel NOC*NSF heeft de hulp ingeschakeld van de Nederlands ambassadeur in Japan om iets te doen aan de situatie in het quarantainehotel in Tokio. Daar zitten vier sporters en twee begeleiders van TeamNL, omdat ze tijdens de Olympische Spelen positief hebben getest op het coronavirus.

"Die situatie vinden wij zeer zorgelijk en onacceptabel", zei technisch directeur Maurits Hendriks. "Het is niet wat je verwacht van de Japanse organisatie als het gaat om isoleren. Die mensen zijn hun olympische droom al kwijt en worden vervolgens nog een keer in slechte omstandigheden gezet."

6:30 uur - Aantal nieuwe coronagevallen daalt flink, meer ziekenhuisopnames
Zo snel als het coronavirus de voorgaande weken om zich heen greep, zo snel daalt het aantal gevallen nu. Maar de druk op de zorg neemt wel toe. Meer mensen belandden vanwege corona op een verpleegafdeling of intensive care. En ook het aantal sterfgevallen door corona is verder gestegen.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschijnlijk tussen de 35.000 en 38.000 meldingen van positieve tests. In de week ervoor waren het er 69.731 en nog een week eerder bijna 52.000. Het zou betekenen dat het aantal nieuwe gevallen in de afgelopen week met 45 tot 50 procent is gedaald.

6:18 uur - Loketten voor aanvraag zorgbonus gaan dicht
De loketten voor de aanvraag van de zorgbonus sluiten dinsdag om 18.00 uur. Zorgaanbieders en pgb-budgethouders konden sinds half juni een aanvraag indienen voor medewerkers die in de strijd tegen het coronavirus onder uitzonderlijke omstandigheden hun werk hebben moeten doen. Het kabinet heeft daar dit jaar in totaal 720 miljoen euro voor beschikbaar gesteld.

Belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de bonus is volgens het kabinet dat de zorgprofessional in de periode 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 een uitzonderlijke prestatie heeft verricht vanwege Covid-19, door onder uitzonderlijke omstandigheden zorg te bieden.

6:00 uur - Nederland weer hoogrisicogebied voor Duitsland
Duitsland beschouwt Nederland en Spanje vanaf dinsdag als hoogrisicogebied. Dat betekent dat strengere regels gaan gelden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Reizigers moeten na een verblijf in een hoogrisicogebied na aankomst in Duitsland in quarantaine, tenzij ze volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van het coronavirus. Die quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan vroegtijdig worden beëindigd als mensen na vijf dagen negatief testen.

Mensen moeten voordat ze de grens overgaan beschikken over bewijs dat ze zijn gevaccineerd, onlangs getest of zijn genezen van Covid-19. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen