Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Nederland is rode stip in oranje gekleurd Europa

Geplaatst opdonderdag 17 juni 2021 - 6:49

Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 17 juni lees je hier

19:15 uur - Nederland nog rode enclave in oranje kleurend Europa
Nederland is een van de laatste gebieden in Europa met een hoog risico op een coronabesmetting volgens de Europese tegenhanger van het RIVM. Op de nieuwste 'coronakaart' van het ECDC is het roodgekleurde Nederland omringd door haast louter oranje.

Nederland hoeft niet meteen te vrezen dat de andere EU-landen veel strenger zullen blijven voor reizigers uit of naar Nederland. De ECDC-kaart, die wekelijks wordt bijgewerkt op grond van de laatste coronacijfers, was bedoeld als wegwijzer voor de EU-lidstaten. Maar die stellen zelf reisadviezen vast en volgen het ECDC dikwijls niet. Bovendien lijkt Nederland heel binnenkort ook oranje te kleuren.

18:57 uur - Gemiddeld vijf coronabesmettingen per Eurovisiesongfestivalshow
Van de 29.875 bezoekers die de negen shows van het Eurovisie Songfestival hebben bijgewoond, testten in totaal 48 mensen positief bij de coronatest die vijf dagen na het evenement werd afgenomen. Zij zijn dus besmet geraakt op de dag van of rond show, al kan deze besmetting ook buiten het festival hebben plaatsgevonden. Dat kan worden afgeleid uit cijfers die de GGD'en aan Fieldlab Evenementen ter beschikking hebben gesteld.

18:24 uur - Overheid opent garantieloket voor organisatoren evenementen
Organisatoren van evenementen kunnen met ingang van vrijdag een beroep doen op een garantieregeling, waardoor zij minder risico lopen als hun evenement door coronabeperkingen toch niet kan doorgaan. De overheid vergoedt dan het grootste deel van de gemaakte kosten. De regeling werd eerder aangekondigd en heeft nu goedkeuring gekregen van de Europese Commissie.

16:38 uur - Denemarken wil coronavaccins aanbieden aan tieners
Denemarken gaat tieners vanaf 12 jaar inenten tegen het coronavirus. De jongeren moeten waarschijnlijk nog wel enkele maanden wachten tot ze aan de beurt zijn. De gezondheidsautoriteit van het land zegt dat de andere leeftijdsgroepen voorrang krijgen. De Deense autoriteiten willen door tieners te vaccineren de vaccinatiegraad in het land omhoog krijgen in aanloop naar de winter. De jongeren krijgen in eerste instantie waarschijnlijk alleen het Pfizer/BioNTech-vaccin aangeboden, omdat de andere vaccins nog niet zijn goedgekeurd voor hun leeftijdsgroep.

15: 57 uur - Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er 1086 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 494 minder dan vorige week donderdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen er 7742 nieuwe positieve testuitslagen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1106 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds 13 september.

15:32 uur - Testlocaties in Utrecht eerder dicht vanwege de hitte
Meerdere coronatestlocaties in de provincie Utrecht zijn donderdagmiddag en vrijdagmiddag dicht vanwege de hitte. De GGD regio Utrecht heeft contact opgenomen met iedereen die een afspraak had om getest te worden, om de afspraak te verplaatsen naar een andere dag of een andere locatie.

15:01 uur - Mondkapjes voorlopig nog niet weg uit winkelschap
Winkels blijven voorlopig mondkapjes aanbieden, ook als het dragen ervan binnenkort mogelijk op veel plekken in Nederland niet meer nodig is. De winkels denken dat er ook na verdere versoepelingen door het kabinet nog vraag zal zijn naar de niet-medische gezichtsmaskers, komt naar voren uit een rondvraag door het ANP.

14:10 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt 5 procent in een dag
Nederlandse ziekenhuizen behandelen nog 573 coronapatiënten. Dat zijn 32 patiënten minder dan woensdag, een afname van ruim 5 procent in één dag. Een week geleden lagen nog bijna 800 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen nu 226 coronapatiënten, 13 minder dan een etmaal eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De overige 347 patiënten liggen op verpleegafdelingen.

Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten blijft laag. Op de ic's waren het er het afgelopen etmaal slechts 5. Op verpleegafdelingen kwamen 32 mensen binnen die ziek zijn geworden door het virus, net zoveel als de dag ervoor.

De intensive cares behandelen momenteel 580 patiënten om andere redenen dan Covid-19.

12:50 uur - Veteranendag opnieuw thuis
De Nederlandse Veteranendag op 26 juni is wegens de coronacrisis voor de tweede maal alleen thuis voor de televisie te volgen. Ondanks de te verwachten versoepelingen heeft het Nationaal Comité Veteranendag besloten geen grote bijeenkomst op het Malieveld in Den Haag te organiseren. Ook het defilé door de Haagse binnenstad gaat niet door, de feestelijke medaille-uitreiking evenmin.

De openingsceremonie heeft plaats vanuit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voor een select gezelschap. Tijdens de ceremonie worden verhalen van veteranen verteld. De NOS zendt de bijeenkomst uit op NPO 2. Later op de dag neemt Omroep MAX het stokje over met de Ode aan onze Veteranen op NPO 1. Artiesten zingen de veteranen toe en ook in dit programma staan veteranenverhalen van jonge en oude mensen centraal.

Tussen beide tv-programma's is er een onlineprogramma over veteranenthema's, dat wordt uitgezonden vanuit een studio op het Malieveld. Dit programma is te volgen via Facebook en Instagram.

11:40 uur - Vaccins beschikbaar voor geboortejaar 2000
Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 kunnen met ingang van donderdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie, maakte Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Mensen uit 1999 ontvangen vanaf zaterdag de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.000 mensen geboren in 1999.

Als mensen een vaccinatie hebben gekregen worden zij volgens het RIVM zo snel mogelijk van de verzendlijsten gehaald. Dit kan soms langer duren omdat de vaccinatiegegevens nog niet door het instituut zijn ontvangen. Mensen kunnen daardoor meerdere uitnodigingen ontvangen. Wie al een vaccinatie heeft, bijvoorbeeld als zorgmedewerker, mag de dubbele uitnodiging weggooien, aldus de gezondheidsorganisatie.

10:30 uur - Geen mondkapjes meer op straat in NRW
Mondkapjes zijn vanaf maandag niet meer verplicht in de buitenlucht in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, over de grens met Limburg. Het aantal coronabesmettingen in de deelstaat is dusdanig gedaald, dat een deel van de coronamaatregelen wordt afgeschaald.

In wachtrijen moeten echter nog wel mondkapjes worden gedragen, omdat mensen dan dicht op elkaar staan, net als in openbare ruimtes in gebouwen. Duitsland is sowieso bezig met het versoepelen van maatregelen. De noodwet voor de extra maatregelen wordt niet verlengd en vervalt 30 juni. Veel restricties worden dan geschrapt.

Thuiswerken is bijvoorbeeld vanaf juli niet meer verplicht in Duitsland. De autoriteiten kijken nog wel of er speciale regels moeten komen, bijvoorbeeld voor het dragen van mondkapjes op kantoor.

9:00 uur - Jaargang 1999 aan de beurt
Mensen die geboren zijn in 1999 kunnen donderdag vanaf 10 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Ze kunnen de afspraak bij de GGD maken.

Wie zich wil laten inenten kan terecht bij 140 vaccinatielocaties van de GGD.

6:30 uur - '1,8 miljoen vaccinaties ontbreken in RIVM-database'
De problemen met de vaccinregistratie in Nederland blijven aanhouden. Liefst 1 miljoen prikken die door de GGD zijn gezet, zijn door ICT-problemen bij die dienst nog niet verwerkt in de centrale database van het RIVM, meldt het AD. Ook bij huisartsen en zorginstellingen zijn de achterstanden nog groot. Toch hoeven mensen zich geen zorgen te maken om hun coronapaspoort, bezweren betrokken partijen.

Volgens een woordvoerder van de GGD is er door het grote aantal prikken dat wordt gezet in combinatie met een ICT-storing een file van gegevens ontstaan. Daardoor kunnen vaccinatiegegevens van mensen die daar toestemming voor hebben gegeven, niet naar het RIVM worden gestuurd.

Zo'n 1 miljoen inentingen zijn daarom nog niet terug te vinden in MijnRIVM, het persoonlijke webportaal waarop iedereen zijn eigen vaccinaties kan terug zien. "We betreuren de vertraging en werken keihard aan een oplossing", zegt de GGD-woordvoerder.

6:10 uur - Kortere werkweken sinds begin corona
Nederlanders zijn sinds het begin van de coronacrisis minder uren gaan werken, maar willen juist langere werkweken maken. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

De onderzoekers zien vooral het aantal banen van minder dan 12 uur in de week toenemen. In het eerste kwartaal was het aantal werkenden dat zoveel uren maakte met 83.000 toegenomen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De groep voltijders kromp juist. Sinds het tweede kwartaal laten de cijfers een beweging zien richting kortere werkweken.

Veel mensen die geen volledige werkweken draaien, willen juist meer uren maken. In het vorige kwartaal was het aantal deeltijders dat meer wilde werken met 71.000 toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Dat betrof met name mensen die minder dan 12 uur in de week bezig waren met hun werk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen