Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Nederland op Duitse hoogrisicolijst

Geplaatst opvrijdag 23 juli 2021 - 7:33

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 23 juli:

16:35 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 477
Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 477, 41 meer dan donderdag. Van hen liggen er 107 op de intensive care, evenveel als een dag eerder, en 370 op een verpleegafdeling. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden vrijdag 84 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, twaalf meer dan de vorige dag. Hiervan zijn er zeven op de intensive care beland. Daar zijn nu 685 bedden bezet. Naast de 107 Covid-patiënten liggen daar 578 mensen om een andere reden.

"De instroom en bezetting van Covid-patiënten vertonen nu een stijging, voornamelijk op de kliniek. Volgens onze prognoses blijft de stijging deze week aanhouden. Het is op dit moment moeilijk te voorspellen hoe de ziekenhuisopnames zich op langere termijn gaan ontwikkelen, gezien de verscheidenheid aan factoren die van invloed hierop zijn", aldus de LCPS.

16:31 uur - Nederland op Duitse hoogrisicolijst, beleid dinsdag aangescherpt
Duitsland zet Nederland op de lijst met hoogrisicogebieden vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen. Dat betekent dat een strenger beleid gaat gelden voor reizigers. Die maatregelen worden volgens gezondheidsinstituut Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) komende dinsdag van kracht. Ook Spanje en Georgië worden een hoogrisicogebied.

Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied in quarantaine. Ze worden geacht na aankomst direct naar hun verblijfplaats te gaan. Daar moeten ze zich 10 dagen isoleren als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben. De quarantaineperiode kan met een nieuwe coronatest ook na 5 dagen worden beëindigd.

Ook moeten reizigers straks voor ze de grens oversteken al beschikken over een negatieve testuitslag, vaccinatie-, of herstelbewijs. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

16:30 uur - 6453 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan donderdag
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6453 positieve coronatesten geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat zijn er iets meer dan donderdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6274 besmettingen werden gemeld.

Vorige week vrijdag meldde het RIVM nog ruim 11.000 nieuwe besmettingen. Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.

15:35 uur - EMA keurt gebruik Moderna goed voor tieners
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA keurt het gebruik van het coronavaccin van Moderna voor tieners in Europa goed. Moderna had gevraagd of het middel, dat al wordt toegediend aan volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

Nu het oordeel van het in Amsterdam gevestigde EMA bekend is, is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het inenten van tieners met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de lidstaten zelf, zoals Nederland, om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is al eerder goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Ook Nederlandse tieners kunnen zich allemaal sinds een paar weken melden voor vaccinatie ermee. Het gebruik van het Moderna-vaccin bij kinderen van 12 tot 17 jaar zal hetzelfde zijn als bij mensen van 18 jaar en ouder, zegt EMA. Het wordt toegediend als twee injecties in de spieren van de bovenarm, met een tussenpoos van vier weken.

De effecten zijn onderzocht in een onderzoek onder 3732 kinderen van 12 tot 17 jaar.

14:15 uur - Website Duitsland Instituut krijgt veel vragen van reizigers
Het aantal bezoekers op de website van het Duitsland Instituut Amsterdam is sinds 13 juli verdriedubbeld, zegt een medewerker van het instituut dat kennis en informatie over Duitsland in Nederland verzamelt. Ook het aantal telefoontjes en berichten met vragen over de coronaregels dat binnenkomt is toegenomen. "Er komen zoveel vragen binnen en de regels veranderen zo snel, dat de redactie geen vragen meer kan beantwoorden", schrijft het instituut onderaan de pagina met veelgestelde vragen.

"We zien dat het meeste bezoek vragen heeft naar aanleiding van de reisregels door corona." Ook het ingaan van de zomervakanties en de overstromingen in onder meer Duitsland hebben hier mogelijk invloed op gehad, zegt de medewerker.

Telkens wanneer de reisregels veranderen, ziet de instantie een piek in het aantal bezoekers. Dat is ook sinds donderdagavond het geval, toen werd aangekondigd dat Nederland mogelijk door Duitsland wordt ingedeeld bij de hoogrisicolanden. Als dit gebeurt, dan worden aan Nederlandse reizigers extra regels opgelegd. Zo moeten reizigers uit een hoogrisicogebied volgens een website van de Duitse overheid altijd de negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of een bewijs dat ze zijn ingeënt of hersteld van corona.

13:50 uur - Reizen met coronapas mogelijk binnenkort ook buiten EU
Inwoners van de EU kunnen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) mogelijk binnen afzienbare tijd zonder veel poespas naar het Verenigd Koninkrijk voor vakantie of familiebezoek. De Europese Commissie is vergevorderd met onderhandelingen hierover met de Britten. Ook is ze optimistisch over een deal met Canada, en is de commissie in gesprek met Japan, Australië en de VS over wederzijdse erkenning van een coronareispas, heeft ze de 27 EU-ambassadeurs in Brussel laten weten.

Volgens persbureau Bloomberg, dat een diplomatieke memo hierover zegt te hebben gezien, zijn de gesprekken met de Canadese regering veelbelovend en zouden gevaccineerde EU-burgers al in september welkom kunnen zijn. Met Washington lopen de onderhandelingen daarentegen stroef. Dat zou komen doordat de Verenigde Staten geen federaal certificatiesysteem kennen.

In de EU is sinds 1 juli het Digitaal Corona Certificaat van kracht waarmee de houder kan aantonen dat hij ofwel volledig is gevaccineerd, ofwel een recente negatieve uitslag van een PCR-test heeft, ofwel al Covid-19 heeft gehad en antilichamen heeft. Tussen 1 en 19 juli werden er in de EU meer dan 290 miljoen certificaten uitgegeven, waarvan 230 miljoen voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Met het certificaat, digitaal of geprint, kunnen ze in principe zonder omhaal binnen de EU reizen. Die mogelijkheid hoopt de commissie ook naar buiten de EU uit te breiden.

13:10 uur - 'Pfizer beschermt tegen ernstige ziekte door Delta'
Het coronavaccin van Pfizer-BioNTech beschermt voor 88 procent tegen ziekenhuisopname vanwege de nieuwe Delta-variant. Ook hebben mensen die zijn ingeënt met het middel volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid ruim 91 procent minder kans om ernstig ziek te worden door die mutant.

Dat is hoger dan de cijfers uit een onderzoek waar onlangs over is geschreven in vakblad New England Journal of Medicine. Toen concludeerden onderzoekers dat hetzelfde vaccin voor 88 procent effectief zou zijn bij het voorkomen van zo'n symptomatische coronabesmetting door deDelta-variant.

12:30 uur - Japanse tv: Tokio heeft te weinig coronatests in voorraad
De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio heeft te weinig coronatests in voorraad om in de dagelijkse behoefte van het evenement te voorzien. Dat meldt de nationale televisie van Japan. De vrees bestaat dat daardoor de dagelijks programma's ter bestrijding van het coronavirus niet volledig kunnen worden uitgevoerd. Met name in het atletendorp worden op grote schaal tests uitgevoerd.

11:30 uur - Belgisch zomerfestival Pukkelpop alsnog afgelast
Het ook bij Nederlanders populaire Belgische zomerfestival Pukkelpop in Hasselt gaat alsnog niet door. De organisatie heeft besloten het festival af te gelasten omdat ze de verplichte coronaregels van de federale overheid "onwerkbaar" vindt.

De organisatie had de opbouw en de ticketverkoop voor het festival gisteren al tijdelijk opgeschort om meer duidelijkheid te krijgen over de spelregels. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke blijft erbij dat festivalgangers een Covid Safe Ticket (CST) moeten hebben, waarmee geen mondmasker en afstandsregels nodig zijn om het festival te mogen bijwonen.

10:30 uur - Venloop gaat niet meer door in 2021
De Venloop is opnieuw verplaatst. Het loopevenement was al verplaatst van maart naar september, maar ook die datum blijkt niet haalbaar.

De geldende coronamaatregelen maken het niet mogelijk om het evenement te organiseren. Het evenement staat nu in maart 2022 gepland. Lees hier meer.

6:45 uur - Schloesser: We doen alles om besmetting te voorkomen
De schrik zit er flink in bij de Nederlandse sportploeg na de positieve coronagevallen van de afgelopen dagen. "We wisten weliswaar dat dit kon gebeuren, maar het is niet fijn om te horen dat iemand uit je eigen team besmet is", zei handboogschutster Gabriela Schloesser uit Nuth , die vrijdag in Tokio in actie kwam in de kwalificatie.

De handboogploeg is al ruim een week in Japan. Na een trainingskamp namen de schutters enkele dagen geleden hun intrek in het olympisch dorp. "Ik blijf zoveel mogelijk in mijn kamer. Ik zie soms alleen wat vrienden uit Mexico", zegt Schloesser, een geboren Mexicaanse. "Als ik moet eten, dan ga ik voor een paar minuten naar de eetzaal, maar ik ben dan snel weer terug op mijn kamer."

De afgelopen dagen waren er positieve testen van twee atleten en een staflid binnen het Nederlandse team. Een van de atleten die positief testte was skateboardster Candy Jacobs uit Tegelen.

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen meldde vrijdag, op de dag van de openingsceremonie, 19 nieuwe coronabesmettingen op de Olympische Spelen. In drie van de gevallen gaat het om atleten.

6:00 uur - Italië verscherpt coronamaatregelen
Italië verscherpt vanaf 6 augustus de coronaregels, kondigde het Italiaanse kabinet donderdag aan. Dat betekent onder meer dat vanaf die datum een negatief testresultaat of een bewijs van vaccinatie of herstel vereist is om openbare gelegenheden als de sportschool, het zwembad of het museum te bezoeken. Tevens wordt de noodtoestand verlengd tot het einde van het jaar.

De maatregelen zijn een reactie op de snelle toename van nieuwe coronabesmettingen van de laatste tijd, vooral onder jongeren. De gezondheidsautoriteiten in Italië registreerden donderdag binnen één dag meer dan 5000 nieuwe besmettingen en vijftien doden.

5:30 uur - Nederlanders wisten webshops te vinden tijdens lockdown
Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar haast twee derde meer uitgegeven bij webshops uit andere landen binnen de Europese Unie. Ze gaven daar bijna 800 miljoen euro uit, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van 2020 was dat nog 500 miljoen euro.

Sinds 2014 zijn Nederlanders ieder jaar meer uit gaan geven. In het eerste kwartaal van 2014 besteedden we nog zo'n 150 miljoen euro bij webwinkels in andere EU-landen, dit jaar was dat 778 miljoen euro. Opvallend was verder dat dit laatste bedrag ook hoger lag dan het slotkwartaal van 2020. Normaal gesproken zijn de uitgaven in het eerste kwartaal van een jaar juist iets lager dan het voorgaande feestdagenkwartaal, maar dit jaar speelden de coronamaatregelen waarschijnlijk een rol.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen