Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Mogelijk eerste coronavaccinaties begin januari

Geplaatst opdinsdag 1 december 2020 - 7:26

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Er gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Vanaf dinsdag 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

In dit liveblog volg je de belangrijkste nieuwsfeiten en andere gebeurtenissen over de coronacrisis van dinsdag 1 december:

  • Mogelijk eerste coronavaccinaties begin januari
  • Mondkapjesplicht gaat dinsdag 1 december in
  • Nieuwe coronateststraat in Venray
  • Bijna 10 miljoen euro steun voor culturele instellingen in Limburg
  • Drukte in winkelgebied Maastricht veroorzaakt door Walen

15:03 uur - Begin januari mogelijk eerste vaccinaties tegen coronavirus
In het meest gunstige scenario, worden in de eerste week van januari de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag laten weten. Het kabinet besloot dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, als eerste aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen. Het RIVM, GGD's, de huisartsen en de artsen in verpleeghuizen en instellingen werken samen aan het vaccinatieprogramma.

stock vaccinatie inenting HPV meisje
Foto: iStock

14:32 uur - Lichte daling aantal coronabesmettingen in Nederland
Het aantal coronagevallen is ook de afgelopen week licht gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 33.949 meldingen van positieve coronatests. Een week eerder waren het er 36.931 en de week daarvoor 37.706.

Ook het aantal sterfgevallen daalde. In de afgelopen zeven dagen kwamen 406 meldingen van overleden coronapatiënten binnen, tegen 422 de week ervoor. Verder werden 1007 coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling van een ziekenhuis en 183 op de intensive care. De week ervoor waren het er respectievelijk 1291 en 193.

13:22 uur - 85 procent winkelpubliek Maastricht zaterdag was Waals
Van al het winkelend publiek in de binnenstad van Maastricht afgelopen zaterdag was maar liefst 85 procent van Waalse afkomst.

Dat zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdag, terugblikkend op de drukte in het centrum afgelopen weekend. Het was zaterdag rond 16:00 uur zo druk dat ze op het punt stond de winkels te sluiten, maar net op dat moment liep de stad leeg.

Zondag was het publiek gevarieerder. "We dachten even dat het fout ging: kopstaartfiles overal maar uiteindelijk bleek het een mix te zijn van deels Belgen, Duitsers en eigen mensen", aldus Penn. Ze neemt vooralsnog geen drastische maatregelen om eventuele drukte komend weekend tegen te gaan. Lees hier meer.

Druk Maastricht (29 nov 2020)
Foto: Jean-Pierre Geusens

12:50 uur - Bijna 10 miljoen euro voor culturele infrastructuur Limburg
De Limburgse gemeenten krijgen ruim 9,5 miljoen euro om culturele instellingen in 2021 te ondersteunen.

Het gaat om een totaalbedrag van 9.612.467 euro uit een pot van 150 miljoen euro voor alle Nederlandse gemeenten. Maastricht krijgt de grootste hap: bijna 2 miljoen euro. Mook en Middelaar krijgt het kleinste deel van de koek: net geen 9500 euro.

Het geld is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCenW) en is een financieel steunpakket om gemeenten tegemoet te komen in de kosten voor lokale culturele voorzieningen. Vanwege de coronapandemie moesten culturele instellingen de deuren in 2020 noodgedwongen sluiten, of mochten ze alleen onder strikte voorwaarden open. Sommige culturele instellingen, vooral theaters, zijn nog steeds dicht en gaan in 2020 niet meer open. Tegelijkertijd lopen de kosten gewoon door. Lees hier meer.

11:35 uur - EMA begonnen met testen vaccins
Het Europees medicijnagentschap EMA is gestart met het beoordelen van de eerste coronavaccins. Het is de laatste grote stap voordat de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna in ons land en de rest van de EU op de markt mogen komen. Als de beoordeling zonder slag of stoot gaat, dan kan de beoordeling deze maand nog rond zijn.

11:08 uur - BOA Bond: deze week nog geen boetes mondkapjesplicht
Het gaat zeker nog één tot twee weken duren voordat de eerste boetes voor het niet dragen van een mondkapje uitgeschreven gaan worden. Dat zegt de voorzitter van de BOA-bond, Ruud Kuin, bij Spraakmakers op NPO Radio 1. De administratie is nog niet op orde, dus kunnen er momenteel nog geen boetes worden uitgeschreven.

"Elke boete heeft een zogenoemde feitcode en dat is bij deze boete administratief nog niet rond", zegt de voorzitter. Volgens Kuin maakt dat toch niet uit, omdat er deze dinsdag sowieso geen boetes uitgeschreven zouden worden. "Het beleid is namelijk om mensen eerst aan te spreken. Ik ga ervan uit dat het deze week geregeld is met de administratie. "Het komt wat knullig over, dat kan ik me helemaal voorstellen."

10:00 uur - Nieuwe coronateststraat in Venray
De GGD opent een coronateststraat in Venray. Op deze locatie aan De Voorde kunnen zich per dag 450 mensen laten testen op het coronavirus. De testlocatie opent begin december, laat de GGD Limburg-Noord dinsdagochtend weten. Lees hier meer.

Teststraat corona
Foto: iStock

9:29 uur - Verstappen niet in duel met Hamilton tijdens GP Sakhir
Formule 1-liefhebbers kunnen komend weekend niet rekenen op een duel tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. De wereldkampioen van Mercedes is positief getest op corona en moet de Grote Prijs van Sakhir, de tweede wedstrijd op het circuit in Bahrein laten schieten.

"Lewis is maandag wakker geworden met lichte symptomen en hoorde tegelijkertijd dat iemand, met wie hij voordat hij vorige week naar Bahrein afreisde contact had gehad, positief was getest", zegt Mercedes. Hamilton heeft daarop ook een test ondergaan met een positief resultaat. "Dat is naderhand bevestigd met nog een test", laat zijn renstal in een reactie weten. Lees hier meer.

Max Verstappen Lewis Hamilton
Max Verstappen en Lewis Hamilton.
Foto: Red Bull Content Pool

7:24 uur - Aantal coronagevallen afgelopen week licht gedaald
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland daalt nog altijd heel langzaam. In de afgelopen week zijn iets minder besmettingen vastgesteld dan in de zeven dagen ervoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte weekcijfer.

Het RIVM meldde vorige week dat het in zeven dagen tijd 36.931 meldingen van positieve tests had gekregen. De week ervoor waren het er 37.706.

In de zes dagen na de meest recente update zijn er net geen 30.000 gevallen bijgekomen. De laatste weken stijgt het aantal gevallen met gemiddeld 5000 per etmaal. Dat gaat wel met flinke schommelingen, waarvoor nog geen duidelijke verklaring is.

7:00 uur - Winkeliers vrezen niet voor escalaties door mondkapjesplicht
Winkeliers in Limburg zullen geen strijd voeren met klanten over het al dan niet dragen van een mondkapje. Dat blijkt uit een rondgang van L1.

Bij de ingang van de Albert Heijn XL in winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht staat een gastheer of -vrouw die de klanten zonder mondkapje aanspreekt op de verplichting. Dat laat manager Frank Ackermans weten. "Wij gaan in gesprek met de klant, en gaan er vanuit dat dat voldoende is. Als mensen dan nog weigeren, vragen we ze te vertrekken. Wij houden ons aan de wettelijke voorschriften."

Maar als een klant zegt geen mondmasker te kunnen dragen vanwege medische redenen, kan Ackermans niet vragen om een schriftelijke medische verklaring. "Dat is in strijd met de privacy", zegt Ackermans. Lees hier meer.

Informatiebord AH XL in Maastricht
Foto: Frank Ackermans

5:59 uur - De mondkapjesplicht gaat dinsdag in
Het gaat volgens de Rijksoverheid nog niet goed met het aantal coronabesmettingen in Nederland. Om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, moet iedereen vanaf dinsdag 1 december een mondkapje dragen, onder meer in publieke ruimtes.

We moeten er echt aan geloven: het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes is vanaf dinsdag verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Wie geen mondkapje draagt, kan hiervoor op de bon worden geslingerd. De boete bedraagt 95 euro. Lees hier wat de mondkapjesplicht voor jou betekent.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen