Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Meerderheid Nederlanders tegen vaccinatieplicht

Geplaatst opwoensdag 8 december 2021 - 9:33

Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Volg hier ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van woensdag 8 december.

  • Jonge kinderen met medisch risico krijgen vaccin
  • Aantal coronabesmettingen daalt voorzichtig
  • Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

18:07 - Meerderheid Nederlanders niet voor vaccinatieplicht
Verschillende Europese landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Griekenland voeren een vaccinatieplicht in, maar in Nederland lijkt daar vooralsnog geen duidelijk draagvlak voor. 36 procent van de Nederlanders is het eens met de stelling 'diegenen die nu niet gevaccineerd zijn, moeten verplicht worden zich te laten vaccineren', blijkt uit onderzoek van van I&O Research in opdracht van de NOS.

Er is vooral een opvallend verschil tussen leeftijdsgroepen. 60 procent van de jongeren is tegen een vaccinatieplicht, terwijl 58 procent van de 65-plussers juist voorstander is.

16:43 - Aantal Omikron-gevallen stijgt wereldwijd naar bijna 1500
Bijna 1500 mensen in de wereld hebben zeker de Omikron-variant van het coronavirus opgelopen. De virusversie is bij 1458 mensen uit 55 landen vastgesteld, maar het werkelijke aantal besmettingen kan aanzienlijk hoger liggen. Alle mensen hadden milde klachten of helemaal geen symptomen. Voor zover nu bekend is nog niemand aan de Omikron-variant overleden.

15:25 - Voor de tweede dag op rij zo'n 18.000 nieuwe coronagevallen
Voor de tweede dag op rij zijn er ongeveer 18.000 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 18.144 positieve tests. Het RIVM heeft de indruk dat het aantal besmettingen momenteel daadwerkelijk voorzichtig daalt, en dat het geen vertekend beeld is.

15:04 - Oostenrijk beëindigt lockdown alleen voor gevaccineerden
Voor Oostenrijkers die zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus komt in de nacht van zaterdag op zondag een eind aan de lockdown in hun land. Dat hebben landelijke en regionale leiders woensdag besloten. Ongevaccineerde inwoners van het Alpenland krijgen ook daarna nog te maken met de strenge beperkingen.

14:36 - ABN: veel onzekerheid, waarschijnlijk geen krimp door Omikron
Ondanks de grote onzekerheid over de economische verwachtingen zal de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus waarschijnlijk niet leiden tot een nieuwe krimp. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de prognoses voor volgend jaar. De bank stelt wel dat de ziekteverschijnselen van Omikron dan niet ernstiger moeten zijn dan bij eerdere varianten en dat mensen die zijn gevaccineerd of hersteld van het virus een zekere mate van bescherming hebben.

14:29 - Blok: steunregeling voor starters niet meer dit jaar te maken
Er komt dit jaar geen steunregeling meer voor startende ondernemers die getroffen zijn door de aangescherpte coronamaatregelen. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) is op aandringen van de Tweede Kamer wel bereid te kijken wat hij voor deze groep kan betekenen. Maar dat lukt zeker niet eerder dan in januari.

14:12 - Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is woensdag na drie dagen van stijgingen iets gedaald. In totaal zijn er nu 2824 patiënten, dat zijn er twee minder dan dinsdag. Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2198 coronapatiënten behandeld, vier minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel iets toe, met 2 tot 626.

13:30 uur - Kuipers: geef 60-plussers nu boosterprik, niet pas na 6 maanden
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) wil dat zestigplussers allemaal direct een boosterprik krijgen, ongeacht of er zes maanden voorbij zijn nadat ze hun laatste coronaprik kregen. Het geven van boosterprikken heeft volgens Kuipers direct effect op de druk in de ziekenhuizen. Hij wijst op oude mensen met een chronische ziekte, die daarmee een verhoogde kans hebben om in het ziekenhuis terecht te komen. Ook al zijn ze gevaccineerd. "Die hebben baat bij boosteren, ongeacht of dat nou zes maanden geleden is, of zeven of vijf."

13: 20 - Jonge kinderen met verhoogd medisch risico kunnen vaccin krijgen
Kinderen tussen 5 en 11 jaar met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort een coronavaccinatie krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt daarmee een eerder advies van de Gezondheidsraad over. De Jonge verwacht dat de inentingen met het vaccin van BioNTech/Pfizer op 20 december kunnen beginnen, met een lagere dosering dan bij volwassenen wordt gebruikt.

10:40 uur - Zeker 30.000 aanmeldingen voor aangifte tegen De Jonge
Er zijn 30.000 aanmeldingen om aangifte te doen tegen demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Volgens initiatiefnemer Mordechaï Kirspijn deed De Jonge vorige week in de Eerste Kamer bedreigende uitspraken richting ongevaccineerden. De Jonge zei 'vrij goed, vrij precies per postcode, te weten waar die wonen', toen hem werd gevraagd waar de groep zit die tegen vaccineren is. Kirdpijn vindt dat te ver gaan.

10:27 uur - WHO: Vaccins ’beste wapen’ tegen omicronvariant
Coronavaccins zijn 'het beste wapen' tegen de nieuwe omicronvariant. De eerste tekenen uit Zuid-Afrika wijzen erop dat ze overeind blijven in termen van bescherming. Dat zegt de nummer twee van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Michael Ryan, in een interview met persbureau AFP.

10:00 uur - Poort van Limburg weer vaccinatielocatie in Weert
Door de start van de boosterprikcampagne is ook de voormalige priklocatie in de Poort van Limburg in Weert heropend. De eerste boosters werden gezet bij personeel van zorginstellingen Proteion, Land van Horne en De Zorggroep.

08:18 uur - Omikron blijft beurssentiment bepalen, ASR verliest plek in AEX
De Europese beurzen lijken woensdag hoger aan de nieuwe handelsdag te beginnen. De Omikron-variant van het coronavirus blijft het sentiment op de beursvloeren mede bepalen. In Amsterdam is de blik van beleggers onder andere gericht op ASR. De verzekeraar verliest later deze maand zijn plek in de AEX-index.

06:35 uur - Traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen gaat weer niet door
Voor het tweede jaar op rij zal de traditionele Nieuwjaarsduik in Scheveningen niet doorgaan. Corona gooit opnieuw roet in het eten, zo maakt de organisatie bekend. Net als de vorige keer komt er een alternatief, zodat mensen thuis toch fris het nieuwe jaar kunnen beginnen.

04:30 uur - Groot tekort medicijnen tegen corona in ziekenhuizen
Ziekenhuizen kampen momenteel met zo'n tekort aan medicijnen, dat coronapatiënten niet meer optimaal kunnen worden behandeld. Ook reuma- en kankerpatiënten hebben te lijden onder het tekort, schrijft het AD. Patiënten krijgen nog maar twee derde dosis van de ontstekingsremmers. Gevolg is dat coronapatiënten mogelijk sneller op een intensive care terecht komen of extra zuurstof toegediend moeten krijgen, zegt onder meer de Federatie Medisch Specialisten.

03:30 uur - Ziekenhuizen en vakbonden onderhandelen over arbeidsvoorwaarden
Ziekenhuizen en zorgbonden gaan woensdag een nieuwe onderhandelingsronde in om tot een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel te komen. De huidige arbeidsvoorwaarden is verlopen op 1 juli. Volgens vakbond FNV liggen de standpunten nog ver uiteen. De bond heeft al gezinspeeld op acties in de algemene ziekenhuizen als dat zo blijft.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen