Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Meer ziekenhuisopnames, minder besmettingen

Geplaatst opzaterdag 31 juli 2021 - 7:57

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 31 juli:

16:25 uur - Meer nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen
In de afgelopen 24 uur zijn 98 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan een dag eerder, toen er 88 mensen op een verpleegafdeling of op de intensive care kwamen te liggen.

Ic's hebben in de afgelopen dag dertien coronapatiënten opgenomen. Dat waren er vrijdag veertien. Verder belandden 85 coronapatiënten op een verpleegafdeling, tegen 74 op vrijdag. Ziekenhuizen behandelen momenteel 667 mensen wegens Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op de verpleegafdelingen liggen nu 486 coronapatiënten, elf meer dan op vrijdag. Het aantal patiënten op de ic's steeg met vijf naar 181.

15:34 uur - 2983 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 2983 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat zijn er 463 minder dan vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het bijgestelde aantal 3446 meldde.

Precies een week geleden waren er 5262 positieve tests. De zaterdag daar weer voor waren er meer dan 11.000 nieuwe gevallen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 26.808 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3830 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde daalt voor de twaalfde dag op rij.

Rotterdam gaat Amsterdam voorbij en telde de afgelopen dag de meeste nieuwe gevallen. In de Maasstad kregen 216 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. In Amsterdam werden 213 besmettingen bevestigd en in Den Haag waren dat er 94. Daarna volgen Almere met 71 coronagevallen en Tilburg met 51 besmettingen.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met zes. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven aan het virus. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is geregistreerd.

13:04 uur - Niet-gevaccineerde Duitsers moeten later dit jaar waarschijnlijk zelf gaan betalen voor hun sneltesten.
Die zijn nu nog gratis, maar regeringspartijen CDU/CSU en SPD willen dat volgens bronnen van de krant Bild veranderen als alle Duitsers de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Dat betekent dat niet-gevaccineerde burgers mogelijk in september of oktober zelf moeten afrekenen als ze naar een testlocatie gaan. Dat kan de schatkist volgens Bild miljarden besparen. Voor niet-gevaccineerde Duitsers is het gevolg dat sommige uitstapjes duurder worden. Ze kunnen bijvoorbeeld een testuitslag nodig hebben voor restaurantbezoek.

04:01 uur - RIVM gaat rioolwater vaker onderzoeken op corona
Om nog sneller te zien of corona oplaait, gaat het RIVM vanaf dit najaar dubbel zo vaak het rioolwater onderzoeken. In plaats van een of twee keer per week wordt het drie of vier keer, meldt het AD. De GGD's kunnen volgens de krant daardoor sneller ingrijpen.

Het rioolwateronderzoek op ruim driehonderd locaties is nu al heel belangrijk, omdat het virus vaak al in de poep van mensen te zien is voordat ze klachten krijgen of als ze zich helemaal niet ziek voelen. Zo toonden monsters van rioolwater in de afgelopen weken al vroeg aan dat corona een comeback maakte. Door deze herfst vaker monsters te nemen en te analyseren, kan het RIVM nog sneller aan de bel trekken.

Het is de bedoeling dat de GGD's vanaf dit najaar de resultaten van het rioolwateronderzoek ook gaan gebruiken om snel te kunnen zien waar het virus oplaait, zodat ze vlug in actie kunnen komen. Zo kunnen de gezondheidsdiensten bijvoorbeeld op één bepaalde plek direct beginnen met bron- en contactonderzoek.

03:48 uur - Hoogleraren roepen kabinet op taskforce ventilatie op te richten
Het kabinet zou een 'taskforce ventilatie' in moeten stellen die naast het OMT advies geeft over de juiste regels voor het verversen van lucht in binnenruimtes. Daartoe roepen meerdere hoogleraren op in Trouw. De huidige ventilatieadviezen gaan volgens de experts niet ver genoeg. Een brief hierover aan het ministerie van Volksgezondheid is volgens hen vooralsnog onbeantwoord gebleven.

De overheid kwam eerder deze maand met een strakker advies over ventileren. "Zorg voor voldoende frisse lucht binnen en dan praat je dus over thuis, het werk, school, winkels en horeca", zei demissionair premier Mark Rutte in een coronapersconferentie. "En thuis betekent dat bijvoorbeeld zorg ervoor dat er minimaal een kwartier per dag frisse lucht door het huis stroomt."

03:30 uur - 25ste Pride Amsterdam sober gevierd door coronamaatregelen
Voor het tweede jaar op rij wordt Pride Amsterdam als gevolg van de coronamaatregelen sober gevierd. Dat is dit jaar extra jammer, omdat Pride nu het 25-jarig jubileum zou vieren. De versoberde viering betekent geen straat- en pleinfeesten en geen botenparade door de grachten, traditioneel het klapstuk van het grote lhbti-evenement. Desondanks staat er het nodige op het programma. Zo wordt op 7 augustus de Pride Walk gelopen, een mars voor vrijheid en gelijkheid, van de RAI naar de Dam.

04:14 uur - Reshmie Oogink verlaat na Candy Jacobs ook het quarantainehotel in Tokio verlaten
De taekwondoka werd tien dagen geleden positief getest op het coronavirus en kon daardoor niet meedoen aan de Olympische Spelen. Oogink (31) was na skateboardster Jacobs het tweede lid van TeamNL die dat overkwam. Op dezelfde dag testte ook een anoniem staflid van de roeiploeg positief. Deze persoon mocht zaterdag eveneens terug naar huis. Jacobs verliet Japan vrijdag al.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen