Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Meer trombosemeldingen na Janssen-vaccin

Geplaatst opvrijdag 23 april 2021 - 6:39

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 23 april:

21:30 uur - 'Hooikoorts goed tegen corona'
Branderige neus, tranende ogen, niezen en vermoeidheid. Hooikoorts is geen pretje, maar het heeft ten tijde van corona ook voordelen.

"Wij lijken iets beter beschermd te zijn en dat geldt specifiek voor mensen met allergische aandoeningen, zoals hooikoorts," zegt oud-hoogleraar Martijn Hoogeveen van Open Universiteit Heerlen.

Pollen in de lucht zetten ons immuunsysteem namelijk aan het werk. En in het voorjaar, dan is er veel allergeen in de lucht. Het virus heeft het daarom moeilijker om ons lichaam binnen te dringen. Lees hier meer.

18:30 - Meer trombosemeldingen na Janssen-vaccin vastgesteld in VS
In de Verenigde Staten zijn nu in totaal vijftien meldingen binnengekomen van ongewone bloedstolsels bij mensen die het Janssen-vaccin hadden gekregen. Drie van hen zijn overleden, zegt de CDC, het Amerikaanse equivalent van het RIVM. Het gaat in alle gevallen om vrouwen.

In de VS werd het gebruik van het Janssen-vaccin stilgelegd toen de eerste meldingen binnenkwamen van de mogelijke bijwerking. Het betrof toen acht meldingen, waaronder één sterfgeval. In totaal zijn in het land bijna acht miljoen Janssen-vaccinaties toegediend. De CDC besluit mogelijk vandaag nog of de inentingen in de VS worden hervat.

In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, werden de Janssen-vaccins ook enige tijd niet gebruikt vanwege de meldingen over ernstige trombose. Inmiddels heeft het Europese Medicijnagentschap vastgesteld dat het inderdaad gaat om een bijwerking, zij het een zeer zeldzame. Nederland besloot deze week om de vaccinaties met het Janssen-vaccin weer op te starten.

16:50 - EMA: voordelen AstraZeneca wegen op tegen risico's voor alle leeftijden
Het Europees Geneesmiddelenbureau blijft erbij dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de risico's van het coronavirus. Dat is het geval in alle leeftijdsgroepen, stelt het EMA na nieuw onderzoek.

De voordelen van het vaccin nemen toe hoe ouder iemand is en hoe meer besmettingen er zijn, zegt het EMA. Nog steeds wordt aangeraden dat mensen de tweede dosis krijgen tussen de vier en twaalf weken na de eerste prik.

16:33 uur - EMA: voordelen AstraZeneca zwaarwegender bij alle volwassenen
De voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca wegen zwaarder dan de risico's ervan voor volwassenen in alle leeftijdsgroepen. Dat heeft het Europees geneesmiddelenbureau EMA laten weten na een nadere bestudering van het vaccin.

Het EMA concludeerde eerder weliswaar dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Maar de organisatie zegt nu dat de ernstige bijwerking naar schatting voorkomt bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen.

Nadelen van het vaccin werden eerder vooral geconstateerd bij vrouwen jonger dan 60 jaar. De nadere studie levert volgens het EMA niet meer inzichten op wat betreft voordelen en risico's ten aanzien van mannen en vrouwen. Wel is het duidelijk geworden dat de voordelen van prikken met AstraZeneca toenemen naarmate iemand ouder is en naarmate het aantal besmettingen groeit.

Het EMA houdt vast aan het advies om de tweede doses van het vaccin te geven vier tot twaalf weken nadat de eerste prik is gezet.

Eerder al liet het EMA weten dat de voordelen van de prik over het algemeen veel groter zijn dan de nadelen. In Nederland besloot het kabinet om het AstraZeneca-vaccin alleen aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Dat gebeurde na een advies van de Gezondheidsraad.

15:51 uur - Meer productie en levering van Pfizer en Moderna
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA stemt in met maatregelen om de productie van Pfizer-coronavaccins in Puurs in België te vergroten. Ook bij Moderna in Spanje wordt meer mogelijk.

De verruimingen in Puurs zullen naar verwachting 'een aanzienlijke impact' hebben op de levering van het Covid-19-vaccin van Pfizer en BioNTech in de Europese Unie, zegt het EMA in een verklaring. "De beslissing van het EMA bevestigt opnieuw dat de fabriek in Puurs in staat is om consistent hoogwaardige vaccins te produceren en stelt Pfizer/BioNTech in staat om het productieproces op deze locatie op te schalen."

In Rovi in Spanje kunnen de vulactiviteiten van Moderna worden opgevoerd, zo is ook aangekondigd. Dat zal de uiteindelijke leveringen ook ten goede komt.

15:41 uur - Gemeente mag ook kerk of moskee sluiten bij coronabrandhaard
Gemeenten krijgen de bevoegdheid om ook kerken, moskeeën en andere levensbeschouwelijke gebouwen tien dagen te sluiten, als zich daar veel coronabesmettingen voordoen. Het kabinet neemt een advies daartoe van de Raad van State over, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het kabinet wil bij wet vastleggen dat gemeenten bijvoorbeeld bedrijven, winkels en horecagelegenheden tien dagen mogen sluiten in het geval van een coronabrandhaard. Het wilde aanvankelijk levensbeschouwelijke gebouwen daar evenwel van uitsluiten, in verband met het grondwettelijke recht op godsdienstvrijheid.

15:39 - WMC Kerkrade verzet blaasmuziekfestival BLOW!
De organisatie achter het Wereld Muziek Concours in Kerkrade verplaatst haar festival BLOW! naar het eerste weekend van september. Aanvankelijk was het evenement gepland op 8 t/m 11 juli.

"We gaan ervanuit meer kans te hebben op een volwaardig festival in het weekend van 3 tot en met 5 september”, zegt Björn Bus, artistiek leider van de organisatie. Hij acht de kans in september groter dat BLOW! plaats kan vinden met minder of geen coronabeperkingen.

15:30 uur - 9292 nieuwe coronabesmettingen, gemiddelde stijgt
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9292 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 321 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests wel: afgelopen week werden gemiddeld 8316 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 11 procent vergeleken met een week eerder.

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen ten opzichte van gisteren. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2613 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2682), van wie 837 op de IC (gisteren: 839), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

13:17 uur - België vraagt Duitse ic's weer om coronapatiënten op te nemen
België heeft opnieuw aan Duitsland gevraagd ernstig zieke coronapatiënten over te nemen. Op de intensivecareafdelingen van de Belgische ziekenhuizen is nauwelijks plaats meer.

Het aantal besmettingen in België stijgt weliswaar al een poos niet, maar het blijft wel hoog. De ziekenhuizen liggen al sinds oktober te vol, en door de aanhoudende overbelasting van de zorg valt personeel uit. Daardoor kunnen ze nog minder patiënten opnemen.

De situatie is precair, zegt verantwoordelijk topambtenaar Marcel Van der Auwera. Toestanden als in Italië vorig jaar tijdens de eerste golf van de epidemie, toen artsen moesten kiezen tussen patiënten, zijn volgens hem 'niet veraf'.

Van de 2000 ic-bedden zijn er nu nog een tachtigtal over, aldus Van der Auwera. In meerdere ziekenhuizen is geen plaats meer. Als een brand of ongeval veel slachtoffers maakt, zijn voor hen mogelijk geen bedden over. Dat ging maandag al bijna mis na een grote brand in het Brusselse stadsdeel Anderlecht. "Het was lastig. We hebben gepuzzeld."

Duitsland heeft toegezegd zo nodig inderdaad patiënten op te nemen, zegt Van der Auwera.

12:30 uur - De Jonge: eventueel restant AstraZeneca naar 65- en 66-jarigen
Huisartsen die onbedoeld op een dag AstraZeneca-prikken overhouden, omdat er te weinig mensen van 60 tot en met 64 jaar zijn komen opdagen, moeten die toedienen aan mensen van 65 en 66 jaar. Artsen kunnen onder bepaalde voorwaarden de prik ook geven aan 60-minners, maar alleen in individuele gevallen. Bovendien kunnen ze aansprakelijk worden gesteld als er dan iets mis zou gaan, omdat deze doelgroep niet binnen de richtlijnen valt, zegt zorgminister Hugo de Jonge vrijdag.

Hij reageerde op een Twitterbericht van een huisarts die zestig vaccins de prullenbak in gooide, omdat er te weinig mensen van 60 tot 64 jaar langskwamen. Deze doelgroep is nu aan de beurt. De Jonge noemt dat "doodzonde" en wijst erop dat "we voorzichtig om moeten gaan met AstraZeneca", omdat de leveringen van deze leverancier elke week verschillen en tegenvallen.

Volgens de demissionair bewindsman zijn er bovenarmen genoeg om te prikken van mensen boven de 60 jaar.

11:34 uur - Minder coronatestbewijzen en -uitslagen door storing
Door een storing geeft de CoronaCheck-app momenteel niet aan iedereen de testbewijzen die toegang verlenen tot de uitjes van de proef Testen voor Toegang. Ook wachten sommige mensen al sinds donderdag op een sneltestuitslag, die normaal binnen het half uur bekend is. Dat meldt Testen voor Toegang aan het ANP. Hoe lang de storing nog duurt, en hoeveel mensen erdoor zijn getroffen, is niet bekend.

De CoronaCheck-app, waarin een negatieve sneltestuitslag wordt omgezet in een QR-code die toegang verleent tot proefuitjes, heeft moeite met speciale tekens, zoals spaties of streepjes, in namen. Daardoor kan het nu zo zijn dat iemand met de naam Jan-Willem zijn testuitslag niet krijgt omgezet in een testbewijs. Ook wacht een groep mensen al langere tijd dan normaal op zijn testuitslag, is te lezen op Twitter. De oorzaak daarvan is nog niet bekend.

10:45 uur - 'Nederlanders zoeken vooral naar vakantie in eigen land'
Nederlanders zoeken de laatste tijd vooral naar vakantie in eigen land, merkt vakantiereview- en boekingssite Zoover. Waar in 2019 en voorgaande jaren Frankrijk nog het populairste vakantieland was, is dat sinds vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak, Nederland.

De afgelopen drie maanden zocht 46 procent van de websitebezoekers naar een vakantie in Nederland. Dat is zelfs nog een groter aandeel dan vorig jaar. Volgens Zoover-directeur Judith Eyck is de stijging te verklaren doordat veel mensen tijdens Pasen en de voorjaarsvakantie een last-minute vakantie wilden boeken op Nederlandse vakantieparken en campings. In ieder geval tot 15 mei geldt er een negatief reisadvies, waardoor Nederlanders alleen in eigen land op vakantie kunnen.

9:50 uur - België wil strenger zijn voor reiziger na uitbraak India-variant
België wil de regels verscherpen voor reizigers die uit hoogrisicogebieden zoals Nederland komen. De zevendaagse quarantaine die zij moeten uitzitten, moet strenger worden. Zo wil de federale regering voorkomen dat de Indiase variant van het coronavirus of andere meegereisde gevaarlijke mutanten worden verspreid.

Nu mogen mensen in quarantaine nog de deur uit voor noodzakelijke boodschappen of een bezoek aan apotheek of dokter. Maar daar wil minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) liefst vanaf, zei ze op de Belgische nieuwszender Radio 1.

Verlinden slaat aan op een uitbraak van de Indiase coronavariant in België. Twintig verpleegkundestudenten uit India bleken na aankomst in België besmet. Ze lijken volgens deskundigen tot dusver weinig onder de mensen te zijn geweest en de virusvariant niet te hebben doorgegeven, maar de schrik zit erin. De Indiase mutant is mogelijk besmettelijker dan de al langer in Europa bekende varianten.

België moet daarom ook kijken of het net voor reizigers van buiten de EU niet te veel mazen vertoont, vindt Verlinden. Er geldt een inreisverbod, maar er zijn uitzonderingen voor bijvoorbeeld studenten.

Vrijwel heel Europa en grote delen van de rest van de wereld zijn aangemerkt als hoogrisicogebied.

8:22 uur - VS onderzoeken nieuw sterfgeval na prik met coronavaccin Janssen
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft een onderzoek ingesteld naar nog twee patiënten die na vaccinatie met het Janssen-vaccin ernstige klachten kregen. Een vrouw uit Oregon kwam te overlijden en in Texas belandde een vrouw in het ziekenhuis.

De autoriteiten in de VS adviseerden vorige week het gebruik van het Leidse coronavaccin tijdelijk stil te leggen. Zeker zes mensen hadden na vaccinatie te maken gekregen met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. De VS hadden toen al zo'n zeven miljoen mensen gevaccineerd met het middel.

6:25 uur - Coronasteun voor woonlasten verschilt sterk tussen gemeenten
Het bedrag dat mensen bij wijze van coronasteun kunnen aanvragen om hun vaste woonkosten te betalen, verschilt sterk per gemeente. Beesel hanteert in Limburg de hoogste maximumtarieven: 4.500 euro per half jaar. Heerlen is qua beleid het meest ruimhartig en hanteert helemaal geen maximumtarief.

In Limburg ligt het bedrag in de meeste gemeenten tussen de 1200 en 1610 euro per half jaar. Peel en Maas, Venlo, Horst aan de Maas en Bergen hanteren een maximum van 3000 euro per zes maanden. Lees hier meer over de regeling

6:05 uur - EMA komt met meer info over AstraZeneca
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA komt naar verwachting in de loop van vrijdag met een nieuwe analyse van het coronavaccin van AstraZeneca. Eerder concludeerde het EMA dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een zeer zeldzame bijwerking kan zijn van het vaccin. Maar de voordelen van de prik zijn over het algemeen genomen nog steeds veel groter dan de nadelen, aldus het EMA.

Die nadelen werden vooral geconstateerd bij vrouwen jonger dan 60 jaar. Naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad van vrijdag 9 april besloot het kabinet om het AstraZeneca-vaccin dan ook alleen aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Zelf iets anders kiezen is niet mogelijk.

6:00 uur - Bekendmaking gekozen sneltesters voor deels heropenen Nederland
Stichting Open Nederland maakt vrijdag bekend welke aanbieders van coronasneltesten het project Testen voor Toegang kunnen helpen met het deels heropenen van Nederland. Extra testcapaciteit is nodig om het doel van het kabinet te halen, dat 1,1 miljard uittrok om eind mei dagelijks 400.000 afgenomen sneltests mogelijk te maken. Er zijn 44 bedrijven die hun diensten hebben aangeboden voor zeven plekken, een voor alle zeven regio's waarin Stichting Open Nederland het land heeft opgedeeld.

5:15 uur - PvdA vrijwel alleen met roep op uitstel coronaversoepelingen
De PvdA staat vrijwel alleen in de Tweede Kamer met haar pleidooi om de voor volgende week geplande coronaversoepelingen uit te stellen. Het voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kreeg uiteindelijk alleen steun van Sylvana Simons van BIJ1.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het "onverantwoord" dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

"Rutte leek vorige week nog doordrongen van de ernst van de situatie", aldus Ploumen. Dat nu toch wordt versoepeld, noemde zij "willekeur". Zij riep op om alsnog de adviezen van het OMT te volgen. Het was voor het eerst dat de PvdA met een motie een kabinetsbesluit over de coronamaatregelen probeerde tegen te houden.

5:00 uur - Huisarts gooit 60 vaccins AstraZeneca weg: 'Opkomst laag'
Huisarts Marco Blanker is boos en teleurgesteld. Donderdagavond heeft hij 60 spuiten met het AstraZeneca-vaccin moeten weggooien. Dat meldt RTL Nieuws. Hij deelde een foto van een volle prullenbak op Twitter. "De opkomst was onvoorstelbaar laag."

Twee weken geleden hebben wij onze grote prikdag gehad", vertelt Blanker, huisarts in Zwolle. Het was vlak na het weekend dat bekend werd dat AstraZeneca niet meer aan 60-minners gegeven mocht worden. Er kwamen weinig mensen opdagen. Te weinig. "We hebben toen een grote no-show gehad." Vanavond had hij een inhaalavond gepland. Hij nodigde rond de 250 mensen uit. Er kwamen slechts 72 mensen voor een prik. Het baart hem zorgen dat er een grote groep 60 tot 65-jarigen ervoor kiest om zich niet te vaccineren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen