Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Meer ruimte voor horeca die coronatest vraagt

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 6:47

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van maandag 17 mei:

18:46 - 'Meer vrijheid voor horeca die gasten vraagt om negatieve test'
Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, kunnen in juni mogelijk rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen. Op dit beleid lijkt het kabinet aan te sturen, maakt de Horeca Alliantie op uit een gesprek dat het samenwerkingsverband maandag voerde met demissionair minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Hoewel brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het voorstel in kwestie eerder 'onbespreekbaar' noemde, neemt de Horeca Alliantie het idee naar eigen zeggen wel serieus.

18:32 - Geen daling van coronagevallen in Suriname, code zwart dreigt
Het aantal coronapatiënten in de Surinaamse ziekenhuizen blijft toenemen met een dreiging van code zwart tot gevolg. Dat is het beeld dat de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, en andere gezondheidsautoriteiten op dit moment schetsen van de situatie in het land. De minister zei maandag op de Surinaamse radio dat er formeel nog geen sprake is van code zwart, waarbij de ziekenhuizen keuzes moeten maken welke patiënten voorrang krijgen. In de dagelijkse praktijk van de Surinaamse ziekenhuizen gebeurt dit in individuele gevallen nu echter al wel.

18:06 - Ook mensen uit 1965 kunnen nu prikafspraak maken
Ruim een kwart miljoen mensen die in 1965 zijn geboren, kunnen vanaf maandagavond op www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Bij de prik krijgen zij het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Daarvoor kunnen ze terecht bij meer dan honderd vaccinatielocaties van de GGD'en. Mensen die liever telefonisch een prikafspraak maken, moeten nog even wachten op de uitnodigingsbrief die woensdag of donderdag door de brievenbus komt.

17:12 - Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds eind november
Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care of verpleegafdeling belandt, blijft dalen. In de afgelopen 24 uur hebben ziekenhuizen 138 nieuwe patiënten opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 29 november.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1497 coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op gemiddeld bijna 214 per dag, het laagste niveau sinds 10 maart. Eind april piekte het aantal ziekenhuisopnames nog. Sindsdien is de instroom met meer dan 30 procent gedaald.

16:34 - 'Alle volwassen Duitsers kunnen na 7 juni vaccinatie inplannen'
Duitsland stelt de coronavaccins vanaf 7 juni beschikbaar voor alle volwassen Duitsers. Gezondheidsminister Jens Spahn zou hebben gezegd dat er geen voorrang meer nodig is voor kwetsbare mensen. In de komende drie weken tot aan 7 juni moeten nog 15 miljoen prikken gezet worden bij mensen met voorrang. Het gaat onder meer om docenten, politieagenten, supermarktmedewerkers en medewerkers van het openbaar vervoer. In Duitsland zijn tot nu toe ongeveer 40 miljoen vaccinaties toegediend.

16:10 - 'Snelle afname coronapatiënten goed nieuws voor reguliere zorg'
Het aantal opnames van coronapatiënten gaat 'heel rap naar beneden en dat is fantastisch', zegt ziekenhuisbaas Ernst Kuipers. Volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komen hierdoor mensen met andere aandoeningen dan Covid-19 sneller aan de beurt. Hij spreekt van een inhaalslag. Kuipers: "Het zal wel een tijd gaan duren voordat de wachtlijsten zijn weggewerkt, want de achterstanden zijn aanzienlijk." Maar het aantal ziekenhuisopnames daalt nog iets sneller dan was voorspeld, aldus Kuipers. De afname is het sterkst onder zestigers en zeventigers. "Een duidelijk effect van het vaccineren", concludeert de zorgbestuurder.

14:46 - Poolse deelnemers songfestival tot woensdag in quarantaine
Alle leden van de Poolse songfestivaldelegatie zijn negatief getest op het coronavirus. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) maandag bekendgemaakt. De testresultaten van de IJslandse delegatie zijn nog niet bekend. De Poolse delegatie blijft uit voorzorg voorlopig wel in quarantaine. De artiesten hoeven woensdag, als de repetities voor de tweede halve finale van het songfestival beginnen, pas in Rotterdam Ahoy te zijn.

14:02 uur - Studenten en hoger onderwijs hopen op een normaal collegejaar
Studenten mogen vanaf woensdag elke dag op het terras zitten of naar de dierentuin gaan, maar fysiek onderwijs blijft voor hen nog steeds maar mondjesmaat mogelijk. In het hoger onderwijs komen geen nieuwe versoepelingen. Veel nut zou dat zo kort voor de zomer ook niet meer hebben gehad, concluderen zowel studentenorganisaties als de onderwijsinstellingen.

"Aan het einde van het collegejaar staan vooral tentamens en herkansingen op de planning", zegt voorzitter Dahran Çoban van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). "Het heeft nu eigenlijk geen zin meer." Voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond denkt er ook zo over. Hij voegt eraan toe dat ruimte die er nu is "niet altijd volledig wordt benut". Veel studenten gaan sinds eind april weer een dag in de week naar hun opleiding toe, maar dat geldt lang niet voor iedereen, zegt Muns. Daar zou de LSVb graag verbetering in zien.

13:18 uur - NS: mijd drukte, maar voel je welkom in de trein
De NS kijkt ernaar uit om alle reizigers weer in de trein te verwelkomen. Nu de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, kan het openbaar vervoer vanaf woensdag weer voor elk reisdoel gebruikt worden. De beperking dat alleen noodzakelijk reizen zijn toegestaan vervalt.

"Nu de Nederlandse samenleving zich langzaam opent en ook de vrijheid om te reizen terugkomt, kan onze blik weer naar voren. NS wil niets liever dan Nederland bereikbaar houden en reizigers naar hun plek van bestemming brengen. Met 20.000 collega's doen we er alles aan die reis zo prettig mogelijk te maken. Tegen onze reizigers zeg ik: 'mijd drukte, maar voel je welkom in de trein", aldus Marjan Rintel, president-directeur van de NS.

12:46 uur - Efteling gaat woensdag weer open
De Efteling verwelkomt vanaf woensdag weer bezoekers, na 22 weken sluiting. Het attractiepark maakte dat bekend na het kabinetsbesluit om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan.

12:36 uur - Met toegangstesten publiek bij play-offs van Eredivisie
Er kan met toegangstesten nog publiek aanwezig zijn in de stadions bij de play-offs voor Europees voetbal en promotie en degradatie. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maandag na coronaoverleg. Of dat voor aankomend weekend nog gaat lukken weet hij niet.

De bewindsman houdt nog wel wat slagen om de arm. Voetbalbond KNVB hoopt dat supporters bij de laatste wedstrijden van het seizoen aanwezig mogen zijn. Deze week voert de KNVB daarover overleg met de overheid.

12:16 uur - Kabinet zet tweede stap versoepeling coronamaatregelen door
De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan. Die waren vorige week onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon aan een "noodrem" worden getrokken. Dat is niet nodig gebleken, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag na coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken.

Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen. Verder worden de terrastijden verruimd. Horeca mag buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden.

12:07 uur - 'Aandacht bedrijven voor welzijn medewerker toegenomen door corona'
De aandacht van bedrijven voor het welzijn van hun medewerkers is toegenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ondernemingen die alleen in Nederland gevestigd zijn, dus zonder buitenlandse vestigingen, vallen relatief vaker in de attente groep bedrijven. Dat concluderen de universiteiten van Maastricht en Utrecht op basis van onderzoek onder ruim 3400 ondernemingen met meer dan 100 werknemers. Lees hier meer.

stock chocola bonbons
Foto: iStock

9:54 uur - Inflatievrees en coronazorgen houden beurzen in greep
De Amsterdamse AEX-index leverde maandag een kleine openingswinst weer in. Beleggers bleven voorzichtig door de inflatiezorgen, die vorige week voor onrust zorgden op de aandelenmarkten. Ook de vrees dat nieuwe coronavarianten verdere versoepelingen in de weg kunnen staan zorgde voor terughoudendheid.

Op het Damrak is het kwartaalcijferseizoen vrijwel voorbij. Wel houden verschillende grote Nederlandse bedrijven deze week hun jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen.

7:30 uur - Máxima: dankbaar voor tijd met gezin in coronatijd
Koningin Máxima is blij dat ze mede dankzij corona de afgelopen periode meer tijd heeft kunnen doorbrengen met haar gezin. Dat zegt ze in het interview met Matthijs van Nieuwkerk dat vanwege haar vijftigste verjaardag maandagavond wordt uitgezonden.

"Ik moet zeggen: ik reisde een beetje te veel voor corona. Ik ben ook ergens stiekem een beetje blij dat ik minder moet reizen", aldus Máxima. "Zeker nu er ook twee kinderen uit huis gaan. Dat ik die tijd heb gehad met ze, daarvoor ben ik echt zo dankbaar." Prinses Amalia neemt na haar eindexamen een tussenjaar en Alexia gaat na de zomer een opleiding doen in Wales.

6:35 uur - GGD Limburg-Noord verruimt openingstijden vaccinatielocaties
Bij de vier vaccinatielocaties van de GGD Limburg-Noord is het vanaf vandaag mogelijk om je tussen 8:30 uur en 19:30 uur te laten prikken. Door de verruimde openingstijden en de opening van de vernieuwde priklocatie in Venlo kunnen er de komende tijd meer mensen gevaccineerd worden.

Inwoners van Noord- en Midden-Limburg kunnen terecht op vier locaties voor een corona-inenting: Roermond, Weert, Venlo en Venray.

6:20 uur - Tussenstand Giro555 voor coronabestrijding lager dan verwacht
De opbrengst van de actie van Giro555 om armere landen te helpen in hun strijd tegen corona, levert nog weinig geld op. Tot zondagavond is er 1 miljoen euro ingezameld. "In de afgelopen vijf jaar is dat op de vijfde dag van een landelijke Giro555-actie nooit eerder zo laag geweest", zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo.

Afgelopen woensdag begon de actie. "We zijn blij en dankbaar voor alle bijdragen die we tot nu toe hebben gekregen", zegt Laszlo. Naast donaties komen er ook negatieve reacties binnen. "Mensen zeggen dat we het geld maar moeten halen bij Pfizer, want de verkoop van de vaccinaties levert hen heel veel winst op. Ook vinden mensen dat het geld naar Nederland moet gaan: eigen volk eerst. Dit soort negatieve reacties hebben we nog nooit gehad bij een inzamelingsactie", aldus een woordvoerder van Giro555.

6:00 uur - Kabinet besluit zo goed als zeker over doorgaan versoepelingen
Het ziet er naar uit dat woensdag opnieuw een aantal coronamaatregelen wordt afgeschaald. Het demissionaire kabinet had dat vorige week al besloten, maar het hield nog een pauzeknop achter de hand om de versoepelingen uit te stellen. Dat zou gebeuren als er nog te veel coronapatiënten in ziekenhuizen zouden worden opgenomen. Maar het ziet er positief uit, meldden ingewijden zondag, omdat de ingezette daling verder doorzet. Maandag rond het middaguur zal het kabinet formeel een klap geven op de verruiming.

5:45 uur - 'Meeste bedrijven verdienden meer in de coronacrisis'
De kranten staan vol met ondernemers die tijdens de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, maar de meeste bedrijven verdienden juist meer in 2020. Dat blijkt volgens het FD uit onderzoek van strategieadviesbureau Simon-Kucher & Partners. In de software-industrie, de bouw, defensie, groothandel en logistiek groeiden de winsten het meest.

Zes op de tien bedrijven uit het onderzoek zeggen dat ze vorig jaar hun winstmarges wisten te verbeteren en dat dit vooral lukte door prijsverhogingen. Meer dan de helft zegt onomwonden meer te verdienen dankzij de crisis.

5:30 uur - 'Werkgevers werven in coronatijd sneller dan voor corona'
Werkgevers vinden in coronatijd sneller een geschikte kandidaat voor een openstaande vacature. Dat meldt databedrijf Intelligence Group op basis van een analyse van vacatures van Jobdigger. De gemiddelde tijd dat vacatures bij directe werkgevers online stonden is gedaald van 60 dagen in de periode van voor en aan het begin van corona, tot nu naar gemiddeld 47 dagen.

Een soortgelijke verschuiving is te zien bij uitzend-, werving- en selectiebureaus. Daar stonden vacatures vóór corona gemiddeld zo'n 34 dagen online, nu zijn dat 29 dagen. De gedaalde doorlooptijd van vacatures doet zich in alle beroepsgroepen voor, behalve bij ambachtslieden. De daling is het sterkst bij de beroepsgroep dienstverlenend personeel en verkopers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen