Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Meer mensen willen versoepeling van lockdown'

Geplaatst opmaandag 12 april 2021 - 6:28

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 12 april:

19:25 uur - Gezondheidsraad: geef 60-minners keuze bij AstraZeneca
Als je jonger bent dan 60 jaar en toch geprikt wilt worden met het AstraZeneca-vaccin, zou je die keuze zelf moeten kunnen maken, zegt de Gezondheidsraad tegen de NOS. Diezelfde raad adviseerde vorige week om mensen onder de 60 een alternatief vaccin aan te bieden. Minister De Jonge nam dat advies over.

"Wat ons betreft kan het, maar het is aan de minister om dat te beslissen", zegt een woordvoerder van de Gezondheidsraad nu over de keuzevrijheid. Ook deskundigen staan achter het plan om 60-minners zelf te laten kiezen of ze AstraZeneca willen. Het ministerie van Volksgezondheid vindt het geen goed idee. "Het is niet verstandig en er zijn alternatieven", zegt een woordvoerder.

18:40 uur - Huisarts die toch AstraZeneca geeft aan 60-minner niet strafbaar
Huisartsen die in samenspraak met patiënten toch nog het coronavaccin van AstraZeneca geven aan mensen onder de 60 jaar zijn volgens de gezondheidsinspectie niet in overtreding.

"De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd begrijpt dat huisartsen vragen krijgen van patiënten onder de 60 die op de lijst stonden om gevaccineerd te worden, en die graag alsnog door de huisarts gevaccineerd willen worden met AstraZeneca. Tegelijkertijd is er op dit moment ook geen norm van de beroepsorganisaties van huisartsen die het gebruik van AstraZeneca onder de 60 jaar verbiedt, zodat handhaving op dit moment niet aan de orde is", laat een woordvoerster weten.

18:38 uur - 'Meer mensen willen versoepeling van lockdown'
Twee op de drie Nederlanders willen dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Die groep groeit, meldt onderzoeksbureau I&O Research na een peiling in opdracht van de NOS. Begin maart wilde 59 procent meer versoepeling, nu is dat 64 procent.

De ondervraagden willen vooral dat mensen meer bezoekers thuis kunnen ontvangen. Ongeveer 80 procent ziet dit zitten. Ook voor het openen van universiteiten en hogescholen, met sneltesten, is veel steun (72 procent). Twee op de drie mensen zijn voor het openen van terrassen en winkels. Meer dan 60 procent wil dat de avondklok wordt geschrapt.

18:30 uur - Wereldgezondheidsorganisatie ziet verwarring bij aanpak corona
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet verwarring, tegenstrijdigheden en zelfgenoegzaamheid bij de aanpak van het coronavirus. Daardoor is de pandemie nog lang niet voorbij, aldus WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij wijst op volle restaurants en clubs en drukke markten waar bijna niemand voorzorgsmaatregelen neemt, en dat in landen waar nog steeds besmettingen zijn.

Maar Tedros ziet desondanks "veel redenen" voor optimisme. De daling van het aantal infecties en coronadoden in de eerste twee maanden van dit jaar toont aan dat het virus en zijn varianten kunnen worden gestopt, zegt hij. De corona-uitbraak kan binnen maanden onder controle worden gebracht met gezondheidsmaatregelen die zich hebben bewezen.

Inmiddels zijn wereldwijd ongeveer 780 miljoen coronavaccins toegediend. Maar andere maatregelen, waaronder het dragen van mondkapjes en het houden van afstand, zijn ook nog steeds nodig om het tij te keren, benadrukt Tedros.

17:50 uur - Politici willen opheldering over aanpak vervalste coronaverklaring
Op Telegram bieden fraudeurs nog altijd valse coronaverklaringen aan waarmee iemand naar het buitenland kan reizen, zonder dat hij of zij daadwerkelijk getest is op corona. Demissionair minister Grapperhaus gaf vijf maanden geleden al aan dit probleem aan te pakken, maar Shownieuws ontdekte dat het ministerie van Justitie en Veiligheid nog geen concrete maatregelen heeft genomen.

Fraudeurs bieden de verklaringen voor een paar tientjes aan. Er bestaat er nog geen landelijk keurmerk voor de verklaringen en is er geen onafhankelijke toezichthouder die de betrouwbaarheid waarborgt. Verschillende politieke partijen willen opheldering waarom er vijf maanden na de oproep van onder anderen Grapperhaus geen concrete maatregelen zijn genomen. Attje Kuiken (PvdA) gaat hierover dinsdagochtend mondelinge vragen stellen in de Tweede Kamer.

17:30 uur - Boa-bonden: terrassen open, vermindert druk op handhaving
De bonden van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) steunen het pleidooi van verscheidene burgemeesters om terrassen en andere buitenruimtes onder voorwaarden te heropenen om coronabesmettingen te voorkomen in volstromende parken. "Elke maatregel die ervoor zorgt dat we minder hoeven te handhaven, juichen wij toe", aldus Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP. Volgens hem heeft de horeca al laten zien het veilig bezoek aan terrassen goed te kunnen organiseren.

17:00 uur - Dinsdag duidelijkheid over prikstrategie na AstraZeneca-besluit
Dinsdag moet duidelijk worden hoe het verder moet met de vaccinatiestrategie in Nederland, nu de Gezondheidsraad heeft geadviseerd het vaccin van AstraZeneca niet meer in te zetten bij mensen jonger dan 60 jaar.

Demissionair minister Hugo de Jonge gaf donderdag aan het advies van de Gezondheidsraad op te volgen. Tot dat moment zou AstraZeneca ook worden gebruikt voor mensen jonger dan 60 jaar met bijvoorbeeld extreem overgewicht, het syndroom van Down en zorgmedewerkers.

16:15 uur - Gezondheidsraad: meer tijd tussen twee prikken is overwegen waard
De Gezondheidsraad zet de deur open naar de mogelijkheid om meer mensen een eerste prik te geven van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De tijd tussen de eerste en de tweede prik kan wat de raad betreft eventueel worden verlengd naar twaalf weken. Het effect van zo'n verlenging is "relatief klein", tempert het adviesorgaan van het kabinet de verwachtingen wel.

Momenteel mag tussen de prikken van Pfizer/BioNTech zes weken zitten, bij Moderna vier. Alleen bij AstraZeneca mag er al 12 weken tussen zitten. Als ook bij de andere twee vaccins de periode tussen twee prikken wordt verlengd tot 12 weken, kunnen meer mensen al een gedeeltelijke bescherming tegen Covid-19 krijgen. Dat kan "in het gunstigste geval" vijf ziekenhuisopnames per dag schelen, stelt de Gezondheidsraad op basis van modelberekeningen door het RIVM. Zo'n positief effect laat een aantal weken op zich wachten: pas eind mei verwacht de raad dan effect.

15:46 uur - Meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw gestegen. In totaal zijn nu 2582 patiënten met Covid-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care, een toename van zes patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1788 coronapatiënten. Dat zijn er 59 meer dan zondag. Toen nam het aantal opgenomen patiënten toe met 26. In de drie dagen daarvoor nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen juist af, met in totaal 67.

15:41 uur - 6757 nieuwe coronagevallen, gemiddelde loopt verder op
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6757 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat relatief veel. Het aantal positieve tests ligt in het begin van de week doorgaans lager dan richting het einde van de week.

In de afgelopen zeven dagen zijn 50.102 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 7157 nieuwe gevallen per dag. Het is de vierde dag op rij dat het gemiddelde weer oploopt. Rond Pasen had het aantal positieve tests juist een pas op de plaats gemaakt.

13:49 uur - Man (77) overlijdt kort na coronaprik
Een 77-jarige man is maandagochtend in een ziekenhuis overleden nadat hij onwel was geworden op de parkeerplaats van de vaccinatielocatie in Noordwijkerhout. Hij was net daarvoor gevaccineerd tegen corona, aldus de GGD Hollands Midden.

Medewerkers van de vaccinatielocatie, onder wie een arts en EHBO’ers, hebben zich meteen om hem bekommerd. Aansluitend is hij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Even later kwam het nieuws dat de man in het ziekenhuis is overleden, aldus de GGD. Het RIVM en het bijwerkingencentrum Lareb zijn geïnformeerd en zullen onderzoek gaan doen, meldt de dienst.

13:36 uur - Proefvakantie Rhodos moet 'schat aan informatie' opleveren
Zowel in binnen- als buitenland zijn de ogen gericht op de 189 Nederlandse proeftoeristen die maandagmiddag naar het Griekse eiland Rhodos vliegen. De all-inclusive vakantie moet volgens de directeur van reisorganisatie Sunweb, Mattijs ten Brink, "een schat aan informatie" opleveren voor de reisbranche over hoe we binnenkort weer veilig vakantie kunnen vieren in coronatijd.

De toeristen, gekozen uit maar liefst 25.000 aanmeldingen, verblijven acht dagen in het Hotel Mitsis Grand Beach en mogen daar niet buiten het resort komen. De groep is met behulp van een notaris samengesteld, om een zo divers mogelijke groep te krijgen waarin alle leeftijdsklassen voorkomen. De vakantievierders hebben een PCR-test en een sneltest gedaan vóór ze het vliegtuig opstapten en ze moeten in quarantaine bij terugkomst. Tijdens de vakantie vullen ze enquêtes in en twee wetenschappers analyseren hun gedrag. "Er wordt niet ingegrepen, het moet een natuurlijke situatie zijn om echt kennis op te bouwen", licht de directeur van Transavia, Marcel de Nooijer, toe.

13:10 uur - Grapperhaus reageert op burgemeesters: geen versoepeling buitenregels
"De situatie is er epidemiologisch niet naar dat we het verantwoord kunnen doen." Dat is de reactie van demissionair minister Grapperhaus op de oproep van burgemeesters om buiten meer toe te laten. De burgemeesters van de vier grote steden reageerden gisteren teleurgesteld op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen niet per 21 april wil versoepelen, maar pas de week daarna, mits de besmettingscijfers het toelaten.

Vanmiddag hebben de burgemeesters overleg met Grapperhaus in het Veiligheidsberaad. "Dan gaan we het er goed over hebben", zei de minister. "En we gaan er zeker uitkomen."

11:50 uur - Run op kaartjes dierentuinen voor proefopening
Voor de kaartjes voor de driedaagse proefopening van Artis is maandagochtend veel belangstelling. Vlak na het begin van de kaartverkoop om 10:00 uur klapte de website eruit. Na een klein half uur was die weer in de lucht, liet een woordvoerder weten.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen start woensdag als eerste dierenpark met de proefopening. De kaartjes voor zaterdag en zondag zijn al uitverkocht. Woensdag zit bijna helemaal vol en ook voor donderdag zijn al tijdslots uitverkocht. Vrijdag is de dierentuin niet open.

Artis doet komend weekend op vrijdag, zaterdag en zondag mee met Testen voor toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest een bezoek mogen brengen. Blijdorp in Rotterdam en GaiaZOO in Kerkrade gaan later deze maand een paar dagen op proef open.

11:48 uur - Farmaceut Janssen levert eerste coronavaccins af in Oss
Farmaceut Janssen uit Leiden heeft een eerste partij van 79.200 doses coronavaccin geleverd aan Nederland. Die hoeveelheid is goed voor het compleet vaccineren van net zoveel mensen. In tegenstelling tot de drie andere vaccins die tot nog toe zijn goedgekeurd in de Europese Unie, is van het Janssen-vaccin slechts één prik nodig. De eerste doses kwamen maandag aan bij het bedrijf Movianto in Oss. Van daaruit worden ze verdeeld.

11:34 uur - Eén reiziger na positieve test niet mee op proefreis
Van de 189 deelnemers aan een proefreis naar Rhodos is er één uitgesloten vanwege een positieve coronatest. Voor die persoon is een vervanger opgeroepen. De overige oorspronkelijk ingelote reizigers testten wel negatief en mogen mee op vakantie.

11:34 uur - Afgelopen week 5554 avondklokboetes uitgeschreven
De politie heeft de afgelopen week 5554 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Afgelopen weekend beëindigde de politie 47 illegale feesten. Het aantal avondklokboetes is lager dan de week ervoor, toen de politie 6392 boetes uitdeelde voor het niet naleven van de avondklok. Die boete bedraagt 95 euro.

11:20 uur - Huisartsen dringen aan: snel vaccin voor risicogroepen onder 60
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hoopt dat zo snel mogelijk duidelijk wordt welk coronavaccin mensen onder de 60 jaar uit risicogroepen kunnen krijgen. Zij komen niet meer in aanmerking voor het vaccin van AstraZeneca, want dat is alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. "Voor deze mensen moet op heel korte termijn een oplossing komen. Wij dringen daar zeer op aan bij het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM", zegt een woordvoerster van de LHV.

9:30 uur - 'Uitstel heropenen hoger onderwijs zou onacceptabel zijn'
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het onacceptabel als de heropening van hogescholen en universiteiten opnieuw wordt uitgesteld. Volgens de planning zouden de onderwijsinstellingen over twee weken (op 26 april) de deuren weer openen. Zondag kwam naar buiten dat het kabinet geplande versoepelingen wil uitstellen. Het is nog onduidelijk of dit ook voor de heropening van het hoger onderwijs geldt.

"Het water staat studenten aan de lippen. Ze zitten sinds half december dag in dag uit achter de laptop. De rek is er echt uit", zegt Lyle Muns, voorzitter van de LSVb.

8:38 uur - Duitsland passeert grens van 3 miljoen coronabesmettingen
Duitsland is de grens gepasseerd van 3 miljoen coronabesmettingen. Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, maakte maandag melding van 13.245 nieuwe coronagevallen en 99 sterfgevallen.

Het Duitse gezondheidsinstituut had de coronasituatie in Duitsland zondag nog "zeer, zeer ernstig" genoemd. Bronnen binnen regeringspartij CDU zeggen dat bondskanselier Angela Merkel een voorstander is van nieuwe, landelijke maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen. Merkel heeft volgens de ingewijden gesproken over een "brug naar meer normaliteit". Ze voegde toe dat sprake zou moeten zijn van een "korte brug".

8:18 uur - Ziekenhuizen: uitstel versoepelingen verstandig van kabinet
Het kabinet heeft een verstandig besluit genomen met het uitstel van de versoepelingen. Dat zegt voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is een verstandig besluit van het kabinet om de versoepelingen minstens met een week uit te stellen. In andere landen om ons heen wordt gesproken van half mei, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Maar daar zijn ze al verder met de vaccinatiecampagne. Dat is cruciaal", aldus Melkert.

6:02 uur - Bijna 200 toeristen vliegen voor pilotvakantie naar Rhodos
Bijna tweehonderd toeristen vertrekken maandagmiddag om 13:00 uur voor een eerste coronapilotvakantie naar het Griekse eiland Rhodos. De achtdaagse vakantie is een initiatief van de overheid om te testen onder welke voorwaarden er weer veilig gereisd kan worden. De all-inclusive pakketreis wordt uitgevoerd door reisorganisatie Sunweb en vliegmaatschappij Transavia.

5:34 uur - Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd
De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat de docenten gevaccineerd zijn, kan het onderwijs vanaf maandag weer beginnen.

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze naar school kunnen om te leren en hun leeftijdgenoten daar te ontmoeten, zo stelt Rijna. Daarom worden de deuren weer geopend. In het voortgezet onderwijs worden de lessen zo georganiseerd dat docenten en leerlingen 1,5 meter afstand kunnen houden. Op basisscholen is dat niet nodig. Rijna noemt het belangrijk dat op school iedereen zich aan de coronaregels houdt. Ouders mogen niet langer op school zijn dan strikt noodzakelijk.

5:16 uur - Apothekers verkochten zeker 200.000 coronazelftests
De sinds kort verkrijgbare coronazelftests zijn in trek, merken de apothekers. "Sinds de zelftests verkrijgbaar zijn bij de apotheek zijn er zeker 200.000 verkocht’’, zegt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP in het AD. Volgens hem is het "gigantisch druk" in de apotheek, nadat op woensdag 31 maart de eerste zelftest werd verkocht. "Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin", aldus Prins.

5:05 uur - Eerste doses Janssen-vaccin worden geleverd
De eerste 79.200 vaccins van farmaceut Janssen uit Leiden bestemd voor Nederland arriveren maandag bij het bedrijf Movianto in Oss. Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend, maar zaterdag heeft het kabinet besloten dat 35.000 doses naar de ziekenhuizen gaan. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

5:00 uur - Burgemeesters bespreken heropeningsplan met ministers
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, praten maandag in Utrecht met justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge over het heropeningsplan voor de samenleving. Daarvoor maakte het kabinet begin vorige maand een routekaart.

Deze ligt al weken op tafel bij het beraad, omdat de burgemeesters vinden dat er vooral buiten sneller meer vrijheden mogelijk moeten zijn dan het kabinet voorstelde. Zondag maakte het kabinet bekend geplande versoepelingen een week vooruit te schuiven naar 28 april. Er zal pas versoepeld worden als de piek van de derde golf is geweest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen