Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Meer dan 28.000 positieve tests erbij

Geplaatst opzaterdag 8 januari 2022 - 10:31

Door de Omicronvariant lopen de besmettingen weer razendsnel op. In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronanieuws van vandaag.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 8 januari:

16:15 uur - Vaccineren jonge Vlaamse kinderen begonnen
In Vlaanderen is de vaccinatiecampagne voor jonge kinderen op gang gekomen. De meeste vaccinatiecentra zijn begonnen met het inenten van de leeftijdsgroep van 5-11 jaar tegen het coronavirus. Die kinderen kunnen volgens Belgische media onder meer terecht bij een 'kindervaccinatiedorp' in de dierentuin van Antwerpen.

In het Nederlandstalige deel van België waren sommige centra al begonnen met het inenten van jonge kinderen. Dat gebeurt op locaties die kindvriendelijk worden gemaakt. In de Zoo Antwerpen zijn hokjes versierd met afbeeldingen van dieren. Kinderen hoeven naderhand geen kwartier te wachten in een stoel, maar mogen wandelen in een vlindertuin en apenverblijf.

In de dierentuin krabbelen tot dusver nauwelijks kinderen terug voor hun inenting. "Voor wie angst heeft, is er een chill-outzone waar we het kind maximaal een kwartiertje tot rust laten komen", zegt coördinator en spoedarts Jan Stroobants. "Maar wie echt niet wil, gaan we uiteraard niet dwingen."

15:20 uur - 28.003 positieve coronatests erbij, gemiddelde naar recordhoogte
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 28.003 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. Op vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 35.000 nieuwe gevallen, een record, maar dat kwam deels door nameldingen van een storing eerder.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 162.716 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 23.245 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. Het oude record staat sinds 28 november. Toen waren er in zeven dagen tijd 157.218 positieve tests, gemiddeld 22.460 per dag.

14:56 uur - Nog steeds afname aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen dat met Covid-19 in een ziekenhuisbed ligt, daalde met 35 ten opzichte van een etmaal geleden. In totaal liggen er nu 1481 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen momenteel 405 coronapatiënten, tegenover 409 op vrijdag. In het buitenland liggen nog negen Nederlandse coronapatiënten op een ic, terwijl vrijdag nog tien Nederlanders met Covid-19 op een Duitse ic lagen. Op de verpleegafdelingen bedraagt het aantal mensen met Covid-19 in een ziekenhuisbed zaterdag 1076. Een dag eerder waren dat er nog 1107.

Op de ic’s werden, net als vrijdag, 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen, en op de verpleegafdelingen 149. Vrijdag waren dat er 115.

13:14 uur - Duitse gezondheidsminister wil vasthouden aan vaccinatieplicht
De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach wil vasthouden aan het invoeren van een vaccinatieplicht tegen corona, ondanks bedenkingen in de coalitie en het parlement. Hij sprak in de krant Die Welt de verwachting uit dat veel ongevaccineerden zich alsnog laten inenten als een dergelijke maatregel worden genomen. Lauterbach erkende wel dat het niet haalbaar is om "iedereen te bereiken".

De minister weerspreekt in het interview dat een vaccinatie minder nodig is vanwege de mogelijk minder ziekmakende omikronvariant. "Een besmetting met omikron maakt je niet per se immuun tegen de volgende virusvariant", waarschuwt hij.

13:13 uur - Markt Apeldoorn te druk, gemeente grijpt in
Het is momenteel zo druk op de markt in het centrum van Apeldoorn, dat de stroom bezoekers moet worden gereguleerd. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt een bericht hierover van de Stentor.

Volgens de woordvoerder was het zaterdag rond het middaguur zo druk op de markt dat mensen geen 1,5 meter afstand meer konden houden. Kort voor het middaguur meldde de gemeente op Twitter dat de markt vanwege de te grote drukte tijdelijk is afgesloten. Dat was volgens de woordvoerder maar korte tijd het geval. Even later werd besloten tot regulering. "Zoals twee eruit, twee erin", zegt ze. In het bericht op Twitter worden mensen ook opgeroepen op een later moment terug te komen.

12:02 uur - Winkeliers in Antwerpen verdienen flink aan Nederlandse 'invasie'
Veel ondernemers in Antwerpen hebben de afgelopen tijd goede zaken gedaan door de 'invasie' van dagjesmensen uit Nederland. De krant Het Laatste Nieuws (HLN) bericht dat veel winkeliers spreken over 20 tot 30 procent meer omzet dan verwacht.

De Belgische krant probeerde in kaart te brengen in welke mate lokale winkels en horecazaken financieel hebben geprofiteerd van de toestroom van de Nederlanders. Die gingen massaal in Antwerpen winkelen of dineren vanwege de lockdown in eigen land. Dat leverde plaatselijke ondernemers soms veel extra omzet op, zo komt naar voren uit een rondgang van HLN.

10:55 uur - Veel Vlaamse kinderen kunnen worden ingeënt, maar niet op school
De meeste vaccinatiecentra in Vlaanderen beginnen vanaf zaterdag met het vaccineren van de leeftijdsgroep van 5-11 jaar tegen het coronavirus. Daar hebben drie op de vier kinderen al een uitnodiging voor gekregen, bericht de VRT. Een plan om kinderen in Kortrijk op school te vaccineren, gaat volgens de omroep niet door.

In het Nederlandstalige deel van België waren sommige centra al begonnen met het inenten van jonge kinderen. Dat gebeurt op locaties die kindvriendelijk worden gemaakt.

10:38 uur - Hoebe: 'Omicrongolf gaat maatschappij mogelijk ontwrichten'
Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg en lid van het Outbreak Management Team (OMT), verwacht dat de omicrongolf komende week zal leiden tot ongekende besmettingsrecords. In de weken erna leidt dit mogelijk zelfs tot ontwrichting van de maatschappij, zegt hij in de Limburger. "De extreme besmettelijkheid kan ertoe leiden dat ook in het ziekenhuis personeel massaal ziek wordt, of in quarantaine moet na een infectie in het gezin. En dat scenario loert overal. Caissières, vuilnismannen en buschauffeurs: het virus kan overal toeslaan en zou het land in zekere mate kunnen ontwrichten."

10:12 uur - VieCuri start campagne 'Ik laat mij boosteren, u ook?'
Het VieCuri ziekenhuis probeert mensen te motiveren om zo snel mogelijk de boosterprik te laten zetten. "Voor een ziekenhuis is het ontzettend belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren en boosteren", schrijft VieCuri op de website. "Een boosterprik beschermt onze medewerkers, onze patiënten én helpt ons de zorg draaiende te houden."

Het ziekenhuis is zelf onlangs gestart met het zetten van boosterprikken bij patiënten die een afspraak hebben in het ziekenhuis. Daarmee proberen ze de GGD te ondersteunen en een vaccinaties in een stroomversnelling te brengen.

9:04 uur - 'Corona leidt tot uitstel uitvaarten'
Uitvaartondernemers zijn in de coronacrisis veel tijd kwijt aan het regelen van uitstel voor begrafenissen en crematies die niet binnen de wettelijke termijn van zes dagen kunnen plaatsvinden. Ze pleiten voor versoepeling van de regels, meldt het AD.

In de maand december, waarin veel meer mensen overleden dan in een normaal jaar het geval zou zijn, haalde een aanzienlijke minderheid van de uitvaarten de wettelijke deadline van zes dagen na overlijden niet. Dela, de grootste uitvaartverzorger van ons land, meldt dat dat gold voor ongeveer een kwart van de begrafenissen en crematies, en in sommige regio's zelfs een derde.

9:00 uur - GGD-voorzitter Rouvoet: twee extra vaccinatierondes in 2022
De GGD'en houden rekening met nog twee extra vaccinatierondes in 2022, zegt voorzitter André Rouvoet in een interview met De Telegraaf. Ook gaan ze op steeds meer plekken werken met "vrije inloop" en de wijken in om de vaccinatiegraad tijdens de huidige boostercampagne te verhogen.

"We houden voor dit jaar rekening met nog twee prikrondes, in pakweg mei-juni en oktober-november", zegt Rouvoet.

8:55 uur - Welkom bij dit liveblog. Het coronanieuws van vrijdag 7 januari is hier terug te lezen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen