Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Meer dan 13 miljoen coronaprikken gezet

Geplaatst opwoensdag 16 juni 2021 - 7:16

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 16 juni:

19:20 uur - Mensen kunnen vanaf 23 juni afspraak maken voor prik met Janssen
Mensen die het coronavaccin van Janssen willen krijgen, kunnen daar vanaf volgende week woensdag een afspraak voor maken. Op 23 juni wordt daarvoor een speciaal telefoonnummer opengesteld. De eerste prikken worden volgende week vrijdag gezet. Dat gebeurt in elke regio op minimaal één locatie. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten na een bericht van de NOS.

In de eerste twee weken zijn 200.000 doses beschikbaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid. "Dit is niet superveel. Dus als je een uitnodiging voor een ander vaccin krijgt, maak dan die afspraak, dan weet je in elk geval zeker dat je aan de beurt komt. Je kunt je dan altijd nog melden voor Janssen", zegt een woordvoerster van het ministerie. Het is nog niet bekend hoeveel mensen na de komende twee weken kunnen worden geprikt, omdat het niet duidelijk is hoeveel doses Janssen kan leveren.

18:23 uur - De Jonge: meer dan 13 miljoen coronaprikken gezet
Nederland heeft inmiddels meer dan 13 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties. Minister Hugo de Jonge maakte het nieuwe cijfer woensdag bekend, vier dagen na de 12 miljoenste prik en acht dagen na de 11 miljoenste prik.

De stijging betekent dat er ongeveer 250.000 mensen per dag worden gevaccineerd. Volgens het coronadashboard van de overheid komt dit neer op 341 mensen per minuut. Volgens de planning moeten alle volwassenen die dat willen half juli ten minste een eerste dosis hebben gekregen. Nederland begon op 6 januari met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie.

18:01 uur - Bedrijven maken plannen voor gedeeltelijke terugkeer naar kantoor
Veel grote bedrijven zijn bezig met voorbereidingen zodat hun werknemers ook na de coronapandemie deels thuis en deels op kantoor kunnen (blijven) werken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs bedrijven als ING, Unilever, Deloitte, KPMG, Aegon en de vakbond FNV. Alle bevraagde ondernemingen stellen ook thuis te blijven werken na de pandemie. Beide werkvormen bieden voordelen, wordt gezegd.

Het kabinet overweegt om het thuiswerkadvies vanaf 26 juni gedeeltelijk in te trekken, melden bronnen in Den Haag. Het kabinet neemt hier vrijdag een besluit over.

17:52 uur - Britse regering wil vaccinatieplicht voor zorgpersoneel
De Britse autoriteiten gaan werknemers in Engelse verpleeghuizen voor ouderen verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus, zei gezondheidsminister Matt Hancock in het parlement. Mogelijk gaat de vaccinatieplicht later ook voor andere zorgmedewerkers gelden.

Hancock benadrukte dat gevaccineerden niet alleen zichzelf beschermen, maar ook de mensen om zich heen. De vaccinatieplicht moet voorkomen dat ouderen besmet raken en overlijden. De minister vindt het verstandig en redelijk dat de plicht gaat gelden voor mensen die werken met "de meest kwetsbare mensen" in de samenleving.

16: 57 uur - 'Stads- en streekvervoer rijden op 90 procent oude dienstregeling'
Het regionale openbaar vervoer in Nederland rijdt gemiddeld een dienstregeling van 90 procent in vergelijking met 2019, zegt voorzitter van OV-NL Pedro Peters. De NS valt daar niet onder. 90 procent is volgens hem ruim voldoende om alle reizigers te vervoeren.

De NS, die door het hele land rijdt, maakte maandag bekend dat het overdag weer de volledige dienstregeling rijdt, omdat het steeds drukker wordt in de trein. Peters zegt dat regionale vervoerders daar ook klaar voor zijn, maar dat het aan de overheid ligt wanneer er moet worden opgeschaald. "Momenteel reist ongeveer 50 procent van de reizigers ten opzichte van 2019", aldus Peters. "

16:20 uur - Nog 605 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen
Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten. Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen. Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, een daling van 11 patiënten ten opzichte van een etmaal eerder. Er werden 8 nieuwe patiënten op de ic's opgenomen, maar doordat meer patiënten werden ontslagen of zijn overleden, daalde de totale bezetting alsnog.

15:45 uur - RIVM meldt 1040 nieuwe coronagevallen
Het RIVM meldt woensdag 1040 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus. Dat is flink lager dan vorige week woensdag, toen er 1761 nieuwe gevallen aan het licht waren gekomen.

Ook in vergelijking met afgelopen week is het aantal besmettingen woensdag laag. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 1179 nieuwe positieve tests per dag gemeld. Dat aantal daalt al weken gestaag.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 steeg afgelopen etmaal met vier. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk zijn deze mensen al eerder overleden. Dinsdag steeg het aantal sterfgevallen met één, maandag met drie. In totaal zijn tot nu toe 17.732 aan corona gerelateerde sterfgevallen bij het RIVM geregistreerd.

14:40 uur - De Jonge: mogelijk volgende week einde mondkapjesplicht
De mondkapjesplicht wordt mogelijk volgende week al afgeschaft. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag.

Het kabinet besloot eerder al de versoepelingen die gepland stonden voor 30 juni naar voren te halen, naar 26 juni. Vrijdag wordt er een knoop doorgehakt en is er ook een persconferentie. Het gaat onder meer om verruiming van de regels voor de horeca en thuisbezoek, en het weer toestaan van evenementen. Maar ook de mondkapjesplicht ligt op tafel, aldus De Jonge.

"We wegen alle maatregelen opnieuw. Welke maatregelen zijn nog nodig, welke kunnen eraf?", zei De Jonge na overleg met zijn collega's. "We gaan geweldig snel met vaccineren, en dan weeg je, wat is er nog nodig aan maatregelen? Ik denk dat we van een flink aantal maatregelen afscheid kunnen nemen, maar een deel zal nog nodig zijn."

Video L1

14:23 uur - Nog 605 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen
Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten. Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, een daling van 11 patiënten ten opzichte van een etmaal eerder. Op de verpleegafdelingen worden 366 patiënten met Covid-19 behandeld. Dat zijn er 29 minder dan bij de vorige melding van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), op dinsdag.

14:15 uur - Advies vaccinatie gezonde jongeren nog in de maak, kabinet wacht
Met het huidige vaccinatietempo zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat alle Nederlanders van 18 jaar en ouder de kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De grote vraag is nog of de GGD'en daarna verder kunnen gaan met het vaccineren van jongeren onder de 18 jaar. De Gezondheidsraad werkt nog altijd aan een advies hierover aan het kabinet. Wanneer dat zal verschijnen, kon een woordvoerder van de raad woensdag nog niet zeggen.

"We zijn ons bewust van de snelheid van de vaccinatiecampagne", aldus de woordvoerder. "Tegelijk is een zorgvuldige weging van nut en risico belangrijk. Dat proces is nog niet klaar."

Het kabinet wacht het advies van de raad af. Een woordvoerder van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wijst erop dat het vraagstuk "complex is", mede vanwege de ethische kant ervan. Voor de meeste gezonde jongeren is een coronabesmetting immers niet echt gevaarlijk, zegt zij. "Ze nemen het vaccin dan eigenlijk voor een deel ook om immuniteit van de bevolking te bereiken." De minister wil eerst advies daarover van artsen en ethici.

13:30 uur - Het wordt langzaamaan drukker in het verkeer en openbaar vervoer
Nederlanders maken weer meer gebruik van hun auto en het openbaar vervoer sinds de regering begin deze maand een einde maakte aan de 'harde lockdown'. Op de weg en in de treinen, bussen, metro's en trams was het vorige week ongeveer net zo druk als in het najaar, voordat het land weer op slot ging omdat de coronabesmettingen opliepen. Dat komt naar voren uit cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en ov-chipkaartbedrijf Translink.

Een onderzoeker van het NDW spreekt van een "licht stijgende trend" als hij kijkt naar de drukte op de weg. Dat komt deels omdat mensen in het voorjaar en de zomer sowieso vaker in de auto stappen. Als hiermee rekening wordt gehouden, blijft overeind dat het drukker wordt.

Vergeleken met de periode voor de coronacrisis is het nog steeds rustig op de Nederlandse wegen. Afgelopen week was het op werkdagen 16 procent rustiger dan in een vergelijkbare week in 2019 en in het weekend 12 procent. Maar het is lang niet zo stil op de weg als middenin de eerste lockdown. Toen was de verkeersdrukte regelmatig gehalveerd.

11:00 uur - Mensen uit 1997 en 1998 kunnen afspraak voor coronaprik maken
De laatste groepen volwassenen krijgen deze dagen een uitnodiging voor vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen uit 1997 en 1998 kunnen vanaf woensdag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. De jongsten in deze groep zijn nog 22, de oudsten hebben net hun 24e verjaardag gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

Eerder deze week werden mensen uit 1994, 1995 en 1996 al uitgenodigd, en vorige week waren mensen uit 1985 tot en met 1993 aan de beurt. Als er geen problemen opdoemen, duurt het nog een paar dagen voor de laatste volwassenen zijn uitgenodigd. Deze mensen zijn geboren in 2003. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad.

9:30 uur - Reisadvies Cyprus, Kroatië, Zwitserland, Kos en Rhodos weer geel
Meer Europese landen en gebieden springen donderdag van een oranje reisadvies naar geel. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer worden afgeraden, maar er gelden nog wel veiligheidsrisco's. Reizigers hoeven bij terugkomst naar Nederland in ieder geval geen negatieve test meer te laten zien en niet in quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om Cyprus, Kroatië (met uitzondering van de regio Sjeverna Hrvatska), Liechtenstein, Zwitserland en de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland. Daarnaast kleuren IJsland, Polen en Roemenië weer helemaal groen.

7:10 uur: 'Nederland wil eerder van mondkapjesplicht af'
Bijna driekwart van de bevolking (72 procent) wil eerder af van de mondkapjesplicht dan het kabinet nu van plan is. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een panel onder ruim 3500 respondenten. Ook wil 11 procent dat de 1,5 meterregel eerder verdwijnt en ziet ongeveer eenzelfde percentage het thuiswerken het liefst zo snel mogelijk verdwijnen.

Het kabinet is van plan om vanaf 26 juni weer verder te versoepelen. Dan gelden eigenlijk alleen nog beperkingen van het aantal bezoekers thuis en in openbare gelegenheden en zijn de basisregels, zoals afstand houden en handen wassen, en de mondkapjesplicht nog van kracht. Die maatregelen komen pas te vervallen als de laatste stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet. Daar staat nog geen datum voor. Binnen het kabinet zou het in stand houden van de mondkapjesplicht echter onderwerp van discussie zijn.

Arts-microbioloog en OMT-lid Andreas Voss denkt dat een mondkapjesplicht niet langer nodig is. "De mondkapjes kwamen later dan de basismaatregelen. Ik denk dat het eraf kan, omdat de toegevoegde waarde, zeker op dit moment, heel klein is. De getallen gaan zeer omlaag. Ik vind afstand houden altijd al een betere maatregel", zegt hij tegen Hart van Nederland. Ook de OMT-leden Marc Bonten en Alex Friedrich stelden dinsdag in het AD dat het versoepelen van de mondkapjesregel 'wellicht eerder' kan.

Volgens Hart van Nederland komt uit het onderzoek verder naar voren dat Nederlanders zich over het algemeen nog steeds aan de mondkapjesplicht houden. Bijna drie vierde (73 procent) van de mensen zegt het kapje nog altijd te dragen wanneer dat moet. Eén vijfde (19 procent) doet dat niet altijd en 7 procent nooit. "Dat is ook wat wij zien aan de poorten van het ziekenhuis waar ik werk", zegt Voss. "Je ziet meer en meer mensen die niet bereid zijn een mondkapje te dragen. Omdat ze gevaccineerd zijn en het nut niet meer zien."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen