Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Meer corona-opnames op IC's

Geplaatst opdonderdag 25 november 2021 - 9:22

Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 25 november.

  • Ministers vandaag in overleg over nieuwe maatregelen, OMT adviseert om het onderwijs open te houden
  • Gezondheidsraad: boosterprik 60-minners ook van oud naar jong
  • Defensie wil vaccinatieplicht snel uitbreiden

20:04 uur - ECDC en WHO: vaccins hebben half miljoen levens in Europa gered
Bijna een half miljoen 60-plussers in Europa zijn dankzij de coronavaccins niet overleden. Dat zeggen de Europese gezondheidsdienst ECDC en de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO). Zij hebben berekend dat de beschikbare vaccins ten minste 470.000 levens in die leeftijdsgroep hebben gered.

Volgens WHO-bestuurder Hans Kluge heeft Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, veel leed veroorzaakt. "Maar we kunnen nu onomwonden zeggen dat veel meer mensen zouden zijn overleden als we geen vaccins hadden gehad om de pandemie in de hand te houden." In sommige landen zou het aantal coronadoden volgens hem twee keer zo hoog zijn geweest zonder vaccins.

19:28 uur - Kosteloze kinderopvang voor ouders die in de zorg werken
Zorgmedewerkers die strijden tegen corona, kunnen hun kinderen kosteloos naar de kinderopvang sturen in Maastricht, Sittard en wellicht later ook in de regio Parkstad. Kinderopvangcentra willen zo de zwaarbelaste zorgmedewerkers helpen.

"Zo kunnen zij zich focussen op wat onze regio hard nodig heeft: zorg met aandacht", vertelt Claire van der Velden, directeur Limburg-Zuid bij Humankind. Lees hier meer.

18:41 uur - Raad hoopt advies coronavaccinatie kinderen snel af te hebben
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hoopt eind volgende week advies te krijgen over de vraag of het wenselijk is om ook kinderen tussen de 5 en 12 jaar te vaccineren tegen het coronavirus. Een woordvoerder van de Gezondheidsraad laat weten dat de raad "die hoop deelt". Hij zegt er wel bij dat het uiteindelijk aan de commissie van deskundigen is die het advies opstelt.

De experts zitten nu nog "middenin de afweging", laat de zegsman weten. Een precieze publicatiedatum kan hij nog niet noemen. De woordvoerder benadrukt dat het "een complex vraagstuk is". Daar komt meer bij kijken dan de veiligheid en werkzaamheid van vaccins. Op die punten heeft het het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) donderdag een positief advies gegeven over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De voordelen wegen ook voor kinderen vanaf 5 jaar op tegen de risico's op bijwerkingen, die doorgaans niet ernstig zijn, vinden de deskundigen.

17:29 uur - Vakbond: geef GGD-medewerkers een vast contract
GGD-medewerkers van test- en vaccinatielocaties moeten een vaste aanstelling krijgen aan het eind van hun maximale aantal tijdelijke contracten, meent de Vakcentrale voor Professionals (VCP). De vertegenwoordiger van meerdere vakbonden - waaronder zorgvakbonden - reageert daarmee op het nieuws dat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aan de bel trekt over ervaren medewerkers die na drie tijdelijke contracten moeten worden ontslagen.

Medewerkers met een tijdelijk contract moeten na twee keer verlenging van dat contract vast in dienst worden genomen, of worden ontslagen.

16:34 uur - KHN Den Haag: eerdere sluiting is nekslag voor restaurants
Als het kabinet besluit dat de horeca om 17.00 uur moet gaan sluiten, zou dat een "nekslag" zijn voor restaurants en cafés. Dat zegt voorzitter Maarten Hinloopen van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Den Haag. Nu moet de horeca nog om 20:00 uur de deuren sluiten, maar het Outbreak Management Team (OMT) zou adviseren dat de horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen om 17:00 uur dicht moeten gaan.

Hinloopen zegt een onderbouwing van een eventuele vervroegde sluiting te missen, want volgens hem zijn er geen bewijzen dat de horeca een grote besmettingshaard is. "Het blijft dan ook een raar verhaal om steeds naar de horeca te kijken." Hij maakt zich zorgen over het draagvlak bij horecaondernemers voor een vervroegde sluiting en zegt dat de horeca juist al heel veel doet.

15:17 uur - Coronaprik heeft meeste effect voor kind met aandoening, zegt CBG
Voor jonge kinderen met onderliggende aandoeningen zou coronavaccinatie het grootste effect hebben, zegt voorzitter Ton de Boer van medicijnautoriteit CBG. Hij wijst erop dat kinderen die bijvoorbeeld lijden aan kanker, diabetes of een hartaandoening meer risico lopen om ernstig ziek te worden als ze besmet raken met het coronavirus.

De Boer laat zich niet uit over de vraag of Nederland er wel of niet voor moet kiezen om ook kinderen tussen de 5 en 12 jaar te vaccineren tegen het virus. "Over de inzet beslist de minister, op advies van de Gezondheidsraad", aldus De Boer.

14:40 uur - OMT adviseert: horeca en niet-essentiële winkels 17:00 uur dicht
Het Outbreak Management Team (OMT) vindt dat restaurants en cafés, niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties' om 17:00 uur dicht moeten. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Twee weken geleden vervroegde het kabinet de sluitingstijd van horeca en essentiële winkels al naar 20:00 uur, andere winkels moeten om 18.00 uur sluiten.

Het demissionaire kabinet had om een vervroegd OMT-advies gevraagd vanwege de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. Of het kabinet de adviezen overneemt, is nog niet duidelijk.

14:20 uur - Meer corona-opnames op IC's, minder op verpleegafdelingen
Het afgelopen etmaal is het aantal met 10 gestegen naar 2545 patiënten, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal opgenomen patiënten op de verpleegafdelingen nam iets af, het aantal patiënten op de ic's nam juist verder toe.

Op de IC's liggen momenteel 530 Covidpatiënten, een stijging van 25 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. Er liggen donderdag voor het eerst meer coronapatiënten op de ic's dan een jaar geleden.

13:08 uur - EU adviseert boosterprik na 9 maanden
Iedereen die zijn Europese coronareisbewijs wil blijven gebruiken, moet straks uiterlijk na negen maanden een extra vaccinatie krijgen. Met dat advies komt de Europese Commissie later vandaag, melden persbureaus Bloomberg en Reuters.

In Frankrijk wordt een boostervaccinatie verplicht om een coronatoegangsbewijs te behouden. De prik wordt beschikbaar voor alle volwassenen vanaf 18 jaar

13:04 uur - Gezondheidsraad: boosterprik 60-minners ook van oud naar jong
Ook bij de boosterprikken tegen corona voor volwassenen jonger dan 60 moet de volgorde van oud naar jong worden gehandhaafd. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Het mag niet uitmaken wat voor vaccin ze eerder hebben gehad. De raad adviseert verder de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna te gebruiken als booster, ongeacht het vaccin dat eerder is toegediend.

12:46 uur - Onderwijs hoopt dat kabinet advies OMT opvolgt
De onderwijssector hoopt dat het kabinet zal beslissen de scholen open te houden, zoals het Outbreak Management Team (OMT) volgens ingewijden adviseert. De PO Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het advies te volgen. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, wil graag dat de scholen openblijven.

12:17 uur - Noordrijn-Westfalen heeft plek voor 20 patiënten uit Nederland.
Duitsland vangt sinds woensdag ook Nederlandse coronapatiënten op nu de drukte in de ziekenhuizen in Nederland is toegenomen. In deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Limburg grenst, is plek voor twintig patiënten uit Nederland.

12:16 uur - De Duitse luchtmacht gaat helpen met verplaatsen patiënten
De Duitse luchtmacht levert twee vliegtuigen voor het verplaatsen van ernstig zieke patiënten tussen ziekenhuizen. Door de vele coronabesmettingen in het land is de druk op sommige ziekenhuizen zodanig toegenomen dat ze geen plek meer hebben op de intensivecareafdelingen.

12:00 uur - OMT adviseert om het onderwijs open te houden
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om het onderwijs open te houden, van basisschool tot universiteit. Dat meldt de NOS. Het kabinet heeft het OMT om spoedadvies gevraagd omdat het aantal ziekenhuisopnamen blijft stijgen. Het kabinet besluit vrijdag of er een aanscherping van de coronamaatregelen komt.

09:24 uur - Ministers vandaag in overleg over nieuwe maatregelen
In het Catshuis gaan de betreffende ministers vandaag in overleg over de nieuwe reeks coronamaatregelen. Gisteravond werd duidelijk dat een groot deel van de ziekenhuizen planbare zorg moet afzeggen. Een langere lockdown en zelfs het sluiten van de scholen zijn mogelijkheden, hoewel het OMT in het meest recente advies benadrukte dat dit een uiterste optie is gezien de schadelijke bijeffecten van dichte scholen voor leerlingen.

09:22 uur - Kinderombudsman tegen 2G-coronapas voor jongeren
De Kinderombudsman roept het kabinet op om jongeren te ontzien bij het wetsvoorstel voor de invoering van een zogeheten 2G-coronatoegangsbewijs. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen bij bijvoorbeeld evenementen en restaurants.

Ook wil de organisatie niet dat er een coronapas op basis van 3G komt in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Daarbij krijgen mensen een QR-code als zij zijn gevaccineerd, zijn genezen of negatief zijn getest. "Beide maatregelen hebben verregaande gevolgen voor het dagelijks leven van jongeren en zetten daarmee hun ontwikkeling, rechten en in het bijzonder het recht op onderwijs onder druk", schrijft Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een brief aan het kabinet.

06:03 uur - Zeker 80.000 vliegtuigpassagiers zaten nabij besmette medereiziger
Sinds juni vorig jaar zaten ten minste 11.488 met Covid-19 besmette passagiers op vluchten naar Nederland. Van de 80.000 medepassagiers die rondom deze passagiers zaten, lukte het de GGD er 19.500 te bereiken. Hoeveel van hen door het contact ook het coronavirus opliepen, is onbekend. Dat schrijft de Volkskrant na onderzoek van de GGD

04:10 uur - Defensie wil vaccinatieplicht snel uitbreiden
Het ministerie van Defensie wil de vaccinatieplicht voor militair personeel uitbreiden. Nu moeten alleen militairen die worden uitgezonden zich laten inenten tegen Covid-19, dat zou ook moeten gelden voor leden van eenheden die op korte termijn kunnen worden weggestuurd of zich op een missie voorbereiden. Dat meldt De Telegraaf.

04:10 uur - Longarts: groot misverstand dat vaccins niet werken
Ongevaccineerden die in het ziekenhuis liggen met corona zijn gemiddeld twintig jaar jonger dan patiënten die wel zijn gevaccineerd. En: gevaccineerden die gewoon gezond zijn komen een infectie vrij goed door en belanden tot op heden bijna nooit in het ziekenhuis. Dat stelt voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) Leon van den Toorn in het AD.

Hij maakt zo korte metten met het volgens hem 'wijdverbreide misverstand', dat gevaccineerden net zo goed in het ziekenhuis kunnen belanden als ongevaccineerden.

03:30 uur - Nederland blijft donkerrood op Europese coronakaart, Limburg grote brandhaard
Veel zal er voor Nederland niet veranderen als donderdag de nieuwe Europese coronakaart uitkomt. Het hele land staat al op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau dat er is.

Limburg is en blijft de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken zijn daar bijna 22.500 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners. Anders gezegd: van elke 50 Limburgers bleek eentje in de afgelopen twee weken besmet. Daarmee is Limburg ook een van de grootste brandhaarden van West-Europa.

Lees er hier meer over.

De Europese coronakaart:

ECDC Europese coronakaart - 24 nov 2021
Europese coronakaart - vastgesteld op 18 november 2021.
Kaart: ECDC

03:30 uur - EMA adviseert of jonge kinderen ook Pfizer-vaccin kunnen krijgen
De Europese vaccinwaakhond bepaalt donderdag of ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kunnen krijgen. De beide bedrijven hadden in oktober om uitbreiding van hun vergunning gevraagd. Een veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vergadert donderdag om een eindoordeel op te stellen. Het is niet duidelijk of dat advies donderdag ook al naar buiten wordt gebracht.

03:30 uur - Gezondheidsraad komt met nieuw advies over boosterprikken
De Gezondheidsraad brengt donderdag een nieuw advies over boosterprikken tegen het coronavirus naar buiten. Mogelijk gaat de Gezondheidsraad in op boosterprikken voor mensen die jonger dan 60 jaar zijn en die eerder het coronavaccin van Janssen hebben gekregen.

Vooral jongere mensen hebben het vaccin van Janssen gekregen. Die mensen waren al na één prik volledig gevaccineerd. De Jonge wil weten of de Gezondheidsraad het voor deze groep wenselijk acht eenboosterprik te nemen. In verschillende andere landen wordt dat al gedaan.

In principe krijgt iedereen die in aanmerking komt voor een boosterprik het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. De minister wil weten of dat ook wenselijk is voor de groep jongere mensen die Janssen kreeg. Tot slot heeft de minister ook gevraagd of mensen onder de 60 die AstraZeneca hebben gekregen een boosterprik zouden moeten ontvangen.

01:26 uur - Belgische arts gearresteerd om vervalste coronacertificaten
Een Belgische arts die ervan wordt verdacht zeker 2000 coronacertificaten te hebben vervalst, is woensdagavond gearresteerd door de politie van Charleroi. De man riskeert een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar als hij veroordeeld wordt. De Belgische autoriteiten deden de afgelopen dagen onderzoek naar de arts, die in Luik vervalste coronacertificaten uitgaf.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen