Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Meer besmettingen, minder patiënten in Nederland

Geplaatst opzaterdag 27 februari 2021 - 9:42

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 27 februari:

17:45 uur - Italië scherpt coronamaatregelen aan
De Italiaanse regering heeft de coronabeperkingen in Milaan en Turijn, omliggende gebieden en drie andere regio's aangescherpt om een toename van het aantal besmettingen in het land tegen te gaan. Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza ondertekende maatregelen waarmee in de regio's Lombardije, Piemonte en Marche (Marken) in Noord- en Midden-Italië code oranje geldt en de gebieden Molise en Basilicata als rode zones worden aangemerkt.

Door de nieuwe restricties moeten bars en restaurants sluiten en mogen inwoners hun dorpen of steden niet verlaten. In enkele gebieden, zoals in het zwaar getroffen Basilicata, gaan ook scholen dicht, meldt persbureau Ansa.

16:10 uur - Aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen iets afgenomen
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1809 coronapatiënten, 55 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 518 op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder, en 1291 in de kliniek. Dat zijn er 48 minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Zaterdag zijn 207 nieuwe Covid-patiënten opgenomen, elf minder dan vrijdag. Van hen zijn er 22 opgenomen op de IC. Er zijn nu 988 IC-bedden bezet. De instroom in de ziekenhuizen en de ziekenhuisbezetting zijn in de afgelopen week beide met ongeveer 3 procent gedaald. Dit was in lijn met de verwachting op basis van het aantal coronabesmettingen.

15:30 uur - Meer besmettingen dan gemiddeld
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4993 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

Vrijdag werden 5151 coronagevallen gemeld. donderdag waren het er 5029, woensdag 4403.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 41. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Vrijdag werden 65 overlijdens geregistreerd, donderdag 33.

15:00 uur - Enkele terrassen in Maastricht al opgebouwd
In Maastricht hebben een aantal horecaondernemers alvast hun terrassen opgebouwd. 65 afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland, waaronder Maastricht, maakten deze week bekend op dinsdag 2 maart de terrassen massaal open te gooien en gasten te ontvangen. Een aantal ondernemers wacht met opbouwen niet tot komende dinsdag en bouwt nu al de terrassen op. Wel hebben ze rondom de tafels en stoelen een lint gespannen om te voorkomen dat mensen plaatsnemen op de terrassen.

13:50 uur - Sporten als protest tegen coronamaatregelen
Dertien Limburgse sportscholen geven zaterdag in de buitenlucht fitnesslessen, om zo aan te tonen dat hun branche ook met coronabeperkingen toch veilig open kan.

In heel Nederland doen meer dan 300 sportscholen mee aan de actie. De sportschoolhouders zijn ontevreden dat de lockdown voor hen niet is versoepeld. Lees meer...

Protest sportschool Weert 27 feb 2021
Protestfitness bij een sportschool in Weert
Foto: AS Media

12:10 uur - Kunstwerk voor 'coronahelden' in Tilburg
Een jaar na het begin van de coronapandemie in Nederland is in Tilburg een kunstwerk onthuld als eerbetoon aan 'coronahelden' die zich hebben ingezet voor hun medemens. Dat gebeurde zaterdag voor het Paleis-Raadhuis in de binnenstad. Het zogeheten dankraam is geïnspireerd op een gebrandschilderd raam dat in 1951 is gemaakt nadat Tilburg als laatste stad in Nederland een ontwrichtende pokkenepidemie over zich heen had gekregen. Het werk is gemaakt door kunstenares Riëtte Sommerdijk. Zij verwerkte er elementen in van in totaal 170 inzendingen.

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg werd een jaar geleden de eerste besmetting met het virus geconstateerd, bij een man uit Loon op Zand. Later zou blijken dat het virus al eerder zijn intrede in Nederland had gedaan. Onder meer tijdens carnaval kon het zich ongemerkt verspreiden. Het zuiden van het land werd al snel het epicentrum van de uitbraak.

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg vindt het 'jubileum' van de coronapandemie "niet bepaald een datum om te vieren, wel een om even bij stil te staan." Aan het einde van de dag is er een herdenking van coronaslachtoffers in de Hasseltse Kapel. De ceremonie is op afstand te volgen.

11:40 uur - België meldt grootste aantal corona-opnames in maanden
België heeft melding gemaakt van het grootste aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten in ongeveer twee maanden. Er moesten vrijdag nog eens 204 patiënten met het virus worden opgenomen, bericht VRT zaterdag. Het was de eerste keer sinds 29 december dat het aantal opnames boven de 200 uitkwam.

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten stijgt in België al geruime tijd. Het ging in de periode van 20 tot 26 februari om gemiddeld 138 patiënten per dag. Dat was een stijging van 16 procent ten opzichte van een week eerder. Er liggen nu 1838 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan er vierhonderd op de intensive care worden behandeld.

De Belgische autoriteiten maken zich zorgen over het stijgende aantal opnames. Het Overlegcomité liet vrijdag weten dat nog even wordt gewacht met het versoepelen van coronamaatregelen. "Als het stormt kun je niet opstijgen", zei premier Alexander De Croo na afloop van een bijeenkomst van de zes regeringen in België.

09:20 uur - 'Meerderheid bevolking heeft laag vertrouwen in vaccinatiebeleid'
Van de Nederlandse bevolking heeft 61 procent weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid, stelt het programma EenVandaag op grond van eigen onderzoek onder 30.000 leden van zijn Opiniepanel. Van hen heeft ruim een derde (37 procent) dat vertrouwen wel.

Daarnaast vindt een meerderheid van de ondervraagden dat er meer aandacht moet zijn voor maatschappelijke gevolgen van corona.

Een jaar na de virusuitbraak is het volgens EenVandaag niet zo dat onder de bevolking het beeld heerst dat de vaccinatiecampagne op stoom is. Zij denken dat het inenten te langzaam gaat en er steeds nieuwe groepen voordringen, terwijl de vaccins schaars zijn. Verder hebben zij het idee "dat er nog steeds weinig regie lijkt te zijn."

De ondervraagden zijn wel in ruime meerderheid bereid zich te laten inenten (76 procent). Verder geeft ongeveer de helft aan zich mentaal slechter te voelen dan voor de crisis. Steeds meer mensen erkennen meer moeite te hebben zich aan de regels te houden. "Vooral het bezoek thuis beperken tot één persoon vinden mensen erg moeilijk", aldus EenVandaag.

De ondervraagden stellen daarnaast dat het "de hoogste tijd is dat het kabinet meer oog krijgt voor de maatschappelijke gevolgen van corona." Volgens het programma is voor veel mensen 2021 "een kantelpunt in hun denken." Vorig jaar stonden de deelnemers aan het onderzoek meestal achter het kabinetsbeleid dat gericht was op het terugdringen van de besmettingen en de coronazorg in ziekenhuizen. "Nu moet het kabinet zich gaan richten op andere groepen in de samenleving die lijden onder corona", stelt EenVandaag op basis van het onderzoek onder 29.993 leden van het Opiniepanel. Het onderzoek is gehouden van 18 tot 26 februari 2021.

04:30 uur - Honderden Belgen testen Chinees vaccin
Tussen de 300 en 400 Belgen doen binnenkort mee aan een proef en laten zich inenten met een Chinees vaccin. Het is voor het eerst dat er in België getest zal worden met een vaccin van een Chinees bedrijf. Dat schrijven verschillende Belgische media zaterdag.

Het Chinese Clover Biopharmaceuticals Inc heeft als eerste, en voorlopig ook enige, bedrijf een aanvraag ingediend om een vaccin uit te testen, bevestigt het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG). Het Chinese bedrijf wacht nog op een positief advies van het Ethisch Comité en een definitieve goedkeuring van het FAGG, maar mikt zelf op de tweede helft van maart om zijn klinische proef op te starten.

Eén van de centra die het Chinese Clover-vaccin uit gaat testen is het medisch onderzoeksinstituut Anima Research Center in Alken. "We plannen om in april te starten met het inenten van 300 à 400 testpersonen met het Chinese vaccin", zegt hoofdonderzoeker Erik Buntinx.

Een vaccinatie van de brede bevolking in België met een Chinees vaccin is nog niet aan de orde omdat Europa hiervoor geen toestemming geeft.

03:30 uur - Een jaar corona: een terugblik in cijfers
Toenmalig zorgminister Bruno Bruins maakte zaterdag precies een jaar geleden live op televisie bekend dat ook in Nederland het coronavirus voor het eerst was vastgesteld. Een zwaar jaar volgde waarin veel mensen werden geraakt door het virus, bijvoorbeeld omdat ze ernstig ziek werden of overleden. In deze crisis boden cijfers enig houvast, ondanks de vele voorbehouden. Wat vertellen die over een jaar leven met het coronavirus?

De man in een Tilburgs ziekenhuis die als eerste te horen kreeg dat hij besmet was met het coronavirus, is daarin inmiddels gevolgd door ongeveer 1.080.000 anderen. Dit cijfer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is verre van compleet. Zeker aan het begin van de uitbraak werden lang niet alle dragers van het virus ook getest. Maar door de snelheid - met dagelijkse en wekelijkse updates - stonden RIVM-cijfers vaak aan de basis van coronabeleid. Het getrainde oog kan erin herkennen in welke richting het virus zich beweegt.

Gegevens van Sanquin helpen inschatten hoeveel mensen werkelijk besmet zijn geraakt. De bloedbank brengt maandelijks naar buiten hoeveel donoren antistoffen hebben tegen het coronavirus. Volgens de laatste stand van half februari heeft 15 procent van de donoren het virus gehad. Dat komt neer op 2,6 miljoen mensen, als wordt aangenomen dat een net zo groot deel van de hele bevolking besmet is geweest.

De vraag hoeveel mensen kampten met ernstige symptomen valt het best te beantwoorden door te kijken naar de ziekenhuisopnames. Tot nu toe zijn zon 41.000 mensen opgenomen (geweest) op een verpleegafdeling van een ziekenhuis en ongeveer 8700 mensen op de ic, blijkt uit gegevens van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Een deel van hen kwam te overlijden of hield lang na ontslag last van klachten.

Ook veel patiënten zijn geraakt door het virus, zij het indirect. Vorig jaar zijn zeker 100.000 noodzakelijke, maar niet-spoedeisende operaties uitgesteld. Bedden, operatiekamers en apparatuur werden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Dat staat in een onderzoek van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde.

Het valt moeilijk te zeggen hoeveel mensen precies zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM weet van ruim 15.000 sterfgevallen die tot nu toe zijn veroorzaakt door Covid-19, maar dit cijfer is incompleet. GGDen laten het instituut niet altijd weten dat iemand is overleden aan het coronavirus, onder meer omdat dit niet verplicht is. Bovendien zijn er ook mensen overleden aan het virus die er niet op zijn getest.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schetst een completer beeld door te kijken naar doodsoorzaakverklaringen van artsen. Die vertellen dat 13.000 mensen zeker of vermoedelijk aan het virus zijn overleden van maart tot en met oktober, ongeveer 75 procent meer dan bij het RIVM bekend is over die periode. Onder de slachtoffers waren opvallend veel ouderen, langdurige zorgontvangers en mannen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen