Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Maatregelen duren nog zeker tot in december

Geplaatst opdinsdag 27 oktober 2020 - 9:45

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit was het belangrijkste nieuws over het coronavirus van dinsdag 27 oktober:

  • Laurentius Ziekenhuis Roermond stelt deel van de operaties uit
  • Coronamaatregelen zullen tot in december duren zegt minister De Jonge
  • Aantal coronabesmettingen in Limburg neemt voor het eerst af
  • Eerste Kamer stemt in met coronawet
  • Sint Jans Gasthuis Weert begonnen met bouw noodunits

20:40 - Laurentius Ziekenhuis stelt deel van geplande operaties uit
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond stelt een deel van geplande operaties uit en gaat meer bedden vrijmaken voor de opvang van patiënten met corona. De patiënten die nu langer op hun operatie moeten wachten, zullen een persoonlijk bericht ontvangen. "Wie geen bericht ontvangt, kan ervan uitgaan dat de ingreep gewoon doorgaat. Ook spoedeisende operaties worden uitgevoerd", zo laat een woordvoerder van het Laurentius Ziekenhuis weten. Het ziekenhuis zal vanaf woensdag dagelijks nog slechts één bezoeker per coronapatiënt toelaten voor maximaal 30 minuten.

19:34 - Rutte: te vroeg om conclusies te trekken over effecten lockdown
Het is volgens minister-president Mark Rutte nog te vroeg om conclusies te trekken over de effecten van de gedeeltelijke lockdown op de verspreiding van het coronavirus. Pas later in de week zal meer duidelijkheid komen over de gevolgen van onder meer sluiting van de horeca. Maar het beeld is niet ongunstig, aldus de premier. De besmettingscijfers laten een afvlakkend patroon zien maar ze blijven nog steeds te hoog. "Het is nu niet nodig om extra maatregelen te nemen." De afgelopen drie dagen lag het aantal positieve testen steeds boven de 10.000.

19:18 - Huidige lockdown duurt nog zeker tot in december
De huidige coronamaatregelen zullen zeker nog tot in december gaan duren. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie. Het zal volgens hem nog even gaan duren voordat de besmettingsgraad met het coronavirus ver genoeg omlaag is. Eerder had het kabinet gezegd dat de strengere maatregelen vooralsnog vier weken zouden duren, vanaf medio oktober.

18:44 - Bedenkelijk record voor België
In België zijn de afgelopen 24 uur 689 coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen. Dat is op één dag ruim meer dan op het hoogtepunt van de eerste golf, toen op 28 maart een recordaantal van 629 Covid-19-patiënten werd opgenomen. In totaal liggen op dit moment 5554 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Op het hoogtepunt van de eerste golf lagen er op 7 april in totaal 5715 personen in het ziekenhuis. De Belgische viroloog Van Gucht denkt dat dat record donderdag ook sneuvelt.

17:57 - Driekwart Nederlanders voor strengere lockdown
Bijna driekwart (72 procent) van de Nederlanders vindt dat het land in een strengere lockdown moet gaan, als de komende dagen blijkt dat de coronamaatregelen die twee weken geleden zijn ingevoerd onvoldoende effect hebben gehad. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek, waaraan bijna 27.000 leden van het opiniepanel van het actualiteitenprogramma meededen.

17:07 - Meeste bekende besmettingen worden thuis opgelopen
Van de meeste mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, is onduidelijk waar ze het hebben opgelopen. De mensen van wie dat wel bekend is, zijn vooral thuis besmet geraakt, door toedoen van huisgenoten. Horeca en sportverenigingen zijn nauwelijks nog een 'setting van besmetting' in de gegevens van het RIVM.

In ongeveer een kwart van de gevallen is vermeld waar mensen besmet zijn geraakt. Van hen zijn drie op de vijf mensen aangestoken door huisgenoten. Daarna volgt de werkplek, waar ongeveer een op de acht mensen vermoeden het virus te hebben opgelopen. Een op de negen mensen gaat ervan uit dat ze door 'overige familie' ziek zijn geworden.

16:22 - Aantal coronabesmettingen in Limburg neemt voor het eerst af
Het aantal nieuwe coronabesmettingen is in Limburg afgelopen 24 uur flink gedaald. In totaal werden 433 mensen positief getest op het coronavirus. Vergeleken met een etmaal daarvoor ging het nog om 647 nieuwe gevallen. In Noord-Limburg werden afgelopen 24 uur in totaal 203 mensen positief getest op het coronavirus. In Zuid-Limburg raakten 230 personen besmet. Zo melden beide GGD-regio's.

De spectaculaire daling is vooral te danken aan Noord-Limburg waar de signaalwaarde (aantal besmettingen per 100.000 inwoners) daalde binnen 24 uur spectaculair van 80,4 naar 39. De signaalwaarde voor Zuid-Limburg steeg licht van 38,3 naar 38,5.

15:03 - Meer zorgmedewerkers raken besmet met coronavirus
Sinds het begin van de uitbraak in Nederland is het coronavirus vastgesteld bij 40.896 mensen die in de zorg werken, meldt het RIVM. Vorige week stond de teller op 34.376. Dat betekent dat het aantal besmettingen onder zorgmedewerkers met 6520 is gestegen. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt. Een week eerder steeg het aantal positief geteste zorgmedewerkers met 5087, van 29.289 naar 34.376.

14:20 - Weer iets meer dan 10.000 coronagevallen erbij
Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 10.315 positieve tests geregistreerd. Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.346 besmettingen. Het waren er aanvankelijk 10.353, maar dat aantal is bijgesteld. Op zondag kwamen er 10.200 gevallen bij.

In de afgelopen zeven dagen zijn 67.542 positieve tests geregistreerd. Vorige week meldde het RIVM 55.587 nieuwe gevallen in de week ervoor. Het aantal nieuwe meldingen stijgt minder snel dan in de week ervoor. "Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden", aldus het RIVM.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 70. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zondagochtend en maandagochtend waren 26 sterfgevallen gemeld.

14:00 uur - Ruime meerderheid Eerste Kamer stemt in met coronawet
De Eerste Kamer heeft zoals verwacht de tijdelijke coronawet aangenomen. In een hoofdelijke stemming steunden 48 senatoren van de coalitiepartijen en GroenLinks, PvdA, SGP en 50PLUS de spoedwet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid. Tegen waren 24 senatoren van FvD, PVV, fractie-Otten, SP en Partij voor de Dieren.

13:58 uur - Aken en Düsseldorf code oranje: alleen noodzakelijke reizen
Voor Aken en Düsseldorf geldt vanaf woensdag code oranje. Dat betekent dat de Duitse steden alleen voor noodzakelijke reizen bezocht mogen worden. Bij thuiskomst moeten Nederlanders tien dagen in quarantaine. Aken is een van de Duitse steden waar het aantal coronabesmettingen snel stijgt. Lees hier meer.

13:34 uur - Kabinet trekt half miljard extra uit voor coronasteun bedrijven
Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en voor de evenementenbranche.

Voor eet- en drinkgelegenheden komt 40 miljoen euro beschikbaar, bovenop de al bestaande regelingen waarvan zij gebruik kunnen maken. Datzelfde bedrag is extra beschikbaar voor theaterproducenten die zonder subsidie draaien.

12:47 uur - Voorrang bij griepprik voor 70-plussers en zwakkeren
Mensen met een medische aandoening en 70-plussers krijgen dit jaar voorrang bij de toekenning van een griepprik, omdat de vraag naar de prik groter is dan het aanbod. Gezonde mensen tussen 60 en 69 jaar wordt gevraagd niet op de uitnodiging voor een griepprik in te gaan, laat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) weten. Het RIVM verwacht dat meer mensen de jaarlijkse griepprik willen hebben vanwege de corona-uitbraak. Daarom zijn er dit jaar al meer griepvaccins ingekocht.

11:48 uur - Persmoment Rutte en De Jonge live op NPO 1 en L1
Het persmoment van premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) over de coronacrisis van vanavond wordt live uitgezonden op NPO 1 en L1 TV. Er worden naar verwachting geen nieuwe maatregelen aangekondigd. Het persmoment begint om 19:00 uur.

11:30 uur - 'Besmette zorgmedewerkers gevraagd om toch te werken'
Zorgmedewerkers die besmet zijn met het coronavirus, maar slechts milde klachten hebben, worden soms gevraagd om toch te komen werken. Dat zegt Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. "We horen dit van onze achterban. En het gebeurt overal, in ziekenhuizen, verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de ggz", aldus Merlijn. De reden is het enorme ziekteverzuim in de zorg.

10:22 uur - Sint Jans Gasthuis begonnen met bouw noodunits
Het Sint Jans Gasthuis in Weert is vanochtend begonnen met het plaatsen van zeven noodunits bij de hoofdingang van het ziekenhuis, om een grote toestroom van coronapatiënten straks aan te kunnen. Tijdens de eerste coronagolf had het ziekenhuis tenten geplaatst. Vanwege de naderende winter is er nu voor een meer weersbestendige oplossing gekozen.

9:40 uur - D66-fractieleider Rob Jetten besmet met coronavirus
Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, is positief getest op het coronavirus. Hij heeft milde klachten, meldt hij op Twitter. Jetten blijft de komende dagen thuis in quarantaine en werkt gewoon door.

8:00 uur - Zorgen over 'lekkende' voetbalbubbel
De internationale spelersvakbond FIFPRO en de Nederlandse belangenvereniging VVCS maken zich zorgen om het toenemende aantal coronabesmettingen in het voetbal. De 'bubbel' die alle clubs hebben gecreëerd, blijkt lang niet altijd waterdicht. In Nederland zijn vooralsnog vijf competitiewedstrijden uitgesteld vanwege meerdere coronabesmettingen bij een club. AZ werd afgelopen week hard getroffen, PSV miste zondag zes spelers vanwege positieve testuitslagen en ook bij VVV-Venlo bleek een speler besmet.

7:00 uur - Grote zorgen over sluiting scholen bij lockdown
Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, komen we mogelijk in een volledige lockdown terecht. Ook de scholen zullen dan hun deuren weer moeten sluiten. Werkgevers, scholen en professionals maken zich hier grote zorgen over. "Zeker ouders met kinderen in het lager onderwijs komen anders in de knel", stelt directeur Huub Narinx van de Limburgse werkgeversvereniging (LWV). "Het is niet te managen om thuis te werken én de kinderen om je heen te hebben. Je moet in dezelfde tijd twee functies vervullen. Dat gaat niet. Je kunt dan beide maar half doen."

Stil tafelgesprek Huub Narinx 18-09
Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV).
Foto: L1

6:30 uur - Penn: 'Wacht nog één à twee dagen met nieuwe maatregelen'
De meeste burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's willen de coronacijfers de komende dagen nog even afwachten voor er strengere maatregelen moeten worden doorgevoerd. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake 'houdt de adem in' en vindt dat er nog één à twee dagen gewacht moet worden met nieuwe maatregelen, afhankelijk van de coronacijfers. "Als die blijven oplopen, moeten we vol erop met draconische maatregelen", aldus de burgemeester van Maastricht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen