Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: liveblog van maandag 14 december

Geplaatst opmaandag 14 december 2020 - 6:44

Nadat duidelijk werd dat het kabinet maandagavond een harde lockdown zou aankondigen, stroomden de winkelcentra, woonboulevards en tuincentra vol. Veel mensen wilden nog snel hun laatste koopjes inslaan voor de feestdagen.

Premier Rutte sprak om 19:00 uur het land toe vanuit het Torentje. Daarna volgden allerlei reacties en regende het afzeggingen, zoals van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dat komende vijf weken alle theorie- en praktijkexamens schrapt.

Dit is het belangrijkste nieuws:

  • Kabinet: 'Harde lockdown tot en met 19 januari'
  • Driekwart van de bevolking staat achter strenge lockdown
  • Drukte in Limburgse winkelcentra
  • 703 positief geteste Limburgers binnen één etmaal
  • Belgie: 'Kom niet bij ons inkopen doen'
  • Raayland College Venray sluit vandaag deuren al

21:35 - CBR schrapt 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens
Het CBR schrapt tijdens de komende vijf weken 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens. In totaal gaan er ongeveer 190.000 toetsen en cursussen niet door tot en met 19 januari. Medische beoordelingen voor het verlengen van rijbewijzen gaan wel door. Iedereen die deze week op examen zou moeten, krijgt maandagavond nog bericht van het CBR. Mensen weten dan dat ze niet hoeven komen, laat een woordvoerder weten.

21:16 uur - Lange rij bij coffeeshop in Weert
De lockdown heeft blijkbaar voor veel twijfels gezorgd bij de liefhebbers van een blowtje. Bij coffeeshop Paradox aan de Parallelweg in Weert stond maandagavond een lange rij met tientallen klanten die nog gauw een paar grammetjes willen inslaan.

21:08 - Politiebond blij dat Nederland gelijk loopt met Duitsland
Politiebond ANPV vindt het verstandig dat Nederland evenals Duitsland strenge maatregelen heeft afgekondigd en onder meer niet-essentiële winkels sluit. Zo wordt voorkomen dat Duitsers massaal naar Nederland komen om te winkelen. Hans Schoones van de ANPV: "Maar ik hou mijn hart vast voor de jaarwisseling waarbij mogelijk illegaal vuurwerk wordt afgestoken wanneer mensen al een slok op hebben."

21:02 - Aanhoudingen bij demonstratie tijdens toespraak Rutte
Bij een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag heeft de politie twee personen aangehouden, een voor belediging, de ander omdat deze weigerde de plek van het protest te verlaten, meldt de politie. Met gefluit probeerden de betogers de toespraak van premier Mark Rutte te verstoren, maar de Haagse burgemeester Jan van Zanen liet de demonstratie snel ontbinden, omdat de actie niet was aangekondigd.

Toch was het gefluit van de actievoerders te horen in het torentje waar Rutte zijn toespraak hield, en ook op de televisie. De premier verwees er in zijn rede naar. "Het is geen onschuldige griep, zoals sommigen hierbuiten denken."

20:50 - MKB bezorgd over steunpakket voor ondernemers
“Wij gaan onze lobby richting Den Haag fors inzetten voor de Limburgse ondernemers. Er moeten echt oplossingen komen”, aldus Monique Princen, voorzitter MKB-Limburg. Ze reageert daarmee op de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet heeft afgekondigd. “Het is goed dat het steunpakket vorige week is uitgebreid en verbeterd, maar de vraag is of dat deze ondernemers soelaas biedt.”

20:46 - Aandacht voor je naasten tijdens lockdown
Seniorenorganisatie KBO-PCOB dringt aan op aandacht voor je naasten, nu er een harde lockdown is afgekondigd tot 18 januari. "December is normaal gesproken een feestelijke periode, met tijd en aandacht voor je naasten. Laten we dat idee vooral ook blijven vasthouden, ook wanneer we beter niet bij elkaar op bezoek kunnen komen. Dus ons advies blijft: stuur een kaartje, doe dat belletje, want eenzaamheid ligt op de loer. Houd de kerstgedachte vast, laat merken dat je aan elkaar denkt, blijf omzien naar elkaar. Ook in het nieuwe jaar.”

De seniorenclub wil ook aandacht voor de mantelzorgers. "De belasting voor hen zal alleen maar groter worden. Dat punt zullen we nadrukkelijk onder de aandacht van het kabinet en alle beleidsmakers blijven brengen.”

20:39 - Limburgse werkgevers: zorg voor maatregelen op 19 januari
De harde lockdown die het kabinet maandagavond afkondigde, noemt de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) een keihard gelag. 'Met deze lockdown is elke kans om het jaar nog enigszins positief af te sluiten, vervlogen. Winkeliers bijvoorbeeld blijven met grote voorraden zitten die vanwege hun trend- en seizoengevoeligheid waardeloos zijn geworden', laat de LWV in een reactie weten.

De werkgevers dringen bij de overheid aan om de coronatesten 'nu echt goed te gaan organiseren'. Verder willen ze dat het kabinet ervoor zorgt dat op 19 januari, als de harde lockdown mogelijk afloopt, passende maatregelen klaarliggen. 'Dat is een betere aanpak dan steeds teruggrijpen op het sluiten van de economie. Dat houdt de economie noch de samenleving eindeloos vol.'

19:35 uur - Nederland gaat op slot
Nederland gaat op slot. Het kabinet sluit winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea voor zeker vijf weken om een einde te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Deze 'harde lockdown' duurt zeker tot en met 19 januari, zo kondigde premier Mark Rutte maandagavond aan. Lees hier alles over de nieuwe maatregelen.

19:33 uur - Rechtszaken gaan gewoon door
De aangekondigde maatregelen hebben geen invloed op de Nederlandse rechtspraak. Rechtszaken gaan gewoon door, laat Rechtbank Limburg in een tweet weten.

18:28 uur - Leers: 'Gebrek aan urgentie bij mensen'
"Er is een gebrek aan urgentie bij mensen. Mensen dachten dat de coronacrisis voorbij was, maar nu zitten we in de derde golf." Dat zegt oud-minister Gerd Leers uit Kerkrade in L1mburg Centraal over de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet maandag zal aankondigen. Volgens hem moeten mensen inzien hoe dringend het is om zich aan de maatregelen te houden. Hij hoopt dat 2020 geen verloren jaar zal zijn. "Ik hoop dat we hiervan leren wat er in de toekomst beter kan."

"Het is afschuwelijk voor iedereen dat we met kerst in lockdown zitten", aldus Leers. De periode tot 19 januari is lang. De oud-minister vindt het opmerkelijk dat de lockdown in Duitsland tot 10 januari duurt en in Nederland een ruime week langer. "Laten we nu Europees proberen de maatregelen wat meer op elkaar af te stemmen. We zijn een open economie. Toch hebben we allemaal verschillend beleid. Dat is raar", zo vindt hij.

17:55 uur - FNV: 'Medewerkers detailhandel doorbetalen'
De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) vindt dat winkelmedewerkers tijdens de lockdown hun salaris doorbetaald moeten krijgen. De politiek moet er alles aan doen dat medewerkers, met of zonder vast contract, zeker zijn van een inkomen, aldus de FNV.

De vakbeweging dringt er ook bij werkgevers op aan om hun personeel de aankomende weken door te betalen, zowel vaste als flexibele werknemers.

16:47 uur - Grapperhaus: maatregelen komen niet te laat
De nieuwe strengere maatregelen die premier Mark Rutte maandagavond gaat aankondigen, komen niet te laat. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag voordat hij aanschuift bij het Veiligheidsberaad.

Het stevige pakket uit oktober werkte volgens hem aanvankelijk heel goed. "Sinds enkele weken hebben mensen moeite met het naleven van de regels", aldus de minister. De situatie is aan het verslechteren en de toegang tot de zorg komt in het gedrang, zegt hij. Daarom is het nu nodig flink in te grijpen.

De minister zei dat er inmiddels 1 miljoen achterstallige behandelingen zijn in de zorg. Het gaat volgens hem helemaal fout als het aantal besmettingen nu niet verder omlaag gaat. "Mensen die zeggen dat de maatregelen te laat komen, miskennen de ontwikkeling van het virus in de afgelopen weken. Het vindt toch weer wegen om toe te nemen."

16:43 uur - 703 positief geteste Limburgers
In Limburg zijn in het afgelopen etmaal 703 mensen positief getest op het coronavirus. Acht patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Twee personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Zij kwamen uit Nederweert en Valkenburg.

Vooral in de gemeente Weert is het relatieve aantal besmettingen hoog met ruim 141 besmettingen per 100.000 inwoners. In Horst aan de Maas zijn dat er 110 per 100.000. Dan volgt Venlo met 108 besmettingen. Ook in Gennep (83), Meerssen (85), Nederweert (82), Peel en Maas (81) en Venray (99) is het relatieve aantal besmettingen per 100.000 inwoners hoog.

16:29 uur - In de rij voor bibliotheek
Mensen in Roermond staan in de rij om nog even wat leesvoer te halen voor tijdens de lockdown. De bibliotheken zouden volgens de uitgelekte maatregelen echter gewoon geopend blijven voor afhalen.

15:57 uur - Kapper knipt door tot middernacht
Niet alleen bij de winkels staan rijen, ook de kappers hebben het druk. Een kapster uit Sittard laat weten dat ze door knippen en föhnen tot middernacht. "Het is wel een gekkenhuis, maar we moeten het maar gewoon doen. Het is overmacht", vertelt kapster Carmen Colbers. Lees hier meer.

Video: L1

15:28 - Driekwart van de bevolking staat achter strenge lockdown
Driekwart (73 procent) van de mensen in Nederland staat achter een strengere lockdown waarbij onder meer niet-essentiële winkels dichtgaan en mensen in contactberoepen geen klanten mogen ontvangen. Dat komt naar voren uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 22.000 mensen.

Volgens voorstanders is het de hoogste tijd dat het kabinet ingrijpt, omdat veel mensen de urgentie zelf niet voelen. "Mensen blijven gewoon naar winkels en tuincentra gaan alsof er niets aan de hand is. Blijkbaar kunnen we die vrijheid niet aan."

14:35 uur - Lange wachtrijen voor winkels in aanloop naar harde lockdown
Vanuit het hele land komen berichten dat veel mensen nog snel naar de winkel gaan om inkopen te doen. Zoals uitgelekt kondigt Rutte vanavond aan dat alle niet-essentiële winkels klokslag middernacht op slot gaan. Dat zou al zo snel gebeuren om te voorkomen dat mensen nog snel inkopen gaan doen. Toch lijkt dat nu te gebeuren.

Ook in winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht staan rijen mensen om nog snel inkopen te doen. De woordvoerder van de gemeente Maastricht laat weten dat ze het langzaam drukker zien worden. "We houden de situatie constant in de gaten en waar nodig nemen we maatregelen, zoals het invoeren van eenrichtingsverkeer in drukkere straten." Ook de gemeente Heerlen ziet drukte toenemen in de stad.

Video: L1

14:07 uur - Penn: 'We trekken het zo niet langer'
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad vinden het evident en noodzakelijk dat er nieuwe, strenge coronamaatregelen komen. "Wij moeten nu stevig ingrijpen. Deze afslag hebben wij een paar maanden geleden gemist", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan het overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's.

"Wij snakken naar een enorme hamer. Zo trekken wij het niet langer. De situatie is ook bijna niet meer handhaafbaar", aldus burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, tevens voorzitter van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Een harde lijn is volgens hen nodig omdat de druk op de zorg veel te groot wordt. "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden", zeggen ze gelijkgestemd.

13:41 uur - 'Kom niet winkelen in België'
De Belgische topviroloog Steven van Gucht roept Nederlanders op om niet naar België te komen om te shoppen als de winkels in ons land sluiten. In België zijn sinds twee weken de niet-essentiële winkels, zoals kleding- en meubelwinkels, juist weer heropend na een sluiting van een maand. Hij zegt tegen persbureau ANP dat hij de coronacijfers in Nederland zorgwekkend vindt.

In het laatste weekend van november kwamen veel Belgen funshoppen in Nederland. In Maastricht werd geschat dat er op de laatste zaterdag van die maand, tijdens het Black Friday-weekend, zo'n 85 procent van de bezoekers in de binnenstad van Waalse afkomst was.

Ook Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen, vreest voor veel Nederlandse bezoekers. "We hebben zeker niet de ambitie in Maasmechelen om het kerstshopwalhalla van West-Europa te worden, dan krijgen we grote problemen", zegt hij met het oog op het virus. Er zijn geen voorzorgsmaatregelen genomen. Hij laat weten wel weten dat de gemeente de Nederlandse en Duitse kentekens bij Maasmechelen Village gaat tellen en waar nodig met maatregelen komt.

13:37 uur - Nog drukker voor pakketbezorgers, PostNL bekijkt capaciteit
PostNL kijkt of de capaciteit van het bedrijf kan worden vergroot, nu het vanaf dinsdag wellicht nog drukker gaat worden voor pakketbezorgers. Ingewijden bevestigden maandag dat het kabinet wil dat niet-essentiële winkels in de nacht van maandag op dinsdag hun deuren sluiten. Het bezorgbedrijf kan het daardoor nog drukker gaan krijgen, als de drukte van de winkelstraten zich verplaatst naar online.

"We bereiden ons voor op verschillende scenario's, dat doen we al sinds het begin van de coronacrisis", reageert een woordvoerster van PostNL. "We kijken daarbij als eerste hoe we veilig kunnen doorwerken. Op al onze locaties dragen we mondkapjes en houden we 1,5 meter afstand. Aan die coronamaatregelen kunnen we geen concessies doen."

12:34 uur - Illegale feestjes en bekeuringen voor overtreden coronaregels

11:51 uur - 'Harde lockdown tot en met 19 januari'
Het kabinet wil winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea zeker een maand lang sluiten om een einde te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Ingewijden bevestigen een bericht van de NOS dat niet-essentiële winkels al in de nacht van maandag op dinsdag hun deuren moeten sluiten.

De sluiting zou duren tot 19 januari. Tot die tijd zal een strenge lockdown gelden, maar een avondklok blijft naar verwachting uit. Scholen zouden vanaf woensdag de deuren moeten sluiten en de lessen weer zoveel mogelijk online moeten doen. Ook de kinderopvang gaat dicht, mogelijk ook vanaf woensdag. Mensen wordt ook verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken.

Premier Mark Rutte zal de harde maatregelen vanavond om 19:00 uur aankondigen.

11:14 uur - Dodelijkste maand België sinds 1945
Afgelopen maand stierven er meer Belgen dan in welke maand dan ook sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu al staat vast dat coronajaar 2020 het dodelijkste jaar wordt sinds 1945, schrijft de Belgische krant De Standaard.

November doet ook niet onder voor april, toen de eerste coronagolf een hoogtepunt bereikte. De tweede golf dreigt wel degelijk even dodelijk te worden als de eerste, ook al leek dat aanvankelijk mee te vallen.

Dit jaar zullen waarschijnlijk rond de 15.000 Belgen meer overlijden dan door ouderdom, ongevallen en ziekte te verwachten viel. De zogeheten oversterfte was in de afgelopen 65 jaar niet zo hoog. Ook niet als is meegerekend dat de Belgische bevolking nu veel groter is.

10:21 uur - Raayland College sluit deze week deuren al
Het Raayland College houdt deze week de deuren gesloten en stapt over op online onderwijs. Volgende week begint ook op de school in Venray de kerstvakantie. Met deze maatregel blijft het schoolgebouw drie weken dicht.

In een brief die de school aan ouders van leerlingen heeft gestuurd, staat dat de school besloten heeft te sluiten in overleg met de GGD. Die heeft gezegd dat het aantal besmettingen in Venray naar verwachting zal oplopen komende dagen. "Er kwam voor het eerst naar voren dat wij ook bron waren", zegt rector Bas van Rooijen. Door scholieren drie weken niet op school te ontvangen, hoopt de school verdere verspreiding van het virus te minimaliseren.

9:18 uur - Rutte houdt toespraak vanuit Den Haag
Premier Mark Rutte spreekt vanavond om 19:00 uur het land toe vanuit zijn werkkamer in het Torentje. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Minister De Jonge liet voorafgaand aan het crisisberaad met de meest betrokken ministers vandaag weten dat er meer nodig is "om te komen waar we moeten komen". Hij noemde de situatie ernstig.

Het is nog niet bekend of Rutte maatregelen gaat aankondigen in zijn toespraak.

8:40 uur - NS: aantal treinreizigers dit jaar meer dan gehalveerd
Het aantal treinreizigers komt dit jaar naar verwachting op ongeveer 45 procent uit van 2019. Dat verwacht treinvervoerder Nederlandse Spoorwegen (NS) in zijn eindejaarsprognose. Daarvan zal zo'n 93,4 procent op tijd zijn gearriveerd. De NS had zwaar te lijden onder de coronacrisis en het vele thuiswerken.

De terugkeer van de treinreizigers is voor volgend jaar dan ook de topprioriteit, laat NS-topvrouw Marjan Rintel weten. "Door corona voelen we meer dan ooit wat de waarde van reizen is. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt." Dat mensen die weer naar kantoor gaan dat met de trein blijven doen, is volgens Rintel in het belang van heel Nederland. "Als alle reizigers de weg opgaan, loopt het land vast en raken de duurzaamheidsambities uit zicht."

6:35 uur - Minder nieuwe coronabesmettingen na weekend gemeld in Duitsland
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland in een etmaal is vastgesteld, is na dagen van bijna dertigduizend nieuwe besmettingen weer iets gezakt. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde maandagochtend 16.362 nieuwe gevallen.

Het RKI meldde vrijdag en zaterdag dat het aantal besmettingen in Duitsland was toegenomen met ruim 29.000 en 28.000 nieuwe gevallen. Het aantal nieuwe besmettingen dat wordt gemeld op maandag is meestal omdat er in de weekenden minder wordt getest en er minder testresultaten worden doorgegeven.

In totaal zijn nu 1.337.078 mensen in Duitsland besmet geraakt. Het aantal mensen dat is overleden als gevolg van Covid-19 nam met 188 toe tot 21.975.

6:22 uur - Kabinet besluit over nieuwe, zware maatregelen tegen corona
Het kabinet neemt maandag besluiten over nieuwe, zware maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. In de ochtend is er crisisoverleg met bewindslieden die het meest bij de crisis zijn betrokken. Zij zullen de voorstellen bespreken die zondag in het Catshuis op tafel kwamen en die daarna verder zijn uitgewerkt door ambtenaren. Aansluitend neemt het kabinet daarover besluiten tijdens een extra ingelaste ministerraad.

Het is vrijwel zeker dat een groot deel van de winkels moet sluiten. Premier Mark Rutte liet dat vorige week al als optie doorschemeren. De invulling daarvan kan nog alle kanten op, zoals welke winkels precies en hoe lang. Ook over andere maatregelen die in het vizier liggen, is het nog niet duidelijk. Het gaat mogelijk om hernieuwde sluitingen van musea, bioscopen, theaters en andere evenementen. Ook scholen zouden een langere kerstvakantie kunnen invoeren, maar het is nog niet duidelijk of het kabinet dat besluit, wanneer het dan zou ingaan, hoe lang en om welke scholen het gaat.

6:00 uur - 10 procent ov-reizigers weigert mondkapje te dragen
De 'mondkapjesterreur' in het openbaar vervoer neemt eerder toe dan af. Reizigers die in trein, bus, tram en metro bewust geen masker opdoen, omdat ze corona ontkennen of gewoon lak hebben aan de regels, is een steeds grotere irritatie voor medereizigers. Zo'n 10 procent van de reizigers weigert een mondkapje te dragen.

"Voor veel bange kwetsbaren ook reden om niet meer met het ov te gaan", waarschuwt ov-ombudsman Bram Hansma in de Telegraaf aan de hand van klachten.

Voorzitter Pedro Peters van koepel OVNL, waarbij alle vervoersbedrijven, NS, streek- en stadsvervoerders zijn aangesloten, geeft toe dat het aantal 'coronahufters' niet daalt. "Het gaat grofweg om circa tien procent van het aantal reizigers, dat de mondkapjesplicht stelselmatig negeert", zegt hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen