Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Liveblog coronavirus 18 januari

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 6:44

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws uit Limburg en daarbuiten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 18 januari:

  • Lichte stijging coronapatiënten in ziekenhuizen
  • Overleg over avondklok dag uitgesteld
  • Ziekenhuispatiënten dupe van uitstellen ingrepen
  • Eenzaamheidsvirus grijpt hard om zich heen

20:50 uur - EU-voorzitter: versneld vaccineren heeft prioriteit
Het versnellen van het vaccineren van burgers als bescherming tegen Covid-19 is de ‘absolute prioriteit’ van de EU.

Dat schrijft EU-voorzitter Charles Michel in zijn uitnodiging aan de EU-regeringsleiders en staatshoofden van de 27 lidstaten voor een videotop donderdag vanaf 18.00 uur. ‘Het meest urgent zijn de vaccins’, aldus Michel.

De infectiecijfers en nieuwe, nog besmettelijkere varianten van het coronavirus die overal in Europa opduiken vragen om ‘uiterste waakzaamheid’. Michel roept de regeringen op te blijven testen en besmettingshaarden op te sporen, en onderwijl de grenzen open te houden. Hij wil dat de leiders op de top ervaringen met de coronamaatregelen en de vaccinatiecampagnes uitwisselen en de vooruitzichten van de komende weken bespreken.

19:28 uur - De politie is klaar voor avondklok, het wachten is op de politiek
Het kabinet overlegt woensdagochtend opnieuw over een mogelijke invoering van de avondklok. Justitie en politie zijn al klaar voor de avondklok. Het wachten is op politieke steun, maar zowel de veiligheidsregio's als de Tweede Kamer zijn er nog niet uit. Ze willen eerst meer weten over de effecten, alternatieven en de handhaving. Het kabinet heeft haast, omdat de Britse, nog besmettelijker coronavariant, ook in Nederland is opgedoken.

19:10 uur - Wereldgezondheidsorganisatie: in arm land nauwelijks vaccinaties
In sommige arme landen wordt nauwelijks gevaccineerd tegen corona omdat beloftes en internationale afspraken niet worden nagekomen. Er zijn slechts 25 doses gegeven in een land met de laagste inkomens, zegt de topman van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. "Geen 25 miljoen, niet 25 duizend, slechts 25", aldus directeur-generaal Tedros. Hij noemde geen naam.

De WHO-leider waarschuwde voor de gevolgen: "Ik moet bot zijn: de wereld staat aan de vooravond een catastrofale morele mislukking. En de prijs van deze mislukking zal worden betaald met levens en middelen van bestaan in de armste landen ter wereld."

17:50 uur - 'Geef vrachtverkeer uitzondering bij avondklok'
Bij het ingaan van een eventuele avondklok moet er een uitzondering komen voor de logistiek en het vrachtverkeer. "Transport en logistiek heeft een vitale rol in het draaiend houden van de samenleving. Transport gaat 24 uur per dag door. Daarvoor is een uitzondering noodzakelijk", aldus branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). Ook moet het woon- en werkverkeer van medewerkers in die sector daarbij worden meegenomen, vindt de organisatie.

16:39 uur - DHL: pakketbezorging gaat door tijdens avondklok
Pakketbezorger DHL gaat ervan uit tijdens een avondklok nog steeds te kunnen bezorgen, omdat de sector volgens het bedrijf cruciaal is en dus uitgezonderd zou moeten zijn van de avondklok. "We gaan er vooralsnog vanuit dat een avondklok geen directe impact heeft op onze activiteiten", laat een woordvoerder van DHL desgevraagd weten.

16:30 uur - Kuipers: Britse variant betekent race tegen de klok
Nu de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich ook hier verspreidt, is Nederland in "een soort race tegen de klok" terechtgekomen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij pleit voor aanscherping van de maatregelen, waaronder de instelling van een avondklok, en herhaalde nog eens zijn standpunt dat Nederland zo snel mogelijk mensen moet vaccineren. "Alles dat je kunt doen om het tempo te verhogen, helpt."

15:56 uur - Tbc-vaccin beschermt kwetsbare ouderen niet tegen corona
Het tuberculosevaccin BCG biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen Covid-19. Dat blijkt uit een grote studie onder ruim 6000 mensen van zestig jaar en ouder die zich sinds september hebben laten vaccineren met het middel. Het onderzoek werd uitgevoerd in twintig Nederlandse ziekenhuizen.

15:55 uur - Picnic: avondklok zorgt voor derde minder capaciteit bij supers
De topman van onlinesupermarkt Picnic, Michiel Muller, verwacht dat er door een avondklok 30 tot 40 procent van de capaciteit van de supers wegvalt. "Als je om acht uur 's avonds moet stoppen, dan mis je de avondshift, kun je versproducten niet aanvullen en mis je uren. Wanneer moet je dat dan doen? Dat kan niet. Dus dat kost je capaciteit", aldus Muller, die ook in de rest van de logistieke keten problemen voorziet door een avondklok.

15:38 uur - Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis stijgt licht
Ziekenhuizen behandelen iets meer coronapatiënten dan op zondag. Het aantal opgenomen patiënten is met 50 gestegen naar 2429. Het is tweede dag op rij waarop het aantal stijgt, maar in vergelijking met een week geleden is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met bijna 200 gedaald.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1744 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 36 meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg met 14 naar 685, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15:36 uur - Deze week levert Pfizer minder vaccin, volgende maand 'fors meer'
Nederland krijgt alleen deze week minder coronavaccins van Pfizer/BioNTech aangeleverd vanwege aanpassingen aan de Belgische fabriek van Pfizer. Vanaf 15 februari verwacht Pfizer juist "beduidend meer" vaccindoses te leveren aan Nederland en andere EU-landen dan het bedrijf eerder voorzag, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Aantallen kan de fabrikant nog niet noemen.

eerste vaccinaties coronavirus heerlen-camielschnackers-007
Foto: L1 (Camiel Schnackers)

15:34 uur - 'Ontheffing distributie en bezorging supermarkten bij avondklok'
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil in het geval van een avondklok een ontheffing voor distributiecentra, voor het kunnen blijven bezorgen van boodschappen en voor het personeel dat in en voor supermarkten werkt. "De voedselvoorziening moet wel op gang blijven", aldus een woordvoerster van de supermarktkoepel.

15:21 uur - Minder dan 5000 coronagevallen erbij, ruim onder gemiddelde
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4822 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.

In de afgelopen zeven dagen werden 39.409 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 5630 per etmaal.

15:10 uur - Veiligheidsberaad dag uitgesteld om ontbrekende stukken
Het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, is uitgesteld van maandag- naar dinsdagavond. Reden is dat nog niet alle stukken beschikbaar zijn, die nodig zijn voor dit overleg, aldus een woordvoerster maandagmiddag.

Het belangrijkste gespreksonderwerp voor de burgemeesters was de eventuele invoering van een avondklok.

De burgemeesters wilden vorige week maandag nog niet instemmen met de mogelijke komst van een avondklok als extra maatregel tegen verspreiding van het coronavirus. Zij vinden een avondklok een 'heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt.' De burgemeesters willen onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT) een 'overtuigend antwoord' krijgen op de vraag of een avondklok helpt om de verspreiding van het virus te dempen.

Het beraad vergadert nu dinsdagavond in Utrecht. Justitieminister Ferd Grapperhaus is er zoals bijna altijd bij.

13:29 uur - Viroloog: Britse virusvariant al in heel België
De besmettelijkere Britse variant van het coronavirus is al in heel België doorgedrongen. Het honderdtal besmettingen dat tot dusver is geconstateerd ligt in werkelijkheid een veelvoud hoger, denkt de Belgische viroloog Marc Van Ranst. Twee scholen bij Antwerpen waar de mutant de kop op heeft gestoken hebben inmiddels moeten sluiten.

De gevreesde variant wordt vooralsnog het meest gevonden in Brussel, maar dus ook bij Antwerpen en zelfs op het West-Vlaamse platteland. Daarom "moeten we niet naïef zijn en denken dat de Britse variant niet in heel het land zit", zegt Van Ranst.

België hoopte met onder meer het verder aan banden leggen van reizen de entree van de virusvariant, die al weken ongekend huishoudt in het Verenigd Koninkrijk, ten minste wat te vertragen. Maar afgelopen weekend bleek de mutatie op een basisschool in Edegem en een middelbare school in Kontich rond te gaan. De scholen zijn gesloten en leerlingen, hun gezinnen en het schoolpersoneel zitten in quarantaine.

13:05 uur - 'Gedrag klant blijvend veranderd door corona'
Het gedrag van klanten is blijvend veranderd door de coronacrisis. Zo zullen winkeliers er rekening mee moeten houden dat consumenten ook in de toekomst meer afstand willen houden en zich bewuster zijn van hygiëne. Ook zal de digitalisering van de sector doorzetten. Dat zegt Corine Noordhoff, die per 1 maart wordt aangesteld als bijzonder hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Noordhoff denkt dat digitale assistenten en het gebruik van apps om bijvoorbeeld make-up of kleren te proberen gaan toenemen. Daarnaast verwacht ze dat winkelstraten in de toekomst rustiger blijven. "Cashgeld zal steeds minder de voorkeur hebben", aldus Noordhoff.

Volgens de aanstaand bijzonder hoogleraar moet ook de logistieke kant van bedrijven veranderen. "Er zullen veel meer pakketjes worden verstuurd", aldus Noordhoff, die werkt bij AS Watson, de grootste drogisterijketen ter wereld en moederbedrijf van onder meer Kruidvat. "Winkels die door de lockdown zijn gesloten moeten nu volledig varen op pakketten. Dat is lastig voor kleinere winkeliers die online nog moeten groeien."

12:23 uur - Politie: voorbereid op avondklok
De politie is voorbereid, mocht er een avondklok komen. Dat laat een woordvoerder weten. "Wij kunnen onze roosters op korte termijn aanpassen, indien nodig."

"Het zal een flinke klus worden. Het accent verschuift van overdag naar de avond en de nacht. Maar als het nodig is, dan is het nodig", aldus de politiewoordvoerder. Ander werk zal daardoor wel op een laag pitje komen, waarschuwt ze. "Kleinere zaken, preventie in de wijk. Dat zal even blijven liggen. Er moeten strengere keuzes gemaakt worden."

In het Veiligheidsberaad met de 25 burgemeesters en in de politiek wordt deze dagen gesproken over de mogelijke invoering van een avondklok, tussen 20.00 uur en 04.00 uur. Deze zou eventueel al aanstaande donderdag ingaan.

12:25 uur - Burgemeesters: avondklok moet passend en effectief zijn
Het instellen van een avondklok tegen de verspreiding van het coronavirus moet "passend en effectief" zijn. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen willen maandagavond een goede onderbouwing horen van de voordelen van een avondklok, voordat zij hun goedkeuring hechten aan het plan van het kabinet om Nederlanders te verplichten 's avonds en 's nachts thuis te blijven.

Naar verluidt zou de avondklok ingesteld moeten worden tussen 20.00 en 04.00 uur. Volgens een woordvoerster van beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zien de burgemeesters de ernst van de situatie echt wel in, zeker nu er sprake is van virusmutaties. Maar de burgemeesters wachten nog op zwaardere argumenten voor het instellen van een avondklok voor zij een collectief standpunt innemen. En ze willen ook kijken naar alternatieven.

In het afgelopen weekeinde spraken diverse burgemeesters zich uit over een avondklok. Sommigen, zoals Lucas Bolsius van Amersfoort en Marjan van Kampen van Schagen, zijn ronduit tegen. Femke Halsema van Amsterdam wil dat er uitzonderingen mogelijk zijn. Veel burgemeesters zijn net als de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls niet op voorhand tegen, maar wachten op overtuigende argumenten.

Het Veiligheidsberaad komt maandagavond bijeen in Utrecht.

11:42 uur - 'Eerst andere maatregelen nemen, dan pas kijken naar avondklok'
De Nederlandse BOA Bond vindt dat eerst een aantal andere maatregelen in gang moet worden gezet voordat de avondklok wordt ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. "Daarbij kan je onder meer denken aan het schrappen van vluchten van en naar Engeland om de verspreiding van de Britse variant van het virus tegen te gaan", zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond.

Andere maatregelen die volgens de BOA Bond effect zouden kunnen hebben, zijn het verplicht stellen van thuiswerk en het niet toestaan van reizen buiten de stad. Als het toch tot de invoering van een avondklok komt, dan zal dat duidelijk gevolgen hebben voor het werk van de boa's, stelt Kuin. "Ons werk bestaat vooral uit surveilleren en het nagaan van meldingen", zegt Kuin. "Het is nu al zo dat meldingen door de drukte blijven liggen. Als de avondklok wordt ingevoerd, zullen dat er nog meer zijn."

11:30 uur - Gratis coronatest voor Nederlandse scholier in Vlaanderen
Nederlandse leerlingen die in Belgisch Limburg op school zitten kunnen voortaan een gratis sneltest krijgen als ze in contact zijn geweest met een besmette klas- of schoolgenoot.

Het Vlaamse ministerie van Onderwijs zet in de Belgische provincie, waar veel Nederlandse kinderen die net over de grens wonen naar school gaan, mobiele testteams in om snel en op grote schaal besmettingshaarden op te sporen en verdere verspreiding in te dammen.

Een mobiel testteam van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) kan door de scholen zelf worden gevraagd langs te komen. De burgemeester van Kinrooi, Jo Brouns, is tevreden. "Zeker nu de Britse coronavariant opmars maakt in Vlaamse scholen, is er geen tijd te verliezen. Met mobiele ploegen kunnen we kort op de bal spelen om clusters snel op te sporen." Lees hier meer.

10:51 uur - 75.000 zorgmedewerkers hebben eerste prik tegen corona gekregen
De GGD heeft tot en met afgelopen weekend ruim 35.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd tegen het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte die tussenstand maandag bekend. Het totale aantal gevaccineerden in Nederland komt daarmee op circa 75.000.

De andere 40.000 Nederlanders die hun eerste beschermende prik hebben gekregen, werken in de acute zorg. Zij zijn gevaccineerd in de ziekenhuizen waar ze werken.

Vanaf maandag zijn ook bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt. In eerste instantie worden 15.000 doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech verspreid over twaalf grote zorginstellingen. "Al deze vaccins worden deze week toegediend door instellingsartsen op meerdere locaties van de instellingen", aldus het RIVM.

10:17 uur - Badmintonbond: alle competities definitief stopgezet
Badminton Nederland heeft besloten om per direct alle lopende competities voor dit seizoen te beëindigen. Door de verlenging van de huidige lockdown tot minstens dinsdag 9 februari is het conform de opgestelde routekaart niet meer mogelijk om de reeds opgestarte competities nog uit te spelen. 'We beseffen dat dit een ingrijpend besluit is, maar in onze ogen wel het juiste besluit', laat de bond weten.

'We hebben in een eerder stadium diverse alternatieve scenario’s ontwikkeld om de competitie toch uit te laten spelen, maar vinden het momenteel in meerdere opzichten onverantwoord. De gezondheid van iedereen in badmintonnend Nederland staat voorop en een verplichte hervatting zou kunnen leiden tot zowel logistieke als financiële problemen voor verenigingen', schrijft de bond in een verklaring.

9:53 uur - Zorgpersoneel: extra beschermend mondmasker moet standaard worden
Extra beschermende FFP2-maskers moeten standaard worden voor alle zorgmedewerkers, "ongeacht de setting en de handelingen die uitgevoerd worden". Daarvoor pleiten vier grote zorgbonden. CNV, FNV, NU'91 en V&VN willen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn richtlijn over de mondneusmaskers aanscherpt.

De bonden willen binnen 48 uur een reactie krijgen van het RIVM. Ze wijzen op het steeds vaker voorkomen van de Britse variant van het coronavirus. Dit gemuteerde type is besmettelijker dan eerdere varianten. Daarom is volgens de organisaties die de medewerkers vertegenwoordigen snel actie nodig.

9:10 uur - Steeds meer ziekenhuispatiënten dupe van uitstellen ingrepen
Steeds meer patiënten in ziekenhuizen worden benadeeld doordat ingrepen uitgesteld worden als gevolg van de aanhoudende toestroom van coronapatiënten, waarschuwt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).

"We hebben nog steeds veel extra capaciteit op onze afdelingen nodig om de coronapatiënten op te kunnen vangen. Dat lukt op dit moment alleen doordat een groot deel van de geplande ingrepen wordt uitgesteld. Dat kunnen we niet blijven doen. Uitgestelde zorg hoopt zich op en steeds meer patiënten worden hiervan de dupe", stelt de vereniging.

8:55 uur - Duitsland meldt duizenden nieuwe coronabesmettingen
De Duitse autoriteiten hebben maandag 7141 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Ook overleden nog eens 214 patiënten aan het virus, aldus het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Dat maakte afgelopen weekend bekend dat inmiddels meer dan een miljoen mensen een eerste dosis hebben gehad van een coronavaccin.

In het 83 miljoen inwoners tellende land zijn in totaal ruim 2 miljoen besmettingen vastgesteld. Het dodental door de pandemie staat inmiddels op 46.633. Net als in Nederland hebben de autoriteiten een lockdown ingesteld om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

8:25 uur - 'Vakantie in 2021 in Nederland of met auto Europa in'
Nederlanders zoeken voor hun vakantie dit jaar vooral naar onderkomens in Nederland. Mensen die wel over de grens durven te kijken, tonen vooral interesse in autovakanties naar Europese landen als Frankrijk en Italië. Dat concludeert boekingswebsite Zoover, die views en zoekgedrag van miljoenen bezoekers analyseerde. Naar vliegvakanties naar landen als Spanje, Portugal, Griekenland, Turkije en Egypte wordt nauwelijks gezocht.

Ondanks de lockdown merkt Zoover dat veel Nederlanders aan het begin van het jaar kijken naar de mogelijkheden voor de meivakantie en de zomervakantie. Ruim een derde kijkt daarbij naar vakanties in eigen land, vergelijkbaar met vorig jaar. In 2019, voor de coronapandemie, was dat nog ongeveer 18 procent. Met name de provincies Limburg, Overijssel, Gelderland en Zeeland zijn daarbij populair.

8:13 uur - Nederlandse export houdt last van coronacrisis
De Nederlandse export blijft last houden van de coronacrisis en de lockdown. Volgens de maandelijkse Corona Monitor van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius had in december 52 procent van de exporterende bedrijven hinder van de crisis op de bedrijfsvoering.

Dat vertaalt zich in een omzetderving van 21 procent vergeleken met een jaar geleden. "Als er al sprake was van een licht herstel in de maanden voor december, is dat voordeel weer deels teniet gedaan door alle Covid-maatregelen in grote delen van de EU en andere delen van de wereld", aldus Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex. Het aantal bedrijven dat groei kan noteren, bleef op 13 procent steken.

7:44 uur - FNV wil gratis kinderopvang voor iedereen
De FNV wil dat de kinderopvang in Nederland een gratis basisvoorziening wordt voor iedereen. Dat zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga van de vakbond.

"Gratis toegankelijke kinderopvang zou het beste antwoord op de kindertoeslagaffaire zijn. Alle werknemers profiteren hiervan. Geen heksenjacht naar vermeende fraudeurs meer, die zich van geen kwaad bewust zijn. Met verschrikkelijke, traumatische en heftige financiële gevolgen."

7:30 uur - Helft jongvolwassenen gaat zich niks aantrekken van avondklok
Bijna een derde van de Nederlanders zegt zich niks van een avondklok aan te zullen trekken, mocht deze worden ingevoerd. Dat meldt Hart van Nederland op basis van onderzoek in het eigen panel. Van de Nederlanders beneden de 30 jaar geeft maar liefst de helft aan stiekem de deur uit te zullen gaan terwijl dat dan eigenlijk niet mag.

Hart van Nederland deed de peiling nu de invoering van de avondklok steeds reëler lijkt te worden. Komende week spreekt het kabinet verder over deze zeer gevoelige maatregel, nadat het er zondag met deskundigen over heeft gesproken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent van de mensen zegt keurig binnen te zullen blijven. Weinig mensen denken dat de maatregel ook goed gehandhaafd gaat worden. 60 procent zegt hier geen vertrouwen in te hebben tegenover 35 procent die denkt dat dit wel goed gaat komen.

7:00 uur - Eenzaamheidsvirus grijpt ongenadig om zich heen
Niet alleen het coronavirus grijpt sinds vorig jaar flink om zich heen, maar ook het 'eenzaamheidsvirus'. Voor veel mensen was 2020 het jaar van veel tijd alleen doorbrengen en geliefden missen. En op dit moment is het einde nog niet in zicht.

Het Oranjefonds, dat onder andere mensen helpt die eenzaam zijn en initiatieven ondersteunt om iedereen aan de maatschappij mee te laten doen, merkt dat het voor veel mensen een lastige tijd is. Lees hier meer.

6:41 uur - Vaccinatie kwetsbare ouderen en mensen met beperking van start
Na de vaccinatie van de eerste groep zorgmedewerkers, begint maandag ook de vaccinatie van de eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Deze week krijgen totaal zo'n 15.000 mensen hun eerste prik, zo is de verwachting. In de weken daarna volgen grotere aantallen.

Kwetsbare ouderen zouden volgens de aanvankelijke plannen vooraan staan wanneer de vaccinaties beginnen. De Gezondheidsraad heeft daar in meerdere adviezen op aangedrongen. Het kabinet besloot echter de strategie aan te passen en te beginnen met medewerkers van verpleeghuizen en medewerkers van de acute zorgsector, die dagelijks patiënten met Covid-19 behandelen.

6:30 uur - Proef met sneltesten van studenten in Groningen
In Groningen begint maandag een proef waarbij studenten voorafgaand aan een tentamen worden getest op het coronavirus. Ze krijgen een sneltest en horen binnen drie uur de uitslag. Als de test negatief is, mogen ze de tentamenhal op de Zernike Campus in om het tentamen te maken naast hun mede-studenten. Het kan een eerste stap zijn naar hervatten van fysieke lessen.

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool doen mee aan de proef. Studenten van het roc Noorderpoort helpen bij het afnemen van de tests en het verwerken van de gegevens. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de GGD zijn bij de proef betrokken.

6:00 uur - Avondklok opnieuw op tafel bij burgemeesters
De eventuele instelling van een avondklok om het coronavirus te bestrijden ligt maandagavond opnieuw op tafel bij het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio spreken met justitieminister Ferd Grapperhaus als vertegenwoordiger van het kabinet over nieuwe argumenten om de avondklok in te voeren. Vorige week heeft het kabinet om een advies daarover gevraagd van het Outbreak Managment Team (OMT).

Zowel de politie als de burgemeesters zijn tot nu toe geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, tevens burgemeester van Nijmegen, vindt het "een heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt. Er moet een overtuigend antwoord zijn dat het helpt."

Het beraad bespreekt maandagavond ook andere nieuwe maatregelen die in de plaats van een avondklok zouden kunnen komen, zoals een visiteverbod. Waarschijnlijk wordt later in de week duidelijk of het kabinet nog meer maatregelen afkondigt, mede vanwege het opduiken van de zogenoemde Britse variant van het virus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen