Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: liveblog corona 22 februari

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 7:17

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de maatregelen daartegen en de vaccinatiecampagne.

Dit is het coronanieuws van maandag 22 februari:

21:00 - Meer tijd voor aanvraag loonsteun
Ondernemers krijgen meer tijd om hun definitieve aanvraag voor loonsteun in te dienen. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) besloten op verzoek van de accountants. Het gaat om de eerste tranche van de NOW-subsidie.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) had om uitstel gevraagd omdat er onder meer nog inhoudelijke vragen waren over de regeling.

De NOW is een voorschotregeling voor steeds drie maanden. Daarna stelt het UWV op basis van de definitieve subsidieaanvraag vast op hoeveel geld de werkgever recht heeft. Dat kan leiden tot een nabetaling of terugvordering. De eerste NOW-tranche betrof de periode maart tot en met mei vorig jaar. Werkgevers hoeven de definitieve aanvraag nu pas op 31 oktober te hebben ingediend.

Alle werkgevers moeten hun definitieve aanvraag nu op dezelfde datum inleveren. Werkgevers die geen accountantsverklaring nodig hebben, kregen eerder minder tijd. Door de aanpassing wordt de regeling voor het UWV volgens Koolmees "eenduidiger en beter uitlegbaar."

Ook voor de andere tranches van de NOW - behalve de tweede - wordt de sluitingsdatum voor de definitieve aanvraag verruimd. Er zijn nu vijf NOW-tranches.

20:10 - Kabinet reageert niet op geding horeca
Het kabinet kan niet vooruitlopen op een rechtszaak die de horecabranche gaat aanspannen tegen de Staat, zegt een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Ze reageert daarmee op de gang van de horecasector naar de rechter, om heropening af te dwingen van café's en restaurants en daarnaast meer steun te ontvangen van de overheid. De horeca is al maanden gesloten in verband met het coronavirus.

Het ministerie wijst wel op een recente uitbreiding van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) op 21 januari. Die houdt in dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling en dat meer steun wordt verleend. In de eerste week na de openstelling van de regeling op 15 februari, kwamen er 46.000 aanvragen binnen. Daarvan zijn al 19.000 aanvragen goedgekeurd, meldt Economische Zaken maandag. Dat kost 160 miljoen euro.

Het aantal aanvragen is veel hoger dan het aantal aanvragen in de eerste week na de opening van de TVL-regeling in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen ging het om 26.000 aanvragen.

Ondernemers kunnen nog tot 30 april een aanvraag doen.

20:05 - 'Maak buitenactiviteiten weer mogelijk'
Maak bij een versoepeling van de coronamaatregelen, juist buitenactiviteiten mogelijk. Dat is logischer dan binnen meer vrij te geven. Dat advies hebben de burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gegeven. Dinsdag beslist het kabinet over een eventuele afschaling van de maatregelen.

Het ligt volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's meer voor de hand om buiten meer toe te staan dan binnen. "Buiten is meer coronaproof", zegt beraadvoorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. Als de dagen langer worden en het weer aangenaam is, gaan mensen meer de deur uit. "Zij snakken ernaar om naar buiten te gaan. Dat gaat gebeuren. Neem dan ook de juiste maatregelen."

Bruls spreekt van een lastig dilemma. "Wij zitten op een splitsing der wegen. Er is met de dreiging van de mutaties weinig ruimte voor versoepeling. Het virus lijkt weer te kunnen oplaaien. Als je het OMT-advies heel strikt neemt, kunnen we nu niet versoepelen. Maatschappelijk is daar wel heel veel behoefte aan. Als burgemeesters horen we dat dagelijks."

20:00 - Rijschoolhouders demonstreren tegen maatregelen
Rijschoolhouders houden dinsdag een landelijke protestactie tegen de coronamaatregelen en pleiten voor een snelle herstart van de rijlessen. Via Facebook roepen de groepen Rijdende Demonstratie Rijscholen en Rijscholen in Actie rijschoolhouders op mee te doen aan de actie. "De rijscholen moeten gewoon weer open", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Hij verwacht dat er dinsdag honderd tot tweehonderd lesauto's meedoen. "We hebben aanmeldingen vanuit het hele land, van Limburg tot Friesland", aldus de woordvoerder.

Rijschoolhouders worden opgeroepen zich rond 12.00 uur te verzamelen bij het hoofdkantoor van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. Vandaar gaat het in optocht naar het Binnenhof. Volgens de organisatoren is de rijdende demonstratie aangemeld bij de gemeente Den Haag en is het zeker niet de bedoeling om verkeersopstoppingen of onveilige situaties te veroorzaken. "Gebruik je gezond verstand. Opzettelijk hinderen van verkeer is uit den boze", wordt de deelnemers op het hart gedrukt.

De samenwerkende rijscholenorganisaties (BOVAG, FAM, LBKR en VRB) zijn niet betrokken bij de protestactie. Volgens een woordvoerder van BOVAG is het een spontane actie van eenmansrijscholen. "Wij begrijpen hun zorgen heel goed, maar we zijn er niet bij betrokken", aldus de zegsman.

Wel vinden de rijscholenorganisaties dat de rijlessen en rijexamens zo snel mogelijk weer opgestart moeten worden. Ze roepen het kabinet op "rijschoolleerlingen het perspectief te geven dat zij weer kunnen lessen en examens kunnen afleggen".

Het CBR in Rijswijk is niet betrokken bij de actie, maar waarschuwt examenkandidaten dat het examencentrum aan de Lange Kleiweg rond het middaguur mogelijk minder goed bereikbaar is wegens de actie.

17:30 - Aantal positieve coronatests in Limburg stijgt weer
Het coronavirus lijkt in Limburg voorzichtig begonnen aan een nieuwe opmars, al doet Limburg het in vergelijking met andere provincies steeds beter. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Lees hier meer.

17:25 uur - Telefoon staat roodgloeiend bij de kapper
Bij veel kappers ging maandag de vlag uit na de aankondiging dat hun beroep als een van de eerste aan de beurt is voor een versoepeling van de coronamaatregelen. Lees hier meer.

17:05 uur - Horeca sleept Nederlandse Staat voor de rechter om heropening
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept de Nederlandse Staat voor de rechter. Daarmee wil de belangenvereniging heropening en meer steun afdwingen. Lees hier meer.

17:00 uur - Premier België: geen grote versoepelingen maar moment komt eraan
De Belgen lijken zich schrap te moeten zetten voor nog wekenlange strenge beperkende coronamaatregelen. Volgens premier Alexander De Croo blijft het vooralsnog "noodzakelijk zeer voorzichtig te blijven om zo een derde golf te voorkomen". Maar het moment dat er versoepelingen in België kunnen komen "is niet zo ver weg meer", zei hij na afloop van een presentatie van vier verschillende scenarios voor de lange termijn bemoedigend.

De Croo had voor het eerst een aantal experts uitgenodigd om het publiek "een kijkje te geven in de machinekamer achter de politieke beslissingen". Vrijdag komt het Overlegcomité van de zes regeringen van België weer bijeen en ook de Belgen snakken naar meer vrijheid. De roep om perspectief en versoepeling van de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen bij burgers en bedrijfsleven groeit. Op de agenda staat onder meer het Belgische verbod op niet-noodzakelijke reizen.

"Wat voor perspectief kunnen we bieden?" vroeg De Croo. "Perspectief dat gebaseerd is op meningen? Dat is perspectief gebaseerd op drijfzand en weinig waard. Gebaseerd op de wetenschap staat het perspectief steviger." Er moet een evenwicht zijn tussen veiligheid aan de ene en vrijheid aan de andere kant, aldus de liberale premier. "We naderen het punt waarop het risico op een derde golf fors vermindert."

De experts noemen nog veel onzekerheden, zoals de impact van de Britse variant op het aantal besmettingen. Volgens de modellen van biostatisticus professor Niel Hens is versoepelen op 1 maart geen optie. Pas eind maart zal duidelijker worden hoe de vaccinatiecampagne verloopt. Hij noemt 1 mei als mogelijk moment van volledige terugkeer naar het leven van voor de tweede lockdown.

16:45 uur - Ondernemer krijgt meer tijd voor definitieve aanvraag loonsteun
Ondernemers krijgen meer tijd om hun definitieve aanvraag voor loonsteun in te dienen. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) besloten op verzoek van de accountants. Het gaat om de eerste tranche van de NOW-subsidie.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) had om uitstel gevraagd omdat er onder meer nog inhoudelijke vragen waren over de regeling.

De NOW is een voorschotregeling voor steeds drie maanden. Daarna stelt het UWV op basis van de definitieve subsidieaanvraag vast op hoeveel geld de werkgever recht heeft. Dat kan leiden tot een nabetaling of terugvordering. De eerste NOW-tranche betrof de periode maart tot en met mei vorig jaar. Werkgevers hoeven de definitieve aanvraag nu pas op 31 oktober te hebben ingediend.

Alle werkgevers moeten hun definitieve aanvraag nu op dezelfde datum inleveren. Werkgevers die een accountantsverklaring nodig hebben, kregen eerder minder tijd. Door de aanpassing wordt de regeling voor het UWV volgens Koolmees "eenduidiger en beter uitlegbaar".

Ook voor de andere tranches van de NOW - behalve de tweede - wordt de sluitingsdatum voor de definitieve aanvraag verruimd. Er zijn nu vijf NOW-tranches.

De NOW is een van de belangrijkste steunmaatregelen van het kabinet om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen. Hierdoor kunnen werkgevers een flink deel van hun loonkosten terug krijgen. Vorig jaar gaf het kabinet zo'n 13 miljard euro uit aan de NOW.

16:20 uur - Kuipers: cijfers gunstiger dan gedacht, maar speelruimte beperkt
Cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de druk die dat geeft op de ziekenhuizen zien er "aanzienlijk gunstiger uit dan we half januari hadden durven hopen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat geeft wat hem betreft wat lucht, maar hij zegt er wel direct bij dat de speelruimte om maatregelen te versoepelen "beperkt" is.

Kuipers toont begrip voor het kabinetsvoornemen om enkele versoepelingen door te voeren. Het belangrijkste plan is om de middelbare scholen weer deels open te stellen. Mogelijk mogen ook mbo's en kappers weer de deuren openen.

"Ik snap heel goed de wens om te versoepelen, maar ruimte om heel veel dingen tegelijk te doen is er niet", aldus de LNAZ-voorzitter. Wijzend op de steekproeven die iedere week worden geanalyseerd om te bepalen welke virusvarianten rondgaan, stelt Kuipers dat de Britse variant minder snel is opgerukt dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin dit jaar voorzag. Daarmee "koop je tijd", zegt Kuipers.

In het voorjaar kan het weer bovendien een gunstige invloed hebben en het virus afremmen. Tegelijkertijd worden steeds meer mensen gevaccineerd. Toch tempert Kuipers de verwachtingen. "Over een week of tien zitten we in de eerste week van mei. In die tien weken kan het nog flink ontsporen als de overdracht bijvoorbeeld met 10 procent toeneemt", schetst hij.

16:00 uur - Coronavaccins lijken uitstekend te werken bij Schotten
De vaccinatiecampagne in Schotland lijkt succesvol en ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 tot een minimum terug te kunnen dringen. Volgens voorlopige resultaten van een onderzoek onder de Schotse bevolking van 5,4 miljoen mensen lijkt het gevaar dat ziekenhuisopname noodzakelijk wordt, vier weken na de eerste inenting enorm geweken. Het gaat om 85 procent van de mensen die een Pfizer/BioNTech vaccin kregen en 94 procent van de mensen die een dosis van AstraZeneca kregen toegediend.

De studie is uitgevoerd door het Usher Institute van de Universiteit van Edinburgh en ze bemoedigt professor Aziz Sheikh van het instituut. Volgens hem toont het voorlopige resultaat van het onderzoek onder Schotten voor het eerst op een nationaal niveau aan dat de vaccinatiecampagne werkt tegen ziekenhuisopnames. Het coronavirus is voornamelijk gevaarlijk voor zeer oude patiënten.

Onder de mensen ouder dan tachtig jaar was het 'beschermingspercentage' 81 procent onder de Schotten.

15:15 uur - Schoonheidsspecialisten: alleen kappers open onacceptabel
Schoonheidsspecialisten vinden het ongelofelijk en onacceptabel dat het kabinet overweegt kappers wel open te stellen, maar andere contactberoepen nog niet. Dat zegt bestuursvoorzitter Jantine van 't Klooster van branchevereniging ANBOS.

"ANBOS vindt het onacceptabel als de contactberoepen nu ineens uit elkaar worden getrokken, kappers wel open, andere contactberoepen niet", reageert Van 't Klooster.

ANBOS vindt dat de schoonheidsspecialisten veilig en verantwoord open kunnen. Daartoe riep de vereniging eerder al op. "Onze branche werkte altijd al met strikte hygiëneprotocollen. Onze verscherpte covid-protocollen voldoen aan alle gestelde veiligheidseisen en maatregelen, en deze zijn goedgekeurd door het RIVM." Schoonheidsspecialisten werken een-op-een en op afspraak, met een registratieplicht en in een aparte behandelruimte.

Ook vakbond FNV roept op tot heropening van kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, pedicures en nagelstylisten, mits de gegevens van corona-experts en de cijfers het toelaten. Uit een peiling onder leden kwam volgens de bond vorige week naar voren dat de meeste werknemers en zzp'ers in de branche weer aan het werk willen omdat ze vrezen voor hun inkomen of loon. Ook wil de bond dat de contactberoepen eerder gevaccineerd worden.

14:50 uur - Volgende coronapersconferentie 9 maart, niet in verkiezingsweek
De volgende persconferentie over de bestrijding van het coronavirus, na die van deze week, vindt plaats op 9 maart. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag.

De afgelopen tijd zaten er telkens drie weken tussen de persconferenties, waarop premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het land bijpraatten over de bestrijding van het virus.

Maar als die planning wordt aangehouden, zou de volgende persconferentie na die van dinsdag plaatsvinden op 16 maart, een van de drie dagen waarop mensen volgende maand naar de stembus kunnen gaan. Om dat te voorkomen wordt het persmoment een week naar voren gehaald.

14:45 uur - Sportschool wil 'essentieel' zijn, net als onderwijs en supers
Sportscholen vinden dat zij als essentiële sector bestempeld moeten worden door de overheid, net als scholen en supermarkten. Dan zouden Nederlanders in deze coronacrisis tenminste weer kunnen sporten, zegt branchevereniging NL Actief.

De organisatie is in gesprek met het kabinet om nog invloed uit te oefenen op de definitieve besluiten voor de persconferentie van dinsdag. "We vragen de overheid om de sportscholen gedeeltelijk te openen, zoals dat voor 15 december het geval was", vertelt directeur Ronald Wouters. "Dus met controle op het aantal mensen, een goede spreiding en goede luchtzuiveringssystemen."

Wouters stelt dat uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF blijkt dat bijna de helft van de mensen de afgelopen tijd minder is gaan sporten of zelfs helemaal gestopt is met sporten. "Dat is schadelijk voor de gezondheid van mensen. Sport is geen recreatie, maar een essentiële factor voor de volksgezondheid."

De overheid moet mensen juist laten sporten om de volksgezondheid te bevorderen, verklaart Wouters. "Wij zijn onderdeel van de oplossing voor de coronacrisis." Wouters vindt het ook "bizar" dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid 200 miljoen euro wil besteden aan leefstijlcoaches. "Hij gaat dan voorbij aan de hele, al bestaande, infrastructuur van sportscholen die gericht is op een gezonde leefstijl, maar nu verplicht gesloten is."

14:20 uur - Kabinet bekijkt of meer contactberoepen weer open
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen aan het AD.

Momenteel zijn slechts kinderen tot en met 17 jaar en topsporters uitgezonderd van de coronaregel die stelt dat sport buiten slechts met maximaal twee personen mag plaatsvinden en op anderhalve meter afstand. Kinderen mogen buiten wel sporten in teamverband, als ze maar geen wedstrijden tegen teams van andere clubs spelen. Volgens de ingewijden wil het kabinet de sportregels meer gelijk trekken met andere activiteiten voor jongeren en jongvolwassenen.

Ook overwegen de bewindslieden weer meerdere contactberoepen toe te staan, als de kapper weer van start mag. Vanzelfsprekend moeten daarbij strenge coronaregels in acht worden genomen. "Het is moeilijk uit te leggen dat als we de risico's voor kappers aanvaardbaar achten, we dat niet vinden voor andere contactberoepen", stelt een ingewijde.

14:10 uur - VO-raad: geef scholen ruimte om heropening zelf in te richten
De VO-raad ondersteunt het voornemen van het demissionair kabinet om middelbare scholen te heropenen, maar wil dat scholen van de regering de vrijheid krijgen om de heropening naar eigen mogelijkheden in te richten. In de zondag uitgelekte plannen van het kabinet wordt de mogelijkheid genoemd om slechts een aantal klassen per dag fysiek naar school te laten komen. Dat zou betekenen dat leerlingen een of anderhalve dag per week naar school mogen.

De VO-raad waarschuwt voor een te veel in beton gegoten richtlijn. "We vinden het belangrijk dat scholen voldoende ruimte krijgen om het contact op school naar eigen mogelijkheid in te vullen", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs.

Volgens de VO-raad verschilt het per onderwijsinstelling hoeveel leerlingen zij tegelijkertijd kunnen ontvangen. "Dat hangt af van de beschikbare ruimte in de school, het soort onderwijs en het aantal leerlingen." De woordvoerder wijst op de periode van juni tot de zomervakantie vorig jaar, toen middelbare scholen ook weer opnieuw opengingen. "Gemiddeld bleek een derde van alle leerlingen tegelijk naar school te kunnen. Maar dat is een gemiddelde."

14:00 uur - Inspectie: MAA overschreed geluidsnormen niet door corona
Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft het afgelopen jaar de geluidsnormen niet overschreden. Dat komt volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doordat er een stuk minder gevlogen is in 2020 vanwege de coronamaatregelen.

De ILT deed onderzoek naar de vliegvelden Maastricht Aachen Airport, Lelystad Airport en Rotterdam The Hague Airport. Voor alle regionale luchthavens in Nederland gelden geluidsnormen en regels voor het gebruik van de luchthaven. Lees hier meer.

12:24 uur - Politie schrijft 6436 avondklokboetes uit
De politie heeft afgelopen week 6436 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. De politie beëindigde afgelopen weekend 96 illegale feesten.

Ook zijn er 285 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Er zijn 383 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.

Het aantal avondklokboetes van afgelopen week is 947 minder dan de week ervoor toen er 7.383 boetes zijn uitgeschreven tussen 21.00 en 04.30 uur. Het aantal boetes voor groepsvorming ligt ook flink lager dan de 454 in de voorafgaande week. Het aantal van 96 beëindigde feesten is precies gelijk.

De politiebonden voeren sinds maandagochtend 7:00 uur actie uit protest tegen het stukgelopen cao-overleg met het kabinet. Tijdens de actie schrijft de politie geen boetes uit voor kleine vergrijpen, maar overtredingen van de coronavoorschriften vallen daar buiten.

10:30 uur - Scholen in Noordrijn-Westfalen weer open voor 800.000 scholieren
Rond 800.000 scholieren in de aan Gelderland, Overijssel en Limburg grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) gaan met mondkapjes op weer naar school. Het gaat om "gehalveerde" klassen die worden afgewisseld, bijvoorbeeld om de week. De scholen waren 6 weken helemaal dicht vanwege de coronamaatregelen. Het onderwijs werd online gegeven en dat blijft voorlopig permanent zo voor de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs. Er is veel kritiek van scholieren en ouders op deze "discriminatie" van de hogere klassen, aldus Duitse media.

NRW heeft van alle deelstaten de meeste inwoners. Het zijn er bijna achttien miljoen. In negen andere deelstaten gaan de scholen ook weer open. In Nedersaksen, dat aan Drenthe, Groningen en Overijssel grenst, verandert er maandag niks. De beperkingen die daar aan het onderwijs zijn opgelegd, zoals de helft van de klas in het schoollokaal en andere helft thuis, blijven deze maand nog van kracht. De deelstaten bepalen hun coronabeleid in hoge mate zelf.

Minister Jens Spahn (Volksgezondheid) overlegt maandagmiddag over de noodzaak leraren een hogere prioriteit te geven in de vaccinatiecampagne.

10:28 uur - AstraZeneca levert komende twee weken minder vaccins dan beloofd
Farmaceut AstraZeneca levert de komende twee weken minder vaccins aan lidstaten van de Europese Unie dan beloofd. Voor Nederland gaat het om ruim 217.000 doses, die later zullen arriveren. Vanaf volgende week maandag kunnen er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen vaccins worden geleverd aan priklocaties van de GGD, aan huisartsen en aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. De oorzaak van de vertraging is niet meegedeeld.

Reeds geplande prikafspraken, tot en met 14 maart, blijven staan. Nieuwe afspraken worden voor deze periode voorlopig niet ingepland, aldus het RIVM. Volgens het instituut komt er op zondag 7 maart een extra levering van 211.000 doses van AstraZeneca.

In Den Haag is het vaccineren met AstraZeneca op vrijdag 12 februari begonnen. In totaal krijgen ongeveer een half miljoen medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en wijkverpleging het middel toegediend. Ook kregen 63- en 64-jarigen, thuiswonende mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die door neurologische aandoeningen grote moeite hebben met ademhalen, de eerste doses van het vaccin.

10:20 uur - De zon op ons hoofd: zo hou je het geluksgevoel vast
Dikke winterjassen mochten het afgelopen weekend de kast in vanwege het mooie lenteweer. Limburgers gingen massaal naar buiten en genoten van de zon.

En dat had iedereen in deze coronatijd ook echt even nodig. Het zonnige weer maakt de samenleving gelukkiger. Dat zegt gelukspsycholoog Josje Smeets van de Universiteit Maastricht maandagochtend in de L1 Nieuwsshow. Lees hier meer.

7:15 uur - Aantal coronagevallen België stijgt weer
In België raken dagelijks gemiddeld weer meer dan 2000 mensen besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 5 procent. De dalende trend die zich al een tijdje doorzette, en die de afgelopen dagen stagneerde, lijkt daarmee gekeerd.

Naast het aantal besmettingen stijgen ook de ziekenhuisopnames weer, met 4 procent in de afgelopen week, tot gemiddeld 123 per dag. Er liggen op dit moment 1617 coronapatiënten in het ziekenhuis, een stijging van 3 procent. Het aantal mensen met Covid-19 op de intensive care is 329, een stijging van 5 procent.

Het aantal overlijdens daalt nog wel, met 10 procent, tot gemiddeld 37 per dag in de periode van 12 tot 18 februari, de recentste waarvoor gegevens beschikbaar zijn. Het aantal tests daalde in dezelfde periode met 16 procent tot gemiddeld ruim 38.200 per dag.

7:10 uur - Aantal coronagevallen Duitsland flink lager
In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 4369 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Er zijn 62 sterfgevallen als gevolg van de ziekte Covid-19 bijgekomen, tegenover 145 een dag eerder, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Het aantal besmettingen valt flink lager uit dan op zondag, toen ging het om 7676 nieuwe infecties. Op zaterdag lag het aantal nieuwe besmettingen op 9164, tegenover 9113 coronagevallen op vrijdag. In totaal zijn er 2.390.928 infecties geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat op 67.903.

7:00 uur - Ondernemers woest om plan De Jonge
Ondernemers reageren furieus op het plan van minister De Jonge (Volksgezondheid) met zijn ideeën over een versoepeling van de coronamaatregelen en de brief van premier Rutte waarin hij bedrijven oproept "nog even vol te houden". "Schandalig", zegt Dirk Beljaarts, voorman van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in De Telegraaf. "Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven."

Dat De Jonge maatregelen voorstelt om evenementen mogelijk te maken, terwijl hij winkels en horeca dicht wil houden, getuigt volgens KHN van "een totaal gebrek aan empathie". Winkeliersvereniging Inretail vraagt zich af of de bewindslieden weleens een ondernemer hebben gesproken. Detailhandelvoorman Jan Meerman wijst erop dat er geen bewijs is dat winkelen bijdraagt aan besmetting en winkels in buurlanden al wel opengaan. "Er zijn bloedbaden, en dat lijken ze totaal niet erg te vinden. Het is niet alleen de boodschap, die geen enkele hoop biedt, maar ook de manier waarop ze het brengen. Die stuit enorm tegen de borst."

6:30 uur - Coronanoodsteun ook beschikbaar voor dierentuinen
Dierentuinen die de poorten gesloten moeten houden maar intussen wel alle beesten moeten verzorgen en de verblijven moeten onderhouden, kunnen vanaf maandag een beroep doen op overheidssteun. Het kabinet kreeg vorige week toestemming van de Europese Commissie om de parken te hulp te schieten. Voor het steunpakket was eerder al 39 miljoen euro gereserveerd.

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 waren de dierentuinen twee maanden lang gesloten. In november moesten ze opnieuw twee weken dicht en sinds medio december is dat opnieuw het geval. In de tussengelegen periodes mochten zij slechts een beperkt aantal bezoekers ontvangen.

Op basis van het omzetverlies wordt vastgesteld welk deel van die kosten dierentuinen vergoed krijgen. Dierentuinen die een beroep doen op de regeling moeten een reorganisatieplan indienen. Het kabinet heeft al 17 miljoen euro extra opzijgelegd voor het geval het steunpakket onvoldoende blijkt.

6:00 uur - Corona één jaar later: de mondkapjes van Mieke
Mieke van der Blom uit Stein stak direct de handen uit de mouwen toen ze hoorde over het grote tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg. De coronapandemie had Limburg net bereikt en vooral in de thuiszorg was de nood hoog.

Een jaar later wordt ze emotioneel als ze de beelden uit die periode terugziet. Lees hier haar verhaal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen